Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
belfy

#6451 Re: Viza za Njemacku

Post by belfy »

stubrijez wrote: 11/02/2025 11:27
dr_Evil wrote: 11/02/2025 11:22
stubrijez wrote: 11/02/2025 11:20
Ne idemo gdje je najbolje vec gdje je najbrze i najlakse.
Pa kud ce brze i lakse od Skandinavije, makar za tehnicke nauke. Treba ti samo ugovor! Familiju za ruku, na policiju u mrskoj Norveskoj, ja dosao sa familijom, izvolite ugovor i diplomu(moze i nepriznatu). Svi zajedno papire dobijete, i mozes poceti raditi i prije nego papiri legnu.
Prvi put to cujem. Onda mi stvarno nije jasno zasto se ljudi ovde peglaju... Ja kad sam trazio opciju za SWE brzo sam odustao diduse nisam od tehnickih nauka sta god ti to znacilo.... eto ti prilike, pomozi covjeku izvedi ga na pravi put. Ne treba ti hadz.
sta ti znaci ovo da ne znas sta su tehnicke nauke, ali znas da nisi od istih? kako mozes znati da li si dio istih ako ne znas ni sta su?
stubrijez

#6452 Re: Viza za Njemacku

Post by stubrijez »

belfy wrote: 11/02/2025 21:53
dr_Evil wrote: 11/02/2025 11:22

Pa kud ce brze i lakse od Skandinavije, makar za tehnicke nauke. Treba ti samo ugovor! Familiju za ruku, na policiju u mrskoj Norveskoj, ja dosao sa familijom, izvolite ugovor i diplomu(moze i nepriznatu). Svi zajedno papire dobijete, i mozes poceti raditi i prije nego papiri legnu.
Prvi put to cujem. Onda mi stvarno nije jasno zasto se ljudi ovde peglaju... Ja kad sam trazio opciju za SWE brzo sam odustao diduse nisam od tehnickih nauka sta god ti to znacilo.... eto ti prilike, pomozi covjeku izvedi ga na pravi put. Ne treba ti hadz.
sta ti znaci ovo da ne znas sta su tehnicke nauke, ali znas da nisi od istih? kako mozes znati da li si dio istih ako ne znas ni sta su?
Nesto mi presirok pojam ne znam na sta se odnosi...
dr_Evil

#6453 Re: Viza za Njemacku

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 12/02/2025 12:49
Inzinjeri skoro svih vrsta, i radnici tipa varioci, tokari i slicno, na njih sam mislio. STEM bi bio presirok, ne vjerujem da sve moze proci.

Requirements relating to your education/qualifications

You must have one of the following types of education/qualifications

a completed vocational training programme of at least three years at upper secondary school level, for example as a carpenter or health worker. There must be a corresponding vocational training programme in Norway.
completed education or degree from a university/ university college, for example a bachelor's degree as an engineer or nurse.
special qualifications are skills acquired through long professional experience, possibly in combination with courses and education. You must have as high competence as someone who has completed vocational education from upper secondary school. Generally, you must have at least six years of work experience. For example, suppose you have work experience as a painter. In that case, you must present detailed work certificates from previous employers that show that you have learned and can do the same as a person with a professional education as a painter. It takes a lot to get permission in such cases. Many applications are rejected.

We have experienced many incidents where documentation submitted along with applications from certain countries is fraudulent or contains incorrect information. On this background, it may be difficult to obtain a residence permit to work as a skilled worker at a vocational level, particularly within the restaurant, automotive industry, and construction industries. This currently applies in particular to applications for work as a chef, car mechanic, carpenter, painter, bricklayer, or hairdresser where the documentation submitted to attest to educational qualifications or the like were issued in Bangladesh, China, India, Iran, Kosovo, Nepal, Pakistan, Türkiye or Vietnam.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6454 Re: Viza za Njemacku

Post by Domaci izdajnik »

ŠveCka je dobro stegla što se tiče useljavanja. Ako nemaš EU papire jako jebeno.
belfy

#6455 Re: Viza za Njemacku

Post by belfy »

stubrijez wrote: 12/02/2025 12:49
druze, ako ti je to "presirok" pojam, onda nije ni cudno da si izgubljen oko onog priznavanja diplome.... meni to obicno znaci da neko ne zna ni koju je skolu zavrsio. unaprijed se izvinjavam ako zvuci grubo, ali zaista to mislim. valjda je osnova nakon zavrsetka srednje skole da znas koje ti je zanimanje i u koju grupu spada. ako to ne znas... e, onda ne znam ni sta bih rekao...
stubrijez

#6456 Re: Viza za Njemacku

Post by stubrijez »

Nisam ja zbunjen uopste, tehnicka skola masinskog smjera... pa pogledaj brate prvo nauka rijec je neadekvatna, a onda nadalje spominju vodoinstalatere i stolare, zidar, pekate, automrhanicare itd... sam covjek je naknadno pojasnio tako da je sad jasno.
zippoo87

#6457 Re: Viza za Njemacku

Post by zippoo87 »

Obzirom da je aktivna tema i da se sigurno ovdje razumijete,trebalo bi mi par informacija vezano za vizu i prijavu preko visametric-a ?

Naime,osoba je dobila od firme iz Njemacke predsaglasnost i ugovor i poslali su dokumentaciju na mail a nije jos stiglo u BiH,treba za par dana.
Navedeno je da sada ide prijava na visametricu u BiH i tu sada imam nekih nejasnoca.
Naime,onaj broj koji je najbitniji za prijavu (korisnicki broj) ima na nekom od dokumenata na mailu i valjda se sada moze prijaviti ?
Ono sto me zanima,da li se prijavljuje na ovom linku,u podkategoriji "nacionalna viza" ili se prijavljuje preko ovog drugog linka,VIDEX ?
Znaci ,da li na ovaj link
https://www.visametric.com/BosniaHerzeg ... te-termin

ili na ovaj link,tj. videx ??

https://www.visametric.com/BosniaHerzeg ... ular-videx

Znaci osoba je dobila sve potrebne dokumente iz Njemacke i sada treba zakazati termin za vizu ?
Takodjer ovo oko placanja...da li je bolje uplatiti preko mobilnog bankarstva ili licno preko uplatnice,jer pise da firma priznaje dio troska za vizu ?

Hvala na odgovorima
sarajevo-x.com

#6458 Re: Viza za Njemacku

Post by sarajevo-x.com »

Ima li neko iskustva od 2025 kako funkcionise viza za spajanje porodice
Post Reply