Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

arzuhal

#26 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by arzuhal »

Imat tenk, pa otić ugrad malo na piče, pa se parkirat na trotoar ili đe đe ima znak da pauk odvlači vozila, to mi je dječački san...
The BEN10

#27 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by The BEN10 »

muminovic wrote:Puna podrska.

Nasi pjesaci su najgori na svijetu, skacu na cestu kao kamikaze.

Treba uvesti kazne 500 KM ko prelazi mimo saobracajnih propisa.
:thumbup:
Apsolutno se slažem!
U-zap

#28 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by U-zap »

Ovaj zakon je smijesan. Glupo je i diskutovati o tome da im je ovaj zakon bio prioritet u poredjenju sa beskonacnom listom zakona koje moraju implementirati kako bi se priblizili EU. Ali to sto se u centru Sarajeva prolazi kroz crveno nikom nista.
Matzan

#29 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by Matzan »

Zakon je, kao i većina drugih usaglašenih sa EU zakonodavstvom, dobar.

Samo je pitanje kad će se početi primjenjivati i kada će policija početi da radi svoj posao.
Prvo upozoravati, a potom drastično kažnjavati.

A čim se spomene jedna vrsta učesnika u saobraćaju i kad se opravdano kaže da nemaju saobraćajnu kulturu, odmah se
javi "suprotna strana", pa su tako vozačima krivi pješaci, pješacima vozači, vozačima motoristi i obratno.
A onda, kako smo mi kao društvo navikli na podjele uzduž i poprijeko, tako se i vozači automobila svađaju jesu li gori
oni koji voze BMW, oni što još uvijek vade dušu već davno crknutom Golfu 2 ili oni što voze bijesna auta....

A sve u svemu, i saobraćaj i saobraćajna kultura su samo još jedan segment u kome se vidi koliko duboko smo zaglibili
u nekulturu, apatiju i neku poluanarhiju.
ho oponopono

#30 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by ho oponopono »

...kad vidim hoda i tipka ...ma dabogda momentalno propali u saht, slomili trecu nogu...ili kad vozi pa tipka ma daj...nije spacno da hoda haman ono se kurci gdje ne treba... :pusi2:
calculator

#31 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by calculator »

Ratoborna Gljiva wrote:Izmjene zakona, koje su u funkciji smanjenja broja saobraćajnih nesreća, predviđaju zabranu upotrebe mobilnih i drugih uređaja za komunikaciju vozačima tokom vožnje te audio i video uređaja koji ometaju ili odvraćaju njihovu pažnju, kao i zabranu pješacima da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilne telefone sa slušalicama.
Šta je cilj ovakve zabrane, da se spriječe pogibije pješaka ili oštećenja automobila, gužve na ulicama i smanje isplate osiguranja? Nikad nijedan sličan zakon neće u Sarajevu postići svrhu. Zakonodavac mora propisati minimalnu gradsku brzinu od 60-tak km/sat, pravo automobila nad pješakom i sl. Za nevjerovatno kratko vrijeme nijedan "muzičar" neće imati slušalice na ušima, niti će zaneseni ili drski pješak prelaziti nepropisno ulice :oops:
Coromandel

#32 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by Coromandel »

Drinski wrote:To uopće nije smijesno, neki dan umalo da udarim neku curu koja je uvalila slušaice u uši i ide cestom.
+1

hodaju po ulici k'o zombiji...
insomnia78

#33 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by insomnia78 »

Naslovnica wrote:Neki dan vidim trebu u autu, u ušima slušalice?!?! :shock: :shock: :shock:
OMFG!
Bolje nego da mobitel drzi rukom, a?
dezurni_ucenik

#34 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 12/12/2015 17:14, edited 2 times in total.
mousstapha

#35 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by mousstapha »

Sta za njih predstavlja kolovoz? Da li je to jasno definisano?
dezurni_ucenik

#36 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by dezurni_ucenik »

piupiu wrote:
KIseljak12 wrote:
O'zone wrote:
Jutros meni lik (zensko/musko nisam vidio) na uredno obilježenom pješačkom prelazu i horizontalnom i vertikalnom signalizacijom svira što prelazim ulicu. Dobio/la od mene uredno srednjak :mrgreen:
Sinoc na Pofalicima udari auto zenu na pjesackom, dok je prelazila na zelenom. Pala je po haubi, nije bio jak udarac, pa se odrzala na nogama nekako. Preposteni vozac samo produzi dalje svojim putem, dok zena ostade u soku. GTA: Sarajevo.

Sto se zabrane tice, opravdano i tesko da ce se provoditi ako se zakon usvoji.
Sarajevo ima najagresivnije i najnekulturnije vozače od svih mjesta na dunjaluku u kojima sam bila. Preći ulicu u Sarajevu bukvalno je opasno po život, da ne pričam o 'frajerima' koji izlijeću iz auta da 'zavode red' - ja prvi, ja, ja i samo ja, prije i poslije mene potop ... ja sam centar svijeta, bijedni crve! Bjesnilo. Njegujemo psihopatsko-nasilničku kulturu (ne samo u tom domenu).

Al eto po mnogima nisu krivi vozaci vec pjesaci sa slusalicama. Jebo to sto je grad pun krkana koji se trkaju sa autima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by Truba »

nbolje bi im bilo prvo da zabrane neispravnim truljama da prolaze tehnicki
pa da izbace auta s ljetnim gumama i bez kocnica
pa da se onda fokuisiraju na pjesake
ne pamtim kad je neka omladina pregazena jer je slusala muziku
obicno su to oni u oblacima sto razmisljaju o slavnoj proslosti
ili djeca sto nimalo ne razmisljaju
dezurni_ucenik

#38 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 12/12/2015 17:15, edited 1 time in total.
Naslovnica

#39 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by Naslovnica »

insomnia78 wrote:
Naslovnica wrote:Neki dan vidim trebu u autu, u ušima slušalice?!?! :shock: :shock: :shock:
OMFG!
Bolje nego da mobitel drzi rukom, a?
Ni slučajno.
Slično njesra, ali voziti automobil i imati slušalice u ušima je vrhunac idiotluka.
piupiu

#40 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by piupiu »

dezurni_ucenik wrote:
piupiu wrote:
Sarajevo ima najagresivnije i najnekulturnije vozače od svih mjesta na dunjaluku u kojima sam bila. Preći ulicu u Sarajevu bukvalno je opasno po život, da ne pričam o 'frajerima' koji izlijeću iz auta da 'zavode red' - ja prvi, ja, ja i samo ja, prije i poslije mene potop ... ja sam centar svijeta, bijedni crve! Bjesnilo. Njegujemo psihopatsko-nasilničku kulturu (ne samo u tom domenu).

Al eto po mnogima nisu krivi vozaci vec pjesaci sa slusalicama. Jebo to sto je grad pun krkana koji se trkaju sa autima.
Zaista ne znam grad u kojem svaki drugi dan strada pješak na pješačkom prelazu, u kojem se - kada je pješaku zeleno na prelazu - pješaku drčno trubi ili se jednostavno prolazi kao da nije zeleno pješacima, u kojima ljudi isfuravaju iz auta da tuku pješake koji su im se našli na putu (na trotoaru :shock:, na pješačkom prelazu - ovo sam svojim očima gledala na Titovoj, da ne nabrajam).

To je kultura nekakvih cestoposjedničkih božanstava koja imaju prednost nad vascijelim cestotrotoarskim dunjalukom i pravo da se silom obračunaju sa svima koji im se usude naći u vidokrugu ili na putu. Dakle, oni mogu parkirati po trotoarima, voziti po trotoarima i prebijati ljude koji se na istim zateknu, trubiti pješacima koji na prelazu prelaze ulicu na zeleno svjetlo ili jednostavno projuriti kroz isto ... Za promatranje. :cry:
supercali

#41 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by supercali »

da nije malo pogresan naziv teme ili ja nisam cuo dopune tih zakona i sl
ja koliko znam prica je bila o koristenju slusalica a ne koristenje mobitela
mayab

#42 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by mayab »

Nisam pročitao te nove propise, ali čini mi se da bi trebalo pisati "slušalice u oba uha"
Imao sam podosta slučajeva susreta sa likovima koji nabiju slusalice u oba uha i ne kontaju kuda hodaju, e kad njima zatrubim, skoče 2 metra uvis :izet:
piupiu

#43 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by piupiu »

:D
"U Japanu se veoma cijeni tačnost i disciplina. Posebno kada su u pitanju sredstva javnog prevoza i termini sastanaka. Mislim da i Bosanci i Hercegovci poštuju pravila, samo su malo svojeglavi kada je u pitanju ponašanje u saobraćaju. Veoma su pričljivi i vole se šaliti, što mi se posebno sviđa. Još više bi mi se sviđali kada bi se više pridržavali saobraćajnih pravila", uz osmijeh je rekao ambasador Japana.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/na-caju- ... /151213014
calculator

#44 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by calculator »

piupiu wrote::D
"U Japanu se veoma cijeni tačnost i disciplina. Posebno kada su u pitanju sredstva javnog prevoza i termini sastanaka. Mislim da i Bosanci i Hercegovci poštuju pravila, samo su malo svojeglavi kada je u pitanju ponašanje u saobraćaju. Veoma su pričljivi i vole se šaliti, što mi se posebno sviđa. Još više bi mi se sviđali kada bi se više pridržavali saobraćajnih pravila", uz osmijeh je rekao ambasador Japana.

Ne zna ambasador da se Bošnjaci odavno već nikom ne prilagođavaju, "nek se sada oni nama prilagođavaju"...
kakavdanakneiskustvu

#45 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by kakavdanakneiskustvu »

supercali wrote:da nije malo pogresan naziv teme ili ja nisam cuo dopune tih zakona i sl
ja koliko znam prica je bila o koristenju slusalica a ne koristenje mobitela

izgleda da je to u pitanju,jer u prvom postu spominje se koristenje slusalica
piupiu

#46 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by piupiu »

calculator wrote:
piupiu wrote::D

Ne zna ambasador da se Bošnjaci odavno već nikom ne prilagođavaju, "nek se sada oni nama prilagođavaju"...
Ambasador je rek'o "Bosanci i Hercegovci", calculator-san. :oops: :D

Al', kako on to - sve delikatno, s osmijehom, pravi Japanac - hoće reći, da je ovo u Japanu, pola bi države izvršilo hara-kiri zbog obeščašćenja. :lol:
Edin H.

#47 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by Edin H. »

piupiu wrote:
Ambasador je rek'o "Bosanci i Hercegovci", calculator-san. :oops: :D

Al', kako on to - sve delikatno, s osmijehom, pravi Japanac - hoće reći, da je ovo u Japanu, pola bi države izvršilo hara-kiri zbog obeščašćenja. :lol:
Stvarno su ti Japanci nekakvi cudaci i imaju circus od drzave.

Premda im se mora priznati da imaju bolje vozove, cak i od nashi Talgo vozova.
AmirBaa

#48 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by AmirBaa »

Ako treba i bos cu hodati cestom samo da mi nekad u zivotu bosnjo stane na pjesackom, a ne da krenem pa dovim u sebi da me ne zvekne budala kakva. Pisam im se na zakon, eto ovolike nesrece garant zbog mobitela i slusalice, a ne zbog budala za volanom(i blentavih pjesaka naravno) i ljudi koji imaju po par hiljada km kazni :-) :-)
bluerapsody

#49 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by bluerapsody »

Vala a i trebaju zabraniti prelazenje preko ceste sa slusalicama na usima i sa mobitelom. A nadam se da ce se nekad sjetiti da na svakom semaforu postave kamere pa da se pocnu snimati bahati odvratni vozaci koji pjesacima koji kao ja uredno prelaze na svom zelenom svjetlu zagorcavaju zivot.Neku vecer sam se vracala pjeske iz Nedjarica sa prepunim kesama namirnica a uz to trenutno sepam na desnu nogu koju sam izvrnula pa moram jedno vrijeme nositi gumirane zavoje.; uglavnom uredno prelazim na svom zelenom takva natovarena jos jedva hodam od bolova u nozi kad pred mene samo neki hajvan u golfu 4 izleti i vidim na faci psuje majmuncina sto zaboga sam mu se nasla na putu ; a lice mu je bilo tako puno bijesa zlobe kao da sam mu nesto nazao uradila samo zato jer prelazim ulicu uredno na zelenom. A odavno je postalo sreca ako uspijes citav preci pjesacki pogotovo stariji ljudi koji i ne vide dobro, invalidi,trudnice i majke sa djecom u kolicima...dok je zelenno ovi vozaci su divljaci majmuncine bez imalo kulture i morala .A juce sam svjedocila kod Narodne banke mama i kci su na trotoaru i iako je upaljeno crveno svjetlo mala vuce mamu da predju na silu mama joj fino govori vidis li crveno da je dok mala na to nju vuce za ruku preko ceste dere se neka je crveno vozila moraju stati i kad je nama crveno na pjesackom ... na kraju su presle na crveno a i iskreno Bog neka je na pomoci zeni sa tako ludim djetetom koje je u stanju pred kolonu vozila u pokretu istrcati i prkositi prelazenjem ceste kad je crveno za pjesake
vjesticanametli

#50 Re: Vijeće ministara BiH: Zabrana korištenja mobitela pješacima za vrijeme kretanja kolovozom

Post by vjesticanametli »

pa to je do glupe mame..... izdevetala bi ja nju ko vola u kupusu...al to su danasnja derista.....prelazim i na pjesackom i stajem pjesacima na zelenom ....na crvenom ne
Post Reply