Uvoz polovnog auta iz italije

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ReyHan

#1 Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ReyHan »

naime, radi se o peugeotu 307 , 2003. godiste.
da li je neko imao iskustva sa uvozom polovnih automobila iz italije?
kod spreditera sam dobio informaciju, da kod auto kuce u kojoj sam kupio auto zatrazim fakturu, na kojoj je izjava o porijeklu automobila, kao i izvoznu deklaraciju iz EU...
dalje , na italijanskoj carinini su mi rekli da auto moram odjaviti, i predati tablice prije izlaska iz italije...
auto mi se izuzetno svidjelo , ali mi se cini da je previse komplikovana procedura prilikom uvoza... :sad:
ajan

#2 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ajan »

italija nema col tablica - jedina opcija ti je izvoz na prikolici - ako si predhodno odjavio auto- ako nisi malo složeniji je postupak -ali izvodljiv stim da ti auto salon gdje si kupio vozilo ostavi tablice , što čisto sumnjam
ReyHan

#3 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ReyHan »

cuj na prikolici, pa bog zna koliko bi me kostao takav transport jer se radi o nekih cca 1000 kilometara...
a kakva je procedura ako mi auto salon ostavi tablice?
postoji neka osiguravajuca kuca u njemackoj koja daje probne tablice na 5 dana, medutim slovenije ne priznaje te tablice...
ajan

#4 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ajan »

sa njihovim tablicama - ako ti ostave regularno započinješ proces carine - tj prijavljuješ vozilo na granici i ideš na carinu mjesne nadležnosti tj. gdje živiš , radiš homogalizaciju i sve ostalo- stim da vratiš tablice poštom ili kako si se več dogovorio da bi mogao dobiti ači ili ti odjavu
ReyHan

#5 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ReyHan »

a kako preci slovensku i hrvatsku granicu, sa stranim tablicama?
da li mi treba punomoc auto kuce u kojoj je auto kupljeno , zeleni karton ili sta vec?
ajan

#6 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ajan »

pa uzimaš talijansko osiguranje i to je to - samo uzmi fakturu od auto kuće tj. kupoprodajni i euro 1 obrazac - mada opet ponavljam mala je vjerovatnoča da češ dobiti tablice znam to jer 10 g. uvozim vozila iz it-
ReyHan

#7 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ReyHan »

znaci da bi se sa tablicama , osiguranjem, i navedenom dokumentacijom mogao zaputiti u bih bez ikakvih problema?
ajan

#8 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ajan »

da
amko76

#9 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by amko76 »

Kako vam se da prolaziti kroz tolike peripetije :? Nema ovdje kupiti taj auto? :roll:
ReyHan

#10 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ReyHan »

ajan wrote:italija nema col tablica - jedina opcija ti je izvoz na prikolici - ako si predhodno odjavio auto- ako nisi malo složeniji je postupak -ali izvodljiv stim da ti auto salon gdje si kupio vozilo ostavi tablice , što čisto sumnjam
auto salon mi je ostavio tablice, medutim carinik s kojim sam razgovarao mi nece izdati euro1 deklaraciju, dok on ne pregleda automobil i dok mu ne predam tablice :-)
medutim nasao sam firmu u njemackoj koja nudi probne tablice, kao i neophodno osiguranje na nekoliko dana. problem je sto ovo osiguranje ne vazi u sloveniji.
http://www.eu-kurzzeit-versicherung.eu/startseite.html ( da li si upoznat sa osiguranjem ovog tipa)?
ajan

#11 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ajan »

ma ni slučajno sa ovim tablama nemožeš izvesti vozilo iz it. ovo su ti salonske tablice i nemožeš sa njima van de.
ReyHan

#12 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ReyHan »

pa ima li drugo rjesenje sem transporta prikolicom, ili sam primoran odustati od auta?
ajan

#13 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ajan »

ima druže ali ti nemogu ovako pisati, nadji kvalitetnog špeditera dosta toga če ti pojasniti
ReyHan

#14 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ReyHan »

imas PM ;-)
ajan

#15 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by ajan »

jeli ti išta jasnije sada
Edin H.

#16 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by Edin H. »

ajan wrote:jeli ti išta jasnije sada
Meni jok :D
HAVANA

#17 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by HAVANA »

Stavicu ti odgovor sa pp-a i ovde...da se i neko drugi ne zajebe...

Kao prvo,u kojem gradu zivis?Ako si u sarajevu ne vazi izjava na fakturi za fizicko lice nego moras imati euro 1 i u tom slucaju je manja carina.Ako nemas euro1 carina ti je 16% + pdv 17%...Ako je jos vidno ostecenje i ako ti upise na granicnoj prijavi onda je jos gore...mora sudski vjestak vjestaciti stetu a opravka mora biti sa racunom od oficijelnog servisa...pa kad napravis taj iznos opravke ti dodaju na cijenu vozila pa tek onda carine...Ma uzasno je sve komplikovano i izace te skuplje nego da si ovde kupio...Pazi sad,posto je to vec gotovo i ako ne moze vratiti ili prodati auto onda neka ide na ovu varijantu...
Nemoj voziti cestom,nek potrazi nekoga ko radi prevoz kamionom,vrati tablice,izvadi euro1 obavezno,ako nisu polomljeni dijelovi...neka prevoznik pokusa da ne prijavi stetu na granici i onda na carinjenje iza nove godine(carina 3% sa euro`)Oni ce svakako cariniti vozilo na 2800eura ali sa euro 1 je u svakom slucaju isplatnije nego bez njega...
Ovako nekako...otprilike...
Ako nemas euro1 i ako ide cestom

1600 eura auto
1300eura carina,pdv,homologacija,granicna prijava,spedicija
300 eura put,prevoz...
300eura registracija
350eura opravka(otprilike)
--------------------------------------------
3850eura...mozda i vise...

Ako imas euro 1...

1600 eura auto
770eura carina,pdv,prijava,spedicija,homologacija
500eura put
300eura registracija
350 eura opravka
--------------------------------------
3520eura...

Ovo sve ako nisu vidna ostecenja i ako ne prijavi stetu...ako prijave stetu najebo si
Dodaj 10 dana brige i kamaru para...
Ovo sve je otprilike i jos nisam racunao sto je tata jeo,pio,spavao...i da je auto mehanicki ok...Racunam samo cijenu opravke na karoseriji(otprilike za grad...)
Uglavnom,ako si iz sarajeva...oplakaces...Ako si iz drugog grada zavrsices sve lakse...
Naime,nasa vrla i nadasve pametna carina obozava da prci porezne obveznike kantona sarajevo, pa ti tako ono sto ti platis 1600 on serbez procijeni na duplo vise a i dusa mu je naplatiti vecu carinsku stopu...Toliko vrijedi po njemu...zna on...al kad oni traze sebi auto onda bi za milju...ako ima dje :oops:
Al zato grude,brod,novi grad,sokolac...carine na duplo manju vrijednost nego sarajevo...
Za lijeka im trebalo...svima...
muha_sa

#18 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by muha_sa »

Ovaj Havanin post bi trebalo stavit u vrh ovog pdf-a. jer malo malo neko otvara temu kako uvest auto.cisto da se bar ovi koji citaju ovaj forum a žele uvest auto informišu.
-nek ljudi procitaju ako ne znaju--ovo je ipak ozbiljno pitanje--ima ih koji su nasjeli--dali lovu-dovezli i sad ne znaju šta s autom :-)
Haris.ba

#19 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by Haris.ba »

HAVANA wrote:i onda na carinjenje iza nove godine(carina 3% sa euro`)
A kolika je sada carina za vozila iz eu? 10% ?

Znači još jeftiniji uvoz od nove godine. A kada će se prebaciti na euro4 normu za uvoz?
poznanik

#20 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by poznanik »

Haris.ba wrote:
HAVANA wrote:i onda na carinjenje iza nove godine(carina 3% sa euro`)
A kolika je sada carina za vozila iz eu? 10% ?
Sniženje stope carine na uvoz automobila uređeno je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, zaključenim između BiH i EU. Privremeni Sporazum stupio je na snagu 1. jula, 2008. godine, i za nova vozila, već prve godine stopa je snižena na 50%, a od naredne, 2009. godine i potpuno ukinuta.

Za rabljena vozila, Aneksom I (c), ugovoreno je postepeno sniženje stope carine, koje se primjenjuje ovako:

(a) Na dan stupanja na snagu ovog sporazuma (juli 2008.godine) uvozna carina je smanjena na 90% polazne carine i iznosila je 13,5%;
(b) 1. januara prve godine nakon stupanja na snagu ovog sporazuma (od 1. januara 2009. godine) uvozna carina je smanjena na 80% polazne carine i iznosila je 12%;
(c) 1. januara druge godine nakon stupanja na snagu ovog sporazuma (od 1. januara 2010. godine) uvozna carina je smanjena na 60% polazne carine i iznosila je 9%;
(d) 1. januara treće godine nakon stupanja na snagu ovog sporazuma ( od 1. januara 2011. godine) uvozna carina
je smanjena na 40% polazne carine i iznosi 6%;
(e) 1. januara četvrte godine nakon stupanja na snagu ovog sporazuma (od 1. januara 2012. godine) uvozna carina bit će smanjena na 20% polazne carine i iznosit će 3%;
(f) 1. januara pete godine nakon stupanja na snagu ovog sporazuma (od 1. januara 2013. godine) preostale uvozne
carine bit će ukinute.

Stopa carine na rabljena motorna vozila za prevoz lica je 15%. Snižena stopa carine, shodno ovom Sporazumu, odnosi se isključivo na vozila porijeklom iz država članica EU.
motorola01

#21 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by motorola01 »

Mozete li mi reci(neko ko zna :)) koliko jos okvirno treba novca(sto troskova,sto dadzbina) za uvoz auta iz Njemacke koje je 2008-2009 godiste i gore kosta 10-11 000 eura ?Znaci koja bi konacna cijena bila kod nas bez registracije,ali onako okvirno?
Bakir1

#22 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by Bakir1 »

motorola01 wrote:Mozete li mi reci(neko ko zna :)) koliko jos okvirno treba novca(sto troskova,sto dadzbina) za uvoz auta iz Njemacke koje je 2008-2009 godiste i gore kosta 10-11 000 eura ?Znaci koja bi konacna cijena bila kod nas bez registracije,ali onako okvirno?
sa tako malo informacija ni vidovita dzemila da je ziva ne bi ti mogla pomoci :-)
motorola01

#23 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by motorola01 »

Bakir1 wrote:
motorola01 wrote:Mozete li mi reci(neko ko zna :)) koliko jos okvirno treba novca(sto troskova,sto dadzbina) za uvoz auta iz Njemacke koje je 2008-2009 godiste i gore kosta 10-11 000 eura ?Znaci koja bi konacna cijena bila kod nas bez registracije,ali onako okvirno?
sa tako malo informacija ni vidovita dzemila da je ziva ne bi ti mogla pomoci :-)
Pa ne mogu da vjerujem da su bitne jos neke info,jer je vjerovatno razlika u uvozu jednog od drugog auta mozda 1000KM.Ali eto,auto bi moglo biti Insignia..Nije valjda da jos i motor je jako bitan kod odredjivanja okvirne cijene.Da li je potrebno jos 4000-5000 ili 6000???Da li je moguce proci sa manje od 4000KM??
Bakir1

#24 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by Bakir1 »

eto nije bitno,bitno je itekako je bitno,koliko je vozilo preslo,koji je motor,koja je oprema,sve je to bitno jer ti na osnovu toga odrede vrijednost na osnovu koje platis carinu cca 300 KM na svaku hiljadu procjenjene vrijednosti pa na to pdv pa homologacija pa potvrde pa spediterske usluge pa svasta nesto.
za to vozilo tog godista i te nabavne cijene racunaj jos 4500 do 5000 eur-a sa registracijom
motorola01

#25 Re: Uvoz polovnog auta iz italije

Post by motorola01 »

Bakir1 wrote:eto nije bitno,bitno je itekako je bitno,koliko je vozilo preslo,koji je motor,koja je oprema,sve je to bitno jer ti na osnovu toga odrede vrijednost na osnovu koje platis carinu cca 300 KM na svaku hiljadu procjenjene vrijednosti pa na to pdv pa homologacija pa potvrde pa spediterske usluge pa svasta nesto.
za to vozilo tog godista i te nabavne cijene racunaj jos 4500 do 5000 eur-a sa registracijom
Nije valjda da je toliko :shock: .Ja sam mislio da bi moglo biti nekih 6000-7000KM(racunam trecinu kupovne cijene),ali potajno se nadao do 5000 :) ...I to sto sam mislio i to je zasnovano na pracenju cijena auta na stranicama autokuca,jer vidim za koliko prodaje bez dadzbina i koliko kosta sa dadzbinama.Ipak je cener puno :cry:
Post Reply