ja sam tu prestao čitati. Duh Boška Buhe živi i dan danas…. O plati i sl. ne vrijedi ni komentarisati…..
Viza za Njemacku
-
#6401 Re: Viza za Njemacku
-
#6402 Re: Viza za Njemacku
A koliko su "ti ljudi" mogu zaradit u Bosni, sta su radili, koliko su imali prava, postenja od poslodavca.
Za manje su nas hebali
Za manje su nas hebali
-
#6403 Re: Viza za Njemacku
escobar__ wrote: ↑09/10/2024 21:08Što se ne vratiš u Bosnu?pelcer224 wrote: ↑09/10/2024 20:56Ja imam pravo kao i ti napisat sta god hocu. Ovo nije tvoje privatno vlasnistvo. Moja stvar sta cu ja napisat. Isto tako ti napisi roman ljudima ako hoces na 100 strana i objasni da nije tako, mene to ne zanima. Posalji ih sve na prezentaciju nek prihvataju nek idu sto prije za Minhen, usreci ljude pa etescobar__ wrote: ↑09/10/2024 20:49 A šta tebe briga za koju će platu neko radit i šta ti uopće imaš dijelit neke savjete dok je guzica ankerovana na propalom Zapadu?
Meni je pun k. priče onih koje ne možeš istjerat iz Njemačke kako je loše, teško, nikad nije bilo gore, nema onih prijašnjih vremena, bla, bla, bla, dok se i ne pomišlja vratit nazad u Bosnu.![]()
Ja cu bit bezobrazan pa rec istinu..
Nema skole, nema znamje, nema nista u Bosni bi mu bilo gore radio bi za sofu u Marketing za 600marki mjesecnu i viko sućur samo nek ne puca
Vako se voza novi auto, zivi i minkenu ljetuje u Turkay ide na urlaub....
Sory slaba ova Poljska piva
-
#6404 Re: Viza za Njemacku
Ja ga nisam shvatila tako vec da savjetuje ljudima koji tek dolaze da idu u manje gradove. I sama sam tako uradila. Mirnije, nema guzvi, sve sto se tice administacije brze zavrsis, ne gubis vrijeme putujuci na posao i s posla, manje kirije itd.escobar__ wrote: ↑09/10/2024 20:49 A šta tebe briga za koju će platu neko radit i šta ti uopće imaš dijelit neke savjete dok je guzica ankerovana na propalom Zapadu?
Meni je pun k. priče onih koje ne možeš istjerat iz Njemačke kako je loše, teško, nikad nije bilo gore, nema onih prijašnjih vremena, bla, bla, bla, dok se i ne pomišlja vratit nazad u Bosnu.
- Ozimician
#6405 Re: Viza za Njemacku
Vjerovatno je i tebi neko govorio sve ovo sto ovdje pises, ali ga ti nisi slusao, jer su ti neki drugi govorili kako se ipak moze i da imas bezbroj mogucnosti.pelcer224 wrote: ↑09/10/2024 18:59Prodaju ljudima pricu "drzavna firma" a nece da im kazu da ce oni raditi za trecu ruku a ne direktno za tu drzavnu firmu. Oni budu iznajmljeni radnici u toj prici a ne radnici direktno za drzavne firme , kao i na aerodromu. Prosto je nevjerovatno sta rade ljudima i koji je oblik iskoristavanja na sceni. O tome da li je bolje van Minhena ne zelim tvrditi nista napamet, samo kroz kontakte sa ljudima sticem utisak da ipak jeste jer su kirije manje i sama naseljenost, pa ima vise prostora za neku organizaciju normalnijeg zivota.Ozimician wrote: ↑09/10/2024 18:47Isto tako kao sto ti kazes da svi moraju doci u Minhen da bi se uvjerili isto tako ja tebi kazem da ti moras malo izaci iz Minhena pa da vidis da je stanje svugdje u pet deka i da Minhen nije nikakav izuzetak.pelcer224 wrote: ↑09/10/2024 15:20 Ljudi moji vidim da niste upuceni kakvo je stanje u MInhenu. Vi mozete doci preko te firme ali nakon 1-2 mjeseca shvaticete gdje ste dosli. Ovdje ima viska pola miliona ljudi u gradu, i da ta radna mjesta vrijede ne bi dolazili u Sarajevo da "hvataju" radnike. Sa tim platama necete moci iznajmiti samostalno stan radi sebe radi porodice, osim da zivite sa vise osoba u stanu i da ostatak love potrosite da se prehranite. Pa 365 dana imate oglase za rad na aerodromu gdje se na dnevnoj bazi primi i dobrovoljno napusti posao preko 20 ljudi. Vas dovode na te poslove koje vam nude, i nema ono da ja od neceg krenem pa cu posle naci bolje. To bolje nema. Vas dovode bas na to i samo na to. Tako je krenulo 90% ljudi ali ne ide to tako u Minhenu. Doslo je do potpunog zasicenja i napunjenosti grada. Nije bitno samo doci. Kad dodjete necete vjerovati sta vas ceka koji problemi oko stana, administracije, doktora, skole, vrtici. Nazalost svi moraju izgleda proci tu pricu da bi se uvjerili. OK je to sve za momka od 20-25 godina, a porodicni ljudi nemaju sta traziti ovde sa poslovima i zivotnim potrebama nakon posla. Sve je pretrpano. Nek radi ko sta hoce nek dodje pola Bosne nisam zavidan, ali pojedini ce se sjetiti mojih rijeci kad se zalete i vide sve to. Ako vec morate ici i nema druge, nemojte u Minhen idite negdje drugo, ne nasjedajte na ove propale ponude. Vi ce te u Minhenu biti dobri drzavi i poslodavcima ali vas kao pojedinaca nema nigdje.
Kirije su bile manje ko je uletio do 2022 god. i vala ukrajinskih izbjeglica, sad vise nemas nigdje osjetno jeftinijih kirija. Potrazi malo stanove i u drugim gradovima pa ces vidjeti kakva je sreca, u sustini ce ispasti da za 200€ razlike u kiriji gubis sve prednosti velikog grada.
- escobar__
#6406 Re: Viza za Njemacku
Pa ne baš, Nürnberg i dalje ima pristojne kirije u odnosu na München, a drugi je po veličini bavarski grad i metro-region s preko tri miliona ljudi.
- eluna
#6407 Re: Viza za Njemacku
ukratko - posla ima, stan je teže naći ....jezik se mora znati za bilo kakav bolji posao
- Staylezz
#6408 Re: Viza za Njemacku
Pozdrav, imam jedno pitanje.
Ima li neko iskustva sa dobijanjem vize putem programa za zapadni Balkan, s tim sto osoba ima 46 godina?
Uglavnom, osoba je nasla poslodavca koji je spreman da joj da ugovor na minimalnu njemacku platu, ali tamo u uslovima za vizu stoji da u tim godinama minimalna plata mora biti cca 3000 eura neto. Da li je ovo iskljucujuci uslov ili ima neki način da se ipak dobije viza za rad?
Ima li neko iskustva sa dobijanjem vize putem programa za zapadni Balkan, s tim sto osoba ima 46 godina?
Uglavnom, osoba je nasla poslodavca koji je spreman da joj da ugovor na minimalnu njemacku platu, ali tamo u uslovima za vizu stoji da u tim godinama minimalna plata mora biti cca 3000 eura neto. Da li je ovo iskljucujuci uslov ili ima neki način da se ipak dobije viza za rad?
-
#6409 Re: Viza za Njemacku
Moras imati odredjenu brutto platu koja je zakonom propisana za ljude 45 plus. Naravno da ti nece niko ponuditi tu brutto platu, ali moze se to izbjeci. Potrebno je u ambasadi da prilozis da imas nekretninu na svoje ime u Bosni, ili da imas dovoljno radnog staza u Bosni. Ne znam koliko staza i koliko mora da ti vrijedi nekretnina, raspitaj se u ambasadi oko staza i nekretnine. Ako nemas nista od tog , ne gubi vrijeme, zaboravi Njemacku, gledaj da odes u neku drugu drzavu.Staylezz wrote: ↑22/10/2024 16:48 Pozdrav, imam jedno pitanje.
-
#6410 Re: Viza za Njemacku
A sta je ono kao neki kod ili nesto kada se prijavljuje preko Metacritic...ima nesto sto traze odmah na pocetku,da ne znam ni sta je.
Ne mogu se sada sjetiti kako se tacno pise,jer je zakljucana prijava.
Ne mogu se sada sjetiti kako se tacno pise,jer je zakljucana prijava.
- Staylezz
#6411 Re: Viza za Njemacku
Evo ovaj kolega za kojeg pitam je jucer kontaktirao tog poslodavca i dobio je informaciju da to pravilo za bruto platu vrijedi samo za VSS kadar i da je poslodavac jucer predao zahtjev za predsaglasnost u Njemackoj. Sad se ceka odgovor na tu predsaglasnost. Ja mislim da u konacnici nece dobiti vizu ali eto, neka proba.pelcer224 wrote: ↑24/10/2024 19:28 Moras imati odredjenu brutto platu koja je zakonom propisana za ljude 45 plus. Naravno da ti nece niko ponuditi tu brutto platu, ali moze se to izbjeci. Potrebno je u ambasadi da prilozis da imas nekretninu na svoje ime u Bosni, ili da imas dovoljno radnog staza u Bosni. Ne znam koliko staza i koliko mora da ti vrijedi nekretnina, raspitaj se u ambasadi oko staza i nekretnine. Ako nemas nista od tog , ne gubi vrijeme, zaboravi Njemacku, gledaj da odes u neku drugu drzavu.
-
#6412 Re: Viza za Njemacku
Ma nema to veze VSS. Za sve vazi 45 plus isto. Svako bi onda sa 45 plus otisao kao nekvalifikovan pa u Njemackoj mijenjao vizu. Ali takva je Njemacka , svaki sluzbenik tumaci kako on misli i nesvjesno levati ljude. Ja znam covjeka kome su u Njemackoj trazili taj iznos plate pri promjeni posla, jer je u trenutku promjene posla napunio 45 godina a vec je imao vizu i radio, samo je htio kod drugog preci i podneo zahtjev za zustimmung ali je napunio 45 godina. Taj tvoj nece dobit vizu. Tudji nokti svraba ne cesu. Dok god on ceka da gazda "zavrsi" sve u Njemackoj i da on dobije sve na gotovo, a ima 45 plus nema tu nista.Staylezz wrote: ↑25/10/2024 08:37Evo ovaj kolega za kojeg pitam je jucer kontaktirao tog poslodavca i dobio je informaciju da to pravilo za bruto platu vrijedi samo za VSS kadar i da je poslodavac jucer predao zahtjev za predsaglasnost u Njemackoj. Sad se ceka odgovor na tu predsaglasnost. Ja mislim da u konacnici nece dobiti vizu ali eto, neka proba.pelcer224 wrote: ↑24/10/2024 19:28 Moras imati odredjenu brutto platu koja je zakonom propisana za ljude 45 plus. Naravno da ti nece niko ponuditi tu brutto platu, ali moze se to izbjeci. Potrebno je u ambasadi da prilozis da imas nekretninu na svoje ime u Bosni, ili da imas dovoljno radnog staza u Bosni. Ne znam koliko staza i koliko mora da ti vrijedi nekretnina, raspitaj se u ambasadi oko staza i nekretnine. Ako nemas nista od tog , ne gubi vrijeme, zaboravi Njemacku, gledaj da odes u neku drugu drzavu.
-
#6413 Re: Viza za Njemacku
grijesis. pogotovo oko ovog "ako ti firma to radi"...pelcer224 wrote: ↑25/10/2024 11:46Ma nema to veze VSS. Za sve vazi 45 plus isto. Svako bi onda sa 45 plus otisao kao nekvalifikovan pa u Njemackoj mijenjao vizu. Ali takva je Njemacka , svaki sluzbenik tumaci kako on misli i nesvjesno levati ljude. Ja znam covjeka kome su u Njemackoj trazili taj iznos plate pri promjeni posla, jer je u trenutku promjene posla napunio 45 godina a vec je imao vizu i radio, samo je htio kod drugog preci i podneo zahtjev za zustimmung ali je napunio 45 godina. Taj tvoj nece dobit vizu. Tudji nokti svraba ne cesu. Dok god on ceka da gazda "zavrsi" sve u Njemackoj i da on dobije sve na gotovo, a ima 45 plus nema tu nista.Staylezz wrote: ↑25/10/2024 08:37Evo ovaj kolega za kojeg pitam je jucer kontaktirao tog poslodavca i dobio je informaciju da to pravilo za bruto platu vrijedi samo za VSS kadar i da je poslodavac jucer predao zahtjev za predsaglasnost u Njemackoj. Sad se ceka odgovor na tu predsaglasnost. Ja mislim da u konacnici nece dobiti vizu ali eto, neka proba.pelcer224 wrote: ↑24/10/2024 19:28 Moras imati odredjenu brutto platu koja je zakonom propisana za ljude 45 plus. Naravno da ti nece niko ponuditi tu brutto platu, ali moze se to izbjeci. Potrebno je u ambasadi da prilozis da imas nekretninu na svoje ime u Bosni, ili da imas dovoljno radnog staza u Bosni. Ne znam koliko staza i koliko mora da ti vrijedi nekretnina, raspitaj se u ambasadi oko staza i nekretnine. Ako nemas nista od tog , ne gubi vrijeme, zaboravi Njemacku, gledaj da odes u neku drugu drzavu.
- sefket_ramadani
#6414 Re: Viza za Njemacku
idemo opet, dnevna doza hvalite me usta moja.
ja doveo, ja pomogao, da mene nije bilo, ja sredio, bla bla bla.
ja doveo, ja pomogao, da mene nije bilo, ja sredio, bla bla bla.

-
#6415 Re: Viza za Njemacku
o cemu ti? da nisi pogresio temu ili onoga kome odgovaras?sefket_ramadani wrote: ↑05/11/2024 18:04 idemo opet, dnevna doza hvalite me usta moja.
ja doveo, ja pomogao, da mene nije bilo, ja sredio, bla bla bla.![]()
-
#6416 Re: Viza za Njemacku
Vjerujem da nije...vjerovatno se odnosi na najpoznatijeg "Dinu" u Svabiji 

- skrbavi-admin
#6417 Re: Viza za Njemacku
kakva dziberska prepucavanja...ista potpuno vec desetinama godina....jbt...ponovo je dijaspora " krivlja" nego ratni profiteri, poratni olosi, narkodileri i ostala olos..... "dezerteri"90+ godista
coeku odumru mozdane celije kad cita ovaj forum
drago mi je da ne gledam nase hadalje ni tamo ni vamo
nevidjena smo cerga puna pasjaluka, vise seljakluka, i mnogo kretenluka

nevidjena smo cerga puna pasjaluka, vise seljakluka, i mnogo kretenluka
- ZoomZoomKiwi
#6418 Re: Viza za Njemacku
100%skrbavi-admin wrote: ↑06/11/2024 20:46 nevidjena smo cerga puna pasjaluka, vise seljakluka, i mnogo kretenluka

- Halcyon
#6419 Re: Viza za Njemacku
skrbavi-admin wrote: ↑06/11/2024 20:46 nevidjena smo cerga puna pasjaluka, vise seljakluka, i mnogo kretenluka

- svilenjak
#6420 Re: Viza za Njemacku
Ima li neko preporuku za poslodavca u BW, negdje okolina Bodensee ili nešto sjevernije. IT sistemski elektroničar sa 15 godina radnog iskustva i priznatom diplomom u DE. Doduše 45+ ali ima dokaz o radnom stažu tj. zarađena penzija a ni nekretnina nije problem, mada mislim da je prvi preduslov dovoljan.
- TAFKAP
#6421 Re: Viza za Njemacku
https://de.indeed.com/svilenjak wrote: ↑09/02/2025 12:06 Ima li neko preporuku za poslodavca u BW, negdje okolina Bodensee ili nešto sjevernije. IT sistemski elektroničar sa 15 godina radnog iskustva i priznatom diplomom u DE. Doduše 45+ ali ima dokaz o radnom stažu tj. zarađena penzija a ni nekretnina nije problem, mada mislim da je prvi preduslov dovoljan.
https://www.stepstone.de/
https://www.jobware.de/jobsuche
https://www.monster.de/
https://www.arbeitsagentur.de/jobsuche/
Mrdni se malo
- stubrijez
#6422 Re: Viza za Njemacku
Neces ni od jednog zeme ovde dobiti preporuku drugar... meni su isto ovako slali linkove prije nego sam dosao.svilenjak wrote: ↑09/02/2025 12:06 Ima li neko preporuku za poslodavca u BW, negdje okolina Bodensee ili nešto sjevernije. IT sistemski elektroničar sa 15 godina radnog iskustva i priznatom diplomom u DE. Doduše 45+ ali ima dokaz o radnom stažu tj. zarađena penzija a ni nekretnina nije problem, mada mislim da je prvi preduslov dovoljan.

- dr_Evil
#6423 Re: Viza za Njemacku
Naivno je vjerovati da preko 90% nasih zemljaka ima nesto konkretno da ti posalje. Ne kazem ja, ima tu dobar procenat koji ne zeli i koji te pogresno gleda kao konkurenciju, ali vecini nije jasno kako je i sam tu dosao. Faktor srece.stubrijez wrote: ↑10/02/2025 10:12Neces ni od jednog zeme ovde dobiti preporuku drugar... meni su isto ovako slali linkove prije nego sam dosao.svilenjak wrote: ↑09/02/2025 12:06 Ima li neko preporuku za poslodavca u BW, negdje okolina Bodensee ili nešto sjevernije. IT sistemski elektroničar sa 15 godina radnog iskustva i priznatom diplomom u DE. Doduše 45+ ali ima dokaz o radnom stažu tj. zarađena penzija a ni nekretnina nije problem, mada mislim da je prvi preduslov dovoljan.![]()
- escobar__
#6424 Re: Viza za Njemacku
Onda i Njemačka je velika zemlja, nema smisla da mu ja iz Bavarske šaljem preporuke za BW kad o tamošnjim poslodavcima, uslovima i sl. realno nemam pojma. 

- eluna
#6425 Re: Viza za Njemacku
pogrešna vam je postavka .......... konkretno sam ja jednom poznaniku našla konkretan oglas za posao koji ga zanimao ... oglas bio na linkedin portalu ....pošaljem mu link i dalje komunikaicja ide ovako:dr_Evil wrote: ↑10/02/2025 10:18Naivno je vjerovati da preko 90% nasih zemljaka ima nesto konkretno da ti posalje. Ne kazem ja, ima tu dobar procenat koji ne zeli i koji te pogresno gleda kao konkurenciju, ali vecini nije jasno kako je i sam tu dosao. Faktor srece.stubrijez wrote: ↑10/02/2025 10:12Neces ni od jednog zeme ovde dobiti preporuku drugar... meni su isto ovako slali linkove prije nego sam dosao.svilenjak wrote: ↑09/02/2025 12:06 Ima li neko preporuku za poslodavca u BW, negdje okolina Bodensee ili nešto sjevernije. IT sistemski elektroničar sa 15 godina radnog iskustva i priznatom diplomom u DE. Doduše 45+ ali ima dokaz o radnom stažu tj. zarađena penzija a ni nekretnina nije problem, mada mislim da je prvi preduslov dovoljan.![]()
- joooj pa ne mogu ja ovo
- štooo? pa za taj posao si me pitao, eto ga
- ma ne mogu otvoriti link
- pa odi na sajt, napravi profil kao na fb, i apliciraj
- jooooj, hajd mi ti to napravi