Vijest o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović odjeknula u svjetskim medijima!

Post Reply
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2888
Joined: 24/08/2003 00:00

#1 Vijest o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović odjeknula u svjetskim medijima!

Post by Novi_Nick »

DOGAĐAJ PRIVUKAO PAŽNJU

Vijest o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović odjeknula u svjetskim medijima!


S. M.
11 sati
220
komentara
0
dijeljenja
Facebook
Twitter
Email
Email

Foto: A.K./Klix.ba
Image

Vijesti o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, osim domaćih i regionalnih, prenijeli su i brojni svjetski mediji, među kojima Washington Post, Russia Today, Euronews, Los Angeles Times, US News i brojni drugi.


Los Angeles Times piše da su radnici i građevinska mehanizacija stigli u dvorište Fate Orlović u selu Konjević Polje rano u subotu. Dizalicom su srušili crkvu u bijeloj boji i zvono s njenog tornja.

"Potez dolazi nakon što je Evropski sud za ljudska prava u oktobru 2019. godine presudio da vlasti moraju ukloniti crkvu. U presudi se također kaže da BiH mora porodici Orlović platiti odštetu u ukupnom iznosu od 36.500 američkih dolara", prenosi Los Angeles Times.

Image

"Lokalne vlasti srušile su srpsku pravoslavnu crkvu koja je sagrađena na zemlji Bošnjakinje u blizini Srebrenice na osnovu sudskog naloga, zaključujući višedecenijski pravni spor proizašao iz rata u Bosni od 1992. do 1995. godine", piše Russia Today.

U nastavku pišu da lokalne vlasti navodno planiraju obnovu crkve na ulazu u selo te da je BiH i dalje etnički podijeljena na uglavnom pravoslavne Srbe hrišćane, pretežno muslimane Bošnjake i pretežno katolike Hrvate.

Image

Euronews ističe da je crkva sagrađena ubrzo nakon što su Fata Orlović i njena porodica protjerani iz sela, 20 kilometara istočno od Srebrenice tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine.

"Oni su Bošnjaci, uglavnom muslimani, a selo su zauzeli bosanski Srbi, uglavnom pravoslavni hrišćani", piše Euronews, dodajući da BiH ostaje duboko etnički podijenjena nakon završetka rata.

Image

"Suprug Orlović bio je među oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koje su snage bosanskih Srba ubile u Srebrenici 1995. godine, što je najgori pokolj tokom etničkog sukoba. Pokolj u Srebrenici međunarodno je priznat kao jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata", prenosi US News.

Fata Orlović Konjević Polje

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vije ... e_vignette


________________________________________________________________________________-

Srbi su sve dobro analizirali i prostudirali kao i sve efekte prije nego su srusili ovu Crkvu. Sada ce je mitski slaviti stotinama godina unaprijed i optuzivati Bosnjake muslimane kako su im oni krivi za sve kao i rusenje njihove nelegalno izgradjene crkve. Ako budu u buducnosti ruslili Dzamije po Bosni i Hercegovini govorice da to rade jer su im Bosnjaci muslimani srusili crkvu.
emirolini
Posts: 3504
Joined: 26/11/2007 15:35
Location: TUZLA

#2 Re: Vijest o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović odjeknula u svjetskim medijima!

Post by emirolini »

Nece niko mit stvarati, ovo je narod zaboravio vec danas, ali ajmo opet malo podsjecati svaki dan o ovome? Treba i dan Fate napraviti (wtf) a zena samo moli da je pustimo na miru vise i da se pozabavi sobom i svojom avlijom. Zakljucak, suvisna tema.
User avatar
escobar__
Posts: 8880
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#3 Re: Vijest o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović odjeknula u svjetskim medijima!

Post by escobar__ »

Meni je drago da se konačno počeo upotrebljavat termin Bosniak umjesto "Bosnian Muslims".
User avatar
Truba
Posts: 81732
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#4 Re: Vijest o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović odjeknula u svjetskim medijima!

Post by Truba »

Broj pregleda na mediju sa stotinama objava dnevno moze biti u ovom slucaju nekoliko stotina

Znaci sve skupa u svijetu je vijest vidjelo
10000? Ljudi

Nikom vise nismo zanimljivi
User avatar
Distortion
Posts: 2851
Joined: 08/09/2007 19:56

#5 Re: Vijest o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović odjeknula u svjetskim medijima!

Post by Distortion »

Da li je neko razmotrio varijantu da se provjeri ta povrsina gdje je bila crkva i da se prekopa da slucajno nisu zakopana tijela ubijanih Bosnjaka? Nista covjek danas ne moze iskljuciti kao mogucnost. :roll:
Post Reply