Venecija, Verona, Trst :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Smile :)

#1 Venecija, Verona, Trst :)

Post by Smile :) »

Planiramo za 1. maj na put u ovoj relaciji :) Pa da čujemo utiske? Šta obavezno posjetiti, gdje je najbolja pizza isl, gdje obaviti shopping? Idemo preko agencije i sve je organizovano, tako da imamo po jedan dan u ovim mjestima. Hvala :-D
manki

#2 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by manki »

Venecija mi se nije toliko svidjela ko Verona (mozda zbog cinjenice sto smo bili u Veneciji 8 sati), ali treba obe posjetiti. U Veneciji trg Svetog Marka, i taj dio grada je lijep, a u Veroni kucu Romea & Julije, ako idete s agencijom sigurno ce vas provesti tu. I da, pripremite se za trilione ljudi u Veneciji na trgu Sv. Marka. :)
boki86

#3 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by boki86 »

Smile :) wrote:Planiramo za 1. maj na put u ovoj relaciji :) Pa da čujemo utiske? Šta obavezno posjetiti, gdje je najbolja pizza isl, gdje obaviti shopping? Idemo preko agencije i sve je organizovano, tako da imamo po jedan dan u ovim mjestima. Hvala :-D
Ja sam radio kao turisticki vodic za te gradove, tako da ti mogu pomoci...samo mi trebash reci koliko sati ostajesh u kojem gradu..U Trstu nisam bio, osim ako se ne racuna 1989, kad sam bio veoma mali :D
Dwndler

#4 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by Dwndler »

U Veneciji sam bio 2 puta(jednom organizovano s vodicem iz Poreca katamaranom,a drugi put autom i na svoju ruku)
To ti je turizam mosa kota,ali put od zeljeznicke do trga Sv. Marka je pun svega i svacega. Mi nismo htjeli piti kafu na trgu (lafo skupo),pa smo pili u basti obliznjeg hotela (Monte Carlo mislim da se zove), gdje je kapucino oko 7,5 eura :-), ali jebiga nije ni to svaki dan.
U Veroni sam bio jednom, otisli na svoju ruku i bilo je super, ali smo bili samo jedan dan, tj. otisli iz Poreca i tamo bili i vratili se navece. U jednoj ulici smo naletili na neki lokalni outlet sa talijanskom markiranom odjecom koja je bila spustena do 90% (sa par hiljada na par stotina eura), tako da je bilo cool. Nekako smo nasli i Julini kucu i uhvatio sam je za fonas 8-)
Razlika koju sam primjetio izmedu venecije i verone je, da u Veneciji za divno cudo nema cigana i ostalih da prose, dok je u Veroni (a i drugim dijelovima Italije kako sam cuo) sasvim druga prica.

Sretan put i fino se provedi :D
biscanka2

#5 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by biscanka2 »

Bili smo jedan dan u Veroni i jedan u Veneciji ( preostala 3 dana obilazak jezera) .
Stvarno ljepota ali obilazak bez vodica nebi ti preporucila .
Cijene jesu paprene ali mi smo bili u jednom hotelu 15-tak km
od Verone smjesteni (velika razlika u cijenama).
:roll: Ah da, nama su savjetovali da u Veneciji pauze nepravimo na terasama uz
obalu jer kako rekose sto si blize obali skuplja su jela i pica pa smo
se toga i pridrzavali :lol: ali bilo je super. :thumbup: :bih:
Last edited by biscanka2 on 01/04/2012 14:45, edited 1 time in total.
biscanka2

#6 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by biscanka2 »

kakavdanakneiskustvu wrote:venecija je čudo od grada,nigdje ceste,ne ići autom,preskup parking
Gdje bi bona u Veneciju autom. :cry:
fatamorgana

#7 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by fatamorgana »

Meni je Trst poseban, ima pretežno austrougarsku arhitekturu bar u centru, ima jedna centralna ulica po meni slična Ferhadiji, po gradnji i po šmeku, ne voze auta i imaju radnje kafići svuda, Trst je uvijek bio mittelevropski - srednjeevropski grad gdje su se miješale kulture i narodi, mnogi u radnjama još govore naš jezik i ima čak i naših proizvoda, Radenska, Vegeta, ajvar itd.

Trg Jedinstva ili Piazza della Unità, vrlo lijepa, gleda na more.

Image

evo i link na engleskom: http://www.visititaly.com/community/fri ... talia.aspx
Duge

#8 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by Duge »

Trst je prelijep grad i nije uopste mali kako ga mnogi kod nas dozivljavaju. Mislim da je prosle godine proglasen najboljim gradom za zivot u Italiji, jer ga recesija nije ni dotakla.
U samom centru grada ima dosta toga za vidjeti, arhitektura je uglavnom austrougarska. U centru ima dosta zanimljivih stvari kao cuveni Ponte Rosso (koji naravno vise nije crven), Teatro Romano, Piazza Unita d'Italia i odmah preko puta veliki mol Audace, stari tramvaj koji vozi do Opicine, itd. Par minuta hoda od samo centra se nalazi jako lijep dvorac sa odlicnim pogledom na grad, Castello San Giusto. Takodje ako imate vremena posjetite Castello Miramare.
Javni prevoz je odlican i kada kupite i ponistite kartu ona traje 1h za sve linije u gradu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Miramare
http://it.wikipedia.org/wiki/Canal_Grande_di_Trieste
http://en.wikipedia.org/wiki/Opicina_Tramway
http://it.wikipedia.org/wiki/Castello_di_San_Giusto
http://it.wikipedia.org/wiki/Teatro_romano_di_Trieste

Da vise ne nabrajam, sretan put i lijepo se provedite :)
immuno

#9 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by immuno »

U Veneciji bila 10-tak puta najcesce kad je karneval.Zadnji put sam bila u septembru prosle godine,lijep grad na listi mjesta koje treba obavezno vidjeti.Trg Sv.Marka obavezno obici e sad neznam gdje spavate al pjeske nije daleko niti tesko samo prati natpise na kucama jer pise u kom pravcu moras ici do trga Sv.Marka tako da neces sigurno zalutati.Svaka kuca je vrijedna za vidjeti kad pomislis samo da nista nemoze doci do "pred vrata" zbog vode i da su sve kuce u vodi je fascinantno bar meni.Sve sto je u blizini trga je skupo od jela pica gardarobe svega sto si dalje cijene padaju.Bilo gdje da narucis capucino da popijes je super jer niko nezna napraviti takav capucino kao talijani.O talijanskoj kuhinji netreba puno pricati ja ga neznam da je nevoli.Jedino sto se meni licno nije svidjelo da i Veneciju zaplavljuju kinezi pa imas masu malih radnji sa njiohovom jeftinom i nekvalitetnom robom,isti slucaj je i sa restoranima gledaj gdje cete sjesti jer ja sam se zeznula pa sam dobila jelo bukvalno iz konzerve umjesto svjeze ribe.

Sretan put i ugodan provod
milaa

#10 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by milaa »

.
iceman ze

#11 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by iceman ze »

Bicu na odmoru u Porecu u 8/9 mjesecu, i skoro kada sam bio vidio sam ponudu za izlet u Veneciju. Imate li jos neke savjete oko Venecije, a vidim i Trst je za preporuciti, mogao bih i njega u plan staviti... :-)
drndalo

#12 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by drndalo »

Izbjegavaj kafendisanje na Markovom trgu, osim da ti je to cheif koji si voljan platiti npr. 12 EUR... Samo iza coska, koji ne gleda na trg je npr. 5 EUR... Cisto da ne platis porez na budale, a ako ti je ceif, onda udri... :thumbup:
w.pooh

#13 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by w.pooh »

Kafa na trgu u martu je bila 8 eura :) Venecija jeste skupa ali ne ideš svaki mjesec..kupi kartu Venecije, uzmi vaporeto do markovog trga ili stanicu prije ja mislim da se zove Santa Mario Giglio tako nešto (ako izađeš na ovoj stanici imaš 5 minuta do trga ali ćeš proći kroz ulicu sa svim onim fancy radnjama tipa prada, valentino i te), nakon trga možeš do Ponte di rialto ili čuveni most uzdaha, gondola ti je oko 80 eura možeš se cjenkati, uglavnom istražuj ulice, izgubiti se ne možeš,. na zgradama imaju putokazi..uživaj..Venecija je prelijepa i treba je doživjeti :-D
iceman ze

#14 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by iceman ze »

Hvala vam na korisnom infu iz prve ruke, ovo ce biti zajednicki poklon, jer volimo putovanja, a o Veneciji ne treba puno ni pricati. Steta je ne otici ako covjek moze priustiti,a mogao bih mladu tamo i zaprositi.... :-)
Sunseeker_

#15 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by Sunseeker_ »

Veneciju zaista svako treba posjetiti. Ali mene je Trst pozitivno iznenadio. Nije mi kao Italija opcenito vise naginje na Austriju (arhitektura) a na svakom cosku se prica nas :lol:
ultima_palabra

#16 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by ultima_palabra »

Venecija uz Dubrovnik najdosadniji i najprecjenjeniji grad u kojem sam bio. Verona je puno zanimljivija, spontanija, više života itd...
kneginjica Mery

#17 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by kneginjica Mery »

Lijep provod svima koji namjeravaju otici. Ja sam bila dva puta u Italiji, jednom organizovano gdje smo posjetili pored ova tri grada, i Rimini . I sve je super stvarno, prvi put me oduševilo gotovo sve, pa i vožnja trajektom haha :-) A Već drugi put priuštili smo sebi i gondolu, i svima preporučujem ako su se odlučili već za posjetu Veneciji, da to nipošto ne propuste. Prelijepo je i neopisivo, i naravno nikada nemojte pristati na prvu, pa čak ni na drugu cijenu koju vam ponude za vožnju, spustiće vjerujte na kraju da ćete biti više nego zadovoljni. Mi smo čak i one maske imali, ne znam jel to praksa sa svima, pa su i slike bile super. Trg svetog Marka da ne zaboravim, mada se pripremite za gužvu, pogotovo na mostićima, trg bukvalno vrvi od ljudi. Što se tiče suvenira ja sam kupila par, i nisu mi nešto bili skupi , figurice zaljubljenih kako se voze gondolom, razglednice, i jedna prelijepa porculanska lutka, jedino je ona bila skuplja, ali ne žalim. U Veroni je meni sve zanimljivo, od parka i raznih statua do ulica, prodavnica, uglavnom vidjećete sve. I ne propustiti kuću Romea i Julije, djevojkama preporučujem da uđu, vide, i stanu na balkon. Super je stvarno, za sreću zna se šta se treba ''uhvatiti''. I naravno ostaviti neku lijepu poruku na zidu, odnosno papirić napišite imena, nešto lijepo i zakačite, taj zid je meni raznolik i veličanstven samim tim što zna vise ljubavnih priča i historije ljubavi, nego bilo ko na svijetu. Da više ne duljim i ne pričam vidjećete sami. A Trst je super, po meni miderniji gradić, i na svakom ćošku neko priča naš, ili pita odakle ste, jesmo li komšije. Tu se svašta može kupiti i pristupačno je, a njihov Mc Donalds je zgrada na osnovu našeg. Lijep pozrav :)
LikeLike

#18 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by LikeLike »

Planiramo 01.01.2025. na put, obisli bi Trst, Veneciju i Veronu. Planiramo prvi i drugi dan biti u Trstu, treci dan otici u Veneciju, a cetvrti u Veronu. Znaci dva nocenjabu Trstu i jedno u Veroni.

Zanima me sta obici u Tratu i gdje je najbolje sopingovati? Da li se isplati otici u outlet palmanova, mislim da se tako zove? Gdje uzeti smjestaj? Da li je bolje autom u Mestre pa gradakim prevozim u Veneciju ili da idemo iz Trsta vozom u Veneciju?

Planiram uzeti dvije HR kartice da bi imali internet pa me zanima koji olerater/paket je najbolji?

Znaci boli kakav dobar savjet gdje, sta, kako obici, vidjeti je dobrodosao.

Bili smo u Veneciji nekad davno, ali isli preko agencije pa se bukvalno nicega ne sjecam.
Laplace

#19 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by Laplace »

LikeLike wrote: 01/12/2024 21:31 Planiramo 01.01.2025. na put, obisli bi Trst, Veneciju i Veronu. Planiramo prvi i drugi dan biti u Trstu, treci dan otici u Veneciju, a cetvrti u Veronu. Znaci dva nocenjabu Trstu i jedno u Veroni.

Zanima me sta obici u Tratu i gdje je najbolje sopingovati? Da li se isplati otici u outlet palmanova, mislim da se tako zove? Gdje uzeti smjestaj? Da li je bolje autom u Mestre pa gradakim prevozim u Veneciju ili da idemo iz Trsta vozom u Veneciju?

Planiram uzeti dvije HR kartice da bi imali internet pa me zanima koji olerater/paket je najbolji?

Bili smo u Veneciji nekad davno, ali isli preko agencije pa se bukvalno nicega ne sjecam.
Ja sam koristio A1 karticu, čini mi se 3 €. Preporučujem da kredit dopuniš online, preko web stranice, jer za svaki euro dopune dobiješ 0,1 GB interneta (saobraćaj se ne skida sa računa), recimo ja za 20 € dobijem 2 GB interneta + 20 € za pozive, poruke i internet (ako potrošim 2 GB).

U Veneciji od Markovog trga pa kroz uličice (imaju putokazi), mostove i kanale. Mi smo u jednom kafiću pored kanala kafu plaćali po 1,5 € prije dvije godine, na Markovom trgu je mnogo skuplje. U Veroni kuća Romea i Julije i još par atrakcija, sve je blizu. Ima radnji u uličicama. Kažu da je dobar doner desno od Arene (ja ne stigoh da probam).
LikeLike

#20 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by LikeLike »

Laplace wrote: 03/12/2024 13:06
LikeLike wrote: 01/12/2024 21:31 Planiramo 01.01.2025. na put, obisli bi Trst, Veneciju i Veronu. Planiramo prvi i drugi dan biti u Trstu, treci dan otici u Veneciju, a cetvrti u Veronu. Znaci dva nocenjabu Trstu i jedno u Veroni.

Ja sam koristio A1 karticu, čini mi se 3 €. Preporučujem da kredit dopuniš online, preko web stranice, jer za svaki euro dopune dobiješ 0,1 GB interneta (saobraćaj se ne skida sa računa), recimo ja za 20 € dobijem 2 GB interneta + 20 € za pozive, poruke i internet (ako potrošim 2 GB).

U Veneciji od Markovog trga pa kroz uličice (imaju putokazi), mostove i kanale. Mi smo u jednom kafiću pored kanala kafu plaćali po 1,5 € prije dvije godine, na Markovom trgu je mnogo skuplje. U Veroni kuća Romea i Julije i još par atrakcija, sve je blizu. Ima radnji u uličicama. Kažu da je dobar doner desno od Arene (ja ne stigoh da probam).
Gledao sam Hrvatski telekom simpa opcija 5eur dobijes 7 dana neogranices internet. Jedino je mana sto nemaju eSIM na bonove pa bi morao negdje kupovati karticu usput.
Opcija TRAVEL u BH telekomu za Italiju je 7KM, ali samo 1GB interneta, to mi je premalo.
A1 vidim da imaju eSIM na bonove, ali nigdje ne pise kakvi su im paketi za internet niti kako ih aktivirati? Je li samo upalis mobilne podatke i koristis ili se nesto treba aktivirati?
Laplace

#21 Re: Venecija, Verona, Trst :)

Post by Laplace »

LikeLike wrote: 07/12/2024 23:10
Laplace wrote: 03/12/2024 13:06

Gledao sam Hrvatski telekom simpa opcija 5eur dobijes 7 dana neogranices internet. Jedino je mana sto nemaju eSIM na bonove pa bi morao negdje kupovati karticu usput.
Opcija TRAVEL u BH telekomu za Italiju je 7KM, ali samo 1GB interneta, to mi je premalo.
A1 vidim da imaju eSIM na bonove, ali nigdje ne pise kakvi su im paketi za internet niti kako ih aktivirati? Je li samo upalis mobilne podatke i koristis ili se nesto treba aktivirati?
Upalim podatke i omogućim roaming. Prije toga isključim BH Telecopmovu karticu, da se osiguram da mi sa nje ne povuče podatke. Dobra straqna toga je što je mogu koristiti u EU zemljama, ali moguće da je tako i sa HR Telecomom.

Dopunjavam na stranici https://www.a1.hr/kupi-bon?p_p_id=vouch ... buyVoucher

Možda će biti potrebno resetovati mobitel da sve legne (nekad treba a nekad ne, meni nije trebalo a neki kolege nisu uspjele ni koristiti A1 iz nekog razloga).
Post Reply