Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
-
hAZNADAR
#1 Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Naslov jednostavan, tematika poznata,.. a evo i najnovijeg slucaja iz Bijeljine:
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... ulcic.html
Poznata prica o privremenom vlasniku Srbinu kojemu opstina daruje kucu protjeranog Bosnjaka, poslije mora vratiti pravom vlasniku Bosnjaku ali da pravi vlasnik plati za sve ulozeno na kuci u medjuvremenu.
Cijena - sitnica,.. samo astronomska cifra koju odredi isti sud i politika koja je i sprovela etnicko ciscenje. Pravi vlasnik ne moze platiti pa kuca na aukciju i vidi cuda,.. dobija je upravo onaj privremeni vlasnik sto je dobio ranije kucu na poklon.
Stvarni vlasnik Bosnjak,.. osta bez kuce ni kriv ni duzan.
U prijedorskom i banjaluckom slucaju je odranije ocit nastavak etnickog ciscenja jer vlast koja jos nije rijesila ni problem vode kako treba navodno pravi kojekakve regulacione planove i zelene povrsine,.. vidi cuda, slucajno bas na bosnjackoj zemlji.
Nase reakcije na ovo su uglavnom izljevi bijesa, ili one pateticno samokritizirajuce u fazonu "tako nam i treba kad smo takvi, nasa vlast suti jer je mi biramo, prca nas svako jer to dopustamo, jadni i cemerni mi,...".
Ima li uopste neki realan odgovor na ovu otimacinu, neki pravni proces gdje osteceni ne mora davati bogatstvo sudovima, advokatima i osijediti usput od komplikovanja i odugovlacenja,.. neko tijelo koje stiti prava vlasnika, bilo kakav nacin da se ovome oduprije.
Nije valjda da jedino ratna opcija i ovladavanje Bosnjaka silom u RS jedino garantuje prava. Ne govorim o uobicajenim sikaniranjima i diskriminacijama, vec o ozbiljnijim stvarima a to je ono krajnje, da ti vlast oduzme kucu i definitivno te otjera.
Poznata prica o privremenom vlasniku Srbinu kojemu opstina daruje kucu protjeranog Bosnjaka, poslije mora vratiti pravom vlasniku Bosnjaku ali da pravi vlasnik plati za sve ulozeno na kuci u medjuvremenu.
Cijena - sitnica,.. samo astronomska cifra koju odredi isti sud i politika koja je i sprovela etnicko ciscenje. Pravi vlasnik ne moze platiti pa kuca na aukciju i vidi cuda,.. dobija je upravo onaj privremeni vlasnik sto je dobio ranije kucu na poklon.
U prijedorskom i banjaluckom slucaju je odranije ocit nastavak etnickog ciscenja jer vlast koja jos nije rijesila ni problem vode kako treba navodno pravi kojekakve regulacione planove i zelene povrsine,.. vidi cuda, slucajno bas na bosnjackoj zemlji.
Nase reakcije na ovo su uglavnom izljevi bijesa, ili one pateticno samokritizirajuce u fazonu "tako nam i treba kad smo takvi, nasa vlast suti jer je mi biramo, prca nas svako jer to dopustamo, jadni i cemerni mi,...".
Ima li uopste neki realan odgovor na ovu otimacinu, neki pravni proces gdje osteceni ne mora davati bogatstvo sudovima, advokatima i osijediti usput od komplikovanja i odugovlacenja,.. neko tijelo koje stiti prava vlasnika, bilo kakav nacin da se ovome oduprije.
Nije valjda da jedino ratna opcija i ovladavanje Bosnjaka silom u RS jedino garantuje prava. Ne govorim o uobicajenim sikaniranjima i diskriminacijama, vec o ozbiljnijim stvarima a to je ono krajnje, da ti vlast oduzme kucu i definitivno te otjera.
-
hAZNADAR
#2 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
98 citanja, 0 odgovora na tematiku.
Sto dovoljno govori koliko na mje to bitno.
Ili nacionalna svijest nije dovoljno zrela pa da uzme u obzir sve probleme sunarodnjaka, odnosno nema kolektivne svijesti i problematike, samo licna.
Ili je clanstvo foruma uglavnom iz Sarajeva pa ujedno i interesovanja uglavnom za sarajevska desavanja.
Ili jednostavno ne postoji nikakav nacin da se sprijeci otimacina bosnjacke imovine i nastavak etnickog ciscenja,.. osim silom.
Sto dovoljno govori koliko na mje to bitno.
Ili nacionalna svijest nije dovoljno zrela pa da uzme u obzir sve probleme sunarodnjaka, odnosno nema kolektivne svijesti i problematike, samo licna.
Ili je clanstvo foruma uglavnom iz Sarajeva pa ujedno i interesovanja uglavnom za sarajevska desavanja.
Ili jednostavno ne postoji nikakav nacin da se sprijeci otimacina bosnjacke imovine i nastavak etnickog ciscenja,.. osim silom.
- Skijaš
#3 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Sve dok se političko Sarajevo mazi s četnicima, sviramo .urcu. Problem je u Tihiću, u Lagumdžiji, u njihovom insistiranju da je dijalog i dogovor sa ideolozima i realizatorima zločinačkog projekta, moguć. A nije. Nije bio u Crnoj Gori, nije bio na Kosovu, nije bio u Hrvatskoj, nema razloga da se vjeruje kako se sa političkom opcijom koja je izvršila genocid a sada isti negira, može nešto dogovoriti.hAZNADAR wrote:Ili jednostavno ne postoji nikakav nacin da se sprijeci otimacina bosnjacke imovine i nastavak etnickog ciscenja,.. osim silom.
Treba isposlovati pritisak međunarodne zajednice jer velikosrbi sarađuju samo pod pritiskom. To je recept, hodanje po Beogradu na koljenima i fačkanje s Miloradom nije.
- veljaca
#4 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Skijaš wrote:Sve dok se političko Sarajevo mazi s četnicima, sviramo .urcu. Problem je u Tihiću, u Lagumdžiji, u njihovom insistiranju da je dijalog i dogovor sa ideolozima i realizatorima zločinačkog projekta, moguć. A nije. Nije bio u Crnoj Gori, nije bio na Kosovu, nije bio u Hrvatskoj, nema razloga da se vjeruje kako se sa političkom opcijom koja je izvršila genocid a sada isti negira, može nešto dogovoriti.hAZNADAR wrote:Ili jednostavno ne postoji nikakav nacin da se sprijeci otimacina bosnjacke imovine i nastavak etnickog ciscenja,.. osim silom.
Treba isposlovati pritisak međunarodne zajednice jer velikosrbi sarađuju samo pod pritiskom. To je recept, hodanje po Beogradu na koljenima i fačkanje s Miloradom nije.
Mudro zboris ....
- Skijaš
#5 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Postoji i politički utjecaj na sudstvo, o tom ti je sud u Londonu dao mišljenje a vezano za hapšenje Ganića. Velikosrbi kontrolom budžeta kontrolišu policiju, obrazovanje pa i pravosuđe i normalno da će biti nepravedni. Ali reakcija na to ne smije biti anarhija nego djelovanje unutar sistema, tu su Sud BiH, Ustavni sud, Sud u Strazburu itd itd. Pravosuđe koje je pod šapom četnika nije objektivno i stvar se po pravilu mora tjerati na viši nivo.BL 1987 wrote:Skijas na drugoj temi smo se usaglasili da treba postovati odluke sudova. Hocemo li svi biti sudije i uzimati pravdu u svoje ruke ?
- Skijaš
#6 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Naravno da priznajem, ali ne mislim da se radi o objektivnom sistemu. Presude tih četničkih sudova treba izvršavati, ali se stvar uvijek treba pokušati prebaciti na viši nivo. Nekad je to moguće, nekad nije, ali uvijek treba ostati u okviru pravnog sistema.BL 1987 wrote:Znaci ne priznajes sud u RS ?Skijaš wrote:Postoji i politički utjecaj na sudstvo, o tom ti je sud u Londonu dao mišljenje a vezano za hapšenje Ganića. Velikosrbi kontrolom budžeta kontrolišu policiju, obrazovanje pa i pravosuđe i normalno da će biti nepravedni. Ali reakcija na to ne smije biti anarhija nego djelovanje unutar sistema, tu su Sud BiH, Ustavni sud, Sud u Strazburu itd itd. Pravosuđe koje je pod šapom četnika nije objektivno i stvar se po pravilu mora tjerati na viši nivo.BL 1987 wrote:Skijas na drugoj temi smo se usaglasili da treba postovati odluke sudova. Hocemo li svi biti sudije i uzimati pravdu u svoje ruke ?
-
hAZNADAR
#7 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Ja licno znam slucajeve i u Prijedoru i u Banjaluci gdje sama vlast izmislja razloge da bi natjerala ljude da prodaju svoje ili im jednostavno uzme grunt zarad prosirenja puta, zelene povrsine,... i to samo u ulicama sa muslimanskom vecinom. Ljudi muku muce da dokazu da je babovina njihova usljed "nestalih katastara i gruntovnica", naplacaju se sudova i advokata nizasta, a kada odluce da prodaju,.. odjednom sve je lako.BL 1987 wrote:Nisam sudija niti vjerujem svemu sto pisu mediji. Vajda postoji prica druge strane ? Vi vjerujete odmah na prvu samo zato sto je u pitanju "vas covjek". Valjda mu to od odmah daje oreol iznad glave...spreca wrote:....tebi je ovo pravilno i zakonito?
Nadoknada privremenom vlasniku je posebna prica. Opstina je davala izbjeglim Srbima(a nerjetko i seljacima sa prostora RS) bosnjacke kuce i imanja i to permanentno,. nista privremeno. Obecano i sredjeno.
Pa kada je pocelo vracanje imovine(Dejton) i to pod pritiskom MZ, privremeni vlasnici su ostali prevarani od same opstine.
Sama opstina im dala tudju kuci, dozvolu da nadogradjuju i ulazu, ili zazmirila na sva zidanja i dozidavanja,.. i svalila troskove na stvarne vlasnike koji su ni krivi ni duzni otjerani iz kuce i poslije je zatekli sa nadogradjenim spratom, balkonom, supom,... Ko tu treba da snosi te troskove nadogradnje,.. upravo opstina koja je poklonila tudje, ili sam privremeni vlasnik koji je dobio informaciju o vracanju imovine ali opet gradio. Stvarni vlasnik koji je dobi osvoje nezad ne samo da ne mora nista placati za nadogradjeno, vec moze i zahtijevati od opstine ili privremenog vlasnika da vrati kako je bilo ranije, srusi nadogradjeno i odveze.
Medjutim tu prici nije kraj,.. opstina glatko odluci da stvarni vlasnik ni kriv ni duzan mora platiti troskove necega sto nije ni poceo ni planirao,.. i tu lupi astronomsku cifru koju je gotovo nemoguce platiti. Stvarni vlasnik ne moze platiti, ode kuca na bubanj i vidi cuda,.. dobi je ili privremeni vlasnik(lafo platio tu astronomsku cifru), ili u drugim slucajevima neko od lokalnih tajkuna sto je pikirao kucu.
Sta je to drugo nego otimacina,.. a posto je kod nas sve politika, sta je to drugo nego nastavak etnickog ciscenja.
Ja sam jedan od onih koji prihvataju RS kao realnost i jedini pravno-politicki okvir. Ne gajim iluzije o bosnjackoj vlasti niti brojim krvna zrnca. Ali realno gledajuci, otimacina bosnjacke zemlje je toliko postala legalizovana da se tome covjek moze samo silom oduprijeti i to silom pobijediti. Ako Bosnjaci nemaju perspektivu i prava u RS u okviru legalnih ustanova, znaci ispadaju u pravu svi nacionalisti sto prijete ratom i revansom. Sve se moze otrpiti , i diskriminizacija i islamofobija, i balavurdija sto sikanira,.. ali otimanje zemlje i stanova je previse.
-
LaBomba
#8 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Oni koji postiju institucije genocidne tvorevine, eto im sada. Gdje su sad oni sto konstantno napadaju dijasporu "vratite se pa pametujte"?? Niko nse vise i ne poziva na famozni anex 7, jedan od glavnih razloga kojim se prevario narod da prihvati dejtonski poredak. Sta ste ocekivali? Oni samo zavrsavaju posao, a sad ce fino popis stanovnistva pa ce im tro fino sve dejtonska vlada legalizovat. Vidim tema o popisu zatvorena, a mlatiti praznu slamu o "ukudanju konstutivnih", i druge slicne teme, mlatite do mile volje.
-
hAZNADAR
#9 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Sta je alternativa onda?LaBomba wrote:Oni koji postiju institucije genocidne tvorevine, eto im sada. Gdje su sad oni sto konstantno napadaju dijasporu "vratite se pa pametujte"?? Niko nse vise i ne poziva na famozni anex 7, jedan od glavnih razloga kojim se prevario narod da prihvati dejtonski poredak. Sta ste ocekivali? Oni samo zavrsavaju posao, a sad ce fino popis stanovnistva pa ce im tro fino sve dejtonska vlada legalizovat. Vidim tema o popisu zatvorena, a mlatiti praznu slamu o "ukudanju konstutivnih", i druge slicne teme, mlatite do mile volje.
-
Rima_amiR
#10 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Pogrešan naslov, trebao je biti "Kako se suprotstaviti otimačini bosanskohercegovačke imovine u Bosni i Hercegovini?"
U postdaytonskoj demonkratiji, sa kvisinško-kriminalnom bandom na vlasti, postoji samo jedan način: nikako!
U postdaytonskoj demonkratiji, sa kvisinško-kriminalnom bandom na vlasti, postoji samo jedan način: nikako!
-
silver testelone
#11 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
pa suprotstaviti se može jedino na isti način kao što se suprotstavlja i otimačini srpske imovine u FBiH...
mislim ono nisam neki radikalac, srbin naročito, niti sam iz RS... al naslov je glup, jer znam milion slučajeva i u Federaciji gdje se srpska imovina nelegalno prisvaja... u svom gradu znam dosta ljudi koji su nekad nekako ušli u napuštene srpske stanove/kuće i sad su legalni vlasnicci istih :S
mislim ono nisam neki radikalac, srbin naročito, niti sam iz RS... al naslov je glup, jer znam milion slučajeva i u Federaciji gdje se srpska imovina nelegalno prisvaja... u svom gradu znam dosta ljudi koji su nekad nekako ušli u napuštene srpske stanove/kuće i sad su legalni vlasnicci istih :S
-
Canton
#12 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Nazalost Bosnjaci nemaju neku instituciju koja nas moze stiti ili nam pokusati pomoci u ovakvim situacijama.hAZNADAR wrote:Naslov jednostavan, tematika poznata,.. a evo i najnovijeg slucaja iz Bijeljine:
Konkretno ovaj slucaj treba tjerati do Strazbura.
Ako je ovaj ulozio nesto u tu kucu, neka mu se odbije od kirije koju je trebao placati. Jel posteno?
-
Canton
#13 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Bosnjaci koji imaju imovinu a zive vani i nemisle se vracati, i Bosnjaci koji imaju imovinu a nemaju nasljednike trebali bi ako ne zele da ona zavrsi u rukama RSa uvakufiti tu imovinu. Pored toga Bosnjacki institut ili neka druga institucija ili fond bi trebao otkupljivati te nekretnine od Bosnjaka koji zele da prodaju.
-
cindrlimindrli
#14 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Ma jok, previse zivaca, vremena, para, ko ce to? Nije da nekom nesta savjetujem, al` da imam slican problemCanton wrote:Konkretno ovaj slucaj treba tjerati do Strazbura.
rijesio bih to van institucija sistema. Taj sto bi zanocio u mojoj kuci zore ne bi docekao, a zgariste bih halalio.
-
Canton
#15 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Pa htio sam da me to pitas. Bosnjaci jednostavno po uzoru na zidove moraju napraviti neku instituciju.cindrlimindrli wrote:Ma jok, previse zivaca, vremena, para, ko ce to? Nije da nekom nesta savjetujem, al` da imam slican problemCanton wrote:Konkretno ovaj slucaj treba tjerati do Strazbura.
rijesio bih to van institucija sistema. Taj sto bi zanocio u mojoj kuci zore ne bi docekao, a zgariste bih halalio.
Imamo sigurno ljudi koji bi bili spremni davati neki novcani doprinos, ako bi ta institucija radila svoj posao.
-
Admiral Nelson
#16 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Ne kažem da sudovi u pojedinim slučajevima ne nastupaju pristrano zavisno od nacionalne pripadnosti stranaka ali primjer koji si naveo mi izgleda malo "naduvano".I po zakonu koji je važio prije rata,vlasnik je pod određenim uslovima bio dužan da naknadi držaocu nužne i korisne troškove na nepokretnosti.hAZNADAR wrote:Naslov jednostavan, tematika poznata,.. a evo i najnovijeg slucaja iz Bijeljine:
-
Shale
#17 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
@Admiral Nelson, pretpostavljam da se ovaj tvoj predratni zakon odnosi na zakup. Medjutim, ovdje nije rijec o tome. Naime, ovdje je slucaj da je neko obecao ljudima da sto zauzmu, njihovo je, te je tako i ovaj koji je okupirao kucu, ulagao kao u svoju. S druge strane, iz sjecanja na privredno pravo, kaze da neovlasteno vrsenje tudjih poslova, dakle bez saglasnosti vlasnika, cak i za dobrobit istog, nije legalno.
-
drastic
#18 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
hAZNADAR wrote:Naslov jednostavan, tematika poznata,.. a evo i najnovijeg slucaja iz Bijeljine:
pa sto ne trazi od suda da privremeni vlasnik plati najamninu zadnjih xx godina u istoj vrijednosti
- seln
#19 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS?
Raketama zemlja-zemlja.
Raketama zemlja-zemlja.
- Skijaš
#20 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
seln wrote:Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS?
Raketama zemlja-zemlja.
kada sarajevski političari budu tretirali velikosrbe kao neprijatelje, stvar će se riješiti u vrlo kratkom roku, bez mrtvih i oružja
- seln
#21 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Dobro, pretpostavimo da ih pocnu tretirati kao neprijatelje...Skijaš wrote:seln wrote:Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS?
Raketama zemlja-zemlja.
kada sarajevski političari budu tretirali velikosrbe kao neprijatelje, stvar će se riješiti u vrlo kratkom roku, bez mrtvih i oružja
a onda dodje neki supak iz EU i kaze "dogovorite se".
Sta onda?
- Skijaš
#22 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Onda ostaneš pri svojim stavovima dok se međunarodna zajednica ne uključi s kompromisnim rješenjima ili dok se ne stvori podršku za ograničavanje entitetskog glasanja. Šta je najgore što se može desiti ako umjesto što popustiš pred četnicima, odbiješ njihove ultimatume ? A to je izbor, prestati s kapitulacijama ili nastaviti s istim (prateći to ovakvim temama).seln wrote:Dobro, pretpostavimo da ih pocnu tretirati kao neprijatelje...Skijaš wrote:seln wrote:Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS?
Raketama zemlja-zemlja.
Sta onda?
Niko na svijetu neće pomoći Sarajevu ako sarajevske političare boli neka stvar za državom.
- seln
#23 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Imam blag osjecaj da me zajebavas....Skijaš wrote:Onda ostaneš pri svojim stavovima dok se međunarodna zajednica ne uključi s kompromisnim rješenjima ili dok se ne stvori podršku za ograničavanje entitetskog glasanja. Šta je najgore što se može desiti ako umjesto što popustiš pred četnicima, odbiješ njihove ultimatume ? A to je izbor, prestati s kapitulacijama ili nastaviti s istim (prateći to ovakvim temama).seln wrote: Dobro, pretpostavimo da ih pocnu tretirati kao neprijatelje...
Sta onda?
Niko na svijetu neće pomoći Sarajevu ako sarajevske političare boli neka stvar za državom.
Covjece, godinama cetnici opstruiraju svaki napredak, godinama se "nasi" zale MZ zbog toga, godinama fucking MZ ponavlja ko papagaj "morate se dogovoriti".
Nije MZ ni slijepa ni glupa, vidi MZ da cetnicima nije do dogovora, vec samo do podjele, ali ipak uporno ponavlja "morate se dogovoriti".
I uvijek iznova ocekujemo, poslije nekog posebno velikog cetnickog bezobrazluka, da MZ podvikne "u red, stoko".
Umjesto toga, MZ dodje da se slika sa krmkom iz Laktasa, da sa njim popije rakijicu, da proseta Gospodskom...
i onda krmak pokaze sipak prema Sarajevu i kaze "aaaaa...jeste li vidjeli, balije".
- Skijaš
#24 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
nema potrebe da širimo priču, šta je najgore ako Tihić i Lagumdžija prestanu lagati kako je dogovor moguć ? Oni su Silajdžića predstavili kao negativca i maksimalističkog fanatika s kojim se ne može, dok su oni kao konstruktivni. Neka prestanu s tim lažima, neka zategnu odnose s Dodikom i međunarodna zajednica će se upetljati.seln wrote:
-
sunasche
#25 Re: Kako se suprotstaviti otimacini bosnjacke imovine u RS
Nažalost nije ovo jedini primjer otimačine bošnjačke imovine, pri čemu vlast nije briga i niko ništa ne preduzima. Pogledajte samo Zakon o porezu na nepokretnosti i sve će vam se samo kazati. Ja sam, npr. za svoju babovinu i dedovinu, podnijela prijavu za upis u fiskalni sistem nepokretnosti RS-a. Međutim, kada sam malo proučila navedene propise i skontala da ukoliko me npr. ne nađu na adresi i ukoliko ne preuzmem rješenje, odnosno poreske račune za svaku godinu, logično iste neću platiti, pa samim tim nadležni organi će preduzeti sve neophodne mjere za naplatu poreza, te da ukoliko porezi ne budu plaćeni više godina, bit će preduzete mjere, između ostalog i mjere prinudne naplate, odnosno izvršenja, umalo me šlag nije strefio. U postupku izvršenja, kao predmet izvršenja može biti ista nekretnina za koju je razrezan porez, i naravno u skladu sa važećim propisima, ista može biti kupljena od strane trećih lica, između ostalog i po cijeni koja je u visini poreza. Čak tu nekretninu u postupku izvršenja može kupiti i Republika Srpska.
Nije teško zaključiti šta će se destiti za 20 godina ..............
Nije teško zaključiti šta će se destiti za 20 godina ..............