Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post Reply
Lenjin

#1 Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post by Lenjin »

Šta mislite o budžetu BiH za ovu godinu ?
Srpstvo predvođeno Radmanovićem u Predsjedništvu jednostavno ne želi da usvoji budžet, pa navode razne razloge (npr. ne odgovara im 16,7 mil. za OS Bih te 6-7 mil. za povratnike). Uglavnom to su navodili kao razlog odbijanja istog u Parlamentu.
Samo se sjetimo da prošle godine nije bilo tih novaca planirano u budžetu zajedničkih institucija BiH, pa se opet isti usvojio pred kraj godine (2010.).

Evo da ja prvi dam svoj osvrt:
Jedan narod jednostavno opstruira državu i sve državno, tako da će nači razne razloge za isto.
Ali opet obični narod najviše strada.

I nešto što mi je oduvijek bilo, da ne kažem glupo, ali jest glupo to da se u Parlamentu BiH odluke mogu veoma lahko usvojiti od strane Srba i Hrvata, te Srba i Bošnjaka, ali ni jedna odluka se ne može usvojiti od strane Bošnjaka i Hrvata. (valjda znate na šta mislim, entitetska većina i te stvari) Ovdje treba uvesti sistem 1 čovjek= 1 glas, ali opet to srpstvu ne odgovara
1mustra

#2 Re: Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post by 1mustra »

Lenjin wrote: Samo se sjetimo da prošle godine nije bilo tih novaca planirano u budžetu zajedničkih institucija BiH, pa se opet isti usvojio pred kraj godine (2010.).
Cekaj, zasto je ove godine ubaceno nesto novo u budzet, ako se unaprijed zna da to nece proci?
Lenjin

#3 Re: Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post by Lenjin »

1mustra wrote:
Lenjin wrote: Samo se sjetimo da prošle godine nije bilo tih novaca planirano u budžetu zajedničkih institucija BiH, pa se opet isti usvojio pred kraj godine (2010.).
Cekaj, zasto je ove godine ubaceno nesto novo u budzet, ako se unaprijed zna da to nece proci?
Ubačeno, jer se 16,7 mil. mora obezbijediti za bivše pripadnike OS BiH (čitaj: učesnike rata sve 3 komponente ) koji su penzionisani po zakonu " Izmjene i dopune zakona o službi u Oružanim Snagama BiH 74/10", usvojen u 9. mjesecu prosle godine. A 6 mil. je ubačeno za povratnike, da se ljudi izgrade domovi koji su porušeni. I nije se znalo da to neće proći, dok "gdin. Radmanović" na čelu srpstva nije te dodatke počeo navoditi kao razlog odbijanja budžeta od strane Srba u Parlamentu BiH.
Skijaš

#4 Re: Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post by Skijaš »

@Lenjin, možeš li koristiti neki drugi termin umjesto tog "srpstvo" ? SDP predstavlja srpstvo, Radmanović predstavlja velikosrpstvo, četništvo i separatizam.
Lenjin

#5 Re: Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post by Lenjin »

Skijaš wrote:@Lenjin, možeš li koristiti neki drugi termin umjesto tog "srpstvo" ? SDP predstavlja srpstvo, Radmanović predstavlja velikosrpstvo, četništvo i separatizam.
Vidiš i sam da sam ogorčen. Ni sam više ne znam kako da to nazovem.
1mustra

#6 Re: Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post by 1mustra »

Lenjin wrote: Ubačeno, jer se 16,7 mil. mora obezbijediti za bivše pripadnike OS BiH (čitaj: učesnike rata sve 3 komponente ) koji su penzionisani po zakonu " Izmjene i dopune zakona o službi u Oružanim Snagama BiH 74/10", usvojen u 9. mjesecu prosle godine. A 6 mil. je ubačeno za povratnike, da se ljudi izgrade domovi koji su porušeni. I nije se znalo da to neće proći, dok "gdin. Radmanović" na čelu srpstva nije te dodatke počeo navoditi kao razlog odbijanja budžeta od strane Srba u Parlamentu BiH.
Ne sporim ja to, samo se pitam zasto onda nesto drugo nije smanjeno za 16,7 mil + 6mil? Koliko se ja sjecam stav iz RS-a je da se BiH budzet ne moze povecavati dok je kriza, jer to znaci da se entitetski smanjuje.
Lenjin

#7 Re: Budžet=opstrukcije (vaše mišljenje)

Post by Lenjin »

1mustra wrote:
Lenjin wrote: Ubačeno, jer se 16,7 mil. mora obezbijediti za bivše pripadnike OS BiH (čitaj: učesnike rata sve 3 komponente ) koji su penzionisani po zakonu " Izmjene i dopune zakona o službi u Oružanim Snagama BiH 74/10", usvojen u 9. mjesecu prosle godine. A 6 mil. je ubačeno za povratnike, da se ljudi izgrade domovi koji su porušeni. I nije se znalo da to neće proći, dok "gdin. Radmanović" na čelu srpstva nije te dodatke počeo navoditi kao razlog odbijanja budžeta od strane Srba u Parlamentu BiH.
Ne sporim ja to, samo se pitam zasto onda nesto drugo nije smanjeno za 16,7 mil + 6mil? Koliko se ja sjecam stav iz RS-a je da se BiH budzet ne moze povecavati dok je kriza, jer to znaci da se entitetski smanjuje.
Gospodin Željko Komšić (Zlatni Ljiljan) i sam ulaže enormne napore na ostvarivanju kompromisa po pitanju budžeta.
Upravo je prije 2 sedmice ( ne sjećam se dobro) urađen prijedlog budžeta koji je "skresan" za 22,7 mil. na nekim drugim stavkama, tako da bi se vratio u okvire prošlogodišnjeg (1,024 milijardi KM-ova). Ponovo kao po i običaju Radmanović i njegove kolege ne žele da čuju. (Tako je objavljenju na Txt-u BHT-a). Nije da je Txt neki jak medijski servis, ali ne bi me čudilo ni sekunde da je tako.
Post Reply