uz svaki odgovor želim obrazloženje

Nisam matematičar, ali 25% (četiri odgovora), iako kontam, dva su odgovora 25%, pa onda ustvari imaš 3 ponuđena odgovora, ali sa 4 opcije, pa bi mi logičnije bilo 33,3%Duhovni Vođa wrote:
Ako nasumično odaberete odgovor na ovo pitanje, koja je šansa da ste upravu.armin.i.am wrote:moze li neko da mi prevede pitanje, sto preciznije
Mene interesuje sljedece:Duhovni Vođa wrote:
25? zasto?bahonnen wrote:Nema tu paradoksa i slično.
Matematika je egzaktna nauka.
Neki ovdje kao na pijaci licitiraju s odgovorima. Nema toga u matematici.
Da ne ponavljam, imate gore moje objašnjenje.
Uglavnom, odgovor je 25%. Tj., tačno je A i D.
P.S. Neki vide da su tačni A i D, pa onda saberu ta dva odogovora. Takvo šta može zvučati tačno nekome ko se ne razumije u matematiku.
Ovo je kao ono kad neko kobajagi dokaže da je 1+1=3, a pri tome u onome đto naziva dokazom napravi neku "nenamjernu" grešku.
u tome i jest folNe vidim drugu svrhu ponavljanja ovih 25%, osim kao zbunjujućeg faktora.
Kako bolan 25 ? Na dobrom si putu, samo produzi u tom smjeru, imaj na umu da su na dva mjesta 25 % i doci ces do 50 posto, koji takodjer nema smisla ... ma karina ... ovo nema smisla ...bahonnen wrote:Nema tu paradoksa i slično.
Matematika je egzaktna nauka.
Neki ovdje kao na pijaci licitiraju s odgovorima. Nema toga u matematici.
Da ne ponavljam, imate gore moje objašnjenje.
Uglavnom, odgovor je 25%. Tj., tačno je A i D.
P.S. Neki vide da su tačni A i D, pa onda saberu ta dva odogovora. Takvo šta može zvučati tačno nekome ko se ne razumije u matematiku.
Ovo je kao ono kad neko kobajagi dokaže da je 1+1=3, a pri tome u onome đto naziva dokazom napravi neku "nenamjernu" grešku.
bahonnen wrote:Vjerovatnoća da ćeš pogoditi je 25%.
Odaberite slučajnim odabirom jedno od slova: A, B, C i D.
Kolika je vjerovatnoća da ste pogodili:
A) 25%
B) 50%
C) 60%
D) 25%
moram te razocaratbahonnen wrote:Pošto ne čitate pažljivo moram se malo ponoviti.
Znači, zamislite da je sasvim nešto drugo ponuđeno kao odgovor pod A, B, C i D.
Ako slučajno birate odgovor vjerovatnoća je ista za svaki od brojeva, tj. 100%/4=25%.
Fol je u tome što pitanje ne kaže da odabereš jedan od odgovora, na šta se mnogi ovdje upecaju, nego kaže:
"AKO ODABERETE slučajnim odabirom..."
Znači ne "ODABERITE slučajnim odabirom..." nego "AKO ODABERETE slučajnim odabirom..."
Sam si dao odgovor.Magarece_godine wrote:Šanse su inače 1:4 to je znači 25 %
Mi taj odgovor imamo ponuđen pod A i D ... Eh sad, koji je od ta dva ... Znači pola pola 50 %
mislim da si prvi dio u pravu. imas 4 ponudjena odgovora, samo jedan odgovor je 25%. i mislim da fulas u drugom dijelu, jer niko ne pita koliko puta imas ponudjen tacan odgovor (to je ono sto zbunjuje) - ti moras dati samo jedan.Magarece_godine wrote:Šanse su inače 1:4 to je znači 25 %
Mi taj odgovor imamo ponuđen pod A i D ... Eh sad, koji je od ta dva ... Znači pola pola 50 %