pitanje za knjigovođe, porodiljska naknada

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tttr

#1 pitanje za knjigovođe, porodiljska naknada

Post by tttr »

Da li je poslodavac u obavezi uplaćivati doprinose na porodiljsku naknadu ili neke druge doprinose za vrijeme primanja porodiljske naknade?

Ukoliko žena majka ne ostvari pravo na porodiljsku naknadu, koja se isplaćuje preko centra za socijalni rad, koje su obaveze poslodavca u tom slučaju? da li on ima obavezu isplate naknade ili plate za vrijeme porodiljskog odsustva?

hvala na pomoći
future millionaire

#2 Re: pitanje za knjigovođe, porodiljska naknada

Post by future millionaire »

U Kantonu Sarajevo, poslodavac nema nikakve obaveze prema zeni koja je na porodiljskom bolovanju, naknadu uplacuje zavod i to je to. Ako poslodavac zeli dobrovoljno da uplacuje jos nesto mimo te naknade koju joj uplacuje zavod, onda uplacuje i poreze i doprinose kao i na normalnu platu
tttr

#3 Re: pitanje za knjigovođe, porodiljska naknada

Post by tttr »

nažalost nije kanton sarajevo :sad:

u unsko sanskom kantonu, porodiljska naknada se ostvaruje ako si neprekidno u radnom odnosu 6 mjeseci prije porođaja. zanima me, šta ako se ne ostvari ovo pravo?
Ricken

#4 Re: pitanje za knjigovođe, porodiljska naknada

Post by Ricken »

Mislim da nema nikakvu obavezu, ali provjeri sa nekim iz svog Kantona.
zemomak

#5 Re: pitanje za knjigovođe, porodiljska naknada

Post by zemomak »

tttr wrote:nažalost nije kanton sarajevo :sad:

u unsko sanskom kantonu, porodiljska naknada se ostvaruje ako si neprekidno u radnom odnosu 6 mjeseci prije porođaja. zanima me, šta ako se ne ostvari ovo pravo?
to ti zavisi od kantona do kantona, razlicito uredjena i rjesena problematika, kod nas u ze do kantonu pravo na porodiljsku naknadu imaju samo zaposlene trudnice s tim sto nakon porodjaja poslodavac nema vise nista s tobom, naknadu ti isplacuje centar za socijalni rad, a doprinose bi trebao budzet kantona...al eto raspitaj se jos malo... :-D
Post Reply