obavezno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kupoholičarka

#1 obavezno osiguranje

Post by kupoholičarka »

Pozdrav,

Zamolila bih vas za pomoć. Naime, radim master tezu radni naslov "Dobrovoljna i obavezna osiguranja" gdje bih trebala objasniti problematiku obaveznih osiguranja kod nas u regionu u smislu zašto su jedna obavezna druga dobrovoljna, kako je to regulisano u svijetu, zašto tako malo obaveznih osiguranja itd itd.... Tek sam uzela sve to ruke tako i ne znam o čemu bih pisala :) Uglavnom, bi li mi neko jasno mogao reci sta je obavezno osigurati u Hrvatskoj i zemljama regiona ?

Znam svugdje su osigurani : Putnici u javnom prometu od posljedica nesretnog slučaja; Korisnici odnosno vlasnici motornih vozila od odgovornosti za štete počinjene trećim licima ; Korisnici odnosno vlasnici zrakoplova od odgovornosti za štete počinjene trećim osobama

Međutim, sta jos tačno ima ? Na netu sve nabacano nigdje bas konkretno da se kaze to to i to... Mozete li me uputiti i na određene stranice il zakone ?

Trebala bih u drugom poglavlju komparirati zemlje regiona (Hrvatsku, Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju) te i Francusku kao zemlju sa najvise obaveznih osiguranja...

Hvala vam puno, bila bih vam jako zahvalna ako biste mi mogli pomoci...

lijep pozdrav
hurmasica

#2 Re: obavezno osiguranje

Post by hurmasica »

obavezno su osigurani (terbali bi biti) i svi koji sa poslodavcem zakljuce ugovor o radu, bilo da zasnivaju radni odnos ili volonterski. krsenje ove obveze za poslodavca povlaci krivicnu sankciju. mislim da bi ovo bila jedna jako dobra problematika za obraditi s obzirom na cjelokupnu situaciju u BiH a i u regionu.

znam da je ovo samo jedan segment tvoje teme, ali vidim da isto nisi uzela u obzir.
kupoholičarka

#3 Re: obavezno osiguranje

Post by kupoholičarka »

hurmasica wrote:obavezno su osigurani (terbali bi biti) i svi koji sa poslodavcem zakljuce ugovor o radu, bilo da zasnivaju radni odnos ili volonterski. krsenje ove obveze za poslodavca povlaci krivicnu sankciju. mislim da bi ovo bila jedna jako dobra problematika za obraditi s obzirom na cjelokupnu situaciju u BiH a i u regionu.

znam da je ovo samo jedan segment tvoje teme, ali vidim da isto nisi uzela u obzir.
Hvala ti na odgovoru ;) Vidjet cu da i to uzmem u obzir :)

pozz
Post Reply