Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

hAZNADAR

#1 Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by hAZNADAR »

Citam, citam, pa sto vise razmisljam, neznam koga to vise predstavlja IZ. Kao Banjalucanin sam na udaru islamofobije i znam kako se to ocituje u RS, ali ovdje ima dosta zloupotrebe. Izvjestaj je ovdje a ima i na drugim portalima.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... z-bih.html

Pomenuta diskriminacija, stvaranje stereotpia, govor mrznje, napadi na dzamije i muslimane,.. to je nazalost poznata istina svima nama i mnogima svakodnevica. Niko tu nije otkrio toplu vodu, ali hvala sto bar neko dize glas protiv toga.

Ali!!!

Islamofobi su u intepretaciji IZ i mediji u Sarajevu(znamo koji), oni koji su imali drugacije misljenje o onoj aferi oko vjeronauke u kantonu, kriticari vehabija, i kriticari reisa. Par izvoda.
Međutim, mediji mogu imati vrlo negativnu ulogu u kreiranju pogrešne i predrasudne slike. Nažalost, pojedini mediji u BiH postali su važan kanal javnog plasiranja sadržaja za muslimane uvredljivog i netolerantnog karaktera. Zabrinjavajuće je što javni radio-televizijski servisi gube svoju temeljnu funkciju služenja interesima građana, od kojih se finansiraju, i odražavanje javnog interesa neovisno od političkih i ideoloških centara

Ti zahtjevi su najglasniji u Sarajevu, gdje je u 2011. naročito bila intenzivna negativna politička i medijska kampanja protiv vjeronauke u školama Kantona Sarajevo. Nadležna vlast u KS-u ispoljila je neodgovornost i poigravala se s voljom roditelja i učenika u vezi s pitanjem vjeronauke u školama, kazao je on

Posebno izražen vid ispoljavanja netolerancije, nekad i mržnje, u BiH jeste omalovažavanje i vrijeđanje najviših vjerskih autoriteta i zvaničnih organa Islamske zajednice. Naročita meta takvih postupaka u 2011. bio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa Cerić
Majko draga sta smo docekali, da se islam tumaci kroz odnos prema jednom zivom robu, nastavi i citanju ovih ili onih novina. Pa kako ocekivati od drugih respekt, kada se vjera ovako srozava a od problema islamofobije pravi lakrdija. Ovo je sol na ranu mnogima koji su na udaru islamofobije jer su eto i sami prozvani kao islamofobi.
MUNAFIK

#2 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by MUNAFIK »

Mnogi novinari i piskarala jesu islamofobicni, najbolje smo se u to uvjerili otvaranjem BBI centra i nekoliko dzamija u Sarajevu, kada su ''slobodni'' mediji dizali svoj glas PROTIV... Ali sta i ocekivati od ljudi koji se deklarisu kao ateisti i koji cesto svom privatnom zivotuu ispoljavaju netrpeljivost prema vjeri i vjernicima, naravno sve se to osjeti i u tekstovima koje pisu... Ista stvar i sa ministrom Suljagicem koji je vrlo ocito imao problema sa vjerom i vjernicima, sto se u njegovoj komnikaciji na tu temu odmah vidi...
ultima_palabra

#3 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by ultima_palabra »

Bitno je da su oni stavili Dodika i sarajevske novinare na istu deredžu... licemjeri bili i ostali.

Jednom sam bio na džumi u ovoj Istiklal džamiji i nikad više... recimo da je kod dotičnog imama prisutno malo više od jedne fobije :oops:
hAZNADAR

#4 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by hAZNADAR »

MUNAFIK wrote:Mnogi novinari i piskarala jesu islamofobicni, najbolje smo se u to uvjerili otvaranjem BBI centra i nekoliko dzamija u Sarajevu, kada su ''slobodni'' mediji dizali svoj glas PROTIV... Ali sta i ocekivati od ljudi koji se deklarisu kao ateisti i koji cesto svom privatnom zivotuu ispoljavaju netrpeljivost prema vjeri i vjernicima, naravno sve se to osjeti i u tekstovima koje pisu... Ista stvar i sa ministrom Suljagicem koji je vrlo ocito imao problema sa vjerom i vjernicima, sto se u njegovoj komnikaciji na tu temu odmah vidi...
Problem su krajnosti. Ne moze se neko prozvati islamofobom za svaku sitnicu i za svako neudovoljavanje. Isto kao zidovski lobi koji te za svaku kritiku nekog brutalnog poteza od strane izraela prozove antisemitom, nacistom,..

Znamo jako dobro kako je bilo i sta se trazilo u kantonu oko vjeronauke. Kuda ide ovo drustvo ako ce se svako etiketirati kao islamofob, ateisticki ekstremista, komunjara, i sta sve ne. Evo ja uz sav respekt prema reisu i IZ ipak ne smatram da je vjeronauka obavezna kao ocjenjivanje i da je to u domenu licnog izbora, da vehabije nisu bas istovjetni sa nama ostalima, da je reis covjek od krvi i mesa koji ponekad pretjera u svojoj kritici o isdajnicima i podobnim kao sto ne mislim da smo mi Turci, a ponekad procitam i Dane, Oslobodjenje i sto kao i ostale medije zbog informacije,... sta sam ja onda - islamofob.

Znaci onaj komsija sto mi psuje dzamiju u BL, pokazuje mi prstom u pravcu Anadolije ili Kandahara gdje ja trebam da se gubim, ona omladina u BL sto misli da sam nepismen i zaguljen i imam eksploziv na tavanu,..znaci ja sam u istom kosu sa njima jer citam ove novine i imam svoje misljenje oko sitnica koje nemaju veze sa vjerom opcenito. Ma idi, isto ko mala djeca kad im se ne udovolji sve potaman.
Obskurni

#5 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by Obskurni »

Ova lista polako postaje parodija :-)
Svako ko uputi bilo kakvu kritiku ili izjasni drugacije mišljenje je islamofob :lol:
Gojeni H

#6 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by Gojeni H »

Fakat je da se cesto muda prodaju pod bubrege. Medjutim kao neko ko zivi islam za sebe ali i postuje pravo svakog drugog da misli i vjeruje drugacije, ne mogu da ne primijetim dozirano serviranje straha od vehabija od strane nakaze zvane javni mediji.
Na stranu oni kojima je ponos zvani barbarizam tipa osvete za pobunu protiv dahija, ili krscanskog bedema protiv islama, u slobodnim dijelovima zemlje definitivno postoje oni koji bi da budu veci sekularisti od Mustafe Kemala.

Ne poznavanje osnovnih principa "zivi i pusti druge da zive u miru" dovodi do osuda prije dokaza.
A stavljati onog jadu Suljagica i njegove ekskurzije u politiku, a zatim navodne prijetnje od strane vehabijskih elemenata, u ovaj kontekst je mozda sirovo s moje strane, ali istovremeno pokazuje dokle moze da ide populisticka politika u odnosu prema islamu.

Na kraju, evidentna je nesposobnost i jednih i drugih da dovedu situaciju na nivo da islam postoji i ne ide nigdje. Nije strani element i postoji ovde vec 600 godina. S druge strane institucijski islam mora pokazati volju da bude progresivni faktor u jacanju zemlje i drustva.
Halcyon

#7 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by Halcyon »

Ovdje je tačno što hAZNADAR reče problem što se ide iz krajnosti u krajnost. Islamska zajednica svaku kritiku upućenu na njihov rad smatra islamofobijom. S druge strane, sekularisti svako saopštenje Islamske zajednice po pitanju bilo čega smatraju napadom na sekularno uređenje zemlje, uplitanje vjere u politiku i sl. Sredina i neko normalno rezonovanje ne postoji. O uvažavanju drukčijeg mišljenja da ne pričam, tu se tačno ne zna koja je od strana gora po tom pitanju.
hAZNADAR

#8 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by hAZNADAR »

Gojeni H wrote:Fakat je da se cesto muda prodaju pod bubrege. Medjutim kao neko ko zivi islam za sebe ali i postuje pravo svakog drugog da misli i vjeruje drugacije, ne mogu da ne primijetim dozirano serviranje straha od vehabija od strane nakaze zvane javni mediji.
Na stranu oni kojima je ponos zvani barbarizam tipa osvete za pobunu protiv dahija, ili krscanskog bedema protiv islama, u slobodnim dijelovima zemlje definitivno postoje oni koji bi da budu veci sekularisti od Mustafe Kemala.

Ne poznavanje osnovnih principa "zivi i pusti druge da zive u miru" dovodi do osuda prije dokaza.
A stavljati onog jadu Suljagica i njegove ekskurzije u politiku, a zatim navodne prijetnje od strane vehabijskih elemenata, u ovaj kontekst je mozda sirovo s moje strane, ali istovremeno pokazuje dokle moze da ide populisticka politika u odnosu prema islamu.

Na kraju, evidentna je nesposobnost i jednih i drugih da dovedu situaciju na nivo da islam postoji i ne ide nigdje. Nije strani element i postoji ovde vec 600 godina. S druge strane institucijski islam mora pokazati volju da bude progresivni faktor u jacanju zemlje i drustva.
Slazem se potpuno - samo je pitanje koliko nam treba institucijski islam. Ne kazem za tehnicke stvari oko odrzavanja objekata, ukope, mezarja i usluge imama i hodza, ali treba li nam bas institucija ovoliko eksponovana. Islam kao zanimanje je fenomen modernog vremena, a da ne govorim o mocnim svestenickim lobijima.
Nase drustvo ide u krajnosti i slazem se da pretjerani sekularizam ili bolje receno malgradjanstina ide u neku drugu krajnost gdje se pojedini za svaku sitnicu prozivaju kao primitivi, zaguljeni, ekstremisti, islamisti, dzamahirci, nepismeni,.. itd. Ali to je macji kasalj u odnosu na prozivku izdajnika, neprijatelja i stavljanja u isti kos sa osvjedocenim zlocincima.
Sekularizam nije vjera, nema instituciju koja ce nastupati u ime sekularista a napadati vjernike. Pretjerani sekularizam je vise na nivou ulicnog zargona i gradskih stereotipa. I opet u svom tom cascavanju i krajnostima, sekularisti ne nazivaju nikoga izdajnikom i neprijateljem zbog sitnica razlike u nekim misljenjima. Jako bitna stvar, jer jedno je tek pretjerivanje a drugo poziv na linc. IZ nema mandat da odredi ko je izdajnik a ko podoban, ko neprijatelj islama a ko ne na osnovu konzumiranja medija, odnose prema ocjenjivanju vjeronauke, glasanja ili clanstva neke stranke, kritika radnji pojedinih vehabija, i kritici jednog zivog roba reisa koji ima gresaka kao i svako drugi.
Gojeni H

#9 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote:
Gojeni H wrote:Fakat je da se cesto muda prodaju pod bubrege. Medjutim kao neko ko zivi islam za sebe ali i postuje pravo svakog drugog da misli i vjeruje drugacije, ne mogu da ne primijetim dozirano serviranje straha od vehabija od strane nakaze zvane javni mediji.

Slazem se potpuno - samo je pitanje koliko nam treba institucijski islam. Ne kazem za tehnicke stvari oko odrzavanja objekata, ukope, mezarja i usluge imama i hodza, ali treba li nam bas institucija ovoliko eksponovana. Islam kao zanimanje je fenomen modernog vremena, a da ne govorim o mocnim svestenickim lobijima.
Nase drustvo ide u krajnosti i slazem se da pretjerani sekularizam ili bolje receno malgradjanstina ide u neku drugu krajnost gdje se pojedini za svaku sitnicu prozivaju kao primitivi, zaguljeni, ekstremisti, islamisti, dzamahirci, nepismeni,.. itd. Ali to je macji kasalj u odnosu na prozivku izdajnika, neprijatelja i stavljanja u isti kos sa osvjedocenim zlocincima.
Sekularizam nije vjera, nema instituciju koja ce nastupati u ime sekularista a napadati vjernike. Pretjerani sekularizam je vise na nivou ulicnog zargona i gradskih stereotipa. I opet u svom tom cascavanju i krajnostima, sekularisti ne nazivaju nikoga izdajnikom i neprijateljem zbog sitnica razlike u nekim misljenjima. Jako bitna stvar, jer jedno je tek pretjerivanje a drugo poziv na linc. IZ nema mandat da odredi ko je izdajnik a ko podoban, ko neprijatelj islama a ko ne na osnovu konzumiranja medija, odnose prema ocjenjivanju vjeronauke, glasanja ili clanstva neke stranke, kritika radnji pojedinih vehabija, i kritici jednog zivog roba reisa koji ima gresaka kao i svako drugi.
Slazem se sa svim osim da "sekularizam nema instituciju". Dozvoli mi da ovo preoblicim, sekularizam je previse uljepsana rijec, radi se o militantnom ateizmu. Ako imas medij u kome je vehabijska opasnost dovedena na nivo proglasenja neposredne opasnosti mjesec dana, pa onda ne cujes nista o bradonjama slijedeci mjesec dana, pa opet EKSKLUZIVNO - OBUKA VEHABIJA U MAOCI, moras priznati da ovaj element ima veoma jaku medijsku podrsku i servira i dozira "islamsku opasnost" po sistemu "priprema-pozor-u napad". Za mene je ovo "onanisanje mozgovima obicnog puka". Ljudi su zbunjeni, medijski ograniceni i onda im jos neko u mrvicama servira "opasnost".

Naravno da svijest na ovom podneblju nije dosla na nivo da svako prihvata svakoga onakvim kakav je.

Mislim da se iz IZ javno eksponiraju jedni te isti likovi. Po default-u, mislim da ce snaga ovakvih vremenom jenjavati jer je to jednostavno neminovno. Suplja u Bosni nikad nije zadugo trajala kad je raja imala izbor. Mislim da ga ima.
IZ ima dovoljno pametnih glava u svojim krugovima da sprijeci unistavanje kriticke misli. Na kraju krajeva u samim krugovima te iste imamo uvazene profesore Hafizovica, Silajdzica, i ostale koji i nisu bas ljubimci trenutne rukovodece garniture.

Ustvari mogu slobodno reci da sam optimista sto se tice IZ. Ona vec vise od 15 godina prestaje biti institucija "vezi konja dje ti aga kaze" vec ima prilicno saroliku garnituru skolovanih i priznatih ljudi koji itekako ne zaziru izreci svoje misljenje. E, sad je do tih uvazenih profesora da osiguraju da se i njihov glas cuje i bitnije uvazi. Jos bitnije od toga, profil "obicnog" dzematlije od prije 20 godina i danas nije isti. Pojavili su se neki novi klinci (mozda ne tako brojni ali ipak...) koji se ne ustrucavaju postavljati pitanja.
Bosanac sa dna kace

#10 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by Bosanac sa dna kace »

...ah ti divni nasi novinari, prodaju se ko kojekavi zasititnici naseg ''bosanskog islama'' pa nam onda dodju reklamirat jednu zabludjelu sektu jednog ucrvanog alkoholicara, sektu koju su nasi alimi NASEG BOSANSKOG islama davno izopcili iz bilo kakvog islamskog vidokruga....dovoljno mi je samo toga da se sjetim i povraca mi se na te nase ''uvijek pravedne'' medije :oops: :oops: :oops:
Vitezanin

#11 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by Vitezanin »

Vjerske zajednice u BiH daju si previse za pravo.

Sta sad, ako opalis kritiku na racun vjerskih poglavara i djelovanja odredjenih krugova unutar vjerskih zajednica, dobivas mjesto na listi? :D :D
yozi

#12 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by yozi »

ultima_palabra wrote:Bitno je da su oni stavili Dodika i sarajevske novinare na istu deredžu... licemjeri bili i ostali.

Jednom sam bio na džumi u ovoj Istiklal džamiji i nikad više... recimo da je kod dotičnog imama prisutno malo više od jedne fobije :oops:
ja sam jednom bio u istiqlal dzamiji na dzumi i sada svaki put idem tu,bolju hutbu nigdje nisam cuo.
yozi

#13 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by yozi »

naravno da ima pretjerivanja u tom izvjestaju o islamofobiji,ali ima i ISTINE! Medije ne zanima o cemu pisu,bitno im je samo da prodaju pricu,a da li je to istina ili ne to ih ne zanima. Islamofobija postoji u BiH kao i svugdje u svijetu,a pogotovo u medijima koji nikada nisu objektivni. Jedno je biti ateista i nevjerovati a drugo je napadati vjernike i ometati ih,skracivati im prava. reis ne treba da se petlja u politiku ali treba da se petlja tamo gdje je upitanju religija,islam,vjernici,prava vjernika,a to ukljucuje i vjeronauku. neke bosnje bi dopustile da im se sve ukine i vjeronauka i da se dzamije zatvore i samo bi sutili,zato i treba najaviti sarajevsko proljece STOP ISLAMOFOBIJI!
hAZNADAR

#14 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by hAZNADAR »

yozi wrote:naravno da ima pretjerivanja u tom izvjestaju o islamofobiji,ali ima i ISTINE! Medije ne zanima o cemu pisu,bitno im je samo da prodaju pricu,a da li je to istina ili ne to ih ne zanima. Islamofobija postoji u BiH kao i svugdje u svijetu,a pogotovo u medijima koji nikada nisu objektivni. Jedno je biti ateista i nevjerovati a drugo je napadati vjernike i ometati ih,skracivati im prava. reis ne treba da se petlja u politiku ali treba da se petlja tamo gdje je upitanju religija,islam,vjernici,prava vjernika,a to ukljucuje i vjeronauku. neke bosnje bi dopustile da im se sve ukine i vjeronauka i da se dzamije zatvore i samo bi sutili,zato i treba najaviti sarajevsko proljece STOP ISLAMOFOBIJI!
I sta bi u tom sarajevskom proljecu, presao granicu entiteta i svrgnuo jedine prave islamofobe u RS - mozda?
Ili bi u lov na vjestice, odnosno na ljude koji iz ovog ili onog razloga nisu sjeli Cericu ili Radoncicu pa su provikani kao islamofobi.
Prihvati da nas ima raznih, neko je vjernik, neko agnostik, neko ateista,.. - ali kod Bosnjaka nema islamofoba. Jednostavno nema osim manjeg broja malogradjana koji su samo nasjeli na stereotip o islamu, ali u principu ne predstavljaju nikakvu prijetnju niti islamu, niti muslimanima. Ko to uskracuje prava muslimanima u bosnjackim sredinama molim te? Kada je vjera u pitanju sve je dobrovoljno i slobodan izbor, nema nikakvog nametanja niti necega na sto se moraju drugi prisiliti. I kada ne prodje nametanje svog standarda, onda se vristi o islamofobiji, uskracivanjima prava itd.
Ako neki pokusaj uvodjenja nekog standarda za sve, kao u nastavi ne prodje - to nije oduzimanje prava, privilegija jer ih nisi ni imao u tom okviru. Za sebe, kod kuce,.. vjeruj i radi kako hoces.
U svemu ovome ipak treba odati priznanje IZ sto dize glas protiv islamofobije i sto skrece paznju ta to zlo. Samo treba svoje stav korigovati i izbaciti domace Bosnjake sa spiska jer im se prvo cini nepravda, a drugo - sama borba protiv islamofobije gubi znacaj ako se sroza na nivo uskogrudnih i privatnih interesa. A u situaciji gdje konto zajednicke nesrece pod imenom islamofobija pokusavas zgaziti jos kojeg neistomisljenika, niko i nema razloga uzimati ovakvu inicijativu ozbiljno.
Korisničkoime

#15 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by Korisničkoime »

IZ BiH na čelu sa reisom Cerićem je na žalost za ljude koji znaju misliti bez nekih predrasuda izgubila svaku vjerodostojnost bez obzira da li isti bili vjernici ili ne, išli redovno u džamiju ili povremeno ili nikako. Ne treba imati puno pameti i reći npr. ako postoje optužbe protiv nekog vjerskog lica dajte da sačekamo ishod sudskog spora da vidimo šta će organi nadležni za takve stvari utvrditi, šta će postupak i dokazni materijal pokazati pa tek onda da se očitujemo o našem stavu prema tom vjerskom službeniku. Ne u nas reis je odmah skočio u odbranu čak i nakon pravomoćne presude svaki novinar koji bi se usudio pisati o tome rizikovao je da postane islamofob. Kad se kaže da reis ne može čovjeku koji je cijelu svoju rodbinu izgubio u Srebrenici prozivati istom tom Srebrenicom i da je to mučki podlo i zloupotreba iste te Srebrenice, te da bi ga trebalo biti sramota odmah je to islamofobija. Kad se ministar kojem je to nadležnost zapita u čemu je korist ako učenici jedno te isto uče na dva mjesta te ako neki predmet više služi za nabijanje prosjeka i stvaranje vještačkih radnih mjesta završnicima medresa onda je on odmah islamofob. I neki stotinjak primjera u kojima se ljudi odmah prozivaju islamofobima.
Kao prvo zašto odmah, dajte uđite u diskusiju ako se sa nekim ne slažete pokažite argumentima i činjenicama da nisu upravu barem nama javnosti a ne ponašajte se kao mahalkuše.
Druga stvar kako reče forumaš @haznadar time postavljate ljude koji su zaista izloženi stvarnim vidovima islamofobije u veoma loš položaj u smislu priče o vuku i dječaku. Neće vam niko vjerovati da postoji uopšte islamofobija ako vam je svako u Sarajevu ko se ne slaže s vama islamofob ili svako ko se ne slaže sa poslovnom politikom jednog tržnog centra pa makar on bio i BBI centar.
kresoje_krmpotic

#16 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by kresoje_krmpotic »

najugrozenija kategorija ljudi kod nas su ateisti.

vjerske organizacije u sekularnim drzavama nisu nista drugo nego nevladine organizacije. ne moze medijsku paznju imati vise islamska zajednica ili crkva od hare krisine ili satanista - pred zakonom bi svi oni trebali biti isti. da ne pricam o uticaju koji imaju na politicare, budzet, obrazovanje, javno mnijenje i sl.

bicemo slobodno drustvo kada, kao u engleskoj, budemo imali ljude poput richarda dawkinsa ili christophera hitchensa koji mogu na tv da kazu ne samo da bog ne postoji vec da je religija losa, pogresna i zla stvar a bez da ih neko fizicki napadne ili stigmatizira kao sto se to kod nas radi.

prilikom svakog vjerskog praznika medijski se prostor daje raznoraznim vracevima (svestenicima) koji odasilju poruke da bez "vjere nema morala" pa se niko ne usudjuje da kaze da je to diskriminacija govor mrznje ili atak na ljudska prava, ali cim se nesta zucne protiv istinskog zla - religije, odmah drvlja i kamenje.

dvostruki standardi i opasan upliv religijske dogme u sve sfere drustva jasno pokazuje da smo drustvo koje srelja u srednji vijek.
kowalski1

#17 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by kowalski1 »

jedini način da se operemo ove bruke je da se IZ potpuno medijski izoluje. dakle, da mediji potpuno bojkotuju njihove izjave, saopštenja, javne nastupe...izuzev za vrijeme vjerskih praznika.
ovo je evropa, ovo je sekularno društvo, ovo je država u kojoj živi nekoliko naroda i svako petljanje ovih nesretnika je pogubno toliko da oni nisu ni svjesni. ovakvi spiskovi za odstrijel protivnika se nisu javno pravili ni u 19 vijeku , a kamoli danas.
zamislite da nekom padne na pamet da se kandiduje na neku političku funkciju kao onaj nesretni zukorlić? a vjerujem da mnogima pada :-?
ultima_palabra

#18 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by ultima_palabra »

kowalski1 wrote:jedini način da se operemo ove bruke je da se IZ potpuno medijski izoluje. dakle, da mediji potpuno bojkotuju njihove izjave, saopštenja, javne nastupe...izuzev za vrijeme vjerskih praznika.
ovo je evropa, ovo je sekularno društvo, ovo je država u kojoj živi nekoliko naroda i svako petljanje ovih nesretnika je pogubno toliko da oni nisu ni svjesni. ovakvi spiskovi za odstrijel protivnika se nisu javno pravili ni u 19 vijeku , a kamoli danas.
zamislite da nekom padne na pamet da se kandiduje na neku političku funkciju kao onaj nesretni zukorlić? a vjerujem da mnogima pada :-?
To nije rješenje. Rješenje je u dijalogu i iskrenom odnosu državnih i društvenih struktura prema napredno-liberalnom dijelu IZ, oličenom u grupi profesora FIN-a i još nekima. Kraj Cerićevog mandata bi trebao biti idealna prilika za takvo nešto.
hAZNADAR

#19 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by hAZNADAR »

Najzalosnije u svemu ovome je sto ipak cesto samo ili najvise IZ dize glas protiv stvarne islamofobije i provokacija, diskriminacije prema Bosnjacima na vise od pola drzave. I kada domaci politicari sute o tome, stice se utisak zastitnika i neke ekstra bosnjacke stranke, koja ako ne moze sprijeciti bar moze javno istupiti i protestovati u to ime.
I sa te strane IZ cini veliku uslugu i ima punu podrsku.
Medjutim, kao sto rece korisnickoime, - ko ce uopce uzimati islamofobiju ozbiljno ako se svako proziva za to, ko i jest i ko nije. Dakle, sve je super u IZ ali mora prerasti i izbaciti budalestine kao sto su:
- etiketiranje svakog politickog neistomisljenika u Bosnjaka kao isamofoba.
- poistovjecivanje islama i IZ, sistemom ako kritikujes IZ, kritikujes usput i islam opcenito.
- poistovjecivanje islama i ulogu reisa, sistemom kritikujes li reisa - kritikujes i islam.
- etiketiranje slobodnih medija kao islamofobicnih samo zbog kritike.

Moze li IZ funkcionisati bez tih budalestina - naravno da moze. Hoce li - vidjecemo, a iskreno receno nije ni cudo koliko ljudi radije izabira ateizam, agnosticizam, - buduci da za sitnicu mogu pozirati kao islamofobi, neprijatelji islama,.. itd.
A ako agresivni sipmatizeri takve politike, nabusani borci protiv komunizma i ateizma stvarno nasjednu na pricu o izdajnicima, bojim se da se bosnjacko drustvo samo vise razjedinjuje i raslojava.
poznanik

#20 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by poznanik »

I Fatmir Alispahić se dotakao islamofobije:
Genocidno istjerivanje iz vjere

- Za bošnjački narod islamofobija nije samo manifestacija rasističke mržnje ili netrpeljivosti prema muslimanima, već mnogo više od toga, pošto je islamofobijom pripreman teren za masovne pokolje i progone Bošnjaka i za blokadu međunarodne zajednice koja u to ime nije ništa učinila da nas odbrani ili da uvaži naše pravo na samoodbranu. Islamofobija je danas u istoj funikciji, s razlikom što nam niko fizički ne ubija ljude, ali nam stalnom stigmatizacijom naše vjere, vjerskih institucija i vjerskih prvaka, nastoje poručiti da ćemo lakše živjeti ako nismo muslimani, što za konkretnu posljedicu ima razne pojave, kakva je da bošnjački roditelji u zabrinjavajućoj mjeri upisuju svoju djecu u katoličke škole i svojoj djeci nadijevaju imena koja nisu muslimanska. Radi se o deislamizaciji i istjerivanju iz vjere pod organiziranim pritiscima. Sve su to oblici genocida, jer se jedan narod tjera iz svoga identiteta, onoga što jeste, da bi bio ono što nije – rekao je Fatmir Alispahić.
http://www.alispahic.net/en/genocidno-i ... e-iz-vjere
U nas,i kad neko ružno pogleda Bošnjaka - počini genocid, a svaki kritički osvrt upućen vjerskoj organizaciji i vjernicima muslimanima - bude proglašavan islamofobijom :-) :? :(
hAZNADAR

#21 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by hAZNADAR »

poznanik wrote:I Fatmir Alispahić se dotakao islamofobije:
Genocidno istjerivanje iz vjere

- Za bošnjački narod islamofobija nije samo manifestacija rasističke mržnje ili netrpeljivosti prema muslimanima, već mnogo više od toga, pošto je islamofobijom pripreman teren za masovne pokolje i progone Bošnjaka i za blokadu međunarodne zajednice koja u to ime nije ništa učinila da nas odbrani ili da uvaži naše pravo na samoodbranu. Islamofobija je danas u istoj funikciji, s razlikom što nam niko fizički ne ubija ljude, ali nam stalnom stigmatizacijom naše vjere, vjerskih institucija i vjerskih prvaka, nastoje poručiti da ćemo lakše živjeti ako nismo muslimani, što za konkretnu posljedicu ima razne pojave, kakva je da bošnjački roditelji u zabrinjavajućoj mjeri upisuju svoju djecu u katoličke škole i svojoj djeci nadijevaju imena koja nisu muslimanska. Radi se o deislamizaciji i istjerivanju iz vjere pod organiziranim pritiscima. Sve su to oblici genocida, jer se jedan narod tjera iz svoga identiteta, onoga što jeste, da bi bio ono što nije – rekao je Fatmir Alispahić.
http://www.alispahic.net/en/genocidno-i ... e-iz-vjere
U nas,i kad neko ružno pogleda Bošnjaka - počini genocid, a svaki kritički osvrt upućen vjerskoj organizaciji i vjernicima muslimanima - bude proglašavan islamofobijom :-) :? :(
Dotakao se taj odavno ali ne sam. Kada Radoncici i Ceric krenu nekoga prozivati, uleti mali Fatmir i suta nogama.
U svemu tome ja samo vidim isti bilvaktile komunisticki kriterij nekada, samo drugacije upakovan. Il se hvali ateizam il kudi. Nosio vrag sve ove nabusane i nafurane zastitnike islama i zahebane borce protiv islamofobije, - svi se oni koriste genocidom i stvarnom islamofobijom da zgaze svoje politicke protivnike tako sto ce ih etiketirati kao izdajnika, fobistu. Vrlo primitivan nacin politike ili tek politicka nepismenost. Kada protivnika ne mozes drugacije argumentima nadjacati, pokusavas se predstaviti kao zastitnik svetinja a druge kao izdajnike. Bljak.
semirizsvemira

#22 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by semirizsvemira »

Jedini iskreni novinar iz redova Bosnjaka koji se ne boji nikoga i koji govori prije svega istinu , gospodin Fatmir Alispahic . A istina boli pogotovo one koji su nas klali ili one koji su za nastavak klanja na ovaj ili onaj nacin . Kada se ubije mlad covjek u Mostaru , ni kriv ni duzan , onda se vijesti o tom dogadjaju ignoriraju i mediji , uglavnom ateisticki i anti muslimanski , ga ( sto je najgore ) proglase krivim , pa tek onda izvjestaj dodje , onda se covjek zapita je li ovo za sta smo se borili i zasto su nas ubijali . A ubijali su nas zato sto smo muslimani . Njima nije vazno bilo sto smo pili , jeli krmetinu , sto smo bili ko oni , opet su nas ubijali silovali jer smo za njih bili i ostali muslimani . Kao takvi im nismo valjali pa kako cemo im sad valjati kada idemo u dzamije . Situacija je gora nego prije rata a prodane bosnjacke duse se utrkuju da se pokazu svojim mentorima van Bosne kako se bore protiv Islama . Fino rece gospodin Masovic jednom prilikom da bosnjacka intelegencija skoro i ne postoji jer ti akademici nisu ama bas nista uradili za ovih dvadeset godina za svoju zemlju nego samo cekaju kad ce isplata plata . Kad bosnjacka intelegencija spava neprijatelj onda moze da radi sta hoce
ultima_palabra

#23 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by ultima_palabra »

semirizsvemira wrote:Jedini iskreni novinar iz redova Bosnjaka koji se ne boji nikoga i koji govori prije svega istinu , gospodin Fatmir Alispahic . A istina boli pogotovo one koji su nas klali ili one koji su za nastavak klanja na ovaj ili onaj nacin . Kada se ubije mlad covjek u Mostaru , ni kriv ni duzan , onda se vijesti o tom dogadjaju ignoriraju i mediji , uglavnom ateisticki i anti muslimanski , ga ( sto je najgore ) proglase krivim , pa tek onda izvjestaj dodje , onda se covjek zapita je li ovo za sta smo se borili i zasto su nas ubijali . A ubijali su nas zato sto smo muslimani . Njima nije vazno bilo sto smo pili , jeli krmetinu , sto smo bili ko oni , opet su nas ubijali silovali jer smo za njih bili i ostali muslimani . Kao takvi im nismo valjali pa kako cemo im sad valjati kada idemo u dzamije . Situacija je gora nego prije rata a prodane bosnjacke duse se utrkuju da se pokazu svojim mentorima van Bosne kako se bore protiv Islama . Fino rece gospodin Masovic jednom prilikom da bosnjacka intelegencija skoro i ne postoji jer ti akademici nisu ama bas nista uradili za ovih dvadeset godina za svoju zemlju nego samo cekaju kad ce isplata plata . Kad bosnjacka intelegencija spava neprijatelj onda moze da radi sta hoce
Image
hAZNADAR

#24 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by hAZNADAR »

semirizsvemira wrote:Jedini iskreni novinar iz redova Bosnjaka koji se ne boji nikoga i koji govori prije svega istinu , gospodin Fatmir Alispahic . A istina boli pogotovo one koji su nas klali ili one koji su za nastavak klanja na ovaj ili onaj nacin . Kada se ubije mlad covjek u Mostaru , ni kriv ni duzan , onda se vijesti o tom dogadjaju ignoriraju i mediji , uglavnom ateisticki i anti muslimanski , ga ( sto je najgore ) proglase krivim , pa tek onda izvjestaj dodje , onda se covjek zapita je li ovo za sta smo se borili i zasto su nas ubijali . A ubijali su nas zato sto smo muslimani . Njima nije vazno bilo sto smo pili , jeli krmetinu , sto smo bili ko oni , opet su nas ubijali silovali jer smo za njih bili i ostali muslimani . Kao takvi im nismo valjali pa kako cemo im sad valjati kada idemo u dzamije . Situacija je gora nego prije rata a prodane bosnjacke duse se utrkuju da se pokazu svojim mentorima van Bosne kako se bore protiv Islama . Fino rece gospodin Masovic jednom prilikom da bosnjacka intelegencija skoro i ne postoji jer ti akademici nisu ama bas nista uradili za ovih dvadeset godina za svoju zemlju nego samo cekaju kad ce isplata plata . Kad bosnjacka intelegencija spava neprijatelj onda moze da radi sta hoce
Fatmir govori istinu o srpskom nacionalizmu napr., ali neopravdano napada mnoge Bosnjake i proziva ih izdajnicima, poziva na linc. Sto samo znaci da zloupotrebljava zajednicku nam nesrecu zbog sitnih licnih ili necijih partijskih interesa. Pa mogu to i ja, spomenem Srebrenicu i islamofobiju, ravnogorce i malo zacinim sa srpskom krvozdernom kulturom recimo,. - i onda kroz sve to provucem recimo Tihica ili nekog drugog, i tuce novinara ili intelektualaca kao dio mracnih islamofobicnih snaga sto jedu krmetinu i stide se porijekla,. bla, bla, bla. Masa glupana ce pasti na to i aplaudirati mi.
I onda kada tako pises o njima , odnosno zlim ateistima koji rade o glavi,. - sta cekas, vidi sta ti rade i kakva su opasnost, zar ces im to dopustiti, pa neustrasivi i pametni Fatmir je valjda otvorio oci. :D

Mi koji smo malo stariji pamtimo dobro njegovu neustrasivost kada je povukao cijeli broj Waltera gdje je kritikovao upravo Cerica. Ocito je neko rekao khm, khm,.. i "neustrasivi" Fatmir je svoje verbalno-fekalne izljeve malo preusmjerio.

IZ, Fatmir i pojedini nikako da shvate da se patriotizam, nacionalizam, islam, pripadnost,. ne mjere uskim licnim ili stranackim kriterijima, nema tu sita i reseta. Kada toliko prozivaju komunizam, mogli su barem nauciti iz gresaka komunista a ne isto sranje drugacije upakovati.
semirizsvemira

#25 Re: Izvjestaj o islamofobiji od IZ ili lov na vjestice?

Post by semirizsvemira »

Da , tacno tako on ih naziva izdajnicima i ja ih nazivam izdajnicima . Kako onda objasniti slucaj Denisa Mrnjavca gdje komunisticka klika i njeni mediji dizu pobunu u Sarajevu i traze smjenu cijelog kantonalnog rukovodstva koje veze nema sa policjskim radnjama a onda ta ista klika ne napisa ni rijeci o ubistvu Magdija Dizdarevica , vjernika islamske vjeroispovijesti . Ta ista izdajnicka klika ne napisa niti sklepas ebilo kakvu kritiku povodom hapsenja boraca ABiH za terrorizam ( u vise navrata ) a posebno slucaj slanja 600 policajaca na Maochu i medijskog delirija a kasnije i razocarenja kada se uspostavilo da ljudi ama bas nista nisu uradili dok je toj istoj policiji Karadzic hodao ispred nosa . Dzaba medijska hajka i lazi ( prikazivanje nekog imama iz okoline Bihaca kao navodno imam iz Maoce ) tipicne za totalitarne i diktatorske rezime staljisticko komunistickog propalog sistema . Sta vise nijedna kvazi nevladina udruga ni rijecju nije prokomentarisala izvjestaj policje poslije ubistva rahm Magdija Dizdarevica u kojem se navodi da je doticni kriz zato sto je , u narodu prevedeno , bio musliman i posao da klanja jaciju . Da je bilo obratno kuku jadna li nam majka od muslimana
Treba li napomenuti da oni koji su ga prebili na smrt imaju zatvorski dosije , alkoholicari i drogerasi koje ovaj rezim u Bih treba i zeli . Sve samo da se ne klanja i ide u dzamiju . Zato je Fatmir Alispahic predvodnik ove nekolicine ljudi ( mogu se nabrojati na prste ) koji vode brigu o bosnjastvu i islamu u BiH .Medju ostalima bih spomenuo efendiju Cerica ( uradio vise za BiH i muslimane iz BiH vise nego ijedan bh politicar ) efendiju Zukorlica , Amora Masovica , Smaila Cekicha , Ejupa Ganica .
Post Reply