Muzicki trenutak u filmu ?!?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Kompljikator

#1 Muzicki trenutak u filmu ?!?

Post by Kompljikator »

Vjerovatno bezbroj puta obradjeno na forumu, al koga zanima nek pise !
Najaci trenutak u filmu u kojem je muzika imala kljucni znacaj !

Meni se jako svidja u Apocalypse Now pocetak filma sa pjesmom The End od Doorsa i trenutak helikopterskog napada sa Wagnerovim Ride Of The Valkyries

Kubrickove filmove i muziku u njima ne brojim oni su van kategorije.

iako ima jos mnogo takvih ovo mi je sad naj posto sam skoro ponovo gledo apokalipsu...
Engram::X

Post by Engram::X »

zna li ko ime za pocetnu numeru iz generalove kceri :?
Hart

Post by Hart »

zna li ko ime za pocetnu numeru iz generalove kceri
mozda: "She Began To Lie" by Christine and Katherine Shipp??
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

avioni polijeću s nosača, a muzika tabadaba č š č š č š č š tabadaba č š č š č š čš ti ni nii tinininini, a film top gun, a još zora usput
Hart

Post by Hart »

Kubrickova Space Odyssey 2001 i Straussov waltz !!! neponovljivo

.....

Zadnja scena u Fight Club i The Pixies

.....

Echo and the Bunnyman na pocetku Donnie Darko

etc, etc
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Kubrik

FULL METAL JACKET

početak ....šišanje...i pjesma , najbolja pjesma

GOODBYE MY DARLIN' HELLO VIETNAM
written by: Tom T. Hall - ca 1964
Recorded by: Johnny Wright, husband of Country Music singer Kitty Wells

Kiss me goodbye and write me when you can.
Goodbye my darlin', hello Vietnam.
America has heard the bugle call,
And you know it involves us one and all.

A ship is waitin' at the dock,
America has trouble to be stopped.
We must stop Communism in that land,
or freedom will start slippin' through our hand.

I hope and pray someday the world will learn
That fires we don't put out will bigger burn.
We must save freedom now at any cost,
or someday our freedom will be lost.

Kiss me goodbye and write me when you can.
Goodbye my darlin' hello Vietnam.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Nevjerovatno dobra stvar, svaki put se naježim kad čujem.

"Dvije Kule"
- Howard Shore još nije uspio dovršiti cijelu muziku za film. Koristili su već postojeće dijeove iz LOTR:FOTR, a u drugoj polovici posudili su muzičku temu ( doduše, nešto malo prerađenu) iz "Rekvijema za snove" Clinta Mansella.
Kompljikator

Post by Kompljikator »

Dzaba je Kubrick je fakat van konkurencije 8-)
edu

Post by edu »

TOP GUN.............Berlin..
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

joooj čitav top gun

kad on ode od nje kad se najeo, na motoru, a oduzima joj dah
Zox

Post by Zox »

Ok, Kubrick i Tarantino su velemajstori za spoj muzike i slika.

Ali meni najdrazi momenat je pocetak Scarfacea, idu slike dokumentaraca o Kubi, sa nekom ogoljenom fotografijom tipicnom za sedamdesete i ogoljena synth muzika Giorgia Morodera u koju se umixava govor Fidela.
zili

Post by zili »

što se tiče spoja muzike i filma, tarantino mi je neprevaziđen - vidi se da čovjek baš radi na tome

kao originalni kompozitor muzike za film - nenadmašni enio moricone (sa'će zox da mi ispravlja slovne greške :) ) i ona njegova četiri najprepounatljivija tona iz "Bilo jednom u americi"
DaysleepeR

#13 Re: Muzicki trenutak u filmu ?!?

Post by DaysleepeR »

Kompljikator wrote:Vjerovatno bezbroj puta obradjeno na forumu, al koga zanima nek pise !
Najaci trenutak u filmu u kojem je muzika imala kljucni znacaj !

Meni se jako svidja u Apocalypse Now pocetak filma sa pjesmom The End od Doorsa i trenutak helikopterskog napada sa Wagnerovim Ride Of The Valkyries

Kubrickove filmove i muziku u njima ne brojim oni su van kategorije.

iako ima jos mnogo takvih ovo mi je sad naj posto sam skoro ponovo gledo apokalipsu...
Pravilo broj 1. u prirucniku za wannabe filmofile

"pohvali Kubricka!"

Dajte ljudi, nadjite nekog treceg samo Kubrick i Almodovar, isprano vise ko leviske. :D
zili wrote:što se tiče spoja muzike i filma, tarantino mi je neprevaziđen - vidi se da čovjek baš radi na tome

kao originalni kompozitor muzike za film - nenadmašni enio moricone (sa'će zox da mi ispravlja slovne greške Smile ) i ona njegova četiri najprepounatljivija tona iz "Bilo jednom u americi"
Imao je bogme Ennio i boljih uradaka od Boli jednom u Americi, mozda zato jer je pomenuta tema do bola eksploatisana u Intermezzo-ima TVSA i BHT-a. :D
Truba

#14 Re: Muzicki trenutak u filmu ?!?

Post by Truba »

DaysleepeR wrote:Pravilo broj 1. u prirucniku za wannabe filmofile

"pohvali Kubricka!"

Dajte ljudi, nadjite nekog treceg samo Kubrick i Almodovar, isprano vise ko leviske.
pa kad je najbolji... točka
DaysleepeR

#15 Re: Muzicki trenutak u filmu ?!?

Post by DaysleepeR »

komi wrote:
DaysleepeR wrote:Pravilo broj 1. u prirucniku za wannabe filmofile

"pohvali Kubricka!"

Dajte ljudi, nadjite nekog treceg samo Kubrick i Almodovar, isprano vise ko leviske.
pa kad je najbolji... točka
Ja se slazem, ali bojim se da me nisi bas najbolje razumio ;)
Zox

Post by Zox »

Ja licno uopste nisam fan Kubricka.
Nisam to napisao samo zato sto moze pogresno da se protumaci, bas od strane tih wannabe filmofila.
Govorim samo o muzici u filmu.
A otisao bih predaleko ako bih sad objasnjavao zasto mi je Kubrick precijenjen reziser.
Moj profesor filmske tehnike je potrosio citav jedan semestar na to, i opet nije iscrpio materiju :)
DeXteR

Post by DeXteR »

Hmm. Evo nekoliko:

1. Eyes Wide Shut: Tom Cruise je otkriven kao uljez na hedonističkom balu a u pozadini svira "Musica Ricercata II: Mesto, Rigido e Cerimonale" by György Ligeti

2. Star Wars V: Imperija uzvraća udarac - Klonovi napadaju bazu pobunjenika, a u pozadini svira "The Imperial March" by John Williams

3. Il buono, il brutto, il cattivo - prvih 10 minuta nema nikakvog dijaloga, Ennio Morricone odigrao je ovdje ogromnu ulogu

4. Singin' in the Rain - Gene Kelly nenadmašan

5. The Bridge on the River Kwai - mislim da skoro svi znaju zviždati onu poznatu melodiju a zove se "Colonel Bogey March", napisao ju je Kenneth Alford

6. Amadeus - Sallieri pomaže Mozartu koji je na samrti da zapiše Requiem

itd...
Truba

Post by Truba »

Kubrik i glazba...

pa čovjek je priznao da će radije koristiti već komponovanu glazbu... nego da će čekati da se komponuje nova za njegov film...

zato je mnogo klasike u njegovim filmovima

elem on je podcijenjen a ne precijenjen :oops:

barem za mene... šteta što nije završio sve svoje planove
Napoleon i film o Holokaustu Arian Papers ili slično + AI :(
ake

Post by ake »

daj komi zajebi film i muziku, idi i bori se za cafirska prava :shock:
Truba

Post by Truba »

ake wrote:daj komi zajebi film i muziku, idi i bori se za cafirska prava :shock:
Kubrik je bio židov dok nije umro, bio je i žestoki antikomunjara, također je branio da se njegovi filmovi prikazuju u totalitarnim zemljama ( :D :D :D raznih boja)

zalaganjem za Kubrika se zalažemo za naša prava :D:D:D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

komi wrote:Kubrik i glazba...

pa čovjek je priznao da će radije koristiti već komponovanu glazbu... nego da će čekati da se komponuje nova za njegov film...

zato je mnogo klasike u njegovim filmovima

elem on je podcijenjen a ne precijenjen :oops:

barem za mene... šteta što nije završio sve svoje planove
Napoleon i film o Holokaustu Arian Papers ili slično + AI :(
Bas sam u subotu uvece na HRT-u gledao dokumentarac o Kubricku u kojem je pomenut Arian Papers od kojegje Kubrick odustao zbog toga sto je Schlindlerova lista vec bila u fazi produkcije i Kubrick je mislio da ce se tome ponoviti ista prica.

Sto se tice AI, Kubrick je licno zvao Spielberga da uradi taj film jer je znao da film zahtjeva puno CGI-a a on licno nije volio da se igra sa istim, a i smatrao je da film zadovoljava Spelbergov afinitet.

Umro je nemogavsi oprostiti sam sebi sto nije bio produktivniji, samo 7 dana poslije prve testne projekcije Eyes Wide Shut.

Licno preferiram original scores nad vec komponovanom muzikom kao i mainstream muzikom kao podlogom za film.

U posljednje vrijeme su me najvise dojmila dva score-a od istog covjeka Thomas Newman-a i to za filmove American Beauty i Pay It Forward, odlicno se slazu sa flow-om filma tako melanholicni, ekstra.
zili

Post by zili »

meni su ipak ta moriconeova cetiri tona genijalna :P a nisam ni spomenula spaghetti westerne

a najnevjerovatniji trenutak muzike u filmu mi je kad se u po' kraljice margot zacuje "Ruzica si bila..." :lol:
Truba

Post by Truba »

Zox wrote:Moj profesor filmske tehnike je potrosio citav jedan semestar na to, i opet nije iscrpio materiju :)
reci profi da mu Mr. Komiyama šalje staru poslovicu: Ako nisi dovoljno dobar u nečemu, baviš se podučavanjem djece...
Jasho

Post by Jasho »

Nisam sad nešto velikiljubitelj Ennia Moriconea, ali mu definitivno nema ravnog na polju filmske muzike! Samo njegovi legendarni Spageti westerni sa legendarnim Clintom Eastwoodom, koje možemo na FTV gledati četvrtkom. Večeras je: "za dolar više"!
sunday_morning

Post by sunday_morning »

No.1 Kubrick... moram ponoviti.

prije toga, u sjecanju ostao Top Gun, posebno nekih par scena, jbg..Berlin i dan danas jako volim.

posto sam nepopravljiva romanticarka, Dirty Dancing... ma cijeli soundtrack mi je izuzetan, iako sad ne govorimo o soundtracks. ok izdvajam scenu, on odlazi, suze, prasina... krece pjesma ''she's like the wind'' ili ona scena, njih dvoje ''vjezbaju na podu'' dva dana pred takmicenje, jedno drugom prilaze: svira pjesma ''love is strange'' performed by Mickey i Sylvia ili ona scena sa ''Stay'' - by Maurice Williams and Zodiacs

ili film sa Mag Ryan & Tom Hanks, pocetak Michael Bolton ''When a man loves a woman'' istoimenog filma - ona dolazi u bar, sjeda za sank i pocne se upucavat svom (kasnije se ispostavi) muzu - tu se spominje legndarni kolac od mrkve :) .. ma ima toga bruka

onda dolaze neke stvari poput (neko je spomenuo) Eyes wide shut: Musica Ricercata II i sl.
Last edited by sunday_morning on 14/01/2005 18:47, edited 1 time in total.
Post Reply