banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
Moderator: anex
- žulijan asanž
#1 banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
može li banka aktivirati mjenicu na nedospjeli dio kredita i u kojim slučajevima?
hipoteza:
nisam vratio 2 rate kredita, a na računu imam dovoljno sredstava da vratim kompletan iznos kredita sa kamatom. može li banka aktivirati mjenicu i meni (prije vremena preciziranog otplatnim planom) skinuti s računa kompletan iznos kredita ?
hipoteza:
nisam vratio 2 rate kredita, a na računu imam dovoljno sredstava da vratim kompletan iznos kredita sa kamatom. može li banka aktivirati mjenicu i meni (prije vremena preciziranog otplatnim planom) skinuti s računa kompletan iznos kredita ?
-
SaMaster
#2 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
A zasto ne bi mogla? Pa mijenica ti je hajmo reci kljuc za sva vrata. Ono sto nisam siguran, da li se nakon jednog iskoristenja, ista moze i dalje koristiti. Mislim da ne, ali nek me ispravi neko ko zna bolje. Ne vidim zasto bi banka to rizikovala za ovaj slucaj jer opcenito se to povlaci samo onog trenutka kada postoji mogucnost cijelokupnog izmirenja duga...
- žulijan asanž
#3 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
SaMaster wrote:A zasto ne bi mogla? Pa mijenica ti je hajmo reci kljuc za sva vrata. Ono sto nisam siguran, da li se nakon jednog iskoristenja, ista moze i dalje koristiti. Mislim da ne, ali nek me ispravi neko ko zna bolje. Ne vidim zasto bi banka to rizikovala za ovaj slucaj jer opcenito se to povlaci samo onog trenutka kada postoji mogucnost cijelokupnog izmirenja duga...
kako mislis zasto ne bi mogla??
evo primjer:
ja sam uzeo kredit od 5000 KM na 36 mjeseci.
vraćao sam kredit uredno 12 mjeseci, a onda sam ušao u probleme - kasnim dva mjeseca i dugujem banci dvije rate.
kako banka može aktivirati instrument obezbjeđenja na nešto što ja još uvijek ne dugujem (preostale rate). ja po ugovoru taj novac još uvijek ne dugujem, pa mi nije jasno koji je osnov za aktiviranje insturmenata osiguranja na dug koji još uvijek po ugovoru i otplatnom planu nije dospio!
i btw, nije mIjenica nego mJenica i nije cIjelokupnog nego cJelokupnog
-
SaMaster
#4 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
E jbg sad jos i pravopis ispravljaj. Pa nije pismena zadaca
Ali cek, nisam ste skontao onda, kako mislis dug nije dospio? Pa ako kasnis vec dviej rate, naravno da je dospio, najmanje ta jedna rata(prva od dvije)...
Svaka rata dospjeva po otplatnom planu koliko me pamcenje sluzi...
Ali cek, nisam ste skontao onda, kako mislis dug nije dospio? Pa ako kasnis vec dviej rate, naravno da je dospio, najmanje ta jedna rata(prva od dvije)...
Svaka rata dospjeva po otplatnom planu koliko me pamcenje sluzi...
- žulijan asanž
#5 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
SaMaster wrote:E jbg sad jos i pravopis ispravljaj. Pa nije pismena zadaca![]()
![]()
![]()
dospjele su dvije rate tek. preostalo je još puno rata za platiti. a te preostale rate su u okviru otplatnog plana. vidim da nisi baš vičan bankarstvu
-
SaMaster
#6 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
Ocigledno da ti mene nisi skonto. Ako mislis da nisam, ond procitaj sta sam ti napisao u prvom postu.
A ti me sa svojim pravopisom uzeo ....
Banka ce, i to budi siguran, iskoristiti mjenicu samo onda kada bude trebala i mogla namiriti cijeli dug. A kako i sam kazes to ce biti kad budu dospjele sve rate. To sam ti pokusao reci gore u psotu, al ocigledno nisi shvatioNe vidim zasto bi banka to rizikovala za ovaj slucaj jer opcenito se to povlaci samo onog trenutka kada postoji mogucnost cijelokupnog izmirenja duga...
Last edited by SaMaster on 05/12/2011 21:43, edited 1 time in total.
- žulijan asanž
#7 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
jesi ti ikad pročitao zakon o izvršnom postupku?SaMaster wrote:Ocigledno da ti mene nisi skonto. Ako mislis da nisam, ond procitaj sta sam ti napisao u prvom postu.
A ti me sa svojim pravopisom uzeo ....Ne vidim zasto bi banka to rizikovala za ovaj slucaj jer opcenito se to povlaci samo onog trenutka kada postoji mogucnost cijelokupnog izmirenja duga...
-
SaMaster
#8 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
Ok, svrati kod mene u Sparkasse pa da ti objasnim neke stvari... 
- žulijan asanž
#9 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
ne moram ja kod tebe svraćati jer vidim da si najvjerovatnije portir u Sparkasse.SaMaster wrote:Ok, svrati kod mene u Sparkasse pa da ti objasnim neke stvari...
- žulijan asanž
#10 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
a šta onda kad je kredit na 120 mjeseci?SaMaster wrote:Banka ce, i to budi siguran, iskoristiti mjenicu samo onda kada bude trebala i mogla namiriti cijeli dug. A kako i sam kazes to ce biti kad budu dospjele sve rate. To sam ti pokusao reci gore u psotu, al ocigledno nisi shvatio
i u tom slučaju će banka čekati da dospiju sve rate?
nemoj se provaljivati molim te
-
SaMaster
#11 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
Hahaha pa ti stavrno ne razumijes neke stavri! A jel ti stavrno mislis da je mjenica prvo sredstvo koje banka povlaci u svoju korist kada napalcuje svoj dug? Ako tako mislis onda stavrno bolje idi odmah palti te dvije rate, i rahat budi...
- žulijan asanž
#12 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
e jebi ga sad si i potvrdio da si portirSaMaster wrote:Hahaha pa ti stavrno ne razumijes neke stavri! A jel ti stavrno mislis da je mjenica prvo sredstvo koje banka povlaci u svoju korist kada napalcuje svoj dug? Ako tako mislis onda stavrno bolje idi odmah palti te dvije rate, i rahat budi...
u mom slučaju banka ima samo mjenicu. šta je problem? nije bilo hipoteke, nije bilo sudužništva, nije bilo lombarda, nije bilo nikakvih drugih instrumenta osiguranja osim mjenice.
šta ćemo sad?
- future millionaire
#13 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
u svakom trenutku banka a i ti bi trebao da znas ostatak duga, cim prestanes redovno placati rate ti si jednostrano prekinuo ugovor i dospio je ostatak duga koji nisi vratio bez kamata
-
SaMaster
#14 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
Mislim ispade bezze prepucavanje, a nisam htio da tako bude. Dobronamjerno ti rekoh svrati do banke da ti neke stavri pojasnim...Odi u bilo koju drugu banku pa cak i tu svoju pa poslusaj sta ce ti ljudi reci. U krajnjem slucaju, ako ti banka vec nije blokirala racun, ati i dalje neces da platis, digni lovu i misli da je sve ok...
-
SaMaster
#15 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
žulijan asanž wrote:e jebi ga sad si i potvrdio da si portirSaMaster wrote:Hahaha pa ti stavrno ne razumijes neke stavri! A jel ti stavrno mislis da je mjenica prvo sredstvo koje banka povlaci u svoju korist kada napalcuje svoj dug? Ako tako mislis onda stavrno bolje idi odmah palti te dvije rate, i rahat budi...![]()
u mom slučaju banka ima samo mjenicu. šta je problem? nije bilo hipoteke, nije bilo sudužništva, nije bilo lombarda, nije bilo nikakvih drugih instrumenta osiguranja osim mjenice.
šta ćemo sad?
A da li si negdje zaposlen ili banka daje kredit svakome tek tako?
- žulijan asanž
#16 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
bio do prije dvije rateSaMaster wrote:žulijan asanž wrote:e jebi ga sad si i potvrdio da si portirSaMaster wrote:Hahaha pa ti stavrno ne razumijes neke stavri! A jel ti stavrno mislis da je mjenica prvo sredstvo koje banka povlaci u svoju korist kada napalcuje svoj dug? Ako tako mislis onda stavrno bolje idi odmah palti te dvije rate, i rahat budi...![]()
šta ćemo sad?
A da li si negdje zaposlen ili banka daje kredit svakome tek tako?
-
SaMaster
#17 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
A sta ako banka pokrene proces prinudne naplate kod sudskog organa? Kakav sad odgovor imas? Sta ces tada?
Nisi svjestan da ce ti sve sto imas uzeti i prodat za sitne pare da bi naplatili svoje. Pa jel mislis da bi i dobio kredit da banka nema nacin da ti naplati svoje obaveze?
Mislim bezze mi se raspravljat s tobom kad ocigledno pokusavas doci do odg koji ce tebe zadovoljiti i gdje ce ti neko reci "u pravu si, ne mogu ti nista". Nije tako prijatelju iako bi mi bilo drago zbog tebe...Necu vise komentarisati ovakve zajebancije...
Nisi svjestan da ce ti sve sto imas uzeti i prodat za sitne pare da bi naplatili svoje. Pa jel mislis da bi i dobio kredit da banka nema nacin da ti naplati svoje obaveze?
Mislim bezze mi se raspravljat s tobom kad ocigledno pokusavas doci do odg koji ce tebe zadovoljiti i gdje ce ti neko reci "u pravu si, ne mogu ti nista". Nije tako prijatelju iako bi mi bilo drago zbog tebe...Necu vise komentarisati ovakve zajebancije...
Last edited by SaMaster on 05/12/2011 22:00, edited 1 time in total.
- žulijan asanž
#18 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
nemam imovine, mogu samo da me sodomizirajuSaMaster wrote:A sta ako banka pokrene proces prinudne naplate kod sudskog organa? Kakav sad odgovor imas? Sta ces tada?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#19 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
Dok god imas pokretne i nepokretne imovine naje'o si.. A ko da gledam žulijan vozi nekog pezoa.. 2002-2003 godina, plavkasta kosica i koznjak..
- žulijan asanž
#20 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
krivo gledaš burazeregentoo wrote:Dok god imas pokretne i nepokretne imovine naje'o si.. A ko da gledam žulijan vozi nekog pezoa.. 2002-2003 godina, plavkasta kosica i koznjak..
-
desertrose
#21 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
zavisi u kojoj banci se kreditiraš.svaka banka ima svoju politiku,prije nego aktivira mjenicu iskoristit će ostale instrumente obezbjeđenja,kojih ti koliko sam shvatila nemaš.takođe zavisi i koliko si mjenica potpisao.u svakom slučaju,budi spreman na psihološki pritisak u narednom periodu od strane službenika banke kojoj duguješžulijan asanž wrote:može li banka aktivirati mjenicu na nedospjeli dio kredita i u kojim slučajevima?
hipoteza:
-
desertrose
#22 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
bgt jesi li ti ikada prisustvovao prinudnoj naplati?uzet će ti sve samo ako si imovinu stavio pod hipoteku,drugo ništa budi siguranSaMaster wrote:A sta ako banka pokrene proces prinudne naplate kod sudskog organa? Kakav sad odgovor imas? Sta ces tada?
- žulijan asanž
#23 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
ma palamudi čovjek bezvezedesertrose wrote:bgt jesi li ti ikada prisustvovao prinudnoj naplati?uzet će ti sve samo ako si imovinu stavio pod hipoteku,drugo ništa budi siguranSaMaster wrote:A sta ako banka pokrene proces prinudne naplate kod sudskog organa? Kakav sad odgovor imas? Sta ces tada?
-
underground
#24 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
Zasto ne placas rate ako imas novac na racunu?
Normalno da mogu da aktiviraju mjenicu i namire se sa racuna ako ima novca na njemu. Postoji zakon o mjenicama koji sve to precizno i detaljno definise.
Normalno da mogu da aktiviraju mjenicu i namire se sa racuna ako ima novca na njemu. Postoji zakon o mjenicama koji sve to precizno i detaljno definise.
- žulijan asanž
#25 Re: banka-kredit-problemcic u hipotezi :)
nije stvar u tome da li mogu da aktiviraju mjenicu, nego na koji iznos aktiviraju mjenicu, kontaš?underground wrote:Zasto ne placas rate ako imas novac na racunu?
dakle, da li mjenicu aktiviraju samo na onaj dio duga koji je dospio, a neplaćen ili imaju pravo protestirati mjenicu i na dospjeli i na nedospjeli dio duga.