VJERONAUKA U SARAJEVSKIM GIMNAZIJAMA?!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
graciella

Post by graciella »

sahan wrote:Svakako mislim da religiju treba izučavati i u srednjim školama, ne samo u Sarajevskom, nego i u drugim kantonima u BiH. Ne mislim da tamo treba predavati vjeronauku, nego kulturu religija, jer se vjeronauka, kao specifičan oblik vjerske edukacije, može adekvatno učiti samo u okviru institucija religijskih zajednica.
Ne mogu da zamislim da netko ne moze da se slozi sa ovim gore navednim stavom prof. Hafizovic.
Lijepo receno i ja ga u potpunosti podrzavam.
Irm@

Post by Irm@ »

ja idem u jednu od sarajevskih vrlih gimnazija :D
desilo se sljedece...dosli su jedan dan i dali te upitnike...i sad kao svako mora da se izglasi kojoj vjeri pripada...pa za ime Boga zar to vec nismo presli i prosli :roll:
onda...kao ako zaokruzite nest obavezni ste! da prisustvujete tim casovima jer oni nece placati tog nekog dzabe...
u ponudi bili islam,katolicanstvo,pravoslavstvo,jevrejska vjeronauka i ostalo (valjda budizam,oni neki sljedbenici necega...ma bla bla) :shock:
ugl...recimo mojoj generaciji je ostala jos jedna godina srednjoskolskog obrazovanja...i vecini nas (osim nekih cudaka :-? ) nije padalo na pamet da bilo sta zaokruzimo jos nam i to treba...
a ionak u osnovnoj 8 cijeeelih godina ima se ta vjeronauka pa trebamo jos... :roll:
uzas :?
a uostalom...kultura religija vec postoji kao predmet i dosta...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Irm@ wrote:ja idem u jednu od sarajevskih vrlih gimnazija :D
...................................................................
a uostalom...kultura religija vec postoji kao predmet i dosta...
Mislim da je ovo sasvim dovoljan argument... osoba koja IDE TRENUTNO U GIMNAZIJU....
Hvala Irma :faraon1:
Jara

Post by Jara »

sahan wrote:
Hafizović:
Svakako mislim da religiju treba izučavati i u srednjim školama, ne samo u Sarajevskom, nego i u drugim kantonima u BiH. Ne mislim da tamo treba predavati vjeronauku, nego kulturu religija, jer se vjeronauka, kao specifičan oblik vjerske edukacije, može adekvatno učiti samo u okviru institucija religijskih zajednica. Ovaj stav sam i javno iznosio, zbog čega su neke moje kolege na terenu i muftije pisali peticiju protiv mene i tražili od Rijaseta neke stroge sankcije zbog takvog mog stava. U cijeloj toj situaciji je žalosno to što su moju izjavu smatrali „opasnom“ jedino stoga što je njihovo uposlenje u školama moglo biti dovedeno u pitanje, jer su mnogi od njih ostavili mektebe i pohrlili da potraže bolje uhljebljenje u školama. Neki su, čak, potpuno napustili svoje džema‘ate i otišli baš u času kada je najmanje trebalo da ih napuste. Stoga danas s teškom mukom možete pronaći hvalevrijedan mekteb i tamo na vjeronauku odvesti svoje dijete. Međutim, ta činjenica u Zajednici nikoga ne zabrinjava niti žalosti.
Kako da zabrinjava i žalosti kad se lako da izračunati koliko bi uvođenjem vjeronauka bilo novih radnih mjesta u srednjim školama i koliko ih već sad ima u osnovnim. I sve na budžetu, iz dzepova onih koji imaju i onih koji nemaju djecu u skolama, onih koji pripadaju istoj ili drugim religijama ili ne pripadaju ni jednoj. Olakšanje za IZ koja ne odvaja dovoljno para za redovno održavanje poklonjenih, novoizgrađenih džamija koje jedva sastavljaju kraj s krajem da plate komunalije. Zna se to za neke dzamije u koje su ušle TV kamere , npr. u "indonezijsku" na Otoci . (Btw, IZ i reis nemaju novčanih obaveza prema monumentalnoj "saudijskoj"na Alipašinom polju, koja, kao exteritorijalna, nije pod njihovom "jurisdikcijom" - inače bi i tu bilo velikih troškova.)
spongebob

Post by spongebob »

BHDANI
Polazak djeteta u prvi razred osnovne škole za svakog je roditelja poseban događaj. Prvih dana sam sa nestrpljenjem iščekivao njegov povratak sa nastave da bih sa velikim zanimanjem slušao njegova zapažanja. Nakon nekoliko dana bio je u stanju nabrojati imena skoro svih drugova i drugarica, koja su u potpunosti odavala tužnu etničku sliku današnjeg, bošnjačkog Sarajeva. Pričao mi je kakvu ko ima pernicu, ko s kim sjedi, a očekivao sam ubrzo i informacije o prvim podjelama - ko navija za Želju, ko za Sarajevo, ko je čiji najbolji drug ili drugarica. No, ubrzo sam ostao šokiran njegovim otkrićem: "Znaš, tata, Ivo je pravoslavnik!" Nisam vjerovao da je moje šestogodišnje dijete već nakon pet dana škole naučilo da svoje drugove i drugarice dijeli po osnovu pretpostavljene vjerske pripadnosti. Krio sam pred njim svoju užasnutost, a on mi je objasnio da su sva djeca to otkrila kada im je učiteljica objašnjavala da će imati i predmet vjeronauku. Nešto sam nemušto petljao o Bogu odgovarajući mu na pitanje zašto se Ivo razlikuje od "nas", uvjeravajući ga da tu ustvari nema nikakve razlike, da je bitno samo je li neko dobar drug ili drugarica…

Znao sam da je vjeronauk kao fakultativni predmet uveden u osnovne škole, ali nisam mogao vjerovati - već i u prvom razredu. Još uvijek bijesan zbog njegovog otkrića o Ivi, a i inače uvjeren da vjerskoj poduci nije mjesto u javnim školama, a pogotovo u ovakvoj, današnjoj BiH, čvrsto sam odlučio da moj sin neće pohađati vjeronauku. No, moja odlučnost je demokratski preglasana - osim oca, na prvačića polaže pravo i majka, te nene i dede voljenog unučića. Svi su oni kao imali razumijevanja za moje argumente, ali su svoje ("Zašto da se on izdvaja od ostale djece? Šta fali da dijete nauči o svojoj vjeri?") držali jačim. Na moje pitanje - a šta fali da nauči o svim velikim religijama - pružali su razuman odgovor, ali bi me kao matirali time da takvog predmeta u školama nema.

Prošle su od tada skoro četiri godine, a ja još uvijek prezirem sebe što nisam suspendirao porodičnu demokratiju kada je donošena odluka o tome hoće li moj sin pohađati vjeronauku u školi. Otkrio sam u sebi istog "ketmana" (Czeslaw Milosz) kojeg sam prepoznao u svom ocu prije dvadeset i više godina, kada me je kao maturanta tjerao da se učlanim u Partiju. Čuj to: mene tjera u Savez komunista, a on decenijama odbija da uđe u Partiju, svjesno pristajući na drastično limitiranje svoje pravničke karijere. (Srećom, za razliku od mog sina, bio sam tri puta stariji kad se, uz argument "Kud svi…", neuspješno pokušalo odlučivati o meni i mojemu svjetonazoru.)

Ovo sve pišem povodom velike prašine koja se digla nakon što je otkriveno da je u zbirci učeničkih pjesama u izdanju sarajevske Mješovite srednje elektrotehničke škole srednjoškolac A.A. napisao i sljedeće stihove: "Ljudi moji, pa Isus je bio kopile, i takav neki nam sudbinu kroji? Od tada je sve gotovo." No, to nije sve: učenik u jednoj sarajevskoj školi (kao jedini katolik u razredu) u domaćoj zadaći je morao napisati: "Moj Gospodar se zove Allah. Moja vjera se zove Islam. Ja sam musliman. Svoju vjeru potvrđujem Kelimei Šehadetom."

Povodom "pjesme": u temeljno etičkom smislu na koji se pozivaju sve religije, ali isto tako i u smislu modernoga koncepta ljudskih prava, na koji se kao na novu svetinju pozivaju sve civilne i demokratske strukture, porazno je saznanje o beznadno zaostalom i neljudskom sistemu vrijednosti na koji nam je jarko svjetlo bacio skandal oko jedne loše srednjoškolske pjesmice. "Pjesnik" je, naime, Isusa proglasio lošim zato što je "kopile", a njegovim kritičarima nije zasmetalo toliko to što se u pjesmi na Isusa aludira kao na onoga koji je, maltene, pokvario cijelu ljudsku povijest, nego samo to što je - "kopile". To je, kažu, uvreda! Gledajući s malo više logike, o ljudskoj osjetljivosti i poštovanju svakoga čovjeka da se i ne govori - ko bi tu jedini imao biti istinski uvrijeđen? Naravno, kopilad, vanbračna djeca. Što se Isusa tiče, po svemu onome što se o njegovom nauku zna kao o nauku ljubavi i silne simpatije za odbačene i marginalizirane (kurve, gubavce, djecu, "carinike", čak i neprijatelje), sigurno je da bi on prvi nekako u tom smislu protumačio aktualni sarajevski skandal oko svoje osobe i svojega imena.

Međutim, od ovog tužnog paradoksa puno više zabrinjava citirana domaća zadaća. No, ona je sasvim logičan i u potpunosti očekivan rezultat projekta uvođenja vjeronauke u škole. Đaci koji pripadaju religijskim manjinama u svim dijelovima BiH imaju dvije mogućnosti: ili da budu izolovani od većine djece upravo kroz nepohađanje časova vjeronauke ili, pak, da se "asimiliraju" što za posljedicu ima i domaće zadaće poput navedene (i još puno značajnih otkrića, poput djece iz jedne sarajevske škole kojoj je na času imam stručno objasnio da je pisanje lijevom rukom "šejtansko davanje").

Sve tri glavne religije u BiH već odavno su sredstvo moćne manipulacije vladajućih nacionalno-nacionalističkih pokreta. Zbog toga su, bez obzira što se o malo čemu drugom mogu dogovoriti, ovdašnji vjerski lideri tako jedinstveni u uvođenju i zadržavanju vjeronauke u programe i osnovnih i srednjih škola. Vjeronauka u školama služi procesu regrutacije budućih pravovjernih muslimana, pravoslavaca i katolika. Tokom 12 godina njihovog obrazovanja djecu se uči isključivo ljepoti i prednostima "svoje" religije, bez mogućnosti da saznaju nešto o religiji svojih "pravoslavnika" ili, "gluho bilo", da sama odaberu svoj religijski ili ateistički nazor. Vjerski i politički licemjernici su uspješno prodali priču o Međureligijskom vijeću i vjeronauci u školama kao vrhuncu "religijske tolerancije". A ona se slavi kao vrhunski kriterij tolerancije bh. društva - i to čine ne samo vjerski lideri, već i intelektualci koji slave bosanskohercegovačko "jedinstvo različitosti". Stoga glasovi razuma i upozorenja, poput onog Uge Vlaisavljevića ("Tumačiti religijsku toleranciju kao glavni princip političkog biti-zajedno znači u stvarnosti zahtijevati unutarnju podjelu Bosne Hercegovine"), jesu zaglušeni horom onih koji se kao bore za jedinstvenu državu.
NIN

Post by NIN »

Analiza psiholoskog uticaja vjeronauka u osnovnim skolama bi bila da ona regresivno djeluje na intelektualni razvoj djeteta.

VJERONAUKU U OSNOVNOJ SKOLI NIJE MJESTO!
NIN

Post by NIN »

Beslija wrote:Mircerka.....

ako ne dolazis iz cistokrvong braka , to je tvoj problem.....ALI sigurno imas pravo da pricas......to ti niko ne moze oduzeti...!!

Kakav bolestan pojam!!!

Ljudi ne shvataju koliko su se unazadili (citaj mentalno uneredili) ovakvom patolosko-regresivnom terminologijom.

Nemam rijeci...
kub lajkan

#108 Re: VJERONAUKA U SARAJEVSKIM GIMNAZIJAMA?!

Post by kub lajkan »

rulja_20 wrote:jeste li gledali večeras 60 minuta? SRAMOTA. kantonalno ministarstvo obrazovanja poslalo je upitnike u gimnazije u vezi uvođenja vjeronauke u iste, kao obavezan predmet. očito je ovaj pritisak konstantan, jer sjećam se i sam kada sam išao u gimnaziju bilo je neke priče oko toga. ali kada je trebalo uvesti kulturu religija tada je priča bila drugačija. tada su bili protiv uvođenja tog predmeta. valjda se boje da se ne bi koji Bošnjo pokrstio. :shock:
Ma nije pokrstavanje u pitanju, nego na taj nacin ne ostvaruju ciljeve koje su naumili...
Ovo je jedna od posljedica zagovaranja suludog misljenja da reis/kardinal/patrijarh treba da se mijesa u politiku.
Jer ako neces da razdvojis religiju od politike, onda je to argument da je vise ne razdvajas ni od cega...
A ako se petljas u sve, onda tvoja moc raste...

Predmet kao sto je "kultura religija" bi trebao biti u skoli. Jedino je upitna realizacija sadrzaja kojeg bi on obuhvatao, ali to je vec drugi problem...
Fair Life

Post by Fair Life »

Za pametniju i mirniju buducnost...

Odvojiti religiju od politike i vjersko od svjetovnog obrazovanja...
vesela

Post by vesela »

manijak1 wrote::oops: Vjeronauka bi morala i trebala biti fakultitativan predmet ......sve ostalo je jedno čista prisila da pojmiš nešto što je ipak zasnovano na pretpostavkama ..... a ovo što pričaš o nametanju predmeta iz oblasti društvenih i prirodnih nauka ........jednostavno ti podiže sve vrste spoznaja zasnovanih na naučnim iskustvima ( osim historije i :D književnosti donekle .....tu smo u zadnjih deset godina majstori za obmane i prevare :oops: :D) ali opet Rusi imaju jedinstvenu podjelu nauka na krive i prave :D u krive spadaju sve društvene :D a u prave prirodne ......pa ti vidi :D šta je šta ....da ne uplićem u ovo svakogodišnje obavezno prilagođavanje školskih programa za pojedine predmete ......programima u okruženju i šire ......đe su dobro opremljeni informatički kabineti , laboratorije za hemiju , fiziku , biologiju .......geografiju :? :D Što se takve stvari ne nametnu .......kantonalnom budžetu za obrazovanje ? Dakle ovdje je riječ o tome da li vjeronauka treba biti obavezan ili neobavezan predmet ........za slušanje i ispitivanje :oops: :D lično smatram da ako je posvećenost religiji individualna stvar onda i predmet vjeronauka ( bez obzira na konfesiju ) kao takva i treba ostati :oops:
ovo sam morala citirati!...svaka cast!
P.I.M.P.

Post by P.I.M.P. »

Irm@ wrote:ja idem u jednu od sarajevskih vrlih gimnazija :D
desilo se sljedece...dosli su jedan dan i dali te upitnike...i sad kao svako mora da se izglasi kojoj vjeri pripada...pa za ime Boga zar to vec nismo presli i prosli :roll:
onda...kao ako zaokruzite nest obavezni ste! da prisustvujete tim casovima jer oni nece placati tog nekog dzabe...
u ponudi bili islam,katolicanstvo,pravoslavstvo,jevrejska vjeronauka i ostalo (valjda budizam,oni neki sljedbenici necega...ma bla bla) :shock:
ugl...recimo mojoj generaciji je ostala jos jedna godina srednjoskolskog obrazovanja...i vecini nas (osim nekih cudaka :-? ) nije padalo na pamet da bilo sta zaokruzimo jos nam i to treba...
pa eto ga, i ti umanjuješ značaj i važnost, tj. suverenitet tih "ostalih bla bla" religija... :lol: al nema veze...nije važno što neki kao ja pripadaju Zen Budizmu ( :D ), mi smo samo manjina!

Ti očito da si tek nedavno krenula u srednju, jer ja dok sam još išaou to ustanovu zvanu "Srednja škola", nama su svaki dan davali da se izjasnimo kojoj vjeroispovjesti/religji (vjera je sasvim druga stvar) pripadamo, pa još i kojoj naciji...ja sam bio sretni pripadnik štovanja Velikog Ništa, i Ciganin :lol:

to i dan danas stoji u mom tadašnjem dosjeu (aaa, i to smo imali).

Vjeronauk (!) treba ostavit za one koji ga žele pohađati, i za ostale uvest fino Etiku, kao što je moja generacija imala. Meni je lično najljepše bilo na satima vjeronauka - ne sjećam se da sam se ikad više u životu zajebavo, još sam dovodio u pitanje vjeru časne sestre koja nam je predavala; koji mjesec duže i prešla bi na ne budizam!
sffovac

Post by sffovac »

Licno sam popunio taj formular i mogu reci da Bakir i njegova ekipa neargumentovano pricaju, tj. lazu.

Moze da se bira da li ce vam dijete ici na vjeronauku:

-islamsku
-katolicku
-pravoslavnu
-jevrejsku
-neku drugu (sami upisete koju)

Ta vjeronauka je fakultativna i ne ulazi u prosjek.

Imati vjeronauku u skolama je cilj zapadnih zemalja i vec dugo vremena pokusavaju i da je uvedu, samo cemo mi ici kontra toga.
Dont Let

Post by Dont Let »

sffovac wrote: Imati vjeronauku u skolama je cilj zapadnih zemalja i vec dugo vremena pokusavaju i da je uvedu, samo cemo mi ici kontra toga.
Vjeronauku ili istoriju religije? Ja nemam puno protiv istorije religije, ali protiv vjeronauke... :x U osnovnoj školi sam otišla na vjeronauku jedan čas i nikad više. Nisam htjela učiti dove i sl. jer tada (a eto ni sada, poslije mnogo godina) ih nisam prakticirala. Mislila sam da će se učiti sve religije....Srećom, mene su moji roditelji i ostala "multireligistka", "multinacionalna" i još malo "multirasna" rodbina naučili o svim religijama i raznim običajima i sličnim interesantnim stvarima... :roll:
spongebob

Post by spongebob »

NIN wrote:

ako ne dolazis iz cistokrvong braka , to je tvoj problem.....ALI sigurno imas pravo da pricas......to ti niko ne moze oduzeti...!!

Kakav bolestan pojam!!!

Ljudi ne shvataju koliko su se unazadili (citaj mentalno uneredili) ovakvom patolosko-regresivnom terminologijom.

Nemam rijeci...
stvarno, preko kakvih se nebuloza prelazi...ovo je ideologija krvi i tla kakvu su je zastupali hitlerovi nacional-socijalisti...
winetou

Post by winetou »

Meni ste još luđi vi koji mislite da o religiji treba znati bilo šta :roll: :P :oops:
Irm@

Post by Irm@ »

P.I.M.P. wrote:Ti očito da si tek nedavno krenula u srednju, jer ja dok sam još išaou to ustanovu zvanu "Srednja škola", nama su svaki dan davali da se izjasnimo kojoj vjeroispovjesti/religji (vjera je sasvim druga stvar) pripadamo, pa još i kojoj naciji...ja sam bio sretni pripadnik štovanja Velikog Ništa, i Ciganin :lol:
Irm@ wrote:ugl...recimo mojoj generaciji je ostala jos jedna godina srednjoskolskog obrazovanja...

hvala ti sto si pazljivo procitao moj koment :roll: :D
nadalje...smatram da je to izjasnjavanje po vjeroispovijesti ili pripadnosti bilo cemu potpuno idiotski...zasto...ono sta ti radis u intimi svog doma i kakav je tvoj privatni zivot treba zanimati samo tebe...a ne da svi znaju da ti je baka pravoslavne vjere, djed katolik, a opet drugi muslimani i jevreji...ma ajde molim te :roll: :?
a da ne govorim o tom nacionalnom izjasnjavanju...jesi ti prisutan na planeti Zemlji ovih godina poslije rata :roll:
Beslija

Post by Beslija »

NIN wrote:

Kakav bolestan pojam!!!

Nemam rijeci...

Pogresno sam shvacen vidim.....kada sam rekao da je to njen problem , nisam mislio nista lose....mislio sam to u konceptu " to je tvoja stvar sa kojom ja nemam veze "....znaci , to ne mora biti problem.....inace , nemam nista protiv takvih stvari ili ljudi koji nisu iz "cistokrvnog braka"..... kao sto se mozete uvjeriti u mojim prijasnjim postovima....
ali mislim da je "pozitivnije" upraznjavati cistokrvi brak , znaci ako moze , a ako ne moze , nije bitno......!

covjece , ispo sam hitler na ovom forumu....! :-D
Dont Let

Post by Dont Let »

Pa čim se izražavaš tako ... "čistokrvni brak" i sl...nisi daleko... :x
Beslija

Post by Beslija »

i da jos dodam kao zakljucna recenica...

- U skole se treba uvesti predmet "Religija" koji ce obradivate cetiri najvece religije u svijetu po tromjesecu......Predmet treba biti obavezan , treba pruzati striktno direktno znanje koje je korisno ucenicima i davati sto veci broj vaznijih informacija koje bi obrazovali nase mlade kadrove....Svako poricanje ovog predmeta bi bilo suludo jer bi to znacilo poricanje obrazovanja , odnosno , ako neko nema pravo birati da li ce ici na Historiju , taj neko nece imati pravo birati da li ce ici na tzv. predmet Religiju....Posao trebaju dobiti fakultetski obrazovane osebe koje zive u duhu specificne religije koje bi predavali....tako da sa strucnim kadrom , normalnim rasporedom aktivnosti , nasa omladina bi dobila znanje o Religijama i razvijala svoj obrazovni status.
Dont Let

Post by Dont Let »

A učenje o ateistima? :roll:
Beslija

Post by Beslija »

Dont Let wrote:A učenje o ateistima? :roll:
Svaki covjek koji ne vjeruje u postojanje Boga je ateista....Pojam Ateiste se bazira na iskljucivo maloj podlozi , znaci , ne treba ti predznanje kao sto ti treba kada zelis biti vjernik....ali naravno , moze se obraditi nekoliko lekcija i o tome....ionako mislim da Vecina stvari koji ostali predmeti prezentuju su ateisticki orjentisani....svaki drugi naucnik kojeg citamo ili o kome ucimo je ateista i njegova djela/postupci su ateisticka....tako da uceci o njegovim djelima ucimo i o ateizmu........ali kao sto sam rekao , nekoliko lekcija se naravno moze izdvojiti...!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Beslija wrote:covjece , ispo sam hitler na ovom forumu....! :-D
Sto ce ti to "ispo"? :D
deex

Post by deex »

Beslija wrote:mislim da je pozitivno uvodenje vjeronauke u srednje skole.......i treba biti obavezna , jer ako je jedna Sociologija obavezna zasto da ne bude i Vjeronauka.....cega se imate bojati , ako nevjerujete u Boga, strpite se na casu 45 minuta , NAUCITE nesto i to je to , ne volim ni ja Marksa ili Frojda pa sjedim 45 minuta , strpim se i naucim nesto....

svi ovi koji ne zele vjeronauku u skolama se boje da bi ustvari ta ista vjeronauka mogla ukazati ljudima o Bogu i onda ih preokrenuti i postaknuti na razmisljanje sto oni naravno nece....

moje misljenje....!
Hebo te, Beslija, pa mi se necemo sloziti nikad! Sto da ja slusam ono u sta ne vjerujem? I sto da se strpim? Pa strpicu se da naucim engleski, informatiku, nesto od cega cu imati koristi u zivotu. Ako neko ne vjeruje u boga, ne vrijedi da mu se namece, imace samo jos vecu averziju. Ko zeli, samo neka izvoli, ali ne u gradjanskim skolama. Ne volim kad mi se nesto namece. E, onda necu iz inata.
Beslija

Post by Beslija »

deex wrote:
Beslija wrote:mislim da je pozitivno uvodenje vjeronauke u srednje skole.......i treba biti obavezna , jer ako je jedna Sociologija obavezna zasto da ne bude i Vjeronauka.....cega se imate bojati , ako nevjerujete u Boga, strpite se na casu 45 minuta , NAUCITE nesto i to je to , ne volim ni ja Marksa ili Frojda pa sjedim 45 minuta , strpim se i naucim nesto....

svi ovi koji ne zele vjeronauku u skolama se boje da bi ustvari ta ista vjeronauka mogla ukazati ljudima o Bogu i onda ih preokrenuti i postaknuti na razmisljanje sto oni naravno nece....

moje misljenje....!
Hebo te, Beslija, pa mi se necemo sloziti nikad! Sto da ja slusam ono u sta ne vjerujem? I sto da se strpim? Pa strpicu se da naucim engleski, informatiku, nesto od cega cu imati koristi u zivotu. Ako neko ne vjeruje u boga, ne vrijedi da mu se namece, imace samo jos vecu averziju. Ko zeli, samo neka izvoli, ali ne u gradjanskim skolama. Ne volim kad mi se nesto namece. E, onda necu iz inata.

Ne zelim ni ja da sjedim na demokratiji , historiji ili sociologiji , mene ne interesuje nista o tome, ne vjerujem u to , ali ja moram sjediti...........!.....tako moras gledati taj predmet....nemas pravo birati , isto kao sto nemas pravo birati da li hoces historiju ili ne.........!
I plus , OD SVAKOG OBRAZOVANJA IMAS KORISTI U ZIVOTU...ako ces tako bukvalno gledati ,sta ti matematika pomaze??, logoritmi/limesi , to nikome ne treba......ali se uci.......tako da.......mislim da me razumijes.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

deex wrote:

moje misljenje....!

i ja sam na isti nacin pokusao da izbacim istoriju i slicne ... :) ... nije mi poslo za rukom :)
a nikada nisam vjerovao ni pola onoga sto su pisali u knjigama :D
Locked