Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
-
Vidal89
#201 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Pa ako ce kupiti diplomu i ici u njemacku raditi sta ima lose u tome???
Ovdje ionako nema posao sjedi kuci gubi godine ni u sta.
Ona novinarka je mnogima napravila problem, jer su te diplome bile mnogima spas iz ove agonije. Trebaju se sabrat i ledja joj popeglat
Ona novinarka je mnogima napravila problem, jer su te diplome bile mnogima spas iz ove agonije. Trebaju se sabrat i ledja joj popeglat
- djkurt
#202 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
A da ti ljudi konačno zagriju stolicu i nešto u životu nauče osim prepisivanja i kupovine "znanja". To ništa jel, bitno je da su se oni snašli.Vidal89 wrote:Pa ako ce kupiti diplomu i ici u njemacku raditi sta ima lose u tome???
- djkurt
#203 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Sad mi je drago što diplomira i magistrira van BiH. Kako je krenulo ništa izdato u Bosni i Hercegovini neće važit u svijetu. Sve je to nama naša borba dala. 
-
Seyfo
#204 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Što je najgore, postoje ljudi(poznajem ih) koji su fakat studirali u Travniku ili Kiseljaku, išli na predavanje svako, učili, polagali, padali,plaćali školarinu kao i svako drugi.
Išli su tamo jer nisu imali uslove drugdje.... i strpani su u isti koš sa ostalim vikend-studentima.
Išli su tamo jer nisu imali uslove drugdje.... i strpani su u isti koš sa ostalim vikend-studentima.
- JThomas
#205 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
vjerovatno je takvih i više. ima tarifa ako ćeš tako, a tarifa ako ćeš "na brzinu".
- Idemedosumom
#206 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Nas je preko 20 upisalo informatiku na APEIRON-u (sada poznat kao Vitez), a u roku nas je 7 diplomiralo. Jedan kolega je dobio zabranu jer su otkrili da "prodaje" seminarske radove drugim studentima.Seyfo wrote:Što je najgore, postoje ljudi(poznajem ih) koji su fakat studirali u Travniku ili Kiseljaku, išli na predavanje svako, učili, polagali, padali,plaćali školarinu kao i svako drugi.
Tesko je ovo objasniti ljudima. Pogotovo ovim sto na sav glas pljuju (a takvi uglavnom nemaju ni srednju zavrsenu).
-
Seyfo
#207 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Da, npr.znam ljude koji nisu imali priliku uopšte studirati zbog lošeg materijalnog stanja u porodici. Godinama nakon srednje škole, nakon što su negdje radili i stekli se finansijski uslovi, upišu Travnik/Kiseljak jer je to tamo jedno moguće ako radiš (predavanja petak naveče i vikend). Tako prilagođena predavanja imaš u Sarajevu samo na PDS.
- djkurt
#208 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
To jest najžalosnije, al hajd sad kako ovu krivu drinu ispraviti. Nema šanse, jedino da sve studente ponovo pozovu da ispolažu sve ispite da se utvrdi ko zna a ko ne zna a i to je nemoguće jer se dosta i zaboravi u međuvremenu, pogotovo ako nisi u poslu vezanim za struku. Tako da ne piše se dobro ovima što su normalno polagali ispite na privatnim fakultetima, jbg trebalo je o tome na vrijeme razmišljati a nažalost mi smo poznati po tome da ne volimo plaho kontat, de ako more šta odma i sad da se ne moram zajebaavat.Seyfo wrote:Što je najgore, postoje ljudi(poznajem ih) koji su fakat studirali u Travniku ili Kiseljaku, išli na predavanje svako, učili, polagali, padali,plaćali školarinu kao i svako drugi.
-
Naslovnica
#209 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
potpisCherry-Cherry wrote:O jbm ti državu ovakvu
-
Naslovnica
#210 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Doduše, ovo je iz 2011 godine. Sada imaju preko 300 zanimanja. Cijene diploma su otišle dole, skratili su vrijeme dobijanja diplome na cca 24 sata a i mnogo su jeftiniji nego su bili prije. Sve ove diplome i sve što je urađeno u ovom kriminalnom centru u Širokom Brijegu treba poništiti.
http://www.zurnal.info/novost/9401/137- ... nice-obuce
137 zanimanja u učionici pored prodavnice obuće
U Centar za obrazovanje u Širokom Brijegu učenici su obavezni da dođu tek na završni ispit! U učionice se stiže kroz zajednička vrata koja ova škola dijeli sa prodavnicom obuće ali je Centar i dalje najveća privatna srednja škola u Bosni i Hercegovini. Za razliku od državnih škola u privatnim se do diploma dolazi lakše – toliko lakše da ćete školu prvi put vidjeti kada dođete na ispit jer učenici nisu obavezni da dolaze na nastavu.
Kupljena diploma
- Ne znam što sam išla u srednju školu. Dođeš ovdje i sve završiš – kaže jedna od bivših učenica škole koju smo sreli ispred Centra u pratnji drugarice koja se raspitivala o uslovima za upis.
Ona nije željela da objavimo njeno ime jer se plaši da bi to moglo utjecati na njeno studiranje. Kaže kako je završila trogodišnju trgovačku školu, potom se u Centru za obrazovanje prekvalifikovala za PTT tehničara a danas studira Socijalni rad u Mostaru. Njena kolegica želi uraditi slično ali je umjesto javne izabrala privatnu školu, na nagovor prijateljice koja joj je pričala o svojim iskustvima u Centru.
- Ja nisam išla na predavanja. Dadnu ti skriptu da učiš, da vidiš šta si upisao i položiš. Ustvari to je kupljena diploma – kaže naša sagovornica koja je za svoju diplomu morala izdvojiti 2.700 maraka.
DSC_0419
Dragana Martinović, predsjednica školskog odbora Centra za obrazovanje, objašnjava da Zakon o srednjem obrazovanju u Zapadno-hercegovačkom kantonu omogućava odsustvo sa nastave.
- Zakon omogućava nastavu konsultativno-informativnog tipa pa učenici nisu 100 posto obavezni dolaziti na nastavu. Predavanja se organizuju ali učenici mogu to obaviti i sa konsultacijama – objašnjava Martinovićeva.
Brojna zanimanja
DSC_0425Centar ima i četiri područne škole u Žepču, Bugojnu, Kiseljaku i Novom Travniku. Svi polaznici škole, kojih je ove godine 667, mogu na nastavu ili konsultacije ići u ove škole ali na ispit moraju u Široki Brijeg, objašnjava Martinovićeva.
- Dolazak na ispit je obavezan.
Ova privatna škola je posebna i po broju zanimanja koje nudi – čak 137 njih! Martinovićeva objašnjava da za neke od zanimanja ne postoji nikakav interes pa se njihovo pohađanje uslovljava sa minimalno 15 učenika po godini. U Centru možete postati gotovo sve što poželite – od pekara, vatrogasca, lovočuvara, prodavača naftnih derivata pa do električara ili vozača. Za sva ova zanimanja Centar je stalno uposlio 15 nastavnika i još 45 saradnika. Martinovićeva kaže da za njih nema odmora jer, za razliku od javnih škola, u ovoj nema takozvanog raspusta a radi se i subotom.
Centar je omiljena škola za usavršavanje državnih službenika. Već smo pisali o vozaču ministra Nevenka Hergeca, Vladimiru Vidoviću, kome je iz budžeta prošle godine plaćeno prekvalifikacija i usavršavanje za vozača. Za svaki od predmeta plaćeno je po 40 maraka a za završni ispit 150. Znači li plaćanje i obavezno polaganje ispita kakav su utisak imale naše sagovornice, pitali smo Martinovićevu.
- Nemam komentara na to. Mogu samo reći da mi radimo ozbiljno. Živimo u državi i vremenu kakvom živimo pa me to apsolutno ne iznenađuje. Sve je to cijena koju plaćamo – objasnila nam je Martinovićeva.
Ovoj školi pogoduje i nakaradan obrazovni sistem u Federaciji. Federalno ministarstvo obrazovanja nema nikakve nadležnosti nad ovom školom a iz kantonalnog tvrde da nemaju dovoljno ljudi za inspekciju.
Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja, kaže da on ne može narediti niti inspekciju, a kamoli izreći neku kaznu privatnim školama.
- Naš inspektorat ide na teren samo na poziv kantonalnih ministarstava. Ne dajemo čak ni svoje mišljenje o svemu – objašnjava Mašić i dodaje da većina privatnih ustanova ne bi smjela da radi: Veliki je broj privatnih obrazovnih ustanova koje ne ispunjavaju ni osnovne uslove za rad. Neke imaju po dva, tri ili pet uposlenih. Ja ne mislim da je to normalno.
Inspektoratu ovog ministarstva često stižu zahtjevi za provjeru diploma, u posljednje vrijeme najčešće iz Republike Srpske. Jedino što oni mogu uraditi, objasnili su nam, jeste da zahtjev proslijede inspektoratu Zapadno-hercegovačkog kantona. Inspektor Željko Mikulić potvrdio nam je da često primaju zahtjeve za provjeru diploma izdatih u Centru za obrazovanje.
- Nalazi su uglavnom pozitivni. Mi provjeravamo samo da li je diploma izdata sukladno zakonom – objašnjava Mikulić ulogu inspektorata u provjeri privatnih obrazovnih ustanova: Ima ih u Bosni ko pečurki a nas nema dovoljno. Nismo u mogućnosti stići provjeriti prisutnost na nastavi. Sigurno bi bili bolji pokazatelji da i to možemo kontrolisati.
(zurnal.info)
http://www.zurnal.info/novost/9401/137- ... nice-obuce
137 zanimanja u učionici pored prodavnice obuće
U Centar za obrazovanje u Širokom Brijegu učenici su obavezni da dođu tek na završni ispit! U učionice se stiže kroz zajednička vrata koja ova škola dijeli sa prodavnicom obuće ali je Centar i dalje najveća privatna srednja škola u Bosni i Hercegovini. Za razliku od državnih škola u privatnim se do diploma dolazi lakše – toliko lakše da ćete školu prvi put vidjeti kada dođete na ispit jer učenici nisu obavezni da dolaze na nastavu.
Kupljena diploma
- Ne znam što sam išla u srednju školu. Dođeš ovdje i sve završiš – kaže jedna od bivših učenica škole koju smo sreli ispred Centra u pratnji drugarice koja se raspitivala o uslovima za upis.
Ona nije željela da objavimo njeno ime jer se plaši da bi to moglo utjecati na njeno studiranje. Kaže kako je završila trogodišnju trgovačku školu, potom se u Centru za obrazovanje prekvalifikovala za PTT tehničara a danas studira Socijalni rad u Mostaru. Njena kolegica želi uraditi slično ali je umjesto javne izabrala privatnu školu, na nagovor prijateljice koja joj je pričala o svojim iskustvima u Centru.
- Ja nisam išla na predavanja. Dadnu ti skriptu da učiš, da vidiš šta si upisao i položiš. Ustvari to je kupljena diploma – kaže naša sagovornica koja je za svoju diplomu morala izdvojiti 2.700 maraka.
DSC_0419
Dragana Martinović, predsjednica školskog odbora Centra za obrazovanje, objašnjava da Zakon o srednjem obrazovanju u Zapadno-hercegovačkom kantonu omogućava odsustvo sa nastave.
- Zakon omogućava nastavu konsultativno-informativnog tipa pa učenici nisu 100 posto obavezni dolaziti na nastavu. Predavanja se organizuju ali učenici mogu to obaviti i sa konsultacijama – objašnjava Martinovićeva.
Brojna zanimanja
DSC_0425Centar ima i četiri područne škole u Žepču, Bugojnu, Kiseljaku i Novom Travniku. Svi polaznici škole, kojih je ove godine 667, mogu na nastavu ili konsultacije ići u ove škole ali na ispit moraju u Široki Brijeg, objašnjava Martinovićeva.
- Dolazak na ispit je obavezan.
Ova privatna škola je posebna i po broju zanimanja koje nudi – čak 137 njih! Martinovićeva objašnjava da za neke od zanimanja ne postoji nikakav interes pa se njihovo pohađanje uslovljava sa minimalno 15 učenika po godini. U Centru možete postati gotovo sve što poželite – od pekara, vatrogasca, lovočuvara, prodavača naftnih derivata pa do električara ili vozača. Za sva ova zanimanja Centar je stalno uposlio 15 nastavnika i još 45 saradnika. Martinovićeva kaže da za njih nema odmora jer, za razliku od javnih škola, u ovoj nema takozvanog raspusta a radi se i subotom.
Centar je omiljena škola za usavršavanje državnih službenika. Već smo pisali o vozaču ministra Nevenka Hergeca, Vladimiru Vidoviću, kome je iz budžeta prošle godine plaćeno prekvalifikacija i usavršavanje za vozača. Za svaki od predmeta plaćeno je po 40 maraka a za završni ispit 150. Znači li plaćanje i obavezno polaganje ispita kakav su utisak imale naše sagovornice, pitali smo Martinovićevu.
- Nemam komentara na to. Mogu samo reći da mi radimo ozbiljno. Živimo u državi i vremenu kakvom živimo pa me to apsolutno ne iznenađuje. Sve je to cijena koju plaćamo – objasnila nam je Martinovićeva.
Ovoj školi pogoduje i nakaradan obrazovni sistem u Federaciji. Federalno ministarstvo obrazovanja nema nikakve nadležnosti nad ovom školom a iz kantonalnog tvrde da nemaju dovoljno ljudi za inspekciju.
Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja, kaže da on ne može narediti niti inspekciju, a kamoli izreći neku kaznu privatnim školama.
- Naš inspektorat ide na teren samo na poziv kantonalnih ministarstava. Ne dajemo čak ni svoje mišljenje o svemu – objašnjava Mašić i dodaje da većina privatnih ustanova ne bi smjela da radi: Veliki je broj privatnih obrazovnih ustanova koje ne ispunjavaju ni osnovne uslove za rad. Neke imaju po dva, tri ili pet uposlenih. Ja ne mislim da je to normalno.
Inspektoratu ovog ministarstva često stižu zahtjevi za provjeru diploma, u posljednje vrijeme najčešće iz Republike Srpske. Jedino što oni mogu uraditi, objasnili su nam, jeste da zahtjev proslijede inspektoratu Zapadno-hercegovačkog kantona. Inspektor Željko Mikulić potvrdio nam je da često primaju zahtjeve za provjeru diploma izdatih u Centru za obrazovanje.
- Nalazi su uglavnom pozitivni. Mi provjeravamo samo da li je diploma izdata sukladno zakonom – objašnjava Mikulić ulogu inspektorata u provjeri privatnih obrazovnih ustanova: Ima ih u Bosni ko pečurki a nas nema dovoljno. Nismo u mogućnosti stići provjeriti prisutnost na nastavi. Sigurno bi bili bolji pokazatelji da i to možemo kontrolisati.
(zurnal.info)
-
Vidal89
#211 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Imas ljudi koji su zavrsili fakultete ili druge drzavne skole pa ih ovakvo stanje natjera da kupe ove diplome da sto prije bjeze, poznajem magistre s drzavnih fakulteta koji su otisli o prati guzice samo da pobjegnu odavde, a kasnije kad dobiju papire ce traziti posao u svojoj struci.djkurt wrote:A da ti ljudi konačno zagriju stolicu i nešto u životu nauče osim prepisivanja i kupovine "znanja". To ništa jel, bitno je da su se oni snašli.Vidal89 wrote:Pa ako ce kupiti diplomu i ici u njemacku raditi sta ima lose u tome???
Opet ponavljam ovoj novinarki treba ledja ispeglat, ostavit je bez posla pa bi i ona kupovala diplomu kao kartu za rad vani
- JThomas
#212 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
a ne ne, ona je žensko, nju treba dobro jebati i poslati u kuhinju. muškarce koji izvještavaju o kriminalu treba prebiti i ostaviti bez posla.
- djkurt
#213 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Svejedno, opet je prevara u pitanju i bilo kakvo odobravanje prevare s moralne strane nije dobro i samo nas dublje gura u ambis. A ti o kojima govoriš s obzirom da su na birou dugo vremena, imali su i vremena da normalno završe tu školu o kojoj govoriš.Vidal89 wrote:
Opet ponavljam ovoj novinarki treba ledja ispeglat, ostavit je bez posla pa bi i ona kupovala diplomu kao kartu za rad vani
- djkurt
#214 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Klasični "snašo se " bosančeros. Stvarno smo kao narodi u BiH dno dna.JThomas wrote:a ne ne, ona je žensko, nju treba dobro jebati i poslati u kuhinju. muškarce koji izvještavaju o kriminalu treba prebiti i ostaviti bez posla.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#215 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Neće ovo nikog zajebat. Nemoj mislit da Nijemci nisu znali sve ovo, oni su jednostavno napravili takav sistem da si obični hamal i pomagač dok i kod njih ne ispolažeš škole, testove, ateste.
- djkurt
#216 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Naravno, ja govorim sa moralne strane kako smo propali do samog dna čitajući ova odobravanja za varanje u diplomama, a da ne govorim o pozivu na linč novinarke koja je samo radila svoj posao.Jimmy McNulty wrote:Neće ovo nikog zajebat. Nemoj mislit da Nijemci nisu znali sve ovo, oni su jednostavno napravili takav sistem da si obični hamal i pomagač dok i kod njih ne ispolažeš škole, testove, ateste.
- manuchao91
#217 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Ja isto tako ljudi znam koji su kupili diplome,rade u DE primaju plate ,uredno zive ,
Ovakve vijesti nam samo otežavaju stvari
Ja sam jedan od njih samo sto ja u Bosni radim i zivim a definitivno ovakvo novinarstvo mi samo moze otezat
Ja sam jedan od njih samo sto ja u Bosni radim i zivim a definitivno ovakvo novinarstvo mi samo moze otezat
-
Seyfo
#218 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Naravno !
Nisu krivi kriminalci, nego oni koji su razotkrili njihov kriminal!
Kad im već sudstvo, organi gonjenja i sistem ne mogu ništa i to tako sve super fercera, 'ta su se novinari našli obavljati njihov posao!
Novinare sve u haps i na dugogodišnje robije!
Nisu krivi kriminalci, nego oni koji su razotkrili njihov kriminal!
Kad im već sudstvo, organi gonjenja i sistem ne mogu ništa i to tako sve super fercera, 'ta su se novinari našli obavljati njihov posao!
Novinare sve u haps i na dugogodišnje robije!
- Cherry-Cherry
#219 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Ukinuti krivični zakon, pa neka svako radi šta hoće.

-
mishic
#220 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Jedan sloj ovoga društva davno je sebi ukinuo sve zakone i baš radi šta hoće. Mi ovdje sada raspravljamo o onima što na sve moguće načine pokušavaju da uskoče u taj sloj i iskoče iz ovoga kome velika većina građana u BiH pripada. A za takve akrobacije potrebna je neka poveznica sa tim poželjnim slojem. U suprotnom u slučaju pokliznuća neće vam imati ko pružiti ruku da vas izbavi od neugodnosti i potonuća. Ovaj sport U BiH, iako još nije olimpijski, odavno je postao najmasovniji i sve je atraktivniji. A već nekoliko decenija je poprimio razmjere masovnosti do nivoa nacionalne histerije.
-
zulfo
#221 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Ovako izgleda profil dekana
Završio mašinski fakultet 2001
Magistrirao na Banjalučkom univerzitetu Apeiron u Banjaluci 2007
Doktorirao Ekonomske nauke na istom fakultetu u Banjaluci 2009
smješni su radovi koje je objavio da ne kažem plagijati
Završio mašinski fakultet 2001
Magistrirao na Banjalučkom univerzitetu Apeiron u Banjaluci 2007
Doktorirao Ekonomske nauke na istom fakultetu u Banjaluci 2009
smješni su radovi koje je objavio da ne kažem plagijati
- deer_hunter
#222 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
I treba da vam oteza, nazad u osnovnu sve vratiti.manuchao91 wrote:Ja isto tako ljudi znam koji su kupili diplome,rade u DE primaju plate ,uredno zive ,
"mogu vam uzeti diplome, ali ne mogu znanje koje ste stekli"
-
walk_M-A-N
#223 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Iz Širokog u Vladu Kantona Sarajevo da priprema sjednice.. Vjerovatno da kopira nešto.
Loš mehaničar ode u Vladu koja će fol preispitivati diplome. I njegova će biti ispravna.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/neprinc ... /190205010
Loš mehaničar ode u Vladu koja će fol preispitivati diplome. I njegova će biti ispravna.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/neprinc ... /190205010
-
walk_M-A-N
#224 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
Šta je sad ovo. Ne može preko državnog Tužilaštva i Gordane HDZ pa mora preko USK.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/akcija- ... /190207083
https://www.klix.ba/vijesti/bih/akcija- ... /190207083
https://faktor.ba/vijest/u-drinu-ne-mog ... anke/22344Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva "PEČAT".
U okviru akcije je do sada uhapšeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" u vezi sa krivičnim djelom "Krivotvorenje isprave", a u vezi krivičnim djelom ''Saučesništvo''.
Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banja Luke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.
Nakon izvršene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju gore navedene aktivnosti izvedene.
-
walk_M-A-N
#225 Re: Vikend diplomeTRAVNIK ŠIROKI......(kupovina znanja-neznanja)
https://www.klix.ba/vijesti/bih/iddeea- ... /190207114walk_M-A-N wrote:Šta je sad ovo. Ne može preko državnog Tužilaštva i Gordane HDZ pa mora preko USK.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/akcija- ... /190207083https://faktor.ba/vijest/u-drinu-ne-mog ... anke/22344Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva "PEČAT".
U okviru akcije je do sada uhapšeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" u vezi sa krivičnim djelom "Krivotvorenje isprave", a u vezi krivičnim djelom ''Saučesništvo''.
Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banja Luke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.
Nakon izvršene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju gore navedene aktivnosti izvedene.
Tačno, kupiš diplomu i da ti je neko onda uzme..gdje je tu sigurnost.Agencija za zaštitu ličnih podataka nakon što je zaprimila mišljenje u vezi provjera diploma svih zaposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH donijela je odluku da Kolegij sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH neće moći provjeravati diplome državnih službenika i namještenika jer se na taj način narušava pravna sigurnost.