STOP cenzuri interneta !!
-
simpozijum delirijum
#1 STOP cenzuri interneta !!
danas je strajk mnogih web stranica povodom predlozenoga akta Americkoga kongresa kojim ce se pod krinkom anti-piratsva i zastite autorskih prava cenzurirati internet
ako taj pravni akt prodje ? ( SOPA i PIPA akt )
necemo vise imati ovakav internet kakav imamo , vec strogo kontrolisani medij od strane korporacija i drzavnih sigurnosnih sluzbi , poput interneta u Kini
zadnja oaza slobodne komunikacije za stotine miliona ljudi je u opasnosti
protestu se pridruzio se i Google;
http://www.washingtonsblog.com/
necemo vise imati ovakav internet kakav imamo , vec strogo kontrolisani medij od strane korporacija i drzavnih sigurnosnih sluzbi , poput interneta u Kini
- žulijan asanž
#2 Re: STOP cenzuri interneta !!
hoće li neko konačno u pet razumljivih natuknica reći o čemu se konkretno radi u ovom zakonu. ja nailazim na stotine tumačenja, koja ne bi niko živ skontao.
morel narodnim jezikom sunce mu poljubim
-
simpozijum delirijum
#3 Re: STOP cenzuri interneta !!
nisam niti pravnik niti informaticar , ali sam skontao da zele kontrole IP adresa ako prekrsis 'autorska" prava ?žulijan asanž wrote:hoće li neko konačno u pet razumljivih natuknica reći o čemu se konkretno radi u ovom zakonu. ja nailazim na stotine tumačenja, koja ne bi niko živ skontao.
dodju ti na vrata i uhapse te
neka objasne pravnici ali nije dobro nimalo sta pokusavaju
-
DON_eARL
#4 Re: STOP cenzuri interneta !!
Otprilike ovako, prema tome zakonu će agencija koja bude zadužena za provođenje ovog zakona moći da blokira DNS bilo kojoj stranici na kojoj se pojavi bilo kakav piratski sadržaj, bez obzira gdje stranica fizički nalazi.žulijan asanž wrote:hoće li neko konačno u pet razumljivih natuknica reći o čemu se konkretno radi u ovom zakonu. ja nailazim na stotine tumačenja, koja ne bi niko živ skontao.
Eto koristan klip...
- alcho
#5 Re: STOP cenzuri interneta !!
Vala svejedno...dokle god se izmisljaju novi nacini za brobu protiv piraterije, dotle ce se izmisljati i novi nacini za njeno sirenje. Piratima nikada ne mogu stati u kraj
-
DON_eARL
#6 Re: STOP cenzuri interneta !!
Nije fazon u pirateriji, fazon je u tome da će moći da blokiraju bilo koju stranicu, sa piraterijom ili bilo kakvim sadržajem koji krši autorska prava. Pogledaj klip koji postavih, ako ti nije mrsko slušati 20 minuta...alcho wrote:Vala svejedno...dokle god se izmisljaju novi nacini za brobu protiv piraterije, dotle ce se izmisljati i novi nacini za njeno sirenje. Piratima nikada ne mogu stati u kraj
-
nihil_
#7 Re: STOP cenzuri interneta !!
Ovo znaci ukidanje servisa kao sto je youtube, wikipedia i milion drugih. Uglavnom sranje al jedino sto ne znam, sta da radimo, sta mi ustvari mozemo napraviti? Vidim tu nekih peticija na sve strane al sta glas jednog cmolje iz Sarajeva predstavlja ljudima u kongresu koji izglasavaju taj zakon?alcho wrote:Vala svejedno...dokle god se izmisljaju novi nacini za brobu protiv piraterije, dotle ce se izmisljati i novi nacini za njeno sirenje. Piratima nikada ne mogu stati u kraj
- Not My Idea
- graue_maus
#9 Re: STOP cenzuri interneta !!
-
nihil_
#10 Re: STOP cenzuri interneta !!
zagazaga wrote:Kako ne znači, pa oni kad vide ovu temu namaH će povući prijedlog zakonanihil_ wrote:........ al sta glas jednog cmolje iz Sarajeva predstavlja ljudima u kongresu koji izglasavaju taj zakon?
Toliko im je stalo do nas
- RedJohn
#11 Re: STOP cenzuri interneta !!

Ovako izgleda kod mene ,iako zivim u SA ,ali recimo kod brata na drugom laptopu nema toga !
I kad pritisnem na "Stop Censorship" posalje me na ovaj link!
http://www.greinr.com/extensions/panicb ... k/pageLogo
Tu imate i video ! Pa eto pogledaj te !
(Justin Bieber mogao bi zavrsiti u zatvoru jer je otpjevao pjesme (Cover) drugih licnosti kad je tek poceo xD)
-
jefferson
#12 Re: STOP cenzuri interneta !!
Majstor si za preuvelicavanje!simpozijum delirijum wrote:danas je strajk mnogih web stranica povodom predlozenoga akta Americkoga kongresa kojim ce se pod krinkom anti-piratsva i zastite autorskih prava cenzurirati internet
Hajmo se kladiti da nista od tog zakona u ovoj formi nece biti!
Bit ce donjet zakon koji ce uzeti iz ruku drzavnih sluzbi pravo kontrolisanja, i samo vlasnici stranica ce vjerovatno provoditi cenzuru na svoji stranicama.
Tako vjerovatno u buduce neces moci na googleu naci niti jednu piratsku stranicu itd, sto i treba da bude.
Doci ce do promjena, ali ne boj se, moci ces i dalje da vazis kako ti je lose u americi a da te niko ne uhapsi
-
nihil_
#13 Re: STOP cenzuri interneta !!
To ocigledno nemas pojma o cemu se radi tu. Imas tu par linkova a mozes i poguglati ako hoces.jefferson wrote:Majstor si za preuvelicavanje!simpozijum delirijum wrote:danas je strajk mnogih web stranica povodom predlozenoga akta Americkoga kongresa kojim ce se pod krinkom anti-piratsva i zastite autorskih prava cenzurirati internet
Hajmo se kladiti da nista od tog zakona u ovoj formi nece biti!
Bit ce donjet zakon koji ce uzeti iz ruku drzavnih sluzbi pravo kontrolisanja, i samo vlasnici stranica ce vjerovatno provoditi cenzuru na svoji stranicama.
Tako vjerovatno u buduce neces moci na googleu naci niti jednu piratsku stranicu itd, sto i treba da bude.
Doci ce do promjena, ali ne boj se, moci ces i dalje da vazis kako ti je lose u americi a da te niko ne uhapsi
ako ce biber u chuzu ja glasam za zakone!!!!RedJohn wrote:
Ovako izgleda kod mene ,iako zivim u SA ,ali recimo kod brata na drugom laptopu nema toga !
I kad pritisnem na "Stop Censorship" posalje me na ovaj link!
http://www.greinr.com/extensions/panicb ... k/pageLogo
Tu imate i video ! Pa eto pogledaj te !
(Justin Bieber mogao bi zavrsiti u zatvoru jer je otpjevao pjesme (Cover) drugih licnosti kad je tek poceo xD)
- hopi
#14 Re: STOP cenzuri interneta !!
negdje sam vidio: ako postavite pjesmu michaela jackosona možete završiti u zavoru duže nego doktor koji ga je ubio. Vic je a možda ima i malo istine u ovome.
- RedJohn
#15 Re: STOP cenzuri interneta !!
I ja cu valanihil_ wrote:ako ce biber u chuzu ja glasam za zakone!!!!![]()
- Halcyon
#17 Re: STOP cenzuri interneta !!
U suštini, svaka stranica za koju postoji sumnja da širi piratluk može biti ugašena, bez obzira je li na teritoriji SAD-a ili ne. Eh sad, znajući američko "poštenje" njima ako bude ćeif na osnovu ovog Zakona mogu neku stranicu tek optužiti da širi piratluk i ugasiti je, iako na njoj ne mora biti nikakvih naznaka o piratstvu. Da ne govorim o sajtovima poput YouTube-a ili pretraživača Google koji ponekad djeluje kao torrent search.
Ovo ako se provuče Internet bi se mogao u potpunosti izmijeniti. Ne mislite valjda da se ove velike korporacije bune onako ćeifa radi?
-
jefferson
#18 Re: STOP cenzuri interneta !!
Ma kod mene je prijatelj tako skidao po 3-4 filma dnevno.hopi wrote:negdje sam vidio: ako postavite pjesmu michaela jackosona možete završiti u zavoru duže nego doktor koji ga je ubio. Vic je a možda ima i malo istine u ovome.
Kad jedan dan dobije pismo od FBI:
Dragi taj i taj,
Mi smo upratili vasu IP adresu, jadi jada, i mi mislimo da ste napravili gresku pa skidali filmove nelegalno sa te i te stranice. Nadamo se da u buducnosti necete praviti takve "greske" jer to vas moze kostati 250,000 dolara i 7 godina u zatvoru!
Ljudi prate nelegalne stranice i prate IP adrese. Sve frka upravu i jeste oko ovoga.Ondje gdje je problem je sto predstavnici i senatori mogu da stavljaju amandmane koji nemaju bas puno veze sa zakonom. Tako npr u tom zakonu mozes imati amandman koji kaze da treba da se zastite pingvini na Antartiku. E sad, neko je tu ubacio dosta amandmana koji bi prosirili ovlasti drzave kada je u pitanju kontrola interneta, i neko je to procitao i digao frku.
Ovakav zakon sigurno nece ici u kongres jer se previse frke diglo a izbbori idu ove godine. Ici ce izmjenjen zakon koji ce odgovarati i Hollywoodu i kompjuterasima. Homeland security, FBI ce biti izostavljeni iz ovoga, ali da ce biti teze skidat filmove, e to hoce.
- RedJohn
#19 Re: STOP cenzuri interneta !!
Ja sam vidio na 9GAGhopi wrote:negdje sam vidio: ako postavite pjesmu michaela jackosona možete završiti u zavoru duže nego doktor koji ga je ubio. Vic je a možda ima i malo istine u ovome.
Možeš dobiti 5god. Zatvora za to kažu ,ako bude omogućen SOPA i PIPA
- Alfons Kauders
#20 Re: STOP cenzuri interneta !!
I onda ti je prijatelj nabacio proxy i nastavio skidati 3-4 filma dnevno...jefferson wrote:Ma kod mene je prijatelj tako skidao po 3-4 filma dnevno.hopi wrote:negdje sam vidio: ako postavite pjesmu michaela jackosona možete završiti u zavoru duže nego doktor koji ga je ubio. Vic je a možda ima i malo istine u ovome.
Dragi taj i taj,
Mi smo upratili vasu IP adresu, jadi jada, i mi mislimo da ste napravili gresku pa skidali filmove nelegalno sa te i te stranice. Nadamo se da u buducnosti necete praviti takve "greske" jer to vas moze kostati 250,000 dolara i 7 godina u zatvoru!
Ljudi prate nelegalne stranice i prate IP adrese. Sve frka upravu i jeste oko ovoga.Ondje gdje je problem je sto predstavnici i senatori mogu da stavljaju amandmane koji nemaju bas puno veze sa zakonom. Tako npr u tom zakonu mozes imati amandman koji kaze da treba da se zastite pingvini na Antartiku. E sad, neko je tu ubacio dosta amandmana koji bi prosirili ovlasti drzave kada je u pitanju kontrola interneta, i neko je to procitao i digao frku.
Ovakav zakon sigurno nece ici u kongres jer se previse frke diglo a izbbori idu ove godine. Ici ce izmjenjen zakon koji ce odgovarati i Hollywoodu i kompjuterasima. Homeland security, FBI ce biti izostavljeni iz ovoga, ali da ce biti teze skidat filmove, e to hoce.
Tehnologija je vazda par koraka ispred zakonodavca, taman i da izglasaju zakon u ovom obliku, a garant nece, sve ce se to sjebati u roku od par sedmica...
Preuvelicavanje u najmanju ruku... Na stranu sto se bas i nece smjeti zajebavati sa stranicama koje imaju iskljucivo legalni sadrzaj, jer bi ih zatrpali tuzbama, tako da nema sanse da neko blokira stranicu kako mu je kurcu ceif
-
jefferson
#21 Re: STOP cenzuri interneta !!
Ma ovo ti je rat izmedju Hollywooda i Silicon Valley u koji je umjesana javnost. Sada ce se tu nesto naci kao kompromis da budu svi sretni. Ali nista od toga prije izbora!Alfons Kauders wrote:I onda ti je prijatelj nabacio proxy i nastavio skidati 3-4 filma dnevno...jefferson wrote:Ma kod mene je prijatelj tako skidao po 3-4 filma dnevno.hopi wrote:negdje sam vidio: ako postavite pjesmu michaela jackosona možete završiti u zavoru duže nego doktor koji ga je ubio. Vic je a možda ima i malo istine u ovome.
Dragi taj i taj,
Ovakav zakon sigurno nece ici u kongres jer se previse frke diglo a izbbori idu ove godine. Ici ce izmjenjen zakon koji ce odgovarati i Hollywoodu i kompjuterasima. Homeland security, FBI ce biti izostavljeni iz ovoga, ali da ce biti teze skidat filmove, e to hoce.![]()
Tehnologija je vazda par koraka ispred zakonodavca, taman i da izglasaju zakon u ovom obliku, a garant nece, sve ce se to sjebati u roku od par sedmica...
Preuvelicavanje u najmanju ruku... Na stranu sto se bas i nece smjeti zajebavati sa stranicama koje imaju iskljucivo legalni sadrzaj, jer bi ih zatrpali tuzbama, tako da nema sanse da neko blokira stranicu kako mu je kurcu ceif
-
nihil_
- muha_sa
#23 Re: STOP cenzuri interneta !!
samo pišimo na ovoj temi
ima da ih isprepadamo
odustat ce 
- chuchumbamayumbe
#24 Re: STOP cenzuri interneta !!
Ja konto kada sam vidio PIPA i SOPA da je u Starom Gradu opet bio neki belaj!

-
skuhlo
#25 Re: STOP cenzuri interneta !!
Zakuhali s Haretovom rajom.chuchumbamayumbe wrote:Ja konto kada sam vidio PIPA i SOPA da je u Starom Gradu opet bio neki belaj!