iako pripadam istoj religiji taj čin mi se gadi, isto kao i čitava IZ, a pogotovo onaj Homeini na čelu.

eto, i sad lijepo u RS-u mogu reći: Bošnjaci hoće jednonacionalno Sarajevo, a šta da im ponudimo kao kontraargument?
prijedlozi?

Moderator: Bloo
BH Dani wrote: ...
Cerić koji bošnjačkim političarima u Kantonu Sarajevo otvoreno nudi pomoć da bi u školski sustav uveli vjeronauku: "Ako nemate dovoljno vlasti, kažite nam pa ćemo vam pomoći da imate više" - poručio je ovaj vjerski poglavar sa svečanosti iz Gazi Husrev-begove medrese, stilom i tonom koji teško da priliče ugledu dobitnika prestižne svjetske nagrade za mir.
...
Nece, ali zato se moze desiti da dobijemo 100% nacionalno ciste skole na kraju ovog procesa, iz istih razloga koje si gore naveo ..._BosanaC wrote:Ne lici li ovo sve na jako dobru predizbornu kampanju?![]()
Nema teorije da vjeronauka bude uvedena u skole kao obavezan predmet, jer:
- Hoce li KSC zaposliti i hodzu i popa i davati im plate da drze vjeronauku za mozoda maksimalno deset ucenika?
Isto se odnosi i na PBG i na Pravoslavnu bogosloviju... Nidje veze. Nikad vjeri i religiji nije i nece biti mjesta u skolama, pogotovo pod "obavezno" a i ovo saoda je cisto preseravanje nebil' se statistike malo nasminkale...
Ali takve skole vec postoje, i postojale su i u ona "mracna" doba (opet ga *ebem ko mi svjetlo upali!) pod nazivom medresa, sjemeniste, bogoslovija itd... Ne znam bas za nekog pravoslavca/katolika koji ide u medresu i vice versa, a skola koju finansira drzava, odnosno i ja i svi mi ne moze imati nikakve zvanicne veze sa bilo kojom religijom, i mislim da je to i vrapcu na grani jasno (dobro, mozda nije ultranacionalistima tipa Cerica, Puljica & co.) ali vec imamo dovoljno vjerskih objekata da svaki vjernik ima svoj privatni.Prenj wrote:Nece, ali zato se moze desiti da dobijemo 100% nacionalno ciste skole na kraju ovog procesa, iz istih razloga koje si gore naveo ..._BosanaC wrote:Ne lici li ovo sve na jako dobru predizbornu kampanju?![]()
Nema teorije da vjeronauka bude uvedena u skole kao obavezan predmet, jer:
- Hoce li KSC zaposliti i hodzu i popa i davati im plate da drze vjeronauku za mozoda maksimalno deset ucenika?
Isto se odnosi i na PBG i na Pravoslavnu bogosloviju... Nidje veze. Nikad vjeri i religiji nije i nece biti mjesta u skolama, pogotovo pod "obavezno" a i ovo saoda je cisto preseravanje nebil' se statistike malo nasminkale...
Sve moze, kad se braca sloze, u Hrvatskoj vjeronauka postoji i u obdanistima!_BosanaC wrote:Ali takve skole vec postoje, i postojale su i u ona "mracna" doba (opet ga *ebem ko mi svjetlo upali!) pod nazivom medresa, sjemeniste, bogoslovija itd... Ne znam bas za nekog pravoslavca/katolika koji ide u medresu i vice versa, a skola koju finansira drzava, odnosno i ja i svi mi ne moze imati nikakve zvanicne veze sa bilo kojom religijom, i mislim da je to i vrapcu na grani jasno (dobro, mozda nije ultranacionalistima tipa Cerica, Puljica & co.) ali vec imamo dovoljno vjerskih objekata da svaki vjernik ima svoj privatni.Prenj wrote: Nece, ali zato se moze desiti da dobijemo 100% nacionalno ciste skole na kraju ovog procesa, iz istih razloga koje si gore naveo ...
Bitka za glasove ce se ocito biti i preko ledja srednjoskolaca putom uvodjenja obavezne vjeronauke ...Elem, ko prvi uslisi reisu zelju, njemu vlast i slast = prodaja Telecoma, Elektroprivrede ...Za Sulejmana Tihića, koji je SDA za vrijeme Silajdžićeve političke apstinencije poveo putem umjerenjaštva i etničkoga otvaranja, Silajdžićeva agresivna nacional-patriotska demagogija možda će se pokazati kobnom. I za jednu i za drugu opciju bit će od ogromne važnosti komu će ljubav pokloniti reisu-l-ulema Cerić i Islamska zajednica, no to je računica o čijemu se ishodu još ne može ni nagađati.
ocigledno si davno izasla iz skole ...srednja skola ima tako preopterecen program, da ni ovo postojece ne stizu nauciti...Vingo wrote:A zasto ti mislis da ce oni kad se uozbilje reci NE vjeronauku?
..
mislim da to vec postoji..Kultura Religije...tako nesto...samo ne znam koji je status, jel fakultativno, obavezno ili u sklopu nekog predmeta...hepok wrote:Ok ne treba vjeronauku, al nesto slicno treba, neki predmet gdje ce se izucavati sve religije svijeta, jer trenutni skolski sistem kod nas kao i u svijetu ne obrazuje ljude nego stvara dobro izdresirane zivotinje.
Einstein je u pravu
I cijela stvar ce tako demokratski biti stavljena ad acta?mIRCerka wrote:ocigledno si davno izasla iz skole ...srednja skola ima tako preopterecen program, da ni ovo postojece ne stizu nauciti...Vingo wrote:A zasto ti mislis da ce oni kad se uozbilje reci NE vjeronauku?
..
npr. gimnazijalci uce preko 15 naziva za jedan obicni srcani otkucaj...
toliko su udetaljisali svaki predmet da je djeci stalo da se ukine pola, a ne da si jos dodaju na grbacu...