na VPŠ na engleskom ne ide ništa, a na EiM ako se ne varam dva predmeta po semestruEdisa.92 wrote:Pozdrav. Mislim upisati ako Bog da Ekonomiju, ali mi je još uvijek ostalo neriješeno pitanje, koji predmeti se slušaju na engleskom jeziku na redovnom studiju? Smjer Visoka poslovna škola.
Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
- perfect_guy
#26 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
-
Edisa.92
#27 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
E, super onda. Hvala tiperfect_guy wrote:na VPŠ na engleskom ne ide ništa, a na EiM ako se ne varam dva predmeta po semestruEdisa.92 wrote:Pozdrav. Mislim upisati ako Bog da Ekonomiju, ali mi je još uvijek ostalo neriješeno pitanje, koji predmeti se slušaju na engleskom jeziku na redovnom studiju? Smjer Visoka poslovna škola.
-
Jokericious
#28 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Zna li neko kako se boduju ocjene iz srednje skole? Vidim ima nesto max 40 bodova a drugo 20. 
- perfect_guy
#29 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Oglasna ... na%204.pdfCollegeGunner wrote:Zna li neko kako se boduju ocjene iz srednje skole? Vidim ima nesto max 40 bodova a drugo 20.
-
Jokericious
#30 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Hvala.perfect_guy wrote:http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Oglasna ... na%204.pdfCollegeGunner wrote:Zna li neko kako se boduju ocjene iz srednje skole? Vidim ima nesto max 40 bodova a drugo 20.
Nego, jel to samo 40 bodova moguce? Prosle godine je bilo vise.
- perfect_guy
#31 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
obzirom da sam prije 4 godine upisao, malo sam pogubio konce što se tiče tih nekih detalja. Volio bih kad bi to dodao neko ko je poslije mene upisao, odnosno ko ima malo svježije pamćenje što se toga tičeCollegeGunner wrote:Hvala.perfect_guy wrote:http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Oglasna ... na%204.pdfCollegeGunner wrote:Zna li neko kako se boduju ocjene iz srednje skole? Vidim ima nesto max 40 bodova a drugo 20.![]()
Nego, jel to samo 40 bodova moguce? Prosle godine je bilo vise.
-
tvile
#32 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Znali li neko, da li se za DL polaže prijemni iz bosanskog 03.07.11 i ulazni test iz engleskog?
- perfect_guy
#33 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
samo engleskitvile wrote:Znali li neko, da li se za DL polaže prijemni iz bosanskog 03.07.11 i ulazni test iz engleskog?
- banovan
#34 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Zna li neko ulaze li bodovi iz ulaznog testa iz engl. u ukupno bodovanje
-
mini2
#35 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Ne ulaze. To je samo da procijene za koji si stepenbanovan wrote:Zna li neko ulaze li bodovi iz ulaznog testa iz engl. u ukupno bodovanje
- banovan
#36 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
hvala punomini2 wrote:Ne ulaze. To je samo da procijene za koji si stepenbanovan wrote:Zna li neko ulaze li bodovi iz ulaznog testa iz engl. u ukupno bodovanje
-
Kicho
#37 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Pozdrav. Ima li neko od vas iskustvo sa masterom Adizes school of managment ? Je li zavrsila ijedna generacija ljudi?
- perfect_guy
#38 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
to ti je jednogodišnji program, samo da ove koji su diplomirali kao "stari" četverogodišnji studenti. Bolonjci se ne mogu tu prijavljivatiKicho wrote:Pozdrav. Ima li neko od vas iskustvo sa masterom Adizes school of managment ? Je li zavrsila ijedna generacija ljudi?
-
Jokericious
#39 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Samo da pitam druga perfecta ako se sjeca kako je ucio poslovno pravo, uvod u ekonomiju, matematiku (predmeti sa prve godine). Imaju ove prezentacije, skripte i knjige. Sta je dovoljno za sta? 
- perfect_guy
#40 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
za pravo ne postoji nijedna skripta koja se može provući kao dovoljno dobra za polaganje (bar nije postojala kad sam ja polagao), tako da bih ti tu preporučio strogo pridržavanje knjige. Doduše, Silajdžić je u međuvremenu doktorirao i ne znam je li išta novo unio u predmet (naravno ako ti je on profesor). Za uvod je bar meni bila dovoljna asistenticina priča i prezentacije i tek puko prelistavanje knjige. Tu su sad neki drugi profesori čiji sistem rada mi nije blizak.CollegeGunner wrote:Samo da pitam druga perfecta ako se sjeca kako je ucio poslovno pravo, uvod u ekonomiju, matematiku (predmeti sa prve godine). Imaju ove prezentacije, skripte i knjige. Sta je dovoljno za sta?
A ako si na VPŠ matematike nemaš u planu i programu. Ali što se tiče polaganja, drži se primjera koji se obrade na nastavi, primjera testova koje objave, i možda primjera iz knjige. To bi trebalo da bude dovoljno da skontaš suštinu pojedinih tipova zadataka
-
Jokericious
#41 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Nisam na poslovnoj, na ekonomija-menadzmentu sam (zasad svi idemo zajedno). Tako da imam matematiku.
Uvod mi drzi Velma (neko prezime) i dosta dobro objasnjava. I mislio sam da mi ne treba knjiga.
Imam jos i ovu ekonomiku. Profesorica (Mira) brzo prica i tesko je popratiti sta govori. Nije mi jasno ni sta radimo.
Ima jos i informatika koja djeluje kao najlaksa nekako. Ne znam kako je tebi bilo. Jesam upravu?
Uvod mi drzi Velma (neko prezime) i dosta dobro objasnjava. I mislio sam da mi ne treba knjiga.
Imam jos i ovu ekonomiku. Profesorica (Mira) brzo prica i tesko je popratiti sta govori. Nije mi jasno ni sta radimo.
Ima jos i informatika koja djeluje kao najlaksa nekako. Ne znam kako je tebi bilo. Jesam upravu?
- perfect_guy
#42 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
meni je na uvodu bila Irina, i profesor rahmetli Meho. Iz nekih komentara sam čuo da je i Velma sasvim OK.CollegeGunner wrote:Nisam na poslovnoj, na ekonomija-menadzmentu sam (zasad svi idemo zajedno). Tako da imam matematiku.
Uvod mi drzi Velma (neko prezime) i dosta dobro objasnjava. I mislio sam da mi ne treba knjiga.![]()
Što se tiče ekonomike, ako skontaš zadatke, to ti je ujedno i dobar dio teorije jer ćeš i skontati bitne pojmove koji se obrađuju
A informatika suštinski jeste lagana, ali su na toj katedri uveli negativne bodove za pogrešne odgovore da malo zagorčavaju život
-
Kicho
#43 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Kokuzi ihihi,nismo bas. Nismo ni stariLud i ponosan wrote:A ima kokuza, "starih" cetverogodisnjih studenata, koji su upisali ovaj bolonjski master od 2 godine...perfect_guy wrote:to ti je jednogodišnji program, samo da ove koji su diplomirali kao "stari" četverogodišnji studenti. Bolonjci se ne mogu tu prijavljivatiKicho wrote:Pozdrav. Ima li neko od vas iskustvo sa masterom Adizes school of managment ? Je li zavrsila ijedna generacija ljudi?
- BadSanta
#44 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
htjela bih upisati ekonomiju, ali nisam sigurna za smijer. cula sam da ima i neki smijer na engleskom. znima me da li se cijelokupna nastava odvija ne engleskom ili...? unaprijed se ispricavam ako sam pogrijesila, posto nisam najbolje informisana. hvala
- žuta lala
#45 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Cjelokupna nastava se odvija na engleskom na tom smjeru.BadSanta wrote:htjela bih upisati ekonomiju, ali nisam sigurna za smijer. cula sam da ima i neki smijer na engleskom. znima me da li se cijelokupna nastava odvija ne engleskom ili...? unaprijed se ispricavam ako sam pogrijesila, posto nisam najbolje informisana. hvala
Ne znam šta te tačno zanima. Imaš Visoku poslovnu školu (to ti je lakše upisati jer nema prijemnog iz matematike i nema nekih predmeta koji imaju na ekonomiji i menadžmentu), i imaš EiM (ekonomija i menadžment) - prvu godinu je nastava ista i onima koji izaberu ekonomiju, i onima na menadžmentu, a u drugoj se razvrstavate (mada ako se još ne možeš odlučiti na šta ćeš, možeš pisati molbu na kraju prve godine da promijeniš mišljenje i odeš na drugi smjer). I onda u trećoj godini opet biraš koji ćeš smjer (e za ovo ti je bitno to hoćeš li na ekonomiju ili na menadžment, jer nisu isti smjerovi na jednom i na drugom)
Nadam se da možeš skontati ovo što sam napisala... ako te još nešto zanima, samo pitaj
- BadSanta
#46 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Hvala, shvatila sam sve. Zanima me jos u cemu je ustvari razlika izmedju Visoke Poslovne skole i EiM nakon zavrsetka, da li ima ikakvih prednosti zbog toga sto je nastva na engleskom ili je sve to ustvari isto. hvala
- žuta lala
#47 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Nije nastava na engleskom na VPŠ, već na EiM. (Ne znam uopće ima li na VPŠ smjer na engleskom jeziku...)BadSanta wrote:Hvala, shvatila sam sve. Zanima me jos u cemu je ustvari razlika izmedju Visoke Poslovne skole i EiM nakon zavrsetka, da li ima ikakvih prednosti zbog toga sto je nastva na engleskom ili je sve to ustvari isto. hvala
Nema ti tu neke velike razlike, osim što kad završiš EiM možeš odmah upisati master, a ako završiš VPŠ moraš polagati razliku predmeta da bi ga upisala.
- BadSanta
#48 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Aaa, shvatila, hvala. Jos nesto, znam da gnjavim, ali... Da li se odmah na prvoj godini EiM odlucujem za enleski ili tek poslije?zuta_lala wrote:Nije nastava na engleskom na VPŠ, već na EiM. (Ne znam uopće ima li na VPŠ smjer na engleskom jeziku...)BadSanta wrote:Hvala, shvatila sam sve. Zanima me jos u cemu je ustvari razlika izmedju Visoke Poslovne skole i EiM nakon zavrsetka, da li ima ikakvih prednosti zbog toga sto je nastva na engleskom ili je sve to ustvari isto. hvala
Nema ti tu neke velike razlike, osim što kad završiš EiM možeš odmah upisati master, a ako završiš VPŠ moraš polagati razliku predmeta da bi ga upisala.
- žuta lala
#49 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Ne gnjaviš... slobodno pitaj šta god te zanima.BadSanta wrote: Aaa, shvatila, hvala. Jos nesto, znam da gnjavim, ali... Da li se odmah na prvoj godini EiM odlucujem za enleski ili tek poslije?
Moraš se odlučiti do predaje papira za polaganje (tj. prije prijemnog).
-
tabija
#50 Re: Visoka poslovna škola Ekonomski fakultet Sarajevo
Pozz, imam par pitanja sto se tice Visoke poslovne škole, istu planiram upisati do godine pa me zanima par stvari, konkretno oko prijemnog,predmeta i smjerova poslje,sta mogu uzeti za master (ili kako se vec zove to +2 godine, laik sam totalni), moram li polagati neku razliku predmeta,kolko redovnih primaju...
Poenta je što sam zainteresovan za marketing i mislim da bi se u tome snašao ali mi matematika bas nije jaca strana...
Ako je neko voljan pomoci nek se javi na PM.
Unaprjed hvala.
Poenta je što sam zainteresovan za marketing i mislim da bi se u tome snašao ali mi matematika bas nije jaca strana...
Ako je neko voljan pomoci nek se javi na PM.
Unaprjed hvala.