Martin Luther u Bosni?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Edin Wien

#1 Martin Luther u Bosni?

Post by Edin Wien »

Nedavno sam u youtube videu o kome je na ovom forumu bilo dosta diskusije cuo prof. Spahica
da kaze da je osnivac Reformacije Martin Luther (1483-1546) boravio u Bosni i bio pod uticajem
bogumilskog/crkvenobosanskog ucenja.

Na internetu se nazalost nista o tome ne moze naci tako da predpostavljam da se radi o nekom
istrazivanju koje je prof. Spahic radio sa svojim saradnicima.

Za mene koji se skolovao u Njemackoj gdje se o Lutheru dosta i uci ova cinjenica je sasvim nova i sama po
sebi senzacija.

Da li ima forumasa koji su bolje upoznati sa ovim ili su mozda studenti i saradnici Prof. Spahica?
asurbanipal

#2 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by asurbanipal »

Edin Wien wrote:Nedavno sam u youtube videu o kome je na ovom forumu bilo dosta diskusije cuo prof. Spahica
da kaze da je osnivac Reformacije Martin Luther (1483-1546) boravio u Bosni i bio pod uticajem

Na internetu se nazalost nista o tome ne moze naci tako da predpostavljam da se radi o nekom

Za mene koji se skolovao u Njemackoj gdje se o Lutheru dosta i uci ova cinjenica je sasvim nova i sama po
sebi senzacija.

Da li ima forumasa koji su bolje upoznati sa ovim ili su mozda studenti i saradnici Prof. Spahica?
Zaista, čisto sumnjam da je dolazio u Bosnu s obzirom na to da je Bosna u tom periodu bila u sastavu Osmanskog carstva...Također u tom periodu se počela mijenjati i vjerska slika stanovništva... :roll:
IHAVEDREAM

#3 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by IHAVEDREAM »

KING
:oops: Da nije svoj sanak usnio i Bosni.... :lol: :lol: (Znam, nidje veze, ali haj' da nesto napisem)... :lol: :lol: :lol:
Bosanac sa dna kace

#4 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Bosanac sa dna kace »

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
jel to rijec o Besimu Spahicu?
imal neki ocit dokaz? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
k3ngur

#5 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by k3ngur »

asurbanipal wrote:
Edin Wien wrote:Nedavno sam u youtube videu o kome je na ovom forumu bilo dosta diskusije cuo prof. Spahica

sebi senzacija.

Zaista, čisto sumnjam da je dolazio u Bosnu s obzirom na to da je Bosna u tom periodu bila u sastavu Osmanskog carstva...Također u tom periodu se počela mijenjati i vjerska slika stanovništva... :roll:
Nije sva Bosna bila dio Osmanskog carstva, naprimjer Jajce i Banja Luka se tek osvojeni 1528/29 godine, Krupa 1565 a Bihac 1592 godine, a Luther je zivio od 1483-1546. Ali opet za ovo nikad nisam ni cuo...
Edin Wien

#6 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Edin Wien »

Da, radi se o ovom predavanju prof. Besima Spahica

Negdje nakon 15 minute govori o Katarima i Lutheru. Kako sam ja razumio, a covjek stvarno prebrzo govori,
Martin Luther je dolazio da posjeti nekoga velikodostojnika Bosanske Crkve nedaleko od Kaknja.
Spahic u jednom pokazuje rukom kao da se radi o nekoj bliskoj lokaciji.

Citao sam tekst o Lutheru na Wikipediji i na Njemackom i Engleskom ali o ovoj posjeti nema nista.
Mozda se moze naci u nekoj detaljnijoj Lutherovoj biografiji.
theTruePath

#7 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by theTruePath »

tad su valjda bosanski krstjani masovno prelazili na islam,tu se nasao Luther :oops:
melac

#8 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by melac »

Možda je doš'o čo'ek piramide obać na Visoko?
asurbanipal

#9 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by asurbanipal »

ak81 wrote:
asurbanipal wrote:

sebi senzacija.

Nije sva Bosna bila dio Osmanskog carstva, naprimjer Jajce i Banja Luka se tek osvojeni 1528/29 godine, Krupa 1565 a Bihac 1592 godine, a Luther je zivio od 1483-1546. Ali opet za ovo nikad nisam ni cuo...
Mea culpa...Zahvaljujem se na ispravci. :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Truba »

danas mu je rođendan... ta štetočina :D
martine martine šta napravi jedina dobra ti je stvar što si bivšoj časnoj napravio 5 djece

međutim da je bio u bosni je u rangu da je hićo služio vojni rok na sokocu :D
breuer

#11 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by breuer »

Kal'noviku :P
stubrijez

#12 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by stubrijez »

Tvrdnja je toliko fantasticna, glupa i besmislena da tesko covjek moze da povjeruje da bi je neko izmislio. Ergo, mozda je istina :cry:
Piaty

#13 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Piaty »

stubrijez wrote: 22/08/2024 22:00 Tvrdnja je toliko fantasticna, glupa i besmislena da tesko covjek moze da povjeruje da bi je neko izmislio. Ergo, mozda je istina :cry:
To je sada pretjerano od tebe. Mislim sve o.k, nije bio u Bosni ali postoje mišljenja da je Crkva Bosanska bila ključna inspiracija za protestantsku crkvu i u tom kontekstu su tvoje riječi malo pregrube kao da je ovaj napisao da je Luter posjetio Mars
Truba

#14 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Truba »

nepoznavanje vjere = hereza = heretik = ustrajavanje

zato su se vodili krizarski ratovi koji su prenapuhani u kontekstu bosne
Tvrtko II Kotromanić

#15 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Piaty wrote: 23/08/2024 12:39
stubrijez wrote: 22/08/2024 22:00 Tvrdnja je toliko fantasticna, glupa i besmislena da tesko covjek moze da povjeruje da bi je neko izmislio. Ergo, mozda je istina :cry:
To je sada pretjerano od tebe. Mislim sve o.k, nije bio u Bosni ali postoje mišljenja da je Crkva Bosanska bila ključna inspiracija za protestantsku crkvu i u tom kontekstu su tvoje riječi malo pregrube kao da je ovaj napisao da je Luter posjetio Mars
pa vidi, ako smijem da se ubacim, ta misljenja i teorije o crkvi bosanskoj i luteru i vezi sa protestantizmom su apsolutna besmislica

nista licno, ali jednostavno nisu tacna
Piaty

#16 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Piaty »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 23/08/2024 14:40
pa vidi, ako smijem da se ubacim, ta misljenja i teorije o crkvi bosanskoj i luteru i vezi sa protestantizmom su apsolutna besmislica

Pa nije to ni moje mišljenje, nema problema.

Ali jaka poveznica CB i protestantizma je bogosluženje na narodnom jeziku, a ne na latinskom.
stubrijez

#17 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by stubrijez »

Ja koliko znam Lutherovo ucenje je protestantsko smjerom katolicke crkve. Bosanska crkva (ili haj da kazemo krscanstvo koje je bilo na snazi tada u Bosni) nije ni evoluirala do katolicanstva, bas ono neki arhaicni pristup tj. sakrament. Lokalna religija- i to veliko pitanje koliko je bila prihvacena izvan kruga vlastele. Samim tim mislim totalno irelevantno mjesto nekim revolucionarima sa idejama mijenjanja svijeta i rusenja religijskog establishmenta. E sad kad je katolicanstvo prevagnulo, sta bi jel to odjednom ili postepeno, koliko godina itd. ja nisam nasao bas decidno u historiji, a nisam plaho ni trazio ruku na srce. Ovaj moj gornji komentar je onako logicka sala, nisam mislio ozbiljno... a mozda i jesam :shock:
Bosanac sa dna kace

#18 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Bosanac sa dna kace »

Piaty wrote: 23/08/2024 23:57

Ali jaka poveznica CB i protestantizma je bogosluženje na narodnom jeziku, a ne na latinskom.

Nije nemoguće, znamo da su viklifovci i husiti bili prisutni tokom 15 vijeka u ravničarskim krajevima, uglavnom među tadašnjim Mađarima na području današnje Slavonije i Vojvodine.
A šta znamo o tome da je Luter imao neki kontakt sa pripadnicima Crkve bosanske?
Ikakav podatak?
Piaty

#19 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Piaty »

Bosanac sa dna kace wrote: 03/09/2024 12:35
Piaty wrote: 23/08/2024 23:57

Nije nemoguće, znamo da su viklifovci i husiti bili prisutni tokom 15 vijeka u ravničarskim krajevima, uglavnom među tadašnjim Mađarima na području današnje Slavonije i Vojvodine.
A šta znamo o tome da je Luter imao neki kontakt sa pripadnicima Crkve bosanske?
Ikakav podatak?
Nemamo.
Samo implikacije na osnovu činjenica o nekim stvarima koje su zajedničke Crkvi Bosanskoj i protestantizmu.
dr_Evil

#20 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 26/08/2024 17:28 Ja koliko znam Lutherovo ucenje je protestantsko smjerom katolicke crkve. Bosanska crkva (ili haj da kazemo krscanstvo koje je bilo na snazi tada u Bosni) nije ni evoluirala do katolicanstva, bas ono neki arhaicni pristup tj. sakrament. Lokalna religija- i to veliko pitanje koliko je bila prihvacena izvan kruga vlastele. Samim tim mislim totalno irelevantno mjesto nekim revolucionarima sa idejama mijenjanja svijeta i rusenja religijskog establishmenta. E sad kad je katolicanstvo prevagnulo, sta bi jel to odjednom ili postepeno, koliko godina itd. ja nisam nasao bas decidno u historiji, a nisam plaho ni trazio ruku na srce. Ovaj moj gornji komentar je onako logicka sala, nisam mislio ozbiljno... a mozda i jesam :shock:
Postoji teorija, pisali smo na ovom forumu, ja sam je otkrio u muftijinoj Drevna Bosna, ali kazu forumasi da se znalo za to i ranije. Dakle - kopiram se:
Prica pocinje sa prvim nikejskim saborom, kada je crkva morala da donese odluku da li Isus i Bog imaju jednaku vrijednost, i vjerovanje u dvojnog Boga, hajde da idemo do kraja da Bog, Isus i Duh sveti daju sveto trojstvo odnosno jedinstvo, ili je ipak Isus podredjen Bogu.

Posto je pobijedila ova teza o jednakosti Boga i Isusa svi koji su zastupali suprotno su prognani, a spisi unisteni. Naime prezbiter Arije, koji je bio najveci zagovornik teze o jednom bogu je protjeran 325g. gdje drugo nego kod nas u Bosnu, u Ilirik, i tu provodi najmanje 6 godina i prenosi svoje ucenje.
Jesu li mogle biti neke veze dalje sa Lutherom, moguce, ali i ja sam to cuo od Besima(covjek nestao sa lica zemlje).
Tvrtko II Kotromanić

#21 Re: Martin Luther u Bosni?

ma nista od toga
dogmatski CB je naginjala istocnoj varijanti, uz sluzbu na narodnom jeziku

generalno "hereza" CB se najvise ogledala u tome sto je organizacijski bila izolovana, zabacena a uz tu zabacenost je dolazilo naravno i nepoznavanje osnova vjere kako od puka a bgm tako i od dosta svecenika, sto je bila, prema prof. Vine-u, glavna "zamjerka" KC
plus naravno politicko-administrativna pitanja koja su, u vrmeenu kada je Crkva jedan od glavnih igraca na tom polju, itekako bitna

ugl, nista arijanstvo, nista protestantizam, to mozda Medanhodzic i drugi "historicari" amateri da ne kazem supljaci iznose kako bi i dalje nastavlili sa tom romanticarskom (laznom) predstavom o zemlji dobrih bogumila koji se 5x dnevno mole Bogu :run:
Truba

#22 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Truba »

htio napraviti novu crkvu

napravio ih je 84 000 :lol:

da je tako postupio možda 10 godina ranije
ili 10 godina poslije...završio bi na smetlištu povijesti
ali bio zreli trenutak jbg
dr_Evil

#23 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/09/2024 10:04 ma nista od toga

generalno "hereza" CB se najvise ogledala u tome sto je organizacijski bila izolovana, zabacena a uz tu zabacenost je dolazilo naravno i nepoznavanje osnova vjere kako od puka a bgm tako i od dosta svecenika, sto je bila, prema prof. Vine-u, glavna "zamjerka" KC
plus naravno politicko-administrativna pitanja koja su, u vrmeenu kada je Crkva jedan od glavnih igraca na tom polju, itekako bitna

ugl, nista arijanstvo, nista protestantizam, to mozda Medanhodzic i drugi "historicari" amateri da ne kazem supljaci iznose kako bi i dalje nastavlili sa tom romanticarskom (laznom) predstavom o zemlji dobrih bogumila koji se 5x dnevno mole Bogu :run:
Ma veze mi nemamo uglavnom, sve ovisi kojeg autora citas, jer svaki naginje svojoj strani. Mnogo je tu nepoznanica.

Kojoj varijanti je naginjala, pa pitaj Srbe reci ce da je to samo grana pravoslavlja, pitaj Hrvate naravno da je katolicima naginjala, pitaj Bosnjake i cut ces da su i dzamije gradili. Vjerovatno je malo vise naginjala istocnoj varijanti posto realno pravoslavlje i jeste zadrzalo vise od onog sta je bilo prije podjele, zapadna varijanta je vise izmjenuta, a kod nas je narod zajeban za promijenuti bilo sta.

Ne bih bas rekao da je supljak Arije, definitivno je to ostavilo traga. Goti, njihovo carstvo na nasim podrucjima toliko godina, pa i Hitler jer trazio njihove ostatke bas kod nas:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_H ... raljevstvu
Haris.ba

#24 Re: Martin Luther u Bosni?

Post by Haris.ba »

1510.godine je isao iz Njemacke u Rim.

Put od 70 dana. Nije isao sam. Ostalo bi negdje zapisano da je toliko skrenuo sa puta, a i vremenski bi to moralo da se vidi. Pa cak i u povratku.
Tvrtko II Kotromanić

#25 Re: Martin Luther u Bosni?

dr_Evil wrote: 04/09/2024 10:15
Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/09/2024 10:04 ma nista od toga

Ma veze mi nemamo uglavnom, sve ovisi kojeg autora citas, jer svaki naginje svojoj strani. Mnogo je tu nepoznanica.

Kojoj varijanti je naginjala, pa pitaj Srbe reci ce da je to samo grana pravoslavlja, pitaj Hrvate naravno da je katolicima naginjala, pitaj Bosnjake i cut ces da su i dzamije gradili. Vjerovatno je malo vise naginjala istocnoj varijanti posto realno pravoslavlje i jeste zadrzalo vise od onog sta je bilo prije podjele, zapadna varijanta je vise izmjenuta, a kod nas je narod zajeban za promijenuti bilo sta.

Ne bih bas rekao da je supljak Arije, definitivno je to ostavilo traga. Goti, njihovo carstvo na nasim podrucjima toliko godina, pa i Hitler jer trazio njihove ostatke bas kod nas:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_H ... raljevstvu
pa uglavnom se zna :D
to sto kad nas naucnici iz oblasti historije ne mogu u prvi plan izaci zbog kojekakvih supljaka i laznjaka (bas kao i u drugim oblastima) ne znaci da odredjene oblasti i pitanja nisu istrazena, barem onoliko koliko je to moguce u skladu sa dostupnim izvorima, a bas sto se izvora tice nismo bas bogati sa tim, narocito kada je rijec o srednjem vijeku (da ne govoim za ranije periode)

Arije i CB nemaju veze ugl.
Post Reply