Virtual memory very low

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

zensko

Post by zensko »

chombe wrote: dizi ti to na 940
ma rado bi ja podigla na 940, cak sta vise kupila bi novi comp ali, ovaj mora jos malo izdrzati dok se ne oparim :D
zensko

Post by zensko »

zoom66 wrote:toozla, kralj si... :lol: :lol: :lol:

ja nebih imao zivci, bele mi lagjje...:D:D:D
zoom, ti si onako naocit momak, ne zacatavaj i ne smij se toozli (dobro priznajem da je duhovit decko) vec daj i ti neki prijedlog kad si vec ovdje :D
Toozla

Post by Toozla »

How big should the page file be?
There is a great deal of myth surrounding this question. Two big fallacies are:

The file should be a fixed size so that it does not get fragmented, with minimum and maximum set the same
The file should be 2.5 times the size of RAM (or some other multiple)
Both are wrong in a modern, single-user system. A machine using Fast User switching is a special case, discussed below.)

Windows will expand a file that starts out too small and may shrink it again if it is larger than necessary, so it pays to set the initial size as large enough to handle the normal needs of your system to avoid constant changes of size. This will give all the benefits claimed for a ‘fixed’ page file. But no restriction should be placed on its further growth. As well as providing for contingencies, like unexpectedly opening a very large file, in XP this potential file space can be used as a place to assign those virtual memory pages that programs have asked for, but never brought into use. Until they get used — probably never — the file need not come into being. There is no downside in having potential space available.

For any given workload, the total need for virtual addresses will not depend on the size of RAM alone. It will be met by the sum of RAM and the page file. Therefore in a machine with small RAM, the extra amount represented by page file will need to be larger — not smaller — than that needed in a machine with big RAM. Unfortunately the default settings for system management of the file have not caught up with this: it will assign an initial amount that may be quite excessive for a large machine, while at the same leaving too little for contingencies on a small one.

How big a file will turn out to be needed depends very much on your work-load. Simple word processing and e-mail may need very little — large graphics and movie making may need a great deal. For a general workload, with only small dumps provided for (see note to ‘Should the file be left on Drive C:?’ above), it is suggested that a sensible start point for the initial size would be the greater of (a) 100 MB or (b) enough to bring RAM plus file to about 500 MB. EXAMPLE: Set the Initial page file size to 400 MB on a computer with 128 MB RAM; 250 on a 256 MB computer; or 100 MB for larger sizes.

But have a high Maximum size — 700 or 800 MB or even more if there is plenty of disk space. Having this high will do no harm. Then if you find the klix pagefile.sys gets larger (as seen in Explorer), adjust the initial size up accordingly. Such a need for more than a minimal initial page file is the best indicator of benefit from adding RAM: if an initial size set, for a trial, at 50MB never grows, then more RAM will do nothing for the machine's performance.

Bill James MS MVP has a convenient tool, ‘WinXP-2K_Pagefile’, for monitoring the klix usage of the Page file, which can be downloaded here. A compiled Visual Basic version is available from Doug Knox's site which may be more convenient for some users. The value seen for ‘Peak Usage’ over several days makes a good guide for setting the Initial size economically.

Note that these aspects of Windows XP have changed significantly from earlier Windows NT versions, and practices that have been common there may no longer be appropriate. Also, the ‘PF Usage’ (Page File in Use) measurement in Task Manager | Performance for ‘Page File in Use’ include those potential uses by pages that have not been taken up. It makes a good indicator of the adequacy of the ‘Maximum’ size setting, but not for the ‘Initial’ one, let alone for any need for more RAM.
zensko

Post by zensko »

@Toozla, ukratko..

na koliko da ja podesim te vrijednosti? :D
Toozla

Post by Toozla »

...eeejjjjj, kompjuteru stari, sjecas li se il' je i tebi otisla memorija.... :D :D :D
Toozla

Post by Toozla »

zensko wrote:@Toozla, ukratko..

...ma bice lakse ako napravimo to generalno ciscenje.... :D

...komanda "Format C:" je iz raja izasla.... :D
zensko

Post by zensko »

zoom66 wrote:ja ti rekoh...:D:D:D

;)
zoom, sa tobom se nikad ne zna..

ili si ozbiljan ili se zezas :D

ipak cu ja cekati da toozla sta kaze

(ako ovo tvoje bilo upuceno meni :-) )
sanjanin

Post by sanjanin »

Toozla wrote:

...ma bice lakse ako napravimo to generalno ciscenje.... :D

...komanda "Format C:" je iz raja izasla.... :D
Ja to radim svakog prvog u mjesecu. :roll: :D
meho_puzic

Post by meho_puzic »

Vidim da si neki priuceni kompjuterski strucnjak. Da ti ja objasnim narodnim jezikom o cemu se tu radi. Dzaba ti citiranje stranica kad ni sam neznas sta tamo tacno pise i naravno nemas pojma kako kompjuter u stvari radi. Virtualna memorija je jedno obicno zlo koje je izmisljeno da se nadoknadi nedostatak RAM memorije u kompjuterima 90tih godina(skupa memorija). U stvari samo pravi kontraefekat zato sto je kompjuter mnogo sporiji kad koristi virtualnu memoriju. Konkretno brizina transfera u memoriji je recimo 3.2G/s a brzinia transfera HD je oko 100Mb/s i to teoriski. Ja jos nisam vidio HD transfer koji ide tom brzinom. Opet isto pitanje, kakve veze ima povecavanje Virtualne memorije sa backupom? Virtualna memorija i onako nemoze da se siri vise od onoga sto je slobodno na disku. Ako stavis 0 za vritualnu memoriju nece uzrokovati da se kompjuter ne startuje.
meho_puzic

Post by meho_puzic »

Mislim da ovde nisu cista posla. Microsoft anti spyware ne radi na WinNT. A ovi sto ti kazu da povecas virtual memory, samo ti jamu kopaju. Ocisti kompjuter i onda fino otidji i kupi sebi 512M memorije i neces imati problema. Ja jos nisam vidio PC koji koristi preko 512M memorije bez obzira sta radi. Jedino ako otvoris 300 programa onda mozda i popunis 512M i mozda ce ti onda zatrebati virtualna memorija.

zensko wrote:
meho_puzic wrote:Koji Windows imas?
Win NT
Toozla

Post by Toozla »

meho_puzic wrote:Vidim da si neki priuceni kompjuterski strucnjak. Da ti ja objasnim narodnim jezikom o cemu se tu radi.
:lol: :lol: :lol:
...ne priuceni strucnjak sto objasnjava narodnim jezikom....

Dzaba ti citiranje stranica kad ni sam neznas sta tamo tacno pise i naravno nemas pojma kako kompjuter u stvari radi. Virtualna memorija je jedno obicno zlo koje je izmisljeno da se nadoknadi nedostatak RAM memorije u kompjuterima 90tih godina(skupa memorija). U stvari samo pravi kontraefekat zato sto je kompjuter mnogo sporiji kad koristi virtualnu memoriju. Konkretno brizina transfera u memoriji je recimo 3.2G/s a brzinia transfera HD je oko 100Mb/s i to teoriski. Ja jos nisam vidio HD transfer koji ide tom brzinom. Opet isto pitanje, kakve veze ima povecavanje Virtualne memorije sa backupom? Virtualna memorija i onako nemoze da se siri vise od onoga sto je slobodno na disku. Ako stavis 0 za vritualnu memoriju nece uzrokovati da se kompjuter ne startuje.
procitaj sta sam postirao....naci ces objasnjenje za sve o cemu pises... :P
zensko

Post by zensko »

meho radi, kako ne znam..
:D

a gdje mogu pogledati koliko imam ram memorije? bojim se da su me pokrali :(

desni klik my computer -> properties i tu mi pod general pise
130.528KB RAM? je l' to?
meho_puzic

Post by meho_puzic »

To znaci da imas 128MB memorije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

sta ti je moć nika zensko

da sam ja postavio topik ... javilo bi se 2 od kojih bi me 1 zezalo :D:D:D
zensko

Post by zensko »

meho_puzic wrote:To znaci da imas 128MB memorije.
:( :( :( :(

znala sam, uzeli 512 a ostavili 128

e pa stvarno cu ih tuziti

:x :x :x
Toozla

Post by Toozla »

...ozbiljno, ovo ti je drzi vodu dok majstori odu....

Format C:....sve iz pocetka....ukljucujuci antivirus i firewall izmedju kompjutera i interneta...to je nekih 3-4 sata posla...zavisi od extra software-a koji koristis...
zensko

Post by zensko »

zoom66 wrote:
zensko wrote:meho radi, kako ne znam..

a gdje mogu pogledati koliko imam ram memorije? bojim se da su me pokrali :(

desni klik my computer -> properties i tu mi pod general pise
130.528KB RAM? je l' to?
aj giv ap....:D:D:D
ma zoom, ipak sam ja zensko :D
Truba

Post by Truba »

zensko wrote:
meho_puzic wrote:To znaci da imas 128MB memorije.
:( :( :( :(

znala sam, uzeli 512 a ostavili 128

e pa stvarno cu ih tuziti

:x :x :x
ne mogu da vjerujem... koja je to firma :(
zensko

Post by zensko »

make sense..

otakako sam promjenila kod njih (Whitefield) napojnu jednicu komp mi je poceo da sporo radi..

:x
meho_puzic

Post by meho_puzic »

Dzaba ti je da citiras stranice kad neznas kako komjuter radi. Samo da ti napomenem da nisam priuceni strucnjak i da imam diplomu, i ono sto sam napisao, napisao sam da narod shvati da sto vise virtualne memorije to sporiji kompjuter. A ti i dalje nastavi da citiras nesto o cemu nemas blage veze. Jer da imas imalo veze znao bi ono sto ja pokusavam da ti objasnim. Isto tako trebao bi da znas da je jedna prica kad imas 1G memorije i stavis jos 1G virtualne memorije i kad imas 128MB memorije i stavis 1G virtualne memorije.

Toozla wrote:
meho_puzic wrote:Vidim da si neki priuceni kompjuterski strucnjak. Da ti ja objasnim narodnim jezikom o cemu se tu radi.
:lol: :lol: :lol:
...ne priuceni strucnjak sto objasnjava narodnim jezikom....

Dzaba ti citiranje stranica kad ni sam neznas sta tamo tacno pise i naravno nemas pojma kako kompjuter u stvari radi. Virtualna memorija je jedno obicno zlo koje je izmisljeno da se nadoknadi nedostatak RAM memorije u kompjuterima 90tih godina(skupa memorija). U stvari samo pravi kontraefekat zato sto je kompjuter mnogo sporiji kad koristi virtualnu memoriju. Konkretno brizina transfera u memoriji je recimo 3.2G/s a brzinia transfera HD je oko 100Mb/s i to teoriski. Ja jos nisam vidio HD transfer koji ide tom brzinom. Opet isto pitanje, kakve veze ima povecavanje Virtualne memorije sa backupom? Virtualna memorija i onako nemoze da se siri vise od onoga sto je slobodno na disku. Ako stavis 0 za vritualnu memoriju nece uzrokovati da se kompjuter ne startuje.
procitaj sta sam postirao....naci ces objasnjenje za sve o cemu pises... :P
Truba

Post by Truba »

zensko wrote: Whitefield
joj nisi ni trebala spominjati...

:( :(

sutra pravo kod njih i malo povisi ton
zensko

Post by zensko »

kako nikakva, nesto sam i naucila:D

ali definitivno trebam format c:
i provjeriti da li ima te memorije od 512 u compu

a onda cu otvoriti temu..trazim advokata

zensko

Post by zensko »

komi wrote:
zensko wrote: Whitefield
joj nisi ni trebala spominjati...

:( :(

sutra pravo kod njih i malo povisi ton
da vilentjacka povedem?
pa kad im on pokaze bicepse, tricepse i kvadricepse

poklonice mi novi comp

ko da gledam
Truba

Post by Truba »

zensko wrote:ali definitivno trebam format c:
skoro uvijek upali... komp bude kao nov
zensko wrote: i provjeriti da li ima te memorije od 512 u compu
my comp => desnim klikom i odmah ce ti se pojaviti broj

zensko wrote: a onda ćeš tražiti advokata na novom topiku
pa valjda ima pravnika na forumu :D:D:D
meho_puzic

Post by meho_puzic »

Ma ja, nek napravi backup virutalne memorije pa nek onda proba da je poveca
zoom66 wrote:zenskice, poslushaj toozlu...;)
Post Reply