STA JE PO ****DEFINICIJI**** MANIPULACIJA**** ?
-
margareta
#1 STA JE PO ****DEFINICIJI**** MANIPULACIJA**** ?
Jednostavno pitanje a od zivotnog je znacaja *MANIPULACIJA*.
Sta je zapravo manipulacija ?
-
vidiovo
manipulacija je na primjer kad se zavodi i truje omladina:
"Za borbu se moramo spremiti. Kao što se iz dosad izloženog vidi, borbe na našem putu mora biti. Ona se pored najbolje volje ne može izbjeći, te se za nju moramo spremati i psihološki i tehnički. U našem ideološkom odgoju i izgrađivanju moramo naročito naglasiti i podvući borbenost. Odabiraćemo i izgrađivaćemo ljude borbene do krajnosti, odlučne pobornike islamske misli. Na takvim ljudima počiva sudbina čitavog pokreta. Tokom svog ideološkog odgoja moraju naši, ne samo postati borbeni do krajnosti već se moraju upoznati i sresti sa efikasnim metodama bez kojih se jedna teška borba ne da ni voditi, ni pobjedonosno završiti. A pored toga za jednu oštru borbu potrebna je barem izvjesna doza isključivosti. Ako budemo takvi bili ne treba se bojati za budućnost Islama." AMEN.
"Za borbu se moramo spremiti. Kao što se iz dosad izloženog vidi, borbe na našem putu mora biti. Ona se pored najbolje volje ne može izbjeći, te se za nju moramo spremati i psihološki i tehnički. U našem ideološkom odgoju i izgrađivanju moramo naročito naglasiti i podvući borbenost. Odabiraćemo i izgrađivaćemo ljude borbene do krajnosti, odlučne pobornike islamske misli. Na takvim ljudima počiva sudbina čitavog pokreta. Tokom svog ideološkog odgoja moraju naši, ne samo postati borbeni do krajnosti već se moraju upoznati i sresti sa efikasnim metodama bez kojih se jedna teška borba ne da ni voditi, ni pobjedonosno završiti. A pored toga za jednu oštru borbu potrebna je barem izvjesna doza isključivosti. Ako budemo takvi bili ne treba se bojati za budućnost Islama." AMEN.
- manijak1
&&&&&&&&& %%%%%%%%% !!!!!!!!!!!!!! 
-
St.Germain
#5 Re: STA JE PO ****DEFINICIJI**** MANIPULACIJA**** ?
vrlo sirok pojam, postoje razni vidovi ali u sustini ih sve krasi bezgranicna prijemcivost za informacije iz vanjskog svijeta i uklanjanje skepse i individualnog suda kao filtera za percepciju. drugim rijecima ili razmisljas ili ne razmisljas svojom glavommargareta wrote:Jednostavno pitanje a od zivotnog je znacaja *MANIPULACIJA*.
- manijak1
-
verbal
pravu definiciju ne znam, ali ja bih svojim rijecima manipulaciju definisao kao:
prilagodjavanje osoba, predmeta, pravila i svega ostalog nasim sopstvenim potrebama
a kada koga zelimo izmanipulisati to najcesce postizemo vjestom retorikom ubjedjujuci ga da je sve to za njegovo dobro, a ako bas ne ide rijecima, onda korupcijom.
prilagodjavanje osoba, predmeta, pravila i svega ostalog nasim sopstvenim potrebama
a kada koga zelimo izmanipulisati to najcesce postizemo vjestom retorikom ubjedjujuci ga da je sve to za njegovo dobro, a ako bas ne ide rijecima, onda korupcijom.
-
CuraDrugogSistema
sta kaze Klaic o tome:
manipulacija lat. (manus-ruka): 1. rukovanje, baratanje, postupak; 2. manje-vise slozen zahvat u rucnom radu za koji treba velika tocnost (npr. kod pravljenja kompliciranih preparata, lijekova); 3. rukovodenje pri utovaranju i istovaru tereta sa brodova; 4. prenes vjesto varanje, pravljenje smicalica izvodenje podvala, spletkarenje;
predpostavljam da se pravi odgovor na ovdje postavljeno pitanje nalazi pod znacenjem 4.
manipulacija lat. (manus-ruka): 1. rukovanje, baratanje, postupak; 2. manje-vise slozen zahvat u rucnom radu za koji treba velika tocnost (npr. kod pravljenja kompliciranih preparata, lijekova); 3. rukovodenje pri utovaranju i istovaru tereta sa brodova; 4. prenes vjesto varanje, pravljenje smicalica izvodenje podvala, spletkarenje;
predpostavljam da se pravi odgovor na ovdje postavljeno pitanje nalazi pod znacenjem 4.
-
verbal
duzno postovanje g. Klaicu, ali ja se ne bih slozio ni sa jednim, jer manipulacijom se mijenjaobjekat koji izlozimo istoj. Npr, manipulacija fotografije, zvuka, medija itd.CuraDrugogSistema wrote:sta kaze Klaic o tome:
Ono sto je navedeno pod 1,2,3 zasigurno nije manipulacija, pod brojem 4 DA, ali veoma neprecizno opisano, jer se ne manipulira samo da bi se varalo i spletkarilo (npr manipulacija gena)
-
CuraDrugogSistema
pa to valjda objasnjeno pod 2?verbal wrote: duzno postovanje g. Klaicu, ali ja se ne bih slozio ni sa jednim...(npr manipulacija gena)
-
missA
#13 Re: STA JE PO ****DEFINICIJI**** MANIPULACIJA**** ?
prijemcivost, Germain, sta znaci ova rijec?St.Germain wrote: vrlo sirok pojam, postoje razni vidovi ali u sustini ih sve krasi bezgranicna prijemcivost za informacije iz vanjskog svijeta i uklanjanje skepse i individualnog suda kao filtera za percepciju. drugim rijecima ili razmisljas ili ne razmisljas svojom glavom
-
verbal
Za moj pojam nije, daleko od toga, a ti ako mislis da jeste, onda ne znas sta je manipulacija. hoces biti ljubazna pa navesti neki praktican primjer manipulacije koristeci se striktno opisom koji je naveo cijenjeni gospodin?CuraDrugogSistema wrote:pa to valjda objasnjeno pod 2?verbal wrote: duzno postovanje g. Klaicu, ali ja se ne bih slozio ni sa jednim...(npr manipulacija gena)
KLAIC: 2. manje-vise slozen zahvat u rucnom radu za koji treba velika tocnost (npr. kod pravljenja kompliciranih preparata, lijekova);
KAkve veze, matere ti mile, ima tocnost i slozenost rada sa manipulacijom?
MAnipuliranje je preradjivanje ili prilagodjavanje (nasim potrebama) necega sto je vec formirano, necega sto vec postoji u svom osnovnom obliku i generalno nema nista sa slozenoscu ili preciznosti. A baska ono "manje-vise". E, jest i strucnjak nabijem ga na harbiju.
Bez lazne skromnosti, ali jebes mi sve ako moja definicija nije bolja od verzije tog jebenog strucnjaka, mada bi se i ova moja mogla jos malo dotjerati
Manipulacija je prilagodjavanje osoba, predmeta, pravila i svega ostalog nasim sopstvenim potrebama
-
verbal
Evo ja ne bih lijen, pa ustadoh i razlistah Lademanns Leksikon i evo sta ta mudra knjiga kaze:
manipulacija (lat.): rucni rad; svjesno necasno ili nedozvoljeno tretiranje osoba, izraza ili predmeta; umjetnicki zahvat; - manipulator: u cirkuskom zargonu naziv za madjionicara koji se uglavnom koristi prstima prilikom izvodjenja trikova; - manipulirati: baratati, trljati, glacati, koristiti trikove
manipulacija (lat.): rucni rad; svjesno necasno ili nedozvoljeno tretiranje osoba, izraza ili predmeta; umjetnicki zahvat; - manipulator: u cirkuskom zargonu naziv za madjionicara koji se uglavnom koristi prstima prilikom izvodjenja trikova; - manipulirati: baratati, trljati, glacati, koristiti trikove
-
CuraDrugogSistema
@verbal: s obzirom da ja ne znam, a ti znas sta je manipulacija nemam ja sta tebi objasnjavat. drugo, tvoj zargon mi ne sjeda, i na koncu trece, nisam tip sto ispravlja krive Drine, tako ako ti se ne svida Klaiceva definicija obrati se njemu.
hajd u zdravlje.

hajd u zdravlje.
-
verbal
jebe se meni i za Klaicem i za tobom i za Drinom, da ti pravo kazem.CuraDrugogSistema wrote:@verbal: s obzirom da ja ne znam, a ti znas sta je manipulacija nemam ja sta tebi objasnjavat. drugo, tvoj zargon mi ne sjeda, i na koncu trece, nisam tip sto ispravlja krive Drine, tako ako ti se ne svida Klaiceva definicija obrati se njemu.
hajd u zdravlje.
javio sam se, jer je covjek pitao sta znaci manipulacija i to je sve, a ti se nemoj srditi na druge, ako nisi u stanju obrazloziti odgovore koje dajes.
-
CuraDrugogSistema
decko, ajde o'ladi
a sto bi ja nekom obrazlagala Klaica?
covjek je toliko jednostavan da se moze citat cim se slova nauce.
a sto bi ja nekom obrazlagala Klaica?
-
verbal
o matero, a imas li ti licnu korist unutar tog svog politickog ili religioznog djelovanja?imigrant wrote:Inace ispoljavanje "lukavog" uticaja na druge ljude koji vodi ka personalnoj tj licnoj koristi. (nemora biti personalna korist, moze biti korist ka nekom politickom ili religioznom cilju.
Ima primjenu u siroke svrhe sto bi se reklo!
pitam se, da li iko od vas uopste razmisli prije nego nesto napise?
-
verbal
nikako... suti i uci, voleimigrant wrote:Grohotom se pokusavam nasmijati.
ne ide
![]()
![]()
Kako coek da replicira na tako nesto glupo, kao sto je tvoj post?
tuzan si
evo pojasnicu ti:
hoces li pristati manipulirati ljudima (religijski i politicki) u ime vjerske zajednice ili politicke stranke, ako i sam nemas koristi iz toga? ako si normalan - NECES
Imas licne interese unutar svega toga (nagrade za zasluge u vidu materijalnih dobara, statusa i sl) i zato pristajes da se stavis u sluzbu.
A ako to radis bez interesa, onda to znaci da su TEBE IZMANIPULIRALI oni koji su te na to naveli.
Sudeci po tvojim dosadasnjim postovima, sumnjam da ces i sada ista shvatiti, ali to vec nije do mene.