Profesor elektrotehnike
-
Aldin1993
#1 Profesor elektrotehnike
Zanima me gdje se može steči zvanje profesora elektrotehnike, ako to zvanje se uopšte i danas stiče igdje.Bio bih vam zahvalan ako biste mi pomogli

- Halcyon
#2 Re: Profesor elektrotehnike
Elektrotehnički fakultet. 
- Kemo BA
#3 Re: Profesor elektrotehnike
E baš tu ima da stekne znanje za jednog profesoraHalcyon wrote:Elektrotehnički fakultet.
- Halcyon
#4 Re: Profesor elektrotehnike
Kemo BA wrote:E baš tu ima da stekne znanje za jednog profesoraHalcyon wrote:Elektrotehnički fakultet.![]()
Normalno.
- matsuda
#5 Re: Profesor elektrotehnike
ETF
Ali, zapitaj se da li vrijedi 5 godina se boriti sa jako teskim fakultetom, neprospavane noci provedene sa knjigom, od jutra do mraka na fakultetu, ponekad cak ulozis i ogroman trud pa padnes ispit. Kad sve to zavrsis, odes u neku srednju skolu da se boris sa 30 krestavih pubertetlija (ako imas dnevno 4 casa, to je 120 njih) koji ce ti popiti zivce na slamku, a sve to za neku mizernu platu.
Ali, zapitaj se da li vrijedi 5 godina se boriti sa jako teskim fakultetom, neprospavane noci provedene sa knjigom, od jutra do mraka na fakultetu, ponekad cak ulozis i ogroman trud pa padnes ispit. Kad sve to zavrsis, odes u neku srednju skolu da se boris sa 30 krestavih pubertetlija (ako imas dnevno 4 casa, to je 120 njih) koji ce ti popiti zivce na slamku, a sve to za neku mizernu platu.
- Kemo BA
#6 Re: Profesor elektrotehnike
Ne prepadaj covjeka (pa nece u zatvor nego na ETF).Ako imaš klikere,navike i ako se znaš organizovati neceš imati problema. Bez ovoga nabrojanog ce biti tako kao što piše matsuda.Ako još hoceš da postaneš strucnjak prihvati se u slobodno vrijeme dodatnog edukovanja a na raspolaganju imaš nebrojene mogucnosti. Što se "kreštavih pubertetlija tice" eto ti si sada u elektrotehnickoj skoli i da li sebe smatraš "kreštavim pubertetlijom-matsuda wrote:ETF![]()
- matsuda
#7 Re: Profesor elektrotehnike
Kemo BA wrote:Ne prepadaj covjeka (pa nece u zatvor nego na ETF).Ako imaš klikere,navike i ako se znaš organizovati neceš imati problema. Bez ovoga nabrojanog ce biti tako kao što piše matsuda.Ako još hoceš da postaneš strucnjak prihvati se u slobodno vrijeme dodatnog edukovanja a na raspolaganju imaš nebrojene mogucnosti. Što se "kreštavih pubertetlija tice" eto ti si sada u elektrotehnickoj skoli i da li sebe smatraš "kreštavim pubertetlijom-matsuda wrote:ETF![]()
Ja sam to zavrsio, sada sam ja na ETF-u
Problem je sto je vecina tih ucenika (govorim opcenito o srednjim skolama, pogotovo onim "usmjerenim") dolazi tu zato sto mora, a ne zato sto im se ide u srednju skolu pa valjda zbog toga umislja da moze profesorima piti zivce na slamku i u skoli raditi ono sto ne smije kod kuce. Ne kazem da dijelom profesori nisu krivi za to, ali to sada nije tema.
Ja sam samo momka upozorio da je hljeb profesora u srednjoj skoli jako tezak i da razmisli da li se isplati uloziti toliko rada i truda da bi se susreo sa "ucenicima".
-
silver testelone
#8 Re: Profesor elektrotehnike
ne znam jarane, al ić na ETF da bi radio u srednjoj školi mi je van svake pameti... i ja studiram ETF, al srednja škola mi je zadnja opcija, ako budem morao samo... elektrotehnička srednja i nekako... al u ove mješovite il gimnazije nikad... dođeš s ETF-a i budeš u istom rangu s nekim ko predaje vjeronauku npr, bosanski il fizičko i isto ili manje plaćen 
-
nerd
#9 Re: Profesor elektrotehnike
true story bro !! i ja studiram ETF i nadam se da mi nikad nece biti opcija da radim u skoli. Pa da li bi nekom ko zavrsi medicinski fakultet bilo normalno da radi u medicinskoj skoli?? "Jess, aha" Ne znaju ovi bezjaci kako je nama xDsilver testelone wrote:ne znam jarane, al ić na ETF da bi radio u srednjoj školi mi je van svake pameti... i ja studiram ETF, al srednja škola mi je zadnja opcija, ako budem morao samo... elektrotehnička srednja i nekako... al u ove mješovite il gimnazije nikad... dođeš s ETF-a i budeš u istom rangu s nekim ko predaje vjeronauku npr, bosanski il fizičko i isto ili manje plaćen
-
nemanja066
#10 Re: Profesor elektrotehnike
Ja ne studiram ETF. Zavrsio sam ga prije 2G, kod komsija u I. Sarajevu! Dobar fax nema sta, moze se i naci posao! Kakav je ETF dole u gradu, je l' kvazi bolonja isto i 4 godine! Radim u m:telu, za sada, mada je prioritet EP jer sam energeticar! Nije mi apsolutno zelja prosvjeta 
-
silver testelone
#11 Re: Profesor elektrotehnike
ja koliko znam oba ta sarajevska faksa su jaka... al to sam samo čuo od ljudi koje poznajem koji imaju iskustva s tim... ja studiram u TZ... uglavnom sve je to tu negdje, na svakom se nauči dosta toga, i nemoguće je bez znanja završit bilo šta... Što se zaposlenja tiče... dobro je opet u odnosu na ostala zanimanja...nemanja066 wrote:Ja ne studiram ETF. Zavrsio sam ga prije 2G, kod komsija u I. Sarajevu! Dobar fax nema sta, moze se i naci posao! Kakav je ETF dole u gradu, je l' kvazi bolonja isto i 4 godine! Radim u m:telu, za sada, mada je prioritet EP jer sam energeticar! Nije mi apsolutno zelja prosvjeta
-
nemanja066
#12 Re: Profesor elektrotehnike
U TZ je mislim vjerovatno istureno odeljenje fakulteta u SA, tako je valjda bilo i prije rata!
U Lukavici, je 90% profesora iz Srbije (Elektronski Nis, FTN Novi Sad, ETF Beograd ..itd), i nesto domacih predratnih! Neki su otisli i u penziju! Asistenti su uglavnom dobri studenti koji zavrse pa ostanu da rade, uz ponesto starijih!
Sve usvemu nije lose, za nas energeticare je odlicno! Ima dobrioh laboratorija Visokog Napona, tu je i IRCE i Energoinvest...RAdilo se ponesto i u laboratoriji, mada je trebalo jos vise! Mislim da imamo bolje uslove nego u gradu ETF, cjelokupno gledano! Ostalo je do pojedinca koliko je spreman da nauci!
Zavrsio gimnaziju,nisam uopste dosao potkovan, pa je trebalo vremena da se savladaju kako osnove svega tako i OET! Posle je lakse islo, jer se nadovezivalo! Uglavnom mora se zapeti! Koliko puta skoro sve naucis extra i opet jedva polozis i naguras 55 bodova! Mala je razlika izmedju 6 i 9-10 sto se znanja tice! Ne potcjenjujem druge faxove, ali ETF je uvijek bio poseban i iznad svih dugi niz godina!
Sto se tice posla nije sjajno, ali mnogo bolje i lakse nego ostalim!
Evo planira Dodik da ulaze milijarde u energetski sektor

U Lukavici, je 90% profesora iz Srbije (Elektronski Nis, FTN Novi Sad, ETF Beograd ..itd), i nesto domacih predratnih! Neki su otisli i u penziju! Asistenti su uglavnom dobri studenti koji zavrse pa ostanu da rade, uz ponesto starijih!
Sve usvemu nije lose, za nas energeticare je odlicno! Ima dobrioh laboratorija Visokog Napona, tu je i IRCE i Energoinvest...RAdilo se ponesto i u laboratoriji, mada je trebalo jos vise! Mislim da imamo bolje uslove nego u gradu ETF, cjelokupno gledano! Ostalo je do pojedinca koliko je spreman da nauci!
Zavrsio gimnaziju,nisam uopste dosao potkovan, pa je trebalo vremena da se savladaju kako osnove svega tako i OET! Posle je lakse islo, jer se nadovezivalo! Uglavnom mora se zapeti! Koliko puta skoro sve naucis extra i opet jedva polozis i naguras 55 bodova! Mala je razlika izmedju 6 i 9-10 sto se znanja tice! Ne potcjenjujem druge faxove, ali ETF je uvijek bio poseban i iznad svih dugi niz godina!
Sto se tice posla nije sjajno, ali mnogo bolje i lakse nego ostalim!
-
silver testelone
#13 Re: Profesor elektrotehnike
tako je bilo nekad skroz davno, prije rata... Tuzlanski Fakultet elektrotehnike je dio Tuzlanskog Univerziteta i nema nikakve veze sa Sarajevom...nemanja066 wrote:U TZ je mislim vjerovatno istureno odeljenje fakulteta u SA, tako je valjda bilo i prije rata!![]()
-
Heller
#14 Re: Profesor elektrotehnike
malo prije rata tamo od 76-
Kažu mi da je TUzla nekad bila jedan od jačih fakulteta za jaku struju
-
nemanja066
#15 Re: Profesor elektrotehnike
Jer je bila dio Sarajevskog! A znamo sta je energoinvest prije rata bioHeller wrote:malo prije rata tamo od 76-Kažu mi da je TUzla nekad bila jedan od jačih fakulteta za jaku struju
Pokralo se dosta , tu je bilo i jedinstvenih masina
-
Heller
#16 Re: Profesor elektrotehnike
od 72- do 76 je bilo u okviru Sarajevskog, od 76 na ovamo samostalno, tj UNTZ, a jaka struja je zbog termoelektrane prvenstveno, isto kao i elektronika u Banja Lucinemanja066 wrote:Jer je bila dio Sarajevskog! A znamo sta je energoinvest prije rata bioHeller wrote:malo prije rata tamo od 76-Kažu mi da je TUzla nekad bila jedan od jačih fakulteta za jaku struju
A laboratorije su preko puta fakulteta
![]()
Pokralo se dosta , tu je bilo i jedinstvenih masina
-
Aldin1993
#17 Re: Profesor elektrotehnike
Nekada je u Rijeci u Hrvatskoj postojao fakultet industrijske pedagogije i tu se stico ovaj naziv Profesora elektrotehnike ali si stim bio vezan samo za školu i tako su kasnije mnogi polagali razliku predmeta na ETF i malo su im predmeta priznavali tako da su još muke vidili do inžinjera