žensko ime
Moderator: anex
-
edozenica
#1 žensko ime
da li je žensko ime zara muslimansko?našao sam da je arapskog porijekla i da znači cvijet.
hvala
hvala
- Cvjetka
#2 Re: žensko ime
Arapsko porijeklo zahr, zahra - cvijet / sjajedozenica wrote:da li je žensko ime zara muslimansko?našao sam da je arapskog porijekla i da znači cvijet.
hvala
Hebrejsko porijeklo (zara) - zora / svjetlost istoka / princeza
Izvedenice: Zaira, Zarah, Zaria, Zariah, Zarina, Zarinda, Zarria, Zary, Zayeera i Zayra.
-
crnoplavo
#3 Re: žensko ime
ako je arapsko ne znaci da je muslimansko, ha ja
-
sorei
#4 Re: žensko ime
a daria? naletih negdje da je to arapsko ime, samo se i malo duže izgovara 
-
theTruePath
#5 Re: žensko ime
Zara nije ali jeste Zehra ili Sara
- Mis mekinjas
#6 Re: žensko ime
Ovo nisam znala...theTruePath wrote:Zara nije ali jeste Zehra ili Sara
- niko_niko_kao_ja
#7 Re: žensko ime
kazu da je to ime perzijskog porijekla.vdivna wrote:a daria? naletih negdje da je to arapsko ime, samo se i malo duže izgovara
-
theTruePath
#8 Re: žensko ime
Mis mekinjas wrote:Ovo nisam znala...theTruePath wrote:Zara nije ali jeste Zehra ili Sara![]()
![]()
najcesce ime medju muslimankama u arapskom svijetu,i ime poslanikove a.s zene
- male_okice
#9 Re: žensko ime
opet vi o istom, zar nije Sara prvenstveno jevrejsko ime, i ime prve zene Abrahama (Ibrahima a.s)? i hajd eto neka neko napise koja su to muslimanska imena a da nisu arapska i obrnuto. Shvatite vec jednom ne postoje muslimanska imena, postoje arapska, turska, jevrejska, perzijska itd. Svaki musliman je duzan dati djetetu ime lijepog znacenja, zato sto ce svi biti prozvani po imenima na sudnjem danu, i to je to. da se citiram sa teme ime bebe :
stvar je sledeca NE POSTOJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapa
-
theTruePath
#10 Re: žensko ime
Nema to prvenstveno ovog ili onog,Sara se spominje u Kuranu i u arapskom svijetu je opce prihvaceno ime,,kod nas do nedavno nije zato sto i nemuslimani ga cesto daju...pa su ljudi iz neznanja svrstali saru u nemuslimansko im,ali danas se to promjenilo jer je znanje bolje
A islamsko ime je ime koje ima lijepo znacenje i koje je prihvaceno u sredini kao muslimansko.Zato npr Dragica nije muslimansko ime i ako ima lijepo znacenje
A islamsko ime je ime koje ima lijepo znacenje i koje je prihvaceno u sredini kao muslimansko.Zato npr Dragica nije muslimansko ime i ako ima lijepo znacenje
- beautyfool
#11 Re: žensko ime
Jeste Sara je ime od supruge poslanika Ibrahima a.s. i samim tim je lijepo imemale_okice wrote:opet vi o istom, zar nije Sara prvenstveno jevrejsko ime, i ime prve zene Abrahama (Ibrahima a.s)? i hajd eto neka neko napise koja su to muslimanska imena a da nisu arapska i obrnuto. Shvatite vec jednom ne postoje muslimanska imena, postoje arapska, turska, jevrejska, perzijska itd. Svaki musliman je duzan dati djetetu ime lijepog znacenja, zato sto ce svi biti prozvani po imenima na sudnjem danu, i to je to. da se citiram sa teme ime bebe :stvar je sledeca NE POSTOJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapa
- Mis mekinjas
#12 Re: žensko ime
Nije bitno čije je ime Sara, zapravo, ja ga ne bih nikad dala djetetu... 
- male_okice
#13 Re: žensko ime
Mis mekinjas wrote:Nije bitno čije je ime Sara, zapravo, ja ga ne bih nikad dala djetetu...
ma ne bih ni ja, nije mi nesto, ali fakat vise ova prica muslimanska, moderna, hriscanska vaka naka uh. Najradije bi nazvala dijete ONO pa kad napuni 18 neka samo odluci koje ce ime, jer izgleda kako god odlucis ne valja