HELICOBACTER PYLORI
Moderator: anex
-
triple mama
#1 HELICOBACTER PYLORI
Gdje da uradim nalaz na ovu bakteriju, osim kod Mačkića za 20 KM?
-
memx
#2 Re: HELICOBACTER PYLORI
U apoteci kupiš test 7-8 KM i sama odradiš, mada ne vidim razlog da to ne uradiš kod Mačkića, pa i za 20KM stvarno je dobar dr.
Svaka čast.
Svaka čast.
-
semso_bonaparte
#3 Re: HELICOBACTER PYLORI
To bi trebalo uraditi kod svakog gastro pregleda, meni u eurofarmu to dzaba uradili, ali ja sam isao na gastroskopiju.
"Odbolovao" sam helikobakter prije 3 ili 4 godine, 7 dana trojna terapija i onda ako je ne izljecis 1 mjesec antibiotika, sada je vise nemam. Meni su je skontali preko krvi iz vene, jer su mi radili komplet krvnu sliku, ali imaju oni testovi sto te bocnu u prst, kap krvi na test i za 2min gotov test (ovo rade i eurofarmu).
I naravno ima jos jedan pregled da bi se bilo 100% sigurno a to je kolonoskopija, ali to je kao zadnaj opcija, tako mi rece doktor.
"Odbolovao" sam helikobakter prije 3 ili 4 godine, 7 dana trojna terapija i onda ako je ne izljecis 1 mjesec antibiotika, sada je vise nemam. Meni su je skontali preko krvi iz vene, jer su mi radili komplet krvnu sliku, ali imaju oni testovi sto te bocnu u prst, kap krvi na test i za 2min gotov test (ovo rade i eurofarmu).
I naravno ima jos jedan pregled da bi se bilo 100% sigurno a to je kolonoskopija, ali to je kao zadnaj opcija, tako mi rece doktor.
-
triple mama
#4 Re: HELICOBACTER PYLORI
a kako si posumnjao da imas tu bakteriju, ustvari kakve si imao simptome?
- žulijan asanž
#5 Re: HELICOBACTER PYLORI
semso_bonaparte wrote:To bi trebalo uraditi kod svakog gastro pregleda, meni u eurofarmu to dzaba uradili, ali ja sam isao na gastroskopiju.
kakve bolan veze kolonoskopija ima sa helicobacter pylori?? nemoj da se provaljuješ. helicobacter pylori je bakterija koja obitava u visoko acidnom okruženju i tamo ima savršene uslove za razvoj. dakle jako nizak ph. kakve veze kolonoskopija ima s tim?
ti si možda mislio na gastroskopiju, a to je nešto sasvim drugo.
- madnessa
#6 Re: HELICOBACTER PYLORI
Kud na jutru otvorih ovu temu... Kad se sjetim tih muka...
Ima u skoro svakoj poliklinici da se uradi ovaj test.
Ima u skoro svakoj poliklinici da se uradi ovaj test.
-
semso_bonaparte
#7 Re: HELICOBACTER PYLORI
Pa nakon burne noci provedene uz nekoliko piva ujutro me bolio zeludac, tacno iznad pupka. Isto kao da mi je bio zeludac svezan u cvor pa je to bolilo i nisam se mogao ispraviti. Jos je to sve bilo popraceno gastritisom. Otisao na pregled UZ i krv, bez gastroskopije, i nasli mi bakteriju putem nalaza krvi.triple mama wrote:a kako si posumnjao da imas tu bakteriju, ustvari kakve si imao simptome?
Kasnije sam procitao da skoro pa svak 5i stanovnik zemlje ima tu bakteriju u sebi, pokupis je vodom, hranom, dodirom i prenos na usta. Ona kao "cuci" u na zidu zeludca i ceka pogodan momenat da se aktivra, kod mene je tu aktivaciju izazavao gastiris. Da bi se sprijecila "aktivacija" moras uvijek imati nesta hrane u zekudcu zbog zeludcne kiseline, kiselina je tu da vari hranu kada nema hrane pocinje nagrizati zeludac i tako nastaju cirevi. Posto je bakterija "prikacena" na zid zeludca i kiselina je aktivira ona jos jace i brze pospjesuje to nagrizanje. Zato je kao uduplana vjerovatnoca da ces dobiti cir ako se ne lijecis, jer ako ima slucajeva kada se kasno sazna, tj. vec se dobije cir.
Ovo sam procitao posto kupio posto prodao.
-
semso_bonaparte
#8 Re: HELICOBACTER PYLORI
zulijen u naletu nadrazaja za proljev(anjem) svoje pameti zaboravio si procitati ono veliko boldiranožulijan asanž wrote:semso_bonaparte wrote:To bi trebalo uraditi kod svakog gastro pregleda, meni u eurofarmu to dzaba uradili, ali ja sam isao na gastroskopiju.
kakve bolan veze kolonoskopija ima sa helicobacter pylori?? nemoj da se provaljuješ. helicobacter pylori je bakterija koja obitava u visoko acidnom okruženju i tamo ima savršene uslove za razvoj. dakle jako nizak ph. kakve veze kolonoskopija ima s tim?
- žulijan asanž
#9 Re: HELICOBACTER PYLORI
ako si 100% siguran da ti je to rekao doktor onda, promijeni doktora šemso. kolonoskopija ti je pregled debelog crijeva kroz anus. helicobater se ne zadržava u takvom tkivu (osim ekstremno i rijetko u rektumu).semso_bonaparte wrote:žulijan asanž wrote:semso_bonaparte wrote:To bi trebalo uraditi kod svakog gastro pregleda, meni u eurofarmu to dzaba uradili, ali ja sam isao na gastroskopiju.
zulijen u naletu nadrazaja za proljev(anjem) svoje pameti zaboravio si procitati ono veliko boldirano
ta bakterija se zadržava isključivo u želucu (iako je moguće da se proširi na jednjak i duodenum), i to u stijenkama želuca, tako da se njeno prisustvo utvrđuje gastroskopijom, odnosno sondom koja ide kroz usta i jednjak u želudac i 12-palačno crijevo. ako tamo postoje karakteristične erozije, može se potvrditi prisustvo helicobactera i stepen oštećenja na osnovu kojeg se daje adekvatna terapija.
- cvjece13
#10 Re: HELICOBACTER PYLORI
A ti testovi što se kupuju u apoteci, na kom su principu, koliko su pouzdani, šta tačno otkrivaju (samo prisustvo bakterije ili....)?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#11 Re: HELICOBACTER PYLORI
Kakav je taj test koji se radi kod Mačkića i koji košta 20KM? Bocnu te u prst?
- madnessa
#12 Re: HELICOBACTER PYLORI
To je test na antitijela za ovu bakteriju koliko sam uspjela saznati kada sam imala ove probleme. Organizam, kada se sretne sa nekim virusom ili bakterijom, počne praviti antitijela u cilju borbe protiv nametnika, tj. aktivira se imunitet.Entropio wrote:Kakav je taj test koji se radi kod Mačkića i koji košta 20KM? Bocnu te u prst?
-
semso_bonaparte
#13 Re: HELICOBACTER PYLORI
To je, kako da kazem prvi test, kasnije ako bude potrebe ide se na gastroskopiju.Entropio wrote:Kakav je taj test koji se radi kod Mačkića i koji košta 20KM? Bocnu te u prst?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#14 Re: HELICOBACTER PYLORI
Hvala na objašnjenju, iako poznajem imunologiju.madnessa wrote:To je test na antitijela za ovu bakteriju koliko sam uspjela saznati kada sam imala ove probleme. Organizam, kada se sretne sa nekim virusom ili bakterijom, počne praviti antitijela u cilju borbe protiv nametnika, tj. aktivira se imunitet.Entropio wrote:Kakav je taj test koji se radi kod Mačkića i koji košta 20KM? Bocnu te u prst?E taj test otkriva da li je tijelo počelo praviti antitijela. Većinom uspijeva otkriti prisustvo bakterije, ali moguće je da je koncentracija antitijela na jako niskom nivou, pa da ga test ne očita, a da infekcija uistinu postoji. Potrebno je test ponoviti nakon nekog vremena i potvrditi da nema infekcije. S druge strane, ljudi koji su imali infekciju trajno zadržavaju antitijela, tj. imunitet jednom kada "nauči" praviti antitijela za neku infekciju ih nastavi proizvoditi, pa tako da kontrolu terapije treba raditi na druge načine, npr. uzimanje uzorka u sklopu gastroskopije, nalaz stolice ili daha.
- madnessa
#15 Re: HELICOBACTER PYLORI
Entropio wrote:Hvala na objašnjenju, iako poznajem imunologiju.Interesovalo me je da li uzimaju krv iz vene ili bocaju prst.
Bocaju u prst, a može i iz vene. Mada mislim da je ovaj test od 20KM na prstić...
-
švrljo
#16 Re: HELICOBACTER PYLORI
Da li ste se vi osjecali lose tokom koristenja trojne terapije?
Ja imam ogromne bolove u stomaku i mucnine.
Iskustva?
Iskustva?
-
Lesika_zz
#17 Re: HELICOBACTER PYLORI
Koristila sam i ja trojnu terapiju. Ja sam se osjecala grozno, malaksalo, bila mi je stalno muka, nekad sam i povracala a sto je najgore pocela sam padati u depresiju. Pocesto sam plakala bez nekog razloga, bila sam neraspolozena i tuzna. Terapija je stvarno mukotrpna, ali kada sam je zavrsila osjecala sam se kao preporodjeno.švrljo wrote:Da li ste se vi osjecali lose tokom koristenja trojne terapije?
Iskustva?
-
numizmatic
#18 Re: HELICOBACTER PYLORI
Što bi neko davao Mačkiću 20 KM ako ima to u apoteci za 7-8 KM?
Meni su dali uputnicu na DIP za nalaz krvi na Helicobacter, ali su mi i rekli da se tamo dugo čeka
i šta sad
je li mogu ja samo otići u apoteku iako sam dobila ovo za DIP 
Meni su dali uputnicu na DIP za nalaz krvi na Helicobacter, ali su mi i rekli da se tamo dugo čeka
- Poison_Ivy
#19 Re: HELICOBACTER PYLORI
Upravo to, ja se više i ne sjećam kako mi je bilo dok sam je pila jer sam prije nje prošla pakao konstantnog povraćanja i redovnih odlazaka na infuziju. Sve poslije je bila pjesmica.Lesika_zz wrote:Koristila sam i ja trojnu terapiju. Ja sam se osjecala grozno, malaksalo, bila mi je stalno muka, nekad sam i povracala a sto je najgore pocela sam padati u depresiju. Pocesto sam plakala bez nekog razloga, bila sam neraspolozena i tuzna. Terapija je stvarno mukotrpna, ali kada sam je zavrsila osjecala sam se kao preporodjeno.švrljo wrote:Da li ste se vi osjecali lose tokom koristenja trojne terapije?
Iskustva?
Meni se čini da sam ja uporedo s njom, a možda se i varam, trošila Ranisan, 3x1 po preporuci ljekara, pa mi možda zato nije bilo takvih problema.
-
scuba_blue
#20 Re: HELICOBACTER PYLORI
Pozdrav
Malo da aktiviram ovu temu
Trebao bih uraditi test na Helicobacter, i dobio sam uputnicu za DIP, međutim oni već neko vrijeme ne rade ovaj test jer nemaju nekog materijala i ne znaju kada će ponovo moći raditi testove.
Da li imate preporuku za pouzdanu kliniku gdje se može uraditi test, i koliko košta samo testiranje?
U slučaju da test uradim u privatnoj klinici da li gubim pravo da na recept dobijem terapiju za liječenje (izvinjavam se na neupućenosti)
U novembru 2014. sam radio nalaze u jednoj privatnoj klinici (koje nisam platio) i koji su naknadno stigli mailom, i primjetio sam da imam pozitivna antitijela na ovu baketeriju pa bih to htio detaljnije ispitati.
Nemam neke želučane tegobe ili simptome.
Unaprijed hvala na pomoći i preporuci
Malo da aktiviram ovu temu
Trebao bih uraditi test na Helicobacter, i dobio sam uputnicu za DIP, međutim oni već neko vrijeme ne rade ovaj test jer nemaju nekog materijala i ne znaju kada će ponovo moći raditi testove.
Da li imate preporuku za pouzdanu kliniku gdje se može uraditi test, i koliko košta samo testiranje?
U slučaju da test uradim u privatnoj klinici da li gubim pravo da na recept dobijem terapiju za liječenje (izvinjavam se na neupućenosti)
U novembru 2014. sam radio nalaze u jednoj privatnoj klinici (koje nisam platio) i koji su naknadno stigli mailom, i primjetio sam da imam pozitivna antitijela na ovu baketeriju pa bih to htio detaljnije ispitati.
-
hali gali halid
#21 Re: HELICOBACTER PYLORI
J**o te k'o da imam ove sipmtome... Trebao bih ja do Mačkića malo...
- Altsa
#22 Re: HELICOBACTER PYLORI
kakve veze ima kolonoskopija sa bakterijomsemso_bonaparte wrote:To bi trebalo uraditi kod svakog gastro pregleda, meni u eurofarmu to dzaba uradili, ali ja sam isao na gastroskopiju.
-
scuba_blue
#23 Re: HELICOBACTER PYLORI
Ok.. neka preporuka?scuba_blue wrote:Pozdrav
Malo da aktiviram ovu temu![]()
U slučaju da test uradim u privatnoj klinici da li gubim pravo da na recept dobijem terapiju za liječenje (izvinjavam se na neupućenosti)![]()
- ganjeta
#24 Re: HELICOBACTER PYLORI
Ma većina tih privatnih lab. radi one brze testove a to ti nije pouzdano ni sekunde, tako da sačekaj reagense na Mikrobilogiji. Valjda sad bude kad se vlast oformi u Kantonu.
-
razonoda
#25 Re: HELICOBACTER PYLORI
Kako sam ja shvatila mog dr, bakterija napada sluznicu stomaka. I meni je predlozio kol. da nije problem u tom dijelu.Nasla sam negddje na int. da bakterija ,ako se ne tretira moze izazvati rak stomaka.Altsa wrote:kakve veze ima kolonoskopija sa bakterijomsemso_bonaparte wrote:To bi trebalo uraditi kod svakog gastro pregleda, meni u eurofarmu to dzaba uradili, ali ja sam isao na gastroskopiju.