@belfy, sa apetitom ti šaljem javni komentar (usprkos moderatoru NIN-u i njegovo "nepristrasno" moderiranje svih mojih tema i postova) na sve tvoje postove:
Prestani kenjati!
Kada ti nešto pokažem (slikom - geometrijom, i odgovarajućim algebarskim iskazom - formulom) pokušaj o tome razmišljati i provjeravati navedeno (a ne pričati o "Markovim konacima")!
Za Lorencove ("boost") transformacije koordinata ukazujem na njihov smisao jednostavnim algebarskim iskazima (kojih nema u udžbenicima), ali ih svi mogu provjeriti i tako se sami uvjeriti u ovo što ispisujem:

.
Formule su tačne, istinite, za sve moguće brzine > c > v > 0 , pa i onda kada je c brzina svjetlosti:

,.....

Ajnštajnovi govorni iskazi (izjave, razmišljanja i tumačenja) ovim geometrijskim i algebarskim iskazima daju iskrivljen smisao. Te formule odgovaraju geometrijskim i fizičkim istinama u skladu sa Euklidovom geometrijom i klasičnom fizikom o prostoru i vremenu (nema tu nikakve potrebe za "dilatacijom vremena", niti za "kontrakcijom dužina").
U svakom mogućem konkretnom primjeru inercijalnih kretanja navedene Lorencove veličine su međuzavisne:

, i moguće je provjeriti njihov suštinski smisao na brzinama c i v dostupnijim neposrednom posmatranju.
Matematika (algebra i geometrija) - TAČNA (istinita, eksperimentalno pokaziva i dokaziva). Ajnštajnova razmišljanja, tumačenja i zaključci - NETAČNI! I nisam prvi ni jedini koji to tvrdi!
Vidi koliko nas ima na spisku (i koji se ne skrivamo iza "anonimnih nick - name" )!
Napomena: Žalio sam se ("slastičaru u Semizovcu") na "podršku" NIN-a (premještanje teme o STR u opšte teme, nenaučne teme, ne reagovanje na vrijeđanja i ismijavanja) i Chmolje (slanje na druge forume da se "svađam sa fizičarima", zaključavanje tema,...) i sve žalbe su mi prihvaćene i isti dan rješavane u moju korist. Koja vajda od toga kada oni imaju pristup "kvačici" i njihovi "argumenti" se "pikaju" i moraju uvažavati! Odoh, opet i ponovo, skočiti sa 17. sprata (bar za stepenicu niži nivo)!
Pozdravljam "promućurne" i slobodoumne učenike i studente, buduće profesore matematike i fizike (ovi sadašnji profesori nemaju hrabrosti i ne vjeruju sami sebi i svojim očima - više vjeruju Ajnštajnovim riječima!).