Postoje tri vrste operacija koje se rade kod nas: postavljanje podesive trakice, vertikalna resekcija (sleeve) i gastrički bajpas.
U Sarajevu se za sada radi samo ova zadnja (i najkomplikovanija) procedura i to u Općoj Bolnici ”Prim. Dr. A. Nakaš” (pogledati OVDJE i OVDJE). Ova usluga se naplaćuje i to oko 6,000 KM za stanovnike KS ili oko 8,000 KM za ostale. Mislim da je nemoguće ići preko Zavoda.
Ono što je javnosti manje poznato je činjenica da su sve tri vrste operacija dostupne i na UKC Tuzla. Barijatrijski tim vodi dr. Fuad Pašić, a asistira dr. Miroslav Bekavac Bešlin, koji je barijatrijski hirurg br. 1 u Hrvatskoj. Operaciju je moguće dobiti preko Zavoda za zdravstveno osiguranje (svi pacijenti su to do sada i uspjeli), i potrebno je uraditi cijeli niz nalaza prije operacije (vjerujem da je i u Sarajevu tako).
Pošto sam u predoperativnoj fazi prikupljanja nalaza svima koji su zainteresirani mogu objasniti proceduru na KBC Tuzla. Što se tiče Sarajeva ne mogu pomoći, ali sam ostavila linkove na kojima se može dobiti dosta informacija.
Glavni preduslovi za bilo koju od barijatrijskih procedura su:
1. BMI 40 ili BMI 35 sa pridruženim komorbiditetima (povišen šećer, povišen pritisak i ostali simptomi metaboličkog sindroma)
2. nepostojanje drugih smetnji koje mogu uzrokovati pretilost. Ovdje se radi o poremećajima štitne i nadbubrežne žlijezde, te hipofize (utvrđuje se serijom nalaza koji se rade u predoperativnom periodu)
3. neuspjeli pokušaji mršavljenja, tj. onaj famozni jo-jo sindrom.
4. zeleno svjetlo psihologa i psihijatra.
5. volja da se skine određeni broj kilograma prije same operacije
Što se tiče procedure u Tuzli, imam sve kontakte i mogu ih proslijediti ozbiljno zainteresiranima (ne bih baš privatne brojeve telefona i e-mail adrese ostavljala javno).
Što se tiče komentiranja na ovu osjetljivu temu, molim vas da se okanite komentara "jedite manje, pa ćete smršati"-iza pretilosti osoba koje trebaju ovakvu vrstu pomoći stoji puno više od pukog punjenja tanjira. Razlozi su individualni, kao i nivo motivacije za mršavljenje.
Svi savjeti na polju zdrave hrane i tjelesne aktivnosti su dobrodošli, jer svaki barijatrijski pacijent mora biti svjestan da je bez promjene stila života ova operacija uzaludno trošenje vremena.
PS
Kada sam prvi put posjetila hirurga moj BMI je bio 47,8. Nakon 3 mjeseca ganjanja nalaza, dijete i vrhunske motivacije
Pozdrav svima