Viza za Svedsku
- Soul_Sista
Druze K(l)o(n)mikomi wrote:U ŠVEDSKOJ NEMA ISPIJANJA KAFE ZA 1 KM 5 SATI
jel tako drugovi
-
danis
Nije me pukao nikakav crnjak.
Imam niz pitanja za MAVERICK-a :
1 Ako taj poslovođa dobro garantuje za mene i ako usput imam neke rodbine tamo u svedskoj kakve su tada sanse? Pa zaboga nije svedska USA pa da je tako tesko! ?
2 Koliko je tamo potrebno biti da bi dobio njihov pasos?
Ako se ipak nađe neko ko bi mi ponudio posao, koi je prvi korak do vize?
SRETNO SVIMA I CAO!!!
Imam niz pitanja za MAVERICK-a :
1 Ako taj poslovođa dobro garantuje za mene i ako usput imam neke rodbine tamo u svedskoj kakve su tada sanse? Pa zaboga nije svedska USA pa da je tako tesko! ?
2 Koliko je tamo potrebno biti da bi dobio njihov pasos?
Ako se ipak nađe neko ko bi mi ponudio posao, koi je prvi korak do vize?
SRETNO SVIMA I CAO!!!
-
Maverick_
Danise,oni daju radne dozvole jedino u specijalnim slucajevima,a to je ako imas neku skolu ili nesto sto im je bas potrebno,a da oni nemaju ovdje. radnika za posao kakav ti zelis ovdje ima jako puno,koji su cak na birou za zaposljavanje. Jako je puno nezaposlenih i ovdje,naravno nije taj broj kao u Bosni,ali ima dosta. Eh sada,prioritet imaju ti ljudi,znaci svedjani i ljudi koji su svedski drzavljani(stranci koji imaju sved.pass.),tako da su ti sanse,vjeruj mi,pa skoro i 100% da te odbiju
. Tom poslodavcu koji te bude trazio,oni ce samo reci:"Pa mi imamo nasih nezaposlenih..." i naravno kad vec trazi radnika,uvalice mu nekog sa biroa,a ne tebe
Svedski pasos se dobija,kad dobijes dozvolu boravka,pa nakon 5 godina.
Jedina mogucnost ti je: da dodjes ovdje nekako,sredi neku vizu,bilo koju sengensku i dodjes u swe i onda jebiga vidi da se ozenis ovdje,ako ne za pravo,onda gledas neku curu za lovu da ti sredi papire,mada i to je sada tesko. I kad se ozenis,moras da se vratis dole opet,pa da cekas papire,a to traje godinu dana. Kad dodjes ovdje ponovo,jos dvije godine moras da si s njom u braku do stalnih papira,i tek onda jos 5 godina do svedskog pasosa,huh,tezak proces,ali je tako.
I sad ne znam kako je stanje u USA,ali vjeruj mi da je ovdje jako tesko. jako je tesko i za posao i za stan isto. Ja ti samo iznosim cinjenice nista drugo.
Svedski pasos se dobija,kad dobijes dozvolu boravka,pa nakon 5 godina.
Jedina mogucnost ti je: da dodjes ovdje nekako,sredi neku vizu,bilo koju sengensku i dodjes u swe i onda jebiga vidi da se ozenis ovdje,ako ne za pravo,onda gledas neku curu za lovu da ti sredi papire,mada i to je sada tesko. I kad se ozenis,moras da se vratis dole opet,pa da cekas papire,a to traje godinu dana. Kad dodjes ovdje ponovo,jos dvije godine moras da si s njom u braku do stalnih papira,i tek onda jos 5 godina do svedskog pasosa,huh,tezak proces,ali je tako.
I sad ne znam kako je stanje u USA,ali vjeruj mi da je ovdje jako tesko. jako je tesko i za posao i za stan isto. Ja ti samo iznosim cinjenice nista drugo.
-
Maverick_
komi:
U ŠVEDSKOJ NEMA ISPIJANJA KAFE ZA 1 KM 5 SATI
jel tako drugovi
Komi jarane,ovi ovdje su ti zapadnjacki crnogorci
. Ja kad sam doso nisam mogo da vjerujem. nije da ne rade,ali ne vole da rade puno svedi
. sve se otvara u 11,praznika koliko hoces,samo da se ne radi
. Ali jebiga,jaka drzava,nema ih puno,sistem dobar,par jakih firmi koji su giganti(volvo,scania-saab,ericsson) i to je lokomotiva drzave. Znas na sta me podsjeca:Juga prije rata "sve na kredit,sve za raju..."
U ŠVEDSKOJ NEMA ISPIJANJA KAFE ZA 1 KM 5 SATI
jel tako drugovi
Komi jarane,ovi ovdje su ti zapadnjacki crnogorci
- Soul_Sista
Sa tim sto citam po svedskim medijama, slusam price drugih (imala sam priliku da pricam sa momkom cija se sestra i njena djeca kriju zato sto nemaju papira), znam koliko ima nezaposljenja medzu svedima i ovo sto ti je Maverick naveo mislim da se samo mozes dobro napatiti ako krenes tim putem. Nemoj me pogresno shvatiti...ali je zajebano postalo...
..kao sto je Komi rekao, prati sudze mozes i u Bosni, jos ces se manje napatiti..
..kao sto je Komi rekao, prati sudze mozes i u Bosni, jos ces se manje napatiti..
- Soul_Sista
Jao Malmöbo
..malo si ga pretjerao..prodavnice otvaraju u 9.0..barem u ovom dijelu drzave (srednje)..

-
danis
MAVERICK hvala ti na tvoim cinjenicama. Nesumnjam da je to svetako, ali ipak, imam jednog rođaka tamo gore koi je po prilicno skolovan i kontam preko njega neki posao da pronađem. Mislim, da se on gore raspota za posao a onda ako ga nađe da sa tim gazdom pokusa da mi sredi papire. Svatas. Znam da je sada tesko ali ipak sansa uvjek postoi.
A usput MAVERICK, nije lose da nas dvoica razmijenimo mejlove, onako drugarski. A mozda i da mi ti budes kao logisticka pomoc a onda da se ako Bog da, nađemo gore na sjeveru na zajednickoj kafi.
[email protected]
A usput MAVERICK, nije lose da nas dvoica razmijenimo mejlove, onako drugarski. A mozda i da mi ti budes kao logisticka pomoc a onda da se ako Bog da, nađemo gore na sjeveru na zajednickoj kafi.
[email protected]
- Soul_Sista
Wels, ne bih ti znala reci, nisam skroz na sjeveru....Tesko je mnogima koji zive ovde dugo i koji se bore sa jezikom i da se napokon negdje uvale
..ovo posebno u zadnjih 2 godine jer se dosta firmi sele van kao npr Ericsson (jefitniji im je rad
), komune sparaju na sve moguce nacine (tako nama barem citavo vrijeme govore jer kad se neko pozali na poslu ili u skoli da treba ovo ili ono..odgovor je "komune sparaju", mnogo je ljudi u zadnje vrijeme izgubilo posao, mnogo bolnica ide u privatnu sferu drustva...Nemoj te me pogresno shvatiti, Svedska ima puno prednosti i jak sistem ali oni koji misle da je ovdje med i mlijeko mislim da imaju jako izvrnutu sliku tog "zapada"...
(jebiga, sad cu biti ispljuvana jos
)
Maverick, ili je 10 ili 11...ne moze nikako 10-11
Maverick, ili je 10 ili 11...ne moze nikako 10-11
-
Maverick_
Ne znam,mozes da pokusas,samo ja ti kazem da ti je najbolje da se zenis,ako mislis u swe
.Ostalo je sve nesigurno
.Ja cu uzeti mail,pa eto cujemo se. U kom ti je gradu rodjak? ja sam skroz na jugu Svedske,u Malmö-u.
Wels i na sjeveru je isto,ista institucija rjesava oko boravisne dozvole,tako da nema nikakve razlike,ko bio na jugu,ko bio na sjeveru.
Sista pa kazem ti,neke u 10,neke u 11,al to je u sustini to
I u pravu si za ovo da ovdje nije med i mlijeko...daleko od toga,nazalost 
Wels i na sjeveru je isto,ista institucija rjesava oko boravisne dozvole,tako da nema nikakve razlike,ko bio na jugu,ko bio na sjeveru.
Sista pa kazem ti,neke u 10,neke u 11,al to je u sustini to
- wels
Ipak zenidba(formalno)ostaje najaci adut i to ne samo u Svedskoj.
Rekoh formalno,sto znaci da treba platiti odredjenu sumu supruzniku,nakon isteka bracne potrebe dolazi do razlaza,razvoda.
Kolika je mogucnost da se sklopi ovakav formalan brak?Odnosno da li je tesko pronaci nekoga ko bi pristao na ovakav brak za koji ce biti placen?
Rekoh formalno,sto znaci da treba platiti odredjenu sumu supruzniku,nakon isteka bracne potrebe dolazi do razlaza,razvoda.
Kolika je mogucnost da se sklopi ovakav formalan brak?Odnosno da li je tesko pronaci nekoga ko bi pristao na ovakav brak za koji ce biti placen?
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Treba ponijeti samo kljuc - okasti 19, .... viljuskasti ne moze.
-
sekiracija1
Wels sto se nisi javio na moj oglas Holandija nije daleko,bliza je od Swedske,a ima se sta i sarafati.wels wrote:Ipak zenidba(formalno)ostaje najaci adut i to ne samo u Svedskoj.
Ako imnas lovu ima uvjek rijesenje,javi se
-
sekiracija1
okasti kazes,e jebi ga sve je vela havlepape wrote:Cuo sam, .... ako ne lazu, ...
... da posla ima na Sjevernom polu.
Kazu, ... popustio onaj saraf, pa ga treba s vremena na vrijeme, ... malo dotegnuti.
![]()
Treba ponijeti samo kljuc - okasti 19, .... viljuskasti ne moze.
-
abba
#44 Dodi u Njemacku jarane...
Jarane ne moras tako daleko na sjever.Ako si se stvarno odlucio da izadjes iz BiH,mozes jos uvjek doci u Njemacku.Posla se jos uvjek moze naci legalno a bogami i ilegalno.A ako ni jedna varijanta ne uspije....Ovde ima debelih Svabica...drzi se ti njih i sve ce biti OK.
Puno srece....