IZ je asocijacija/udruzenje i nista vise!

Bosanac sa dna kace

#1 IZ je asocijacija/udruzenje i nista vise!

Post by Bosanac sa dna kace »

U ovom tekstu dole, od gospoja tete Vildane Selimbegovic-Uvijek Islamofobicne
za oko mi zapade zadnja rijec u tekstu: vjerska zajednica kao asocijacija?
Na osnovu cega se pojedine osobe, a pogtovo u Oslobodjenju(a cini mi se da su i prije par puta napisali da je IZ samo udruzenje) donose takav sud?
Zasto npr. nisu napisali kad je umro Pavle: ''Umro predsjednik asocijacije zvana SPC?''.
Zasto nikad ne napisu: '' Glavni predsjednik asocijacije Katolicka Crkva Benedikt XVI''. ili ''Predsjednik asocijacije poznata kao ''Jevrejska zajednica''?

Zar ustav BH ne tretira vjerske zajednice kao posebne kategorije odnosno organizacije?
ne znam sad u kojem paragrafu dejtonskog sporazuma pise: BH je sekularna drzava....sa posebnim obzirom prema vjerskim zajednicama.... :shock: (kolko se ja sjecam sa casa o demokratiji iz srednje skole)

Samo da sebe, vas a i gospoju tetu Uvijek Islamofobicnu podsjetim da je IZ osnovana od drzave- naime Austro-Ugarske monarhije :dance:

p.s. Nemam nista protiv KC po ovom pitanju, ne smatram je udruzenjem, stavio sam naslov takav da bude privlacan :)

SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE BIH
13.04.2012. | PIŠE: Vildana SELIMBEGOVIĆ

Cerić bi doživotni mandat, sabornici traže izbore
Otkud jugonostalgija u Rijasetu IZBiH? • Kome treba Islamska zajednica u tranziciji? • Ko se zalaže za kontinuitet reisul-uleme i diskontinuitet Islamske zajednice BiH? • Kako Cerić pokušava obezbijediti novi mandat? • Zašto nisu imenovane muftije?

Mustafa ef. Cerić: Reisul-ulema već 19 godina i dva-tri mandata, hoće još 7 godina?!

Poštari su ovih dana imali pune ruke posla: prvo su sabornicima Islamske zajednice Bosne i Hercegovine raznijeli materijale za sutrašnju sjednicu, a odmah su potom pisma krenula u suprotnom pravcu. Ka Rijasetu. I predsjedniku Sabora Safetu Softiću.

Sve sa zahtjevom da se najavljeni dnevni red sutrašnje sjednice obogati jednom tačkom: pokretanjem procedure za izbor reisul-uleme i njegovog zamjenika.

Pojedinačne želje i zajednica

Kako doznaje Oslobođenje, pod ovaj zahtjev su se potpisali gotovo svi članovi Sabora iz Sarajeva. Oni očekuju slične reakcije i iz ostatka Bosne i Hercegovine, mada neki od njih sumnjaju da materijali za Sabor nisu slučajno pristigli samo koji dan prije same sjednice.

Šta se zapravo dogodilo pa su se sabornici tako uznemirili? Razlog je, naoko, banalan, i ušuškan je u šestu tačku dnevnog reda: Inicijativa Rijaseta Islamske zajednice u pogledu promjene Ustava Islamske zajednice.

Da bi se razumjelo o čemu je riječ, valja podsjetiti da je još prije nekoliko mjeseci formirana komisija koja je radila na amandmanima na Ustav IZBiH. Iako ni formiranje ove komisije nije bilo predviđeno dnevnim redom Sabora, pa je zato i izazvalo stanovite sumnje u krajnje motive, angažman dr. Fikreta Karčića, koji slovi za najboljeg poznavatelja šerijatskog prava, prilično je umirio duhove. Tim prije što se i kroz rad Komisije, a i kroz javne istupe, ispostavilo da samo Edhem Bičakčić, i sam nekadašnji predsjednik Sabora IZBiH, zastupa tezu o produženju mandata reisa i njegovog zamjenika.

Vodeći stručnjaci za Šerijat, poput već pominjanog dr. Karčića, ali i fetva-i -emina IZBiH dr. Enesa Ljevakovića jasno su upozorili da u islamu nema doživotnih mandata. Predsjednik Sabora mr. Safet Softić također je javno zastupao stav da se zakonski propisi ne donose zbog pojedinaca, pa bi bilo i neozbiljno očekivati da se Ustav IZBiH mijenja po pojedinačnim željama. Profesor Fakulteta islamskih nauka dr. Hilmo Neimarlija, također nekadašnji predsjednik Sabora IZBiH, objasnio je kako su "ograničenje mandata reisa i zamjenika samo jedan od izraza osnovnog konstitucionog načela u organizaciji IZ-a u kojoj djelatnosti podliježu načelima zakonitosti, a rukovodne dužnosti načelima izbornosti i ograničenog trajanja, što je najvažnija tekovina vanjske autonomije i unutarnje demokratizacije Islamske zajednice".

Stoga i nije bilo neočekivano što je Komisija napravila prijedlog amandmana koji su bili u javnoj raspravi i koji su pokazali da nema ni govora o bilo kakvom produženju mandata, kako reisa, tako i njegovog zamjenika. No, uslijedio je zajednički sastanak Rijaseta IZBiH, Ustavne komisije i, kako piše u Inicijativi, "nekoliko profesora FIN-a" (Rijaset očito nije imao potrebu da kaže ni koliko, a kamoli koji su to). Po našim saznanjima, kriterij za odabir bio je naklonost ef. Ceriću, no u Fojnici se ispostavilo da je ta naklonost presušila.

Na rečenom sastanku samo su naibu-reis Ismet ef. Spahić i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, kandidat za predsjednika Srbije, pokušali isposlovati suglasnost za doživotni mandat reisu Ceriću, pa je čak došlo do verbalnog obračuna naibu-reisa i sarajevskog muftije. Ipak, iako u Fojnici nije bilo niti formalnog prijedloga, a kamoli njegovog usvajanja, Rijaset je, sve s potpisom reisa Cerića, dostavio sabornicima Inicijativu za izmjenu Ustava IZBiH kojom bi se zapravo postavila posve nova definicija IZBiH, pa samim tim napravila i nova IZBiH "po uzoru na IZ u SFRJ, koja bi bila ustavno uređena kao jedinstvena zajednica sa vrhovnim organima, jedinstvenim za cijelu IZ i, uslovno rečeno, republičkim organima koje bi imala svaka od autonomnih IZ u granicama države u kojoj djeluje"?! Svoju jugonostalgiju Cerić pravda time što ponuđeni amandmani na Ustav IZ-a nisu definirali novu organizaciju IZ-a (nešto prije, baca se i floskulama o "jedinstvenom duhovnom okviru ove hlabave asocijacije").
Last edited by Bosanac sa dna kace on 14/04/2012 15:06, edited 5 times in total.
sinuhe

#2 Re: Katolicka crkva je asocijacija/udruzenje

Post by sinuhe »

Smeta joj islam. Vildana je ona bosanska tetkica, europejka i intelektualka sto nikako ne moze prezaliti sto se rodila tu gdje se rodila. Jednom je napisala da se Bosnjakinje nikad nisu pokrivale.

E sad, smetaju i meni vjerske zajednice, ali iz drugih razloga.
Bosanac sa dna kace

#3 Re: Katolicka crkva je asocijacija/udruzenje

Mene zanima kako uopste mozemo definisat vjerske zajednice kao udruzenja/asocijacije? :shock:
sinuhe

#4 Re: Katolicka crkva je asocijacija/udruzenje

Post by sinuhe »

Ona time zeli da ih obezvrijedi.
Ne zna ona da je osnova demokratije pravo na okupljanje i udruzivanje te da bi i kao udruzenja te zajednice bile uticajne.
Bosanac sa dna kace

#5 Re: Katolicka crkva je asocijacija/udruzenje

kakavdanakneiskustvu wrote:je li ovo na kraju teksta stvarno stoji ¨hlabave¨,a ne labave?
jeste
evo mores se uvjerit, nijesam ja turijo
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... aze-izbore
Bosanac sa dna kace

#6 Re: Katolicka crkva je asocijacija/udruzenje

sinuhe wrote:Ona time zeli da ih obezvrijedi.
Ne zna ona da je osnova demokratije pravo na okupljanje i udruzivanje te da bi i kao udruzenja te zajednice bile uticajne.
ali ne obezvredjuje tako katolicku ili pravoslavnu crkvu, nesto sene sjecam da je napisala da je kacavenda clan upravnog odbora (citaj sinoda) asocijacije zvana SPC :shock:
ili da je Pavle bio predsjednik transnacionalne asocijacije zvana SPC :shock:
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Katolicka crkva je asocijacija/udruzenje

kakavdanakneiskustvu wrote:svašta,čuj hlabave
shooo?
sta ima tu chudno?
jel to kazes 'ladno, umjesto hladno? :shock:
Bosanac sa dna kace

#8 Re: Katolicka crkva je asocijacija/udruzenje

kakavdanakneiskustvu wrote:pa čudno mi je jer prvi put čujem za hlabavo,otkad znam za sebe čuo sam samo za izraz labavo,ne hlabavo
:-) :-) :-)
tema je da li je samo IZ asocijacija, ili su to i ostale vjerske zajednice?
a ne je li IZ labava ili hlabava...
po nekoj toj logici naseg starog jezika hlabavo bi bilo pravilno, al o tome imas teme na Nauka i edukacija...
Bosanac sa dna kace

#9 IZ je asocijacija/udruzenje i nista vise!

...
Skijaš

#10 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Svoju jugonostalgiju Cerić pravda time što ponuđeni amandmani na Ustav IZ-a nisu definirali novu organizaciju IZ-a (nešto prije, baca se i floskulama o "jedinstvenom duhovnom okviru ove hlabave asocijacije")
zar ovo nije citiranje Cerića ?
Loulou

#11 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Loulou »

Zašto vjerske zajednice ne mogu biti asocijacije/udruge?
U čemu je razlika između zajednice i udruge? U brojnosti članova/pripadnika? Zato što pripadnost zajednici određuje neki od identiteta a u udrugu se udružuju oko neke ideje? Pa, i pripadnost vjerskoj zajednici je vezana uz ideologiju (nemojte me kamenovat').
Bosanac sa dna kace

#12 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Skijaš wrote:
Svoju jugonostalgiju Cerić pravda time što ponuđeni amandmani na Ustav IZ-a nisu definirali novu organizaciju IZ-a (nešto prije, baca se i floskulama o "jedinstvenom duhovnom okviru ove hlabave asocijacije")
a dje i kad je to Rejz reko?
Skijaš

#13 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Bosanac sa dna kace wrote:
Skijaš wrote:
a dje i kad je to Rejz reko?
Vildana kaže da je to Cerićeva "floskula", pitaj nju.
Skijaš

#14 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Loulou wrote:Zašto vjerske zajednice ne mogu biti asocijacije/udruge?
Pa jesu, na tom NVO principu funkcionišu.
Bosanac sa dna kace

#15 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Skijaš wrote:
rekoh ti da je u ustavu upisano vjerske zajednice sa posebnom paznjom a ne NGO
Loulou

#16 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Loulou »

Skijaš wrote:
Znam da ih se financira iz budžeta i da, ako se dobro sjećam, ne moraju podnosti nikakve izvještaje za razliku od drugih NVO-a kad dobiju budžetska sredstva. Opet kažem, ne tvrdim, samo mislim da je tako.
Skijaš

#17 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
rekoh ti da je u ustavu upisano vjerske zajednice sa posebnom paznjom a ne NGO
OK, NVO sa posebnom pažnjom, za koje ne smijemo reći da su NVO jer se neko može naljutiti
Skijaš

#18 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Loulou wrote:
Skijaš wrote:
Znam da ih se financira iz budžeta i da, ako se dobro sjećam, ne moraju podnosti nikakve izvještaje za razliku od drugih NVO-a kad dobiju budžetska sredstva. Opet kažem, ne tvrdim, samo mislim da je tako.
Da, neko kaže "sa posebnom pažnjom", neko kaže "za pare ne pitaj", svodi se na isto
Bosanac sa dna kace

#19 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Skijaš wrote: Da, neko kaže "sa posebnom pažnjom", neko kaže "za pare ne pitaj", svodi se na isto
i zasto npr Katolicka crkva ne bi imala pravo na ''posebnu paznju''? tu je prisutna najmanje nekih 750 godina
Skijaš

#20 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Skijaš wrote: Da, neko kaže "sa posebnom pažnjom", neko kaže "za pare ne pitaj", svodi se na isto
i zasto npr Katolicka crkva ne bi imala pravo na ''posebnu paznju''? tu je prisutna najmanje nekih 750 godina
pa neka ima, ja podržavam i SPC i KC i IZ. To je naše bogatstvo :-D

nego, jesu li i "asocijacije" sad kad postoji šansa da je to Cerićeva izjava a ne Vildanina ?
Bosanac sa dna kace

#21 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Skijaš wrote:

nego, jesu li i "asocijacije" sad kad postoji šansa da je to Cerićeva izjava a ne Vildanina ?
dokazi da je Rejzova,
Skijaš

#22 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: i zasto npr Katolicka crkva ne bi imala pravo na ''posebnu paznju''? tu je prisutna najmanje nekih 750 godina

dokazi da je Rejzova,
Hajde ovako, ti reci je li ili nije, a za dan-dva će se (nakon reagiranja i reagiranja na reagiranje) saznati laže li Vildana. Dakle ? Mislim, meni je svejedno, ali evo možda ti ovo pomogne da naučiš razmišljati sam za sebe.
Bosanac sa dna kace

#23 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Skijaš wrote:Hajde ovako, ti reci je li ili nije, a za dan-dva će se (nakon reagiranja i reagiranja na reagiranje) saznati laže li Vildana. Dakle ? Mislim, meni je svejedno, ali evo možda ti ovo pomogne da naučiš razmišljati sam za sebe.
nijesu asocijacije vec ''zajednice'', povjerovacu samo kad vlastitim usima cujem iz usta vrlo postovanog Rejza, a ne sta gospodja teta Uvijek Islamofobicna piskara
Skijaš

#24 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Post by Skijaš »

Bosanac sa dna kace wrote:nijesu asocijacije vec ''zajednice'', povjerovacu samo kad vlastitim usima cujem iz usta vrlo postovanog Rejza, a ne sta gospodja teta Uvijek Islamofobicna piskara
Znači ako se ispostavi da on to jeste rekao, on griješi ?
Bosanac sa dna kace

#25 Re: Vjerska zajednica kao asocijacija?

Skijaš wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:nijesu asocijacije vec ''zajednice'', povjerovacu samo kad vlastitim usima cujem iz usta vrlo postovanog Rejza, a ne sta gospodja teta Uvijek Islamofobicna piskara
Znači ako se ispostavi da on to jeste rekao, on griješi ?
bezvezno ti tjeranje maka na konac...
Post Reply