Posjedujem Nissan Bluebird, karavan, 1988 godina, 2.0i, 75 kW benzinski motor. Vozilica lijepa i udobna, zadovoljstvo se voziti u njoj. Ali, kako sam ga dobio radio je kao da mu fali jedna svjećica. I dalje je imao priličnu snagu i vuču, ali je to trokiranje smetalo, plus što su mi rekli da može prouzrokovati žešći kvar.
Zato se javim u Nissanov servis na ČVili i najavim se na pregled misleći naivno da će se okupiti konzilij da vide šta mu je. Dočekao me majstor i kad sam upalio vozilo reče da podignem haubu. Kad je poslušao reče:
"Svjećice".
Rekoh mu da sam jučer kupio nove (8 komada-oko 40 KM) i zamijenio. Zatim je on malo dirao kablove i reče:
"Evo, kablovi".
"Pa imate li ih vi, zamijenite, sredite to?"
"Nemamo, ali ima na Grbavici kod Šandora". Kad nema ni tamo. Naručim kablove u prodavnici dijelova za japance. 10 kablova 100 KM. OK.
Pošto vidim da u tom servisu ili ne znaju ili neće da se bakću sa tim starijim modelima, potražim i nađem momka koji će se posvetiti tome da pronađe kvar. Sutra me zove i kaže da je našao šta je. Odem kod njega i on mi pokaže taj dio.
TO JE NEKA CIJEV NA KOJU SU NAKAČENE 4 ELEKTRO DIZNE, A NA JEDNOM KRAJU IMA DVIJE CJEVČICE. Vidjeh da je jedna od tih dizni crkla, ali on reče kako se ne može samo ona mijenjati nego taj komplet dio. Eh sad rekoh, dok ja nađem taj dio hajde ti meni vrati to kako je bilo, da ti ja platim, pa kad nađem dio donijeću da se zamijeni. Međutim kako ga shvatih "da li je on ili kad je prije neko to skidao, pokvario je neke gumice, pa treba i to zamijeniti." Tako da mi nije mogao vratiti sve u prvobitno stanje.
Sada mi auto truhne pred kućom, pokušavam ovako preko Neta pronaći taj dio i nadam se da i kod nas kao vani (što vidim na TV) postoje neki momci ili ljudi kojima se nije mrsko zahmetiti da pronađu kvar.
Ah da, ZAMOLIO SAM I U NOVOM SERVISU NISSANA NA STUPU DA MI POMOGNU, ONI REKOŠE DA NE RADE IZA DRUGIH MAJSTORA.??? EH MAAAAŠALLAH!
DAKLE AKO NEKO MOŽE POMOĆI OKO NABAVKE DIJELA, ILI MOŽDA MOTORA KOMPLET, ILI NEKIM "PREKRAJANJEM MOTORA I SL., ILI POZNAVANJEM NEKOGA KO BI TO MOGAO NEKA SE JAVI I DA SVOJ SAVJET.
Hvala svima unaprijed (ako ništa-na čitanju opširnog opisa).