ESP i ASR
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sulejman__
#1 ESP i ASR
Moze li mi neko pojasniti sta je ESP a sta ASR ,odnosno koja im je razlika ??
-
goran16v
#2 Re: ESP i ASR
ASR - Anti Slip Regulation - sistem protiv proklizavanja pogonskih tockova. Cim detektuje proklizavanje tockova automatski oduzima gas.
ESP - Electronic Stability Program (ESC - Electronic Stability Control). Sistem koji detektuje smanjeno ili odutstvo kontrole upravljanja i osim oduzimanja gasa aktivira kocnice i to selektivno na svakom tocku po potrebi.
Pojednostavljeno receno oba sistema uzimaju podatke sa senzora ABS-a i njihove vrijednosti uporedjuju sa izlaznom snagom motora i ostalim parametrima u odredjenom trenutku i razlika je u tome sto ASR pomaze iskljucivo prilikom kretanja ili ubrzavanja tako sto elektonski oduzima gas i nema aktivacije kocnica, dok ESP aktivacijom kocnica poboljsava upravljanje prilikom promjene pravca ili naglog naleta na prepreku.
ESP - Electronic Stability Program (ESC - Electronic Stability Control). Sistem koji detektuje smanjeno ili odutstvo kontrole upravljanja i osim oduzimanja gasa aktivira kocnice i to selektivno na svakom tocku po potrebi.
Pojednostavljeno receno oba sistema uzimaju podatke sa senzora ABS-a i njihove vrijednosti uporedjuju sa izlaznom snagom motora i ostalim parametrima u odredjenom trenutku i razlika je u tome sto ASR pomaze iskljucivo prilikom kretanja ili ubrzavanja tako sto elektonski oduzima gas i nema aktivacije kocnica, dok ESP aktivacijom kocnica poboljsava upravljanje prilikom promjene pravca ili naglog naleta na prepreku.
Last edited by goran16v on 22/11/2011 18:14, edited 2 times in total.
- Bullet Tooth Tony
#3 Re: ESP i ASR
ASR je anti-slip regulation i kako mu samo ime kaze sprjecava gubitak trakcije na automobilima.Ukoliko je snaga motora koja se u tom trenutku prenosi preko momenta na podlogu prevelika i dovodi to proklizavanja , sistem automatski regulise moment elektronickim gasom i kocenjem tocka koji ce proklizati u svrhu postizanja idealne trakcije , dok ESP ili Electronic Stability Programme je zaduzen za korigovanje bilo koje vrste upravljanja koja bi dovela do proklizavanja (oversteer/understeer) tako sto koci svakim tockom individualno . Automobili sa ESP-om imaju i ASR a automobili s ASR ne moraju imati ESP ... ne znam kako bi ti nekako drugacije objasnio

- AmADin_gospo
#5 Re: ESP i ASR
Sva starija auta, pogotovo s dobošima imaju ASS, tj. Ako Stane Stane 
-
AdnanSA
#6 Re: ESP i ASR
ESP da da i da. Zakonom ga uvesti jer stvarno pomaže. Mada ja za svojih 18 godina staža još nisam došao u situaciju da tako mnogo izgubim kontrolu da mi je zatrebao ESP. ASR dobar za one koji pojma nemaju o vožnji a za ostale i nije nužan. Ja ga lično ugasim na svom autu kada postane gusto. Ponekada ti treba i više snage nego što točkovi mogu prenjeti na podlogu. Zvuči besmisleno ali je tako. ASR ti nekada toliko snage oduzme motoru baš u momentu kada trebaš da proguliš. Što se tiče ovog clipa iz Fifth Gear toliko je fake ovaj dio sa ASR i kretanju na ledenoj uzbrdici da je smiješno. Upalio ASR i vratio se 10 metara i zaletio i onda ko biva ide a bez ASR se vratio metar unazad samo. Onde ne bi mogao da krene 4x4 a ne FWD auto. 
-
sfera
#7 Re: ESP i ASR
Da se nadovežem na temu da ne postavljam novu šta su ETS i EPC radi se o mercedesu e klasi 1997 god.
- toniran
#8 Re: ESP i ASR
ja na polu isto imam ovaj EPC. Electronic Power Control , i meni se on uvjek pali kad mi stop svjetlo neko ne radi .sfera wrote:Da se nadovežem na temu da ne postavljam novu šta su ETS i EPC radi se o mercedesu e klasi 1997 god.
- AmADin_gospo
#9 Re: ESP i ASR
zato jer je povezan preko prekidaća kočnice, a ako se el. kolo preko sijalice ne zatvori, neradi ti ni EPC, kao i ABS kod opela 90tih godina
- tovarish
#11 Re: ESP i ASR
Treba mi objašnjenje vezano za ESP. Zadnja dva auta su mi imala ESP, al kod novog-golf 4 imam tipku na kojoj piše ESP. Šta se dešava kad se ta tipka pritisne, jel' ga tako palim il' gasim?
- Bullet Tooth Tony
#13 Re: ESP i ASR
gasi ... trebalo bi ti pisati na tabli da je iskljucentovarish wrote:Treba mi objašnjenje vezano za ESP. Zadnja dva auta su mi imala ESP, al kod novog-golf 4 imam tipku na kojoj piše ESP. Šta se dešava kad se ta tipka pritisne, jel' ga tako palim il' gasim?