Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
takač

#1 Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by takač »

Mnogi naši vozači ne znaju pravilo kada semafor radi da ne treba gledati znakove, tj. znak stop i znak ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza. Kada semafor ne radi ili kada je trepćuće žuto svijetlo tada važe znakovi o prvenstvu prolaza. Svjedok sam svakodnevnog nepoštivanja ovih pravila, a posebno na raskrsnici Bjelave - Čekaluša. Mislim da se 80 % nepravilno odvija saobraćaj na toj raskrsnici !
ljubav_aha

#2 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by ljubav_aha »

kod nas nema znakova,ako semafori ne rade,ali zato postoji pravilo ; first in-first out ,sto ce ti znak,ako je vozica/ac upoznat/a sa osnovnim pravilom
goran16v

#3 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by goran16v »

Zakon lijepo kaze: saobracaj je regulisan uputama sluzbenog lica, svjetlosnom, vertikalnom i horizontalnom signalizacijom kao i saobracajnim pravilima. Svjetlosna signalizacija je starija u odnosu na vretikalnu u slucaju krizanja pravaca jer regulise koje vozilo smije uci u raskrsnocu, tj presjeci pravac, a koje se obavezno zaustaviti fdo zelenog svjetla. Kad ne radi semafor stvar je vrlo jasna, postuje se vertikalna signalizacija, ako prvenstvo prolaza nije regulirano znakom vazi pravo prvenstva desne strane i vozila koje ne mijenja smijer.
U slucaju raskrsnice Dzidzikovac Cekalusa postuju se i semafor i znak prava prvenstva prolaza skretanaja u lijevo iz Dzidzikovca u Cekalusu u odnosu na pravac Bjelave Dzidzikovac Taj znak regulise pravo prvenstva na pravcu Dzidzikovac - Bjelave, dok semafor regulise krizanje pavaca Cemalusa/ Dzdikovac-Bjelave.
takač

#4 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by takač »

goran16v wrote:Zakon lijepo kaze: saobracaj je regulisan uputama sluzbenog lica, svjetlosnom, vertikalnom i horizontalnom signalizacijom kao i saobracajnim pravilima. Svjetlosna signalizacija je starija u odnosu na vretikalnu u slucaju krizanja pravaca jer regulise koje vozilo smije uci u raskrsnocu, tj presjeci pravac, a koje se obavezno zaustaviti fdo zelenog svjetla. Kad ne radi semafor stvar je vrlo jasna, postuje se vertikalna signalizacija, ako prvenstvo prolaza nije regulirano znakom vazi pravo prvenstva desne strane i vozila koje ne mijenja smijer.
U slucaju raskrsnice Dzidzikovac Cekalusa postuju se i semafor i znak prava prvenstva prolaza skretanaja u lijevo iz Dzidzikovca u Cekalusu u odnosu na pravac Bjelave Dzidzikovac Taj znak regulise pravo prvenstva na pravcu Dzidzikovac - Bjelave, dok semafor regulise krizanje pavaca Cemalusa/ Dzdikovac-Bjelave.
ja vas ne razumijem šta ste vi htjeli reći malo ste opširni.ja ću biti konkretan
kada semafor radi na raskrsnici bjelave - čekaluša tada vozila koja dolaze uz džidžikovac i skreću lijevo moraju propustiti vozila koja dolaze niz bjelave i idu pravo.problem je za mnoge vozače što misle da znak (trokut) treba poštovati a ne treba.niz bjelave ima znak (trokut) ali se on poštuje kada semafor ne radi ili je trepčuće svjetlo.
najviše su tu zabune napravili taksisti i kabadahije.
Chiefukan

#5 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by Chiefukan »

nije tačno, prednost imaju oni koji idu uz Džidžikovac i skreću lijevo prema Ćemaluši, nisi ti dobro te testove protabirio :) . Iako je zeleno na oba semafora, znak se gleda prije pravila desne strane.
atko

#6 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by atko »

Chiefukan wrote:nije tačno, prednost imaju oni koji idu uz Džidžikovac i skreću lijevo prema Ćemaluši, nisi ti dobro te testove protabirio :) . Iako je zeleno na oba semafora, znak se gleda prije pravila desne strane.
prvo se gleda pravilo kockaste glave ... pa jeli lik iz nase mahale ... pa onda po vlastitom izboru postuje sta ti se vise svidja ... neko volisemafor .. neko znak ... itd :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)
sparky

#7 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by sparky »

takač wrote:.
kad budes imao vremena posalji PP da se dogovorimo oko sudara na toj raskrsnici. ti nemoj postovati taj znak kad je semafor u funkciji a ja cu se nastimati,trebam svakako mjenjati blatobran :zjev:
:run:
stochar

#8 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by stochar »

pravilo kockaste glave! hahaha, odlicno! genijalno! definitivno jedno od najjacih pravila u Saraj'vu.

a, i mene uvijek nervira ta raskrsnica i htio sam pokrenuti temu. Ja isto mislim da tu prednost imaju auti koji idu uz Dzidzikovac i skrecu u Cekalusu.
pajero

#9 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by pajero »

Moje misljenje je da prednost imaju vozaci koja dolaze sa Bjelava jer oni nastavljaju put pravo tj ne skrecu. Vozaci koji dolaze uz Dzidzikovac moraju skrenuti lijevo i samim tim "sjeku" traku vozacima sa Bjelava. Tako ja gledam i mislim da je ispravno. :mrgreen: Znakovi vrijede samo kad semofori ne rade.
alcho

#10 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by alcho »

pajero wrote:Moje misljenje je da prednost imaju vozaci koja dolaze sa Bjelava jer oni nastavljaju put pravo tj ne skrecu. Vozaci koji dolaze uz Dzidzikovac moraju skrenuti lijevo i samim tim "sjeku" traku vozacima sa Bjelava. Tako ja gledam i mislim da je ispravno. :mrgreen: Znakovi vrijede samo kad semofori ne rade.
Da, znakovi vrijede kad semafor ne radi...ali ovdje je problem sto semafor radi, a i jednim i drugima je zeleno upaljeno
pajero

#11 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by pajero »

alcho wrote:
pajero wrote:Moje misljenje je da prednost imaju vozaci koja dolaze sa Bjelava jer oni nastavljaju put pravo tj ne skrecu. Vozaci koji dolaze uz Dzidzikovac moraju skrenuti lijevo i samim tim "sjeku" traku vozacima sa Bjelava. Tako ja gledam i mislim da je ispravno. :mrgreen: Znakovi vrijede samo kad semofori ne rade.
Da, znakovi vrijede kad semafor ne radi...ali ovdje je problem sto semafor radi, a i jednim i drugima je zeleno upaljeno
Znam, zato i kazem da vozaci koji dolaze "sjeku" put onima koji dolaze sa Bjelava.
takač

#12 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by takač »

Chiefukan wrote:nije tačno, prednost imaju oni koji idu uz Džidžikovac i skreću lijevo prema Ćemaluši, nisi ti dobro te testove protabirio :) . Iako je zeleno na oba semafora, znak se gleda prije pravila desne strane.
dragi prijatelju znak se ne gleda kada radi semafor...a ovi što idu uz džidžikovac moraju propustiti jer ko ide niz bjelave on ide pravo. mogu li ti reći da mnogi policajci neznaju ko ima prvenstvo. mnogi imaju svoja pravila.
pitaj nekoga ko je stručan pa ćeš vidjeti
takač

#13 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by takač »

sparky wrote:
takač wrote:.
kad budes imao vremena posalji PP da se dogovorimo oko sudara na toj raskrsnici. ti nemoj postovati taj znak kad je semafor u funkciji a ja cu se nastimati,trebam svakako mjenjati blatobran :zjev:
:run:
ako ti misliš da bi ti naplatio odštetu zeznuo si se
bilo je tu malo više sudara ali su ovi niz bjelave bili u pravu, ako nije kakav policajac tumačio dunđerski :lol:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#14 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by Entropio »

atko wrote: prvo se gleda pravilo kockaste glave
:lol:
takač

#15 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by takač »

atko wrote:
prvo se gleda pravilo kockaste glave ... pa jeli lik iz nase mahale ... pa onda po vlastitom izboru postuje sta ti se vise svidja ... neko volisemafor .. neko znak ... itd :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)
svaka čast baš je to tako
i ko je veći mangup.... taksisti odmah ebu m.... i tako pravi primitivizam....
pajero

#16 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by pajero »

takač wrote:
dragi prijatelju znak se ne gleda kada radi semafor...a ovi što idu uz džidžikovac moraju propustiti jer ko ide niz bjelave on ide pravo. mogu li ti reći da mnogi policajci neznaju ko ima prvenstvo. mnogi imaju svoja pravila.
pitaj nekoga ko je stručan pa ćeš vidjeti
Potpisujem do zadnjeg slova...
--usnee--

#17 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by --usnee-- »

prednost nemaju oni koji idu uz Džidžikovac, ali vecinom su ovi s bjelava sto silaze moralni pa zbog brda propustaju ove sa džidžikovca 8)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#18 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by Romeo 80 »

Baš mi je interesantno to vaše tumačenje zakona po kojem neko ko ide pravo automatski ima prednost. Gdje to piše? :roll:
Na dotičnoj raskrsnici pravo prvenstva imaju oni koji se penju uz Džidžikovac. Zeleno se pali istovremeno i za jedne i druge, a saobraćajni znak je po važnosti odmah ispod semafora. Dakle, mora se uzeti i saobraćajni znak u obzir jer kako bi drugačije odredili ko ima prednost?! Nigdje u ZOBS-u ne piše da ako ideš pravolinijski imaš prednost. Taj znak je i postavljen upravo iz razloga da vozači koji idu uzbrdo ne moraju na uzbrdici kočiti!

Evo hipotetički. Na datoj raskrsnici se npr. pokvare semafori. Onda važe znakovi, je li tako?! Zašto bi po saobraćajnom znaku vozači koji se uz Džidžikovac penju uzbrdo imali prednost, a ako semafori rade onda je nemaju? Zašto bi saobraćajni znakovi bili kontradiktorni semaforima i obrnuto?

PS: Ne bi bilo loše ponekad protabiriti testove...
pajero

#19 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by pajero »

Romeo 80 wrote:Baš mi je interesantno to vaše tumačenje zakona po kojem neko ko ide pravo automatski ima prednost. Gdje to piše? :roll:
Na dotičnoj raskrsnici pravo prvenstva imaju oni koji se penju uz Džidžikovac. Zeleno se pali istovremeno i za jedne i druge, a saobraćajni znak je po važnosti odmah ispod semafora. Dakle, mora se uzeti i saobraćajni znak u obzir jer kako bi drugačije odredili ko ima prednost?! Nigdje u ZOBS-u ne piše da ako ideš pravolinijski imaš prednost. Taj znak je i postavljen upravo iz razloga da vozači koji idu uzbrdo ne moraju na uzbrdici kočiti!

Evo hipotetički. Na datoj raskrsnici se npr. pokvare semafori. Onda važe znakovi, je li tako?! Zašto bi po saobraćajnom znaku vozači koji se uz Džidžikovac penju uzbrdo imali prednost, a ako semafori rade onda je nemaju? Zašto bi saobraćajni znakovi bili kontradiktorni semaforima i obrnuto?

PS: Ne bi bilo loše ponekad protabiriti testove...
Mislim da putanja kretanja ima mnogo vaznosti. I nije matematika da krizanjem istog dobijas "jaceg"...Ja sam rekao ja tako mislim, ali evo radi ove teme ovih dana cu nazvati instruktora voznje i pitati ga kako on to tumaci. Do tada...ja pjesacim... :mrgreen:
respo

#20 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by respo »

putanja ima vaznosti ako nema znakova klinaca palaca
tj pravilo desne strane
da nema znaka bio bi ovaj s bjelava u prednosti ovako nije
daxon

#21 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by daxon »

U raskrsnici u kojoj saobraćaj reguliše svjetlosna signalizacija (semafor), tada u u toj raskrsnici znakovi koji regulišu prolazak kroz raskrcnicu nisu validni, odnosno, postupamo prema svjetlosnom znaku, ukoliko semafor ne radi, tada ćemo postupati po znakovima koji regulišu prolazak kroz raskrsnicu, a ukoliko znakova nema, tada će u raskrsnici važiti pravilo desne strane.

Bez obzira postupamo li po semaforu ili znakovima, vozila koja su u raskrsnici jedno nasuprot drugog, a semaforom ili znakom im je istovremeno omogućeno prvenstvo prolaza, u tom slučaju, vozilo koje ne mjenja smjer kretanja (pravilo pravca), odnosno, vozilo koje skreće desno (pravilo blizine) uvijek ima prednost u odnosu na vozilo koje skreće lijevo.

Ovo pravilo neće važiti jedino u slučaju kad postoji znak put sa prvenstvom prolaza (žuta baklava), kojemu je dodat dodatni znak koji bi označavao pružanje puta sa prvenstvom prolaza, dakle, u tom slučaju ako tabla označava da se put sa pravom prvenstva pruža u lijevo to bi automatski značilo da vozila koja dolaze iz suprotnog smijera i također su na putu sa prvenstvom prolaza ali idu pravo, odnosno, napuštaju put sa prvenstvom prolaza, u tom slučaju iako idu pravo moraju propustiti vozilo koje skreće u lijevo, tj. ide putanjom koju je dodatna tabla označila kao pruženje puta sa prvenstvom prolaza.

(pravilo pravca, odnosno blizine ne važi za šinska vozila, te naravno vozila višeg ranga, koja su u pravilima koja regulišu prolazak kroz raskrsnicu odmah ispod službenog ovlaštenog lica i semafora, dakle, vozila sa PPP i vozila PP ali samo kada daju zvučne i svjetlosne signale).
pajero

#22 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by pajero »

daxon wrote:U raskrsnici u kojoj saobraćaj reguliše svjetlosna signalizacija (semafor), tada u u toj raskrsnici znakovi koji regulišu prolazak kroz raskrcnicu nisu validni, odnosno, postupamo prema svjetlosnom znaku, ukoliko semafor ne radi, tada ćemo postupati po znakovima koji regulišu prolazak kroz raskrsnicu, a ukoliko znakova nema, tada će u raskrsnici važiti pravilo desne strane.

Bez obzira postupamo li po semaforu ili znakovima, vozila koja su u raskrsnici jedno nasuprot drugog, a semaforom ili znakom im je istovremeno omogućeno prvenstvo prolaza, u tom slučaju, vozilo koje ne mjenja smjer kretanja (pravilo pravca), odnosno, vozilo koje skreće desno (pravilo blizine) uvijek ima prednost u odnosu na vozilo koje skreće lijevo.

Ovo pravilo neće važiti jedino u slučaju kad postoji znak put sa prvenstvom prolaza (žuta baklava), kojemu je dodat dodatni znak koji bi označavao pružanje puta sa prvenstvom prolaza, dakle, u tom slučaju ako tabla označava da se put sa pravom prvenstva pruža u lijevo to bi automatski značilo da vozila koja dolaze iz suprotnog smijera i također su na putu sa prvenstvom prolaza ali idu pravo, odnosno, napuštaju put sa prvenstvom prolaza, u tom slučaju iako idu pravo moraju propustiti vozilo koje skreće u lijevo, tj. ide putanjom koju je dodatna tabla označila kao pruženje puta sa prvenstvom prolaza.

(pravilo pravca, odnosno blizine ne važi za šinska vozila, te naravno vozila višeg ranga, koja su u pravilima koja regulišu prolazak kroz raskrsnicu odmah ispod službenog ovlaštenog lica i semafora, dakle, vozila sa PPP i vozila PP ali samo kada daju zvučne i svjetlosne signale).
E svaka ti cast! Djeco jeste li zapamtili? Proucili testove? :run:
alcho

#23 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by alcho »

daxon wrote:U raskrsnici u kojoj saobraćaj reguliše svjetlosna signalizacija (semafor), tada u u toj raskrsnici znakovi koji regulišu prolazak kroz raskrcnicu nisu validni, odnosno, postupamo prema svjetlosnom znaku, ukoliko semafor ne radi, tada ćemo postupati po znakovima koji regulišu prolazak kroz raskrsnicu, a ukoliko znakova nema, tada će u raskrsnici važiti pravilo desne strane.

Ovdje negde si zaboravio pravilo desne strane
daxon

#24 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by daxon »

alcho wrote:Ovdje negde si zaboravio pravilo desne strane
pročitaj malo bolje
daxon wrote:a ukoliko znakova nema, tada će u raskrsnici važiti pravilo desne strane.
Samo bih još dodao da, pravilo desne strane se poštuje i u raskrsnici koju regulišu saobraćajni znakovi, a najčešće to pravilo reguliše prolazak kroz raskrsnicu vozilima koja se nalaze na sporednom putu, a nakon što su raskrsnicu napustila vozila koja su bila na putu sa prvenstvom prolaza. Šta to znači?

Prije svega, ovde je važno napomenuti da su znakovi, nailazak na put sa prvenstvom prolaza (TROKUT) i znak obavezno zaustavljanje (STOP), dakle, ti su znakovi po važnosti i značaju potpuno jednaki, a razlikuju se u definicij, njihova važnost ili trajanje je samo dok na putu sa prvenstvom prolaza ima vozila.

Jednak značaj ta dva znaka najbolje ćete si predočiti u slijedećem primjeru:
Prilazite raskrsnici i ispred vas je znak TROKUT, zaustevljate se jer na glavnom putu ima vozila, sa vaše desne strane također stoji vozilo i ispred sebe ima znak STOP, dakle, vozila koja dolaze sa vaše lijeve strane nalaze se na putu sa prvenstvom prolaza i imaju dodatni znak da se taj put pruža ulijevo, nakon što vozila na putu sa prvenstvom prolaza napuste raskrsnicu, vozila na sporednom putu također mogu napustiti raskrsnicu, u tom trenutku, kada više nema vozila na glavnom putu, znak STOP i TROKUT su potpuno jednaki i vozila koja su na tim znakovima napustiti će raskrsnicu po pravilu desne strane.

Dakle, u gore opisanoj situacij, nakon što nema više vozila na glavnom putu, raskrsnicu će prvo proći vozilo koje je na znaku STOP i to samo zato što se nalazi sa desne strane vozilu koje je na znaku TROKUT.

Ovo napominjem jer sam primjetio da ova situacija mnoge zbunjuje, te da kandidati, a i neki vozači često griješe, misleći da vozilo koje ima ispred sebe znak TROKUT po pravilu ide prije vozila koje ispred sebe ima znak STOP bez obzira sa koje mu strane dolazi, međutim to nije tačno.
stochar

#25 Re: Poštuje li se znak kada radi semafor !?

Post by stochar »

@daxon - da skratimo: prednost imaju oni koji idu niz Bjelave, osim ako nisu iskljuceni semafori?
Post Reply