patriot_1 wrote:tranquil wrote:patriot_1 wrote:Možda Adam i Eva nisu bili jedini ljudi na početku,ako jesu to nije grijeh!
Noin potop je vjerovatno bio lokalnog karaktera!
Lot je bio pijan a kćerke budale!
Ovo što je podebljano ljubičasto, gdje to piše? Znam da su to tvoji zaključci, ali knjiga o kojoj pričamo te doslovno demantuje.
Kad sam studirao teologiju,dobar profesor,stručnjak za Hebrejski jezik reče da je na ondašnjem Židovskom jeziku bilo teško definirati koja riječ se odnosi na jedninu a koja na množinu!Tako da Adam može značiti i adami a Eva eve.Dakle,mogao je Bog stvoriti ljude ali Biblija se fokusira na njegov odnos i volju samo sa jednim bračnim parom koji bi trebali ostalima biti navjestitelji Božje volje!Još uvjek sam bliže toj teoriji da je sve počelo od jednog bračnog para i u tom slučaju,jer druge opcije nema,ženidba braće i sestara nije grijeh!Kasnije kad imaju drugu opciju,je!
Dakle sva jaja si stavio u korpu "profesor rekao na teologiji".
Ignorišeš činjenicu da je doslovno jedna osoba ubrala voće. Doslovno jedna osoba pričala sa zmijom. Dvije osobe su kažnjene, sa svojim potomstvom, zbog toga šta su uradili. Doslovno jedan par je imao djecu koja su se zvala Kain, Abel, Set. Doslovno za jednog Adama je rečeno da je živio 930 godina i potom umro.
Pusti lingvistiku, profa je možda u pravu, i možda u hebrejskom jeziku Adam i Eva imaju takvo dualistično značenje, ali u knjizi o kojoj pričamo je vrlo jasno da se upotrebljava u kontekstu jednine.
patriot_1 wrote:dali je potop lokalnog karaktera,očito je jer pisac tog događaja nije mogao poznavati cjelu zemlju.Njemu je to bio sav svijet!No i to stavljam pod upitnik!
Ponovo, u samom priči se eksplicitno pominje čitav svijet, interna logika priče, da je Bog naredio da se spasi po par životinja, jer je to bio jedini način opstanka kopnenih životinjskih vrsti, takođe govori da je u pitanju čitav svijet. "Lokalni potop" je uvedeno jer danas nemamo apsolutno nikakav dokaz da je nekad bio globalni potop, i shvatam da se držiš toga, ali u Bibliji toga - nema. To je fusnota koju sam dodaješ.
patriot_1 wrote:U knjizi koju ja čitam piše da je Lot bio pijan,a da su kćerke nemoralne budale,to ne treba pisati,to je jasno!Ima li takvih kćerki,očeva,majki,braće i sestara koji takve gadosti čine?Ima.Jesu li to budale?Jesu!
"Ono što je jasno tebi", ne mora biti drugom čitaocu. Meni je npr. jasno i da su genocid i ubijanje djece loša stvar, ali eto tebi nije jasno, a i Bog se, u Starom zavjetu, ne slaže sa mnom jer naređuje to svako malo tokom starozavjetnih dešavanja, tako da s obzirom na to da Lotov čin seksa sa kćerkama nije osuđen ili barem prekoren, ostaje činjenica da je kvalificiranje kćerki kao "budale" tvoj subjektivni stav, a ne stav pisca devetnaestog poglavlja Knjige postanka.
Svjestan sam da je Bog zabranio ubistvo, ali ga na mnogim mjestima naređuje.
Svjestan sam da je Bog zabranio incest, ali i to da je u mnogim slučajevima sasvim normalno primjenjen (Adam, Noa). Zato ne mogu tek tako nagađati stav prema Lotovom incestu.
patriot_1 wrote:Ti se stalno držiš kao pijan plota "Piše-ne piše".Imam dojam da dolaziš iz muslimanske pozadine,u Kuranu što piše to je to.Sve ostalo je neistina!
Biblija piše o tome kakav je Bog i kakav je čovjek.Ovdje u slučaju Lota opisuje ljudsku bjedu!Nema ništa o tome što Bog na to kaže!Ni ne treba bit,Bog je rekao svoje,incest je grijeh!
Kako rekoh jednom,da nisam čitao Novi Zavjet,da nisam proučavao kakav je Isus bio,što je činio i učio,kako je Boga Oca opisivao,nikad nebih postao kršćanin!Stari Zavjet je teško skužiti,ima predobrih stvari ali ima i totalnog messa!
Svjestan sam da je islamski pogled na Lota drugačiji, uključuje nuđenje kćerki sodomitima ali ne uključuje naknadni incest, ali dok pričam s negodovanjem o incestu koji su navodno počinili neposredni potomci Adama i Eve, ili Šema, Hama i Jafeta, mogao si već skontati moje mišljenje o istim događajima i iz islamske perspektive. Ali zanimljiva mi je logika "kome se ne sviđa starozavjetni genocid i incest je sigurno musliman". Kakav je to pokušaj diskreditacije? Da sam musliman, da li bi moje mišljenje bilo manje validno?
Problem s tobom je da, dok ti se gade stvari iz Starog Zavjeta, nekako se opet previše trudiš da ih opravdaš, jer su dio knjige koja je "inspirisana Božjom riječju". I ideš do toga da izmišljaš stvari koje nisu tamo, samo kako bi nekako opravdao to što ti se ne sviđa.