Radna knjižica i zvanja
Moderator: anex
-
ZeKoU
#1 Radna knjižica i zvanja
Pozdrav forumaši,
dobio sam od svog fakulteta diplomu da sam stekao zvanje dipl.inženjer (5 god.). Trenutno sam u radnom odnosu i ranije sam imao zvanje inženjer-bachelor (3 god.). Interesuje me gdje trebam otići da upišem novo zvanje u knjižicu (opština pretpostavljam) i da li bih ostvario ikakva odredjena prava - ili ako neko zna gdje bih mogao pogledati kakav pravilnik ili nesto sl. da znam na cemu sam. Hvala!
dobio sam od svog fakulteta diplomu da sam stekao zvanje dipl.inženjer (5 god.). Trenutno sam u radnom odnosu i ranije sam imao zvanje inženjer-bachelor (3 god.). Interesuje me gdje trebam otići da upišem novo zvanje u knjižicu (opština pretpostavljam) i da li bih ostvario ikakva odredjena prava - ili ako neko zna gdje bih mogao pogledati kakav pravilnik ili nesto sl. da znam na cemu sam. Hvala!
-
enx
#2 Re: Radna knjižica i zvanja
Uzmeš knjižicu s posla i u opštinu stanovanja da ti upišu diplomu.
Na poslu, da te rasporede, s novim rješenjem i onda bi ti trebali promijeniti prijavu M1 tako da možeš da se vodiš da radiš pod tom stručnom spremom, i dobijaš odgovarajuću platu, ako hoće naravno. Ako ti to nešto znači. A znači ako hoćeš da tražiš posao sa tom stručnom spremom (radno iskustvo nakon sticanja zvanja........).
Na poslu, da te rasporede, s novim rješenjem i onda bi ti trebali promijeniti prijavu M1 tako da možeš da se vodiš da radiš pod tom stručnom spremom, i dobijaš odgovarajuću platu, ako hoće naravno. Ako ti to nešto znači. A znači ako hoćeš da tražiš posao sa tom stručnom spremom (radno iskustvo nakon sticanja zvanja........).
- hadzinicasa
#3 Re: Radna knjižica i zvanja
ako je zaposlen, ide u općinu u kojoj mu je registrirana firma i u toj općini upisuje spremu u radnu knjižicu.enx wrote:Uzmeš knjižicu s posla i u opštinu stanovanja da ti upišu diplomu.
-
enx
#4 Re: Radna knjižica i zvanja
Nije važno u koju će, može u onu koja mu je pod nogom!hadzinicasa wrote:ako je zaposlen, ide u općinu u kojoj mu je registrirana firma i u toj općini upisuje spremu u radnu knjižicu.enx wrote:Uzmeš knjižicu s posla i u opštinu stanovanja da ti upišu diplomu.
- hadzinicasa
#5 Re: Radna knjižica i zvanja
Važno je, to ti i govorim, mora ići u općinu u kojoj mu je registrirana firma. iz iskustvaenx wrote:Nije važno u koju će, može u onu koja mu je pod nogom!hadzinicasa wrote:ako je zaposlen, ide u općinu u kojoj mu je registrirana firma i u toj općini upisuje spremu u radnu knjižicu.enx wrote:Uzmeš knjižicu s posla i u opštinu stanovanja da ti upišu diplomu.
-
ZeKoU
#6 Re: Radna knjižica i zvanja
@hadzinicasa
Upravu si, danas sam saznao da moram u općinu u kojoj je firma.
@HenryKinasky
Na diplomi stoji ovako: "DIPLOMA o stečenoj akademskoj tituli i zvanju magistar elektrotehnike - Diplomirani inženjer elektrotehnike, odsjek...". Dakle, mislim da ovi politikanti pokušavaju ovaj Bologna sistem nategnuti malo zapadnjački a malo i po starom sistemu. Po mom skromnom mišljenju, jedina pozitivna stvar ovog sistema jeste mogućnost lakše nostrifikacije i prelaska na neke od studija u Evropi. Dakle benefit je samo dok si student. Nakon toga, ako odrabotaš tih 5 godina, na radnom mjestu to i nema neki uticaj....Spona između fakultetskog znanja i posla koji radim u BiH (a u struci ) je samo "vlastito interesovanje". Od ovoga što danas radim, ETF me naučio svega nekih 10%. Najžalosnija činjenica je to što na fakultetu i dalje propagiraju filozofiju "fakultet treba da te nauči da razmišljaš" a rade sve u cilju birokratizacije i formalizacije procesa tj. "srednjoškolizaciji" koji su kontrarni prethodnoj pretpostavci. Svaka dubioznost u studiju i vlastito interesovanje za pojedine materije rezultira vlastitim neuspijehom jer "bologna nema vremena". Žao mi je novijih generacija koje će da ganjaju taj "kvantitet" po cijeni vlastitih džepova jer je komercijalizacija neminovna. U neku ruku to će ih možda i osvijestiti da sami i sada moraju da se brinu za budućnost. Ne bih dalje.
@HenryKinasky
Na diplomi stoji ovako: "DIPLOMA o stečenoj akademskoj tituli i zvanju magistar elektrotehnike - Diplomirani inženjer elektrotehnike, odsjek...". Dakle, mislim da ovi politikanti pokušavaju ovaj Bologna sistem nategnuti malo zapadnjački a malo i po starom sistemu. Po mom skromnom mišljenju, jedina pozitivna stvar ovog sistema jeste mogućnost lakše nostrifikacije i prelaska na neke od studija u Evropi. Dakle benefit je samo dok si student. Nakon toga, ako odrabotaš tih 5 godina, na radnom mjestu to i nema neki uticaj....Spona između fakultetskog znanja i posla koji radim u BiH (a u struci ) je samo "vlastito interesovanje". Od ovoga što danas radim, ETF me naučio svega nekih 10%. Najžalosnija činjenica je to što na fakultetu i dalje propagiraju filozofiju "fakultet treba da te nauči da razmišljaš" a rade sve u cilju birokratizacije i formalizacije procesa tj. "srednjoškolizaciji" koji su kontrarni prethodnoj pretpostavci. Svaka dubioznost u studiju i vlastito interesovanje za pojedine materije rezultira vlastitim neuspijehom jer "bologna nema vremena". Žao mi je novijih generacija koje će da ganjaju taj "kvantitet" po cijeni vlastitih džepova jer je komercijalizacija neminovna. U neku ruku to će ih možda i osvijestiti da sami i sada moraju da se brinu za budućnost. Ne bih dalje.
- malaplavooka
#7 Re: Radna knjižica i zvanja
Ne zamaraj se sad s tim.Završio si i to ti je najvažnije.Sad gledaj da na osnovu "papira" koji si dobio nađeš sebi adekvatan ambijent za napredovanje, tek sad počinje pravo sticanje znanja...naravno ako hoćeš,mada ne znam ko ne bi htio da je stručan i osposobljen shodno svom obrazovanju. Uvijek je bilo i uvijek će biti da se "posao uči na poslu"...Znam po sebi.Još ako budeš imao nekog ko će te uputiti i biti ti mentor??? Odlično. U svakom slučaju :ČestitamZeKoU wrote:@hadzinicasa
@HenryKinasky
-
enx
#8 Re: Radna knjižica i zvanja
Moja koleginica upisala diplomu u općini stanovanja (Stari grad) a radi u općini Centar.hadzinicasa wrote:Važno je, to ti i govorim, mora ići u općinu u kojoj mu je registrirana firma. iz iskustvaenx wrote:Nije važno u koju će, može u onu koja mu je pod nogom!hadzinicasa wrote:
ako je zaposlen, ide u općinu u kojoj mu je registrirana firma i u toj općini upisuje spremu u radnu knjižicu.
-
ZeKoU
#9 Re: Radna knjižica i zvanja
Samo da potvrdim, ipak sam nosio knjižicu u opštinu kojoj pripada firma. To mi je savjetovala i HR-ica u firmi.
LP
LP
- iceman ze
#10 Re: Radna knjižica i zvanja
Ako imam zvanje magistra, koje se razlikuje od fakulteta dodiplomskog, da li mogu se javiti na konkurs za radno mjesto, s obzirom da mi magistarski odgovara profilu zaposlenja, za radno mjesto koje su raspisali.
-
ZeKoU
#11 Re: Radna knjižica i zvanja
@iceman.ze
Pozdrav,
možeš se prijaviti slobodno. Mada, trebaš se raspitati i vidjeti da li će te platiti dovoljno za tvoje zvanje, ili - da li će im smetati tvoje zvanje. Imam prijatelja koji je dobio otkaz nakon što su u firmi saznali da je upisao doktorat.
Pozdrav,
možeš se prijaviti slobodno. Mada, trebaš se raspitati i vidjeti da li će te platiti dovoljno za tvoje zvanje, ili - da li će im smetati tvoje zvanje. Imam prijatelja koji je dobio otkaz nakon što su u firmi saznali da je upisao doktorat.
-
Kralj Tvrtko I.
#12 Re: Radna knjižica i zvanja
Koliko dana traje ovo upisivanje diplome u radnju knjiziicu i to...?
radi se o prekvalifikaciji, srednja strucna sprema...
-
ZeKoU
#13 Re: Radna knjižica i zvanja
Ne duze od sedam dana.Kralj Tvrtko I. wrote:Koliko dana traje ovo upisivanje diplome u radnju knjiziicu i to...?
- dingosp0
#14 Re: Radna knjižica i zvanja
haj usput da i ja pitam, da ne otvaram temu..
u americi sam zavrsio 2 godine fakulteta... kod njih fakultet ide po 2,4,6,8 godina...
2 godine si undergraduate (associate in science)
4 bachelor of arts
6 master of arts
8 phd (ja mislim)
sad moja diploma je sa fakulteta za kriminalistiku, i izvrsio sam nostrifikaciju (bilo je problema) i dodjelili su mi zvanje "Kriminalist" (ne diplomirani, vec samo kriminalist)
a vako mi pise u radnjoj knjizici :
"Rjesenje o Priznanju Diplome Vise Strucne Spreme i Visokoskolska kvalifijacija "Associate in Science- KRIMINALIST"
sad ne kontam, piznata je VSS ali nemam zvanje Diplomirani Kriminalist i ne mogu imati jer nemam dovoljno kredita, primjera radi, da sutra izadje konkurs za mladog inspektora u mupu ja sig nebi mogao predati za to jer nisam diplomirani... pa onda se pitam za koji posao koji trazi VSS mogu uopste predati? I dali mogu uposte? Mozel mi neko ovo pojasniti? Ovaj nas Univerzitet za nostifikaciju je tako nejasan i uopste nema zakona koji jasno definise sta se moze priznati sta ne...
u americi sam zavrsio 2 godine fakulteta... kod njih fakultet ide po 2,4,6,8 godina...
2 godine si undergraduate (associate in science)
4 bachelor of arts
6 master of arts
8 phd (ja mislim)
sad moja diploma je sa fakulteta za kriminalistiku, i izvrsio sam nostrifikaciju (bilo je problema) i dodjelili su mi zvanje "Kriminalist" (ne diplomirani, vec samo kriminalist)
a vako mi pise u radnjoj knjizici :
"Rjesenje o Priznanju Diplome Vise Strucne Spreme i Visokoskolska kvalifijacija "Associate in Science- KRIMINALIST"
sad ne kontam, piznata je VSS ali nemam zvanje Diplomirani Kriminalist i ne mogu imati jer nemam dovoljno kredita, primjera radi, da sutra izadje konkurs za mladog inspektora u mupu ja sig nebi mogao predati za to jer nisam diplomirani... pa onda se pitam za koji posao koji trazi VSS mogu uopste predati? I dali mogu uposte? Mozel mi neko ovo pojasniti? Ovaj nas Univerzitet za nostifikaciju je tako nejasan i uopste nema zakona koji jasno definise sta se moze priznati sta ne...
- iceman ze
#15 Re: Radna knjižica i zvanja
ZeKoU wrote:@iceman.ze
Pozdrav,
Provjericu to ovih dana na jednom od konkursa, vidjecu i stav nadleznih. U svakom slucaju dobicu odgovor, tako da i ostali mogu znati.
-
Kralj Tvrtko I.
#16 Re: Radna knjižica i zvanja
original diploma ili moze kopija? :SZeKoU wrote:Ne duze od sedam dana.Kralj Tvrtko I. wrote:Koliko dana traje ovo upisivanje diplome u radnju knjiziicu i to...?
Edit:
Bio danas, predao...20KM takse za ovjeru kopije diplome
Jedino pozitivno sto ce sutra biti sve gotovo...