HDD oštećen, spašavanje podataka?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

modesti

#1 HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by modesti »

Ima li iko u Sarajevu ko može spasiti podatke sa HDD-a koji je mehanički oštećen a da ne otvara HDD (radi garancije)? Nisam spašavala podatke na neku eksternu memoriju pa sad ne znam šta ću.
Nermin_BH

#2 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by Nermin_BH »

Objasni problem, da li ti je sprženo nešto na ploči ili samo vrti hdd kad upališ pc. Ima mnogo servisa koji to rade ali nažalost cijena je 1000+ KM jer se mora glava hdd skidati pa prebacati u drugi hdd.
arnes_king

#3 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by arnes_king »

Nermin_BH wrote:Objasni problem, da li ti je sprženo nešto na ploči ili samo vrti hdd kad upališ pc. Ima mnogo servisa koji to rade ali nažalost cijena je 1000+ KM jer se mora glava hdd skidati pa prebacati u drugi hdd.

Pa kaze da je mehanicki ostecen a da spasi podatke bez otvaranja HDD-a a da bi skinuli glavu moraju ga otvoriti prvo .....
mrki09

#4 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by mrki09 »

Pa ako je u garanciji, valjda bi servis trebao da spasi podatke, bar je meni tako uradjeno na mjestu gdje sam kupio hdd koji je okinuo :-D Probaj ih kontaktirati, nista ne kosta :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#5 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by arman1 »

Nisam od pomoći. Znam ko je mnogima spasio podatke sa oštečenih diskova ali stvarno mi nije jasni kako je došlo do meh. oštečenja diska a da to možeš da vidiš i da ujedno računaš na garanciju.
Nije spam nego me stvarno interesuje.
headbanger

#6 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by headbanger »

Nermin_BH wrote:Objasni problem, da li ti je sprženo nešto na ploči ili samo vrti hdd kad upališ pc. Ima mnogo servisa koji to rade ali nažalost cijena je 1000+ KM jer se mora glava hdd skidati pa prebacati u drugi hdd.

1000KM kao tisuca ili hiljada KM :shock: :shock: :shock: :shock:
daj ne zajebajite me
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#7 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by Miro Spiro »

headbanger wrote:

daj ne zajebajite me

Obracun podataka za spasavanje se radi u MB a ne GB znaci 1MB X koliko GB na HDD-.Tako da se vrlo lako moze da dogura do te cifre cak i preko .
headbanger

#8 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by headbanger »

Miro Spiro wrote:
headbanger wrote:

daj ne zajebajite me

Obracun podataka za spasavanje se radi u MB a ne GB znaci 1MB X koliko GB na HDD-.Tako da se vrlo lako moze da dogura do te cifre cak i preko .
koliko je jedan MB KMova
koliko dodje, lupam, 100GB
veliki_ah

#9 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by veliki_ah »

Da, to su te cijene, nazalost. Kod nas to niko ne radi zvanicno. postoji kompanija koja ima sjedista u beogradu i zagrebu. Imao sam slican problem, i niko mi kod nas nije uspio spasiti podatke. Ni servis, ni majstori, ni famozni hakeri, niti ovi ''ulicari'' sto se razumiju u sve i svasta, a svugdje sam ga nosio.
U sustini je to skup proces jer se to mora raditi u sterilizovanoj prostoriji pod strogo kontrolisanim uslovima. Takodjer se ne garantuje potpuni povratak podataka, ali je moguc do nekih 80 %. Najcesce to koriste raznorazne velike korporacije kojima zbog odredjenih gresaka dolazi do ostecenja hard diskova, a bez uradjenih bekapa takve servise placaju koliko god se trazi.
Doduse, sve to se meni desavalo prije godinu i po, i volio bih da se nesto promijenilo kod nas. Jos uvijek cuvam taj hdd, nadajuci se da ce tehnologija uznapredovati dovoljno da mi neko ocita podatke za manje para..

ps. to je ta firma: http://www.datasolutions.rs/ vidim da imaju partnere i u bih, pa provjeri..
Miro Spiro

#10 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by Miro Spiro »

http://www.helpdisc.rs/cenovnik evo ti ovdje pa ti vidi cijene ponaosob.
dragan.s

#11 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by dragan.s »

headbanger wrote: 1000KM kao tisuca ili hiljada KM :shock: :shock: :shock: :shock:
daj ne zajebajite me
Cijene su takve kakve su. Sigurno se na to neće odlučiti kućni korisnik za spasavanje kolekcije slike, ali hoće firme koje imaju važne dokumente-projekte na diskovima. I ne pitaju za cijenu.
dragan.s

#12 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by dragan.s »

mrki09 wrote:Pa ako je u garanciji, valjda bi servis trebao da spasi podatke, bar je meni tako uradjeno na mjestu gdje sam kupio hdd koji je okinuo :-D Probaj ih kontaktirati, nista ne kosta :D
Servis nije dužan vraćati korisnikove podatke. Ako je u garanciji servis je samo dužan da korisniku da novi hard disk. Druga stvar je što kod manjih kvarova (par loših sektora itd.) servisi čitljive podatke prebace na novi hard disk. Neki to posebno naplate, a neki ne, ali opet kažem to je stvar dobre volje servisa, a ne neke zakonske obaveze.
ectimoo

#13 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by ectimoo »

Da ne pametujem puno.

http://www.infolab.hr/

U zavisnosti od kvara, i cijene su razne, a rade extra.
Nermin_BH

#14 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by Nermin_BH »

headbanger wrote:

daj ne zajebajite me
Meni je na jednom hdd-u crkla elektronika reko mi je lik da nađe drugi hdd da kupi + da ide u fabriku da prebacaju glavu itd.. i to bi došlo preko 1 000 KM
itekako

#15 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by itekako »

ectimoo wrote:Da ne pametujem puno.

bilo bi im bolje da prvo spase sebi web stranicu od malware-a pa tek onda drugim podatke s HDDova :D
Miro Spiro

#16 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by Miro Spiro »

itekako wrote:

bilo bi im bolje da prvo spase sebi web stranicu od malware-a pa tek onda drugim podatke s HDDova :D

Prvo ti sebi provjeri antivirus na PC-u.
itekako

#17 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by itekako »

Miro Spiro wrote:
itekako wrote:

Prvo ti sebi provjeri antivirus na PC-u.
Toliko bar znam.
Sa ovom stranicom definitivno nesto nije uredu ma sta tvoj antivirus mislio o tome :wink:
modesti

#18 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by modesti »

Hvala na odgovorima. Ma, mene interesuje spašavanje slika (pusto žensko :D ) ali 1000 KM... možda bih i dala kad bi imala. Serviser je probao spasiti podatke i nije uspio, njih dvojica-trojica koji se bave tim poslom su rekli da ne mogu.
Od sada svakih 5 dana backup :x
Nermin_BH

#19 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by Nermin_BH »

modesti wrote:Hvala na odgovorima. Ma, mene interesuje spašavanje slika (pusto žensko :D ) ali 1000 KM... možda bih i dala kad bi imala. Serviser je probao spasiti podatke i nije uspio, njih dvojica-trojica koji se bave tim poslom su rekli da ne mogu.
Od sada svakih 5 dana backup :x
Ako baš hočeš da čuvaš slike kupi 2 HDD npr. po 250 GB i neka ti ih neko spoji u RAID 0 hardverski i tako će ti se podaci i na jedan i na drugi hdd spašavati isti kada crkne jedan hdd samo kupiš drugi i imaš sve podatke samo pare ne ostanu a podaci ostanu :lol:
SHTEVELEC

#20 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by SHTEVELEC »

Spojis u RAID0 i ako jedan disk crkne gubis sve, RAID1 je dosta bolji... Elem, Infolab naplacuje 1000€/GB, a postoji nesto sto oni zovu "pokusaj spasavanja podataka", kosta 500€ i ako uspije uspije (pretpostavljam da samo zamjene elektroniku i pokusaju da iskopiraju podatke). Ako i ne uspije plati se 500€...
ExNihilo

#21 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by ExNihilo »

Ljudi, stari dobri fazon - stavite HDD u frižider par sati i radit će dovoljno dugo da prebacite podatke :D
daxon

#22 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by daxon »

Imam i ja jedan stari maxtor koji je "izdahnuo", a na njemu su mi fotografije djeteta i želim da ih spasim.
Palo mi je na um da, ukoliko je otišla samo elektronika, nađem isti takav, identičan i ispravan HDD i sa njega prepakujem elektroniku na ovaj stari i pokrenem ga. Interesuje me da li je moguće spasiti podatke na ovaj način?
dragan.s

#23 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by dragan.s »

Ellinor wrote:Ljudi, stari dobri fazon - stavite HDD u frižider par sati i radit će dovoljno dugo da prebacite podatke :D
Za jedan mali procenat kvarova ovo pomaže. Mđt. mora se raditi vrlo oprezno, brisati kondenzat sa elektronike u radu i biti dosta brz.
dragan.s

#24 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by dragan.s »

daxon wrote:Imam i ja jedan stari maxtor koji je "izdahnuo", a na njemu su mi fotografije djeteta i želim da ih spasim.
Palo mi je na um da, ukoliko je otišla samo elektronika, nađem isti takav, identičan i ispravan HDD i sa njega prepakujem elektroniku na ovaj stari i pokrenem ga. Interesuje me da li je moguće spasiti podatke na ovaj način?
Ako je u kvaru vanjska elektronika diska i ako je disk malo stariji zamijena elektronike će pomoći. Kod novijih diskova eprom na elektronici je vezan za eprom unutar diska i zamijena bez reprograma eproma ne ide.
Mđt. kvarovi vanjske elektronike su jako rijetki. Ja za 10 godina rada i sigurno 1000 pokvarenih diskova nisam vidio više od 5 kojima je vanjska elektronika otišla. 2/3 kvarova je do ploča (loši sektori), a 1/3 glava diska (kuckanje).
HDD Guru

#25 Re: HDD oštećen, spašavanje podataka?

Post by HDD Guru »

Po opisu se najvjerovatnije radi o mehaničkom kvaru diska, recimo neispravan motor ili magnetske glave.
Cijena od 1000KM + je malo prevelika. Uzmimo u obzir da na cijenu ne utječe količina podataka jer to zapravo i nema smisla. Vidi na http://www.datasector.hr
Post Reply