Zna li ko više o ovom ?Vlada F BiH na sjednici usvaja Prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnim uslovima (Objedinjavanje tzv.Uredbi Vlade), isti prijedlog šalje 16.06.2011.g na usvajanje Parlamentu. Živko Budimir, nezadovoljan takvom prijedlogom zahtjeva na slijedećoj sjednici Vlade (mislim da je bila 21.06.) da se povuče poslati prijedlog i da se usvoji slijedeće:
1. Da se privileguje tzv.grupa samoupravljača (750 lica), koji su iznudili penziju 2004.g. blokadom graničnog prijelaza u Doljanima, kojima nije bio dovoljan prosjek penzije oko 500, 00 KM, nego je tražio i dobio da se uzme prosjek iz 2004.g za pripadnike VF BIH, pa će penzija biti sada u prosjeku 1000,00 KM. Ostale kategorije pripadnika VF ostale su diskriminirane i sa manjim penzijama od ove grupe samoupravljača.
2. Tražio je i dobio da se ukine član u Zakonu koji predviđa da se izvrši revizija svih onih koji su stekli penziju kao komandanti sa dva svjedoka, a trebali su u roku 30 dana dostaviti valjanu dokumentaciju da su bili komandanti. Ako bi ovaj član bio usvojen sa spiska penzionera komandanata bi bilo skinuto više od 1500 lažnih komandanata HVO i oko 100 komandanata A R BiH.
Gospodin Budimir je na Vladi F BiH ultimativno zatražio ukoliko se ne usvoji njegov zahtjev da će podnijeti ostavku i da će pasti Vlada. Njegov ultimatum je prihvaćen, povučen je Prijedlog zakona iz Parlamenta od 16.06. a Parlamentu poslat drugi zakon od 22.06 po Budimirovim ultimatumima.
Za sve ovo postoji uredna dokumentacija.
Revizija i kome revizija smeta
- Skijaš
#1 Revizija i kome revizija smeta
Na jednoj od tema je spomenuta opstrukcija u procesu revizije statusa onih koji po osnovu učešča u vojsci dobijaju novčane naknade.
- Alfons Kauders
#2 Re: Revizija i kome revizija smeta
Hm, zanimljiva tema... Ne cudi me sto o njoj nema ni rijeci u stampi.
Revizija je jako, jako nepopularna tema, pogotovo medju pripadnicima bivse hrvatske komponente VF... Javna je tajna da su je u zadnjih 10 godina doslo do ogromnog rasta korisnika raznih prava i penzija na jugu drzave.
Ja sam davno govorio da ce na reviziji pasti svaka vlast. Jednostavno nema podrske za reviziju u narodu, ne govorimo o nekoj apstraktoj kategoriji poput "politicke volje". Nece narod. Previse ljudi se uvalilo na prava, bez ikakve osnove...
Revizija je jako, jako nepopularna tema, pogotovo medju pripadnicima bivse hrvatske komponente VF... Javna je tajna da su je u zadnjih 10 godina doslo do ogromnog rasta korisnika raznih prava i penzija na jugu drzave.
Ja sam davno govorio da ce na reviziji pasti svaka vlast. Jednostavno nema podrske za reviziju u narodu, ne govorimo o nekoj apstraktoj kategoriji poput "politicke volje". Nece narod. Previse ljudi se uvalilo na prava, bez ikakve osnove...
-
homar
#3 Re: Revizija i kome revizija smeta
http://www.sendspace.com/file/c9t6se
Sa ovim dokumentom se potvrđuje uvodni post. Pitanje je osnovno, da li je ova vlada spremna da se uhvati u koštac i da sve lopove skine sa državnih fondova. Ja sam skeptik, iz razloga što je u vlasti SDA, koja je aminovala sve te lopvluke, te sada ne želi sebi seći granu na kojoj sjedi. Prije će SDP smijeniti Heleza (ako bude insistirao na reviziji) nego što će ugroziti koaliciju. Vlast, je vlast, bitne su fotelje, j..o reviziju.
Sa ovim dokumentom se potvrđuje uvodni post. Pitanje je osnovno, da li je ova vlada spremna da se uhvati u koštac i da sve lopove skine sa državnih fondova. Ja sam skeptik, iz razloga što je u vlasti SDA, koja je aminovala sve te lopvluke, te sada ne želi sebi seći granu na kojoj sjedi. Prije će SDP smijeniti Heleza (ako bude insistirao na reviziji) nego što će ugroziti koaliciju. Vlast, je vlast, bitne su fotelje, j..o reviziju.
Last edited by homar on 19/07/2011 12:03, edited 2 times in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- Alfons Kauders
#5 Re: Revizija i kome revizija smeta
Nazalost cini se da sam bio u pravu - od revizije nece biti nista, nikad.
Helez kaze da je oko 50% ljudi "uslo u pravo" na osnovu izjave dva svjedoka. Komedija i nista vise.
Helez je doduse i sam kriv sto ispada konj. Svaka budala je znala na kakav ce otport naici ako proba progurati reviziju, a on nije uradio skoro nista da bolje informise javnost o tim problemima. Tu je mu je i stranka kriva.
Trebali su vec nakon par sedmica izaci u javnost sa svim informacijama kojim raspolaze - koliko je ljudi proslo na dva svjedoka, koliko je ljudi uvedeno u sistem nakon 2004, koliko ih ukupno ima u svakoj opstini itd. Ovako vecina ljudi nema blage veze o tome, a koliko ja znam ima opstina gdje je broj onih koji uzivaju neke beneficije smijesno visok, tj. tu su ljekari odradili svoje i "ispostovali" cijele gradove i sela...
Helez kaze da je oko 50% ljudi "uslo u pravo" na osnovu izjave dva svjedoka. Komedija i nista vise.
Helez je doduse i sam kriv sto ispada konj. Svaka budala je znala na kakav ce otport naici ako proba progurati reviziju, a on nije uradio skoro nista da bolje informise javnost o tim problemima. Tu je mu je i stranka kriva.
Trebali su vec nakon par sedmica izaci u javnost sa svim informacijama kojim raspolaze - koliko je ljudi proslo na dva svjedoka, koliko je ljudi uvedeno u sistem nakon 2004, koliko ih ukupno ima u svakoj opstini itd. Ovako vecina ljudi nema blage veze o tome, a koliko ja znam ima opstina gdje je broj onih koji uzivaju neke beneficije smijesno visok, tj. tu su ljekari odradili svoje i "ispostovali" cijele gradove i sela...
-
homar
#6 Re: Revizija i kome revizija smeta
Nosioci kriminala su upregli medije da diskredituju ministra Heleza a time zaštite nezakonito stečena prava. Posebno u tome prednjače hercegovački mediji. U ovim medijima se propagira ugoženost Hrvata, napadaju se svi oni koji pomisle da pitaju, a ne daj Bože da provjere, kako su odjednom nastale nepostojeće brigade, nepostojeće bojne, na tisuće zapovjednika... To je sve odobravala prijašnja vlada, radi mira u kući. Evo to isto prihvata i Vlada Premijera Nikšića.
Helezu bi bilo najpametnije da podnese ostavku i da javnosti prikaže pravu sliku stvari po pitanju revizije, u protivnom ostat će zaštitnik kriminala i korupcije.
Helezu bi bilo najpametnije da podnese ostavku i da javnosti prikaže pravu sliku stvari po pitanju revizije, u protivnom ostat će zaštitnik kriminala i korupcije.
- Alfons Kauders
#7 Re: Revizija i kome revizija smeta
Nazalost za Heleza je vise kriv SDP nego hercegovacki mediji i stranke.homar wrote:Nosioci kriminala su upregli medije da diskredituju ministra Heleza a time zaštite nezakonito stečena prava. Posebno u tome prednjače hercegovački mediji. U ovim medijima se propagira ugoženost Hrvata, napadaju se svi oni koji pomisle da pitaju, a ne daj Bože da provjere, kako su odjednom nastale nepostojeće brigade, nepostojeće bojne, na tisuće zapovjednika... To je sve odobravala prijašnja vlada, radi mira u kući. Evo to isto prihvata i Vlada Premijera Nikšića.
Od pocetka je bilo jasno da ce se reviziji najvise protiviti u Hercegovini, to je bilo i budali jasno, a SDP je za ministra imenovao covjeka kojeg je izuzetno lako diskreditovati i napadati po osnovu njegove ratne proslosti. Detalje ne znam, mozda je frajer cistih ruku, svetac, a mozda je prvoklasno djubre i saucesnik u zlocinima. Kako bilo, SDP je morao znati sta ce se desiti i na tu poziciju imenovati nekog ko u ratu s druge strane nije imao HVO, npr. bilo koga iz Tuzle ili Bihaca...
- Skijaš
#8 Re: Revizija i kome revizija smeta
Ne kažem da je to slučaj, ali izgleda kao da je SDP svjesno ovo uradio kako bi izgledalo da se pokušalo sa revizijom ali drugi ne daju. Umjesto da su, kao što ti kažeš, za buldoga koji će istjerati do kraja pitanje revizije postavili nekog iz Tuzle ili Bihaća, oni imenuju čovjeka koji je veći dio rata proveo suprotstavljen HVO-u. I ne samo to, nego još i za svog savjetnika imenuje upravnika zatvora u ratnom Bugojnu. Ne kažem da je Helez kriv za bilo šta, kao ni njegov savjetnik, ali ovdje se trebalo nastupiti pametnije. Zato me i ne bi čudilo da Lagumdžija nikad i nije imao namjeru dizati tenzije revizijom nego je svjesno isturio čovjeka čije će se djelovanje sabotirati bugojanskim asocijacijama.Alfons Kauders wrote:Nazalost za Heleza je vise kriv SDP nego hercegovacki mediji i stranke.homar wrote:Nosioci kriminala su upregli medije da diskredituju ministra Heleza a time zaštite nezakonito stečena prava. Posebno u tome prednjače hercegovački mediji. U ovim medijima se propagira ugoženost Hrvata, napadaju se svi oni koji pomisle da pitaju, a ne daj Bože da provjere, kako su odjednom nastale nepostojeće brigade, nepostojeće bojne, na tisuće zapovjednika... To je sve odobravala prijašnja vlada, radi mira u kući. Evo to isto prihvata i Vlada Premijera Nikšića.
Od pocetka je bilo jasno da ce se reviziji najvise protiviti u Hercegovini, to je bilo i budali jasno, a SDP je za ministra imenovao covjeka kojeg je izuzetno lako diskreditovati i napadati po osnovu njegove ratne proslosti. Detalje ne znam, mozda je frajer cistih ruku, svetac, a mozda je prvoklasno djubre i saucesnik u zlocinima. Kako bilo, SDP je morao znati sta ce se desiti i na tu poziciju imenovati nekog ko u ratu s druge strane nije imao HVO, npr. bilo koga iz Tuzle ili Bihaca...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9 Re: Revizija i kome revizija smeta
Da li to znači da je i obećanje o Zakonu o opljačkanoj imovini ubleha, pa će biti samo pokušano?Skijaš wrote:Ne kažem da je to slučaj, ali izgleda kao da je SDP svjesno ovo uradio kako bi izgledalo da se pokušalo sa revizijom ali drugi ne daju. Umjesto da su, kao što ti kažeš, za buldoga koji će istjerati do kraja pitanje revizije postavili nekog iz Tuzle ili Bihaća, oni imenuju čovjeka koji je veći dio rata proveo suprotstavljen HVO-u. I ne samo to, nego još i za svog savjetnika imenuje upravnika zatvora u ratnom Bugojnu. Ne kažem da je Helez kriv za bilo šta, kao ni njegov savjetnik, ali ovdje se trebalo nastupiti pametnije. Zato me i ne bi čudilo da Lagumdžija nikad i nije imao namjeru dizati tenzije revizijom nego je svjesno isturio čovjeka čije će se djelovanje sabotirati bugojanskim asocijacijama.Alfons Kauders wrote:Nazalost za Heleza je vise kriv SDP nego hercegovacki mediji i stranke.homar wrote:Nosioci kriminala su upregli medije da diskredituju ministra Heleza a time zaštite nezakonito stečena prava. Posebno u tome prednjače hercegovački mediji. U ovim medijima se propagira ugoženost Hrvata, napadaju se svi oni koji pomisle da pitaju, a ne daj Bože da provjere, kako su odjednom nastale nepostojeće brigade, nepostojeće bojne, na tisuće zapovjednika... To je sve odobravala prijašnja vlada, radi mira u kući. Evo to isto prihvata i Vlada Premijera Nikšića.
- Alfons Kauders
#10 Re: Revizija i kome revizija smeta
Hmmm, i ta opcija je moguca. Helez je samo posluzio kao mamac, da HSP prvi reaguje (ili neka druga hrvatska stranka, nebitno).Skijaš wrote:Ne kažem da je to slučaj, ali izgleda kao da je SDP svjesno ovo uradio kako bi izgledalo da se pokušalo sa revizijom ali drugi ne daju. Umjesto da su, kao što ti kažeš, za buldoga koji će istjerati do kraja pitanje revizije postavili nekog iz Tuzle ili Bihaća, oni imenuju čovjeka koji je veći dio rata proveo suprotstavljen HVO-u. I ne samo to, nego još i za svog savjetnika imenuje upravnika zatvora u ratnom Bugojnu. Ne kažem da je Helez kriv za bilo šta, kao ni njegov savjetnik, ali ovdje se trebalo nastupiti pametnije. Zato me i ne bi čudilo da Lagumdžija nikad i nije imao namjeru dizati tenzije revizijom nego je svjesno isturio čovjeka čije će se djelovanje sabotirati bugojanskim asocijacijama.Alfons Kauders wrote:Nazalost za Heleza je vise kriv SDP nego hercegovacki mediji i stranke.homar wrote:Nosioci kriminala su upregli medije da diskredituju ministra Heleza a time zaštite nezakonito stečena prava. Posebno u tome prednjače hercegovački mediji. U ovim medijima se propagira ugoženost Hrvata, napadaju se svi oni koji pomisle da pitaju, a ne daj Bože da provjere, kako su odjednom nastale nepostojeće brigade, nepostojeće bojne, na tisuće zapovjednika... To je sve odobravala prijašnja vlada, radi mira u kući. Evo to isto prihvata i Vlada Premijera Nikšića.
Revizija bi "zapela" kad-tad, taman i da se hrvatski partneri nisu bunili, naslo bi se dovoljno protivnika unutar SDA, isto kao sto se naslo i kada je Suljagic potegao pitanje vjeronauka.
Ovako im Helez daje dobar izgovor i pokrice za neuspjeh, a neuspjeh revizije je zagarantovan i to je svima odavno jasno. Kada bi se tjerao mak na konac, mogli bi uhapsiti stotine bivsih radnika borackih ministarstava, stotine politicara i ljekara, i vjerovatno par desetina hiljada laznih boraca.
Da su Helez i SDP imali ozbiljne namjere, onda bi nekad u protekla cetiri mjeseca objavili tacne podatke o korisnicima prava. Naravno, ne moraju objaviti imena, dovoljno je da objave broj, osnov za ulazak u pravo, ratni raspored, opstinu i ostale generalije. To pitanje ni Hrvatska jos uvijek nije rijesila, necemo ni mi.
- Skijaš
#11 Re: Revizija i kome revizija smeta
Vidjećemo koga će angažovati za taj zadatak i tu će prijatelju biti odgovor na tvoje pitanje.PipiDugaDevetka wrote:Da li to znači da je i obećanje o Zakonu o opljačkanoj imovini ubleha, pa će biti samo pokušano?Skijaš wrote:Ne kažem da je to slučaj, ali izgleda kao da je SDP svjesno ovo uradio kako bi izgledalo da se pokušalo sa revizijom ali drugi ne daju. Umjesto da su, kao što ti kažeš, za buldoga koji će istjerati do kraja pitanje revizije postavili nekog iz Tuzle ili Bihaća, oni imenuju čovjeka koji je veći dio rata proveo suprotstavljen HVO-u. I ne samo to, nego još i za svog savjetnika imenuje upravnika zatvora u ratnom Bugojnu. Ne kažem da je Helez kriv za bilo šta, kao ni njegov savjetnik, ali ovdje se trebalo nastupiti pametnije. Zato me i ne bi čudilo da Lagumdžija nikad i nije imao namjeru dizati tenzije revizijom nego je svjesno isturio čovjeka čije će se djelovanje sabotirati bugojanskim asocijacijama.Alfons Kauders wrote:
Nazalost za Heleza je vise kriv SDP nego hercegovacki mediji i stranke.
- Co0l
#12 Re: Revizija i kome revizija smeta
Eh Pipi,pa nije valjda da si stvarno vjerovao da je drugacije?PipiDugaDevetka wrote: Da li to znači da je i obećanje o Zakonu o opljačkanoj imovini ubleha, pa će biti samo pokušano?
-
homar
#13 Re: Revizija i kome revizija smeta
"Ministar Helez sa delegacijom demobiliziranih branitelja HVO
19.07.2011.
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačklog rata Zukan Helez primio je delegaciju Udruge umirovljenika i demobilizuiranih branitelja HVO Federacije BiH.
Delegacija, u kojoj su bili Josip Praljak, Zlatko Lovrić, Marinko Pejić i Ivan Jurčević, dala je punu podršku procesu revizije koju provodi Federalno ministarstvo.
Ovom prilikom predstavnici ove udruge uručili su ministru Helezu zahvalnicu za dobru saradnju i prigodan poklon."
Ova informacija sa zvanične stranice Vlade F BiH govori i potkrepljuje uvodni post. Ova spodoba Ivan Jurčević, preko Živka Budimira, ucjenama je obezbjedio privilegovani status 750 rušitelja BiH i pošto mu je to prošlo, eto želi se poklonom zahvaliti Ministru Helezu što je privilegovao rušitelje a branioce BiH ponizio. Jad i bijeda da gore ne može biti. Moj Helezu, uskoro će te taj i takvi Jurčevići pustiti niz vodu, jesi našao ko će da te brani, sramota.
19.07.2011.
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačklog rata Zukan Helez primio je delegaciju Udruge umirovljenika i demobilizuiranih branitelja HVO Federacije BiH.
Delegacija, u kojoj su bili Josip Praljak, Zlatko Lovrić, Marinko Pejić i Ivan Jurčević, dala je punu podršku procesu revizije koju provodi Federalno ministarstvo.
Ovom prilikom predstavnici ove udruge uručili su ministru Helezu zahvalnicu za dobru saradnju i prigodan poklon."
Ova informacija sa zvanične stranice Vlade F BiH govori i potkrepljuje uvodni post. Ova spodoba Ivan Jurčević, preko Živka Budimira, ucjenama je obezbjedio privilegovani status 750 rušitelja BiH i pošto mu je to prošlo, eto želi se poklonom zahvaliti Ministru Helezu što je privilegovao rušitelje a branioce BiH ponizio. Jad i bijeda da gore ne može biti. Moj Helezu, uskoro će te taj i takvi Jurčevići pustiti niz vodu, jesi našao ko će da te brani, sramota.
- Dozer
#14 Re: Revizija i kome revizija smeta
Nemojmo biti djeca...
Niko, ni jedna politicka opcija nikada nece uraditi tu reviziju jer su svi svjesni da bi time sami sebi potpisali izborni poraz.
Prije dvije godine, kada je usvajan zakon o penzionisanju pripadnika OS BiH (oni sto sjede i spavaju na M. Dvoru), niko nije postavljao nikakvo pitanje niti dizao halabuku. Razlog - predlagac zakona je bio Bakir Izetbegovic, tj. SDA (njegovo krilo). Namjera i cilj - ojacati glasacku bazu.
Rezultat - drzava je kvalitetno za@ebala te ljude, i to na nacin da ih je penzionisala, a onda im nije isplatila te penzije, koje su izglasane po zakonu.
SDA sada zasigurno nece biti za bilo kakvu reviziju, jer bi ih to totalno "pokopalo" i na lokalnim, a i na sljedecim opstim izborima, a SDP takodjer nece uraditi nista radikalno i konkretno po tom pitanju iz istih razloga.
Problem kod nas je sto ce neko reci "sta je to, par hiljada glasova". Medjutim, to nije bas tako, jer tih par hiljada za sobom vuce jos minimalno 3 puta toliko, a cesto i vise (porodice, prijatelji, itd.).
Zato, naivno je ocekivati bilo kakve promjene. Helez, ili bilo ko drugi, po ovom pitanju moze pokrenuti bilo sta, ali cisto sumnjam da ce to imati bilo kakvog realnog efekta.
Niko, ni jedna politicka opcija nikada nece uraditi tu reviziju jer su svi svjesni da bi time sami sebi potpisali izborni poraz.
Prije dvije godine, kada je usvajan zakon o penzionisanju pripadnika OS BiH (oni sto sjede i spavaju na M. Dvoru), niko nije postavljao nikakvo pitanje niti dizao halabuku. Razlog - predlagac zakona je bio Bakir Izetbegovic, tj. SDA (njegovo krilo). Namjera i cilj - ojacati glasacku bazu.
Rezultat - drzava je kvalitetno za@ebala te ljude, i to na nacin da ih je penzionisala, a onda im nije isplatila te penzije, koje su izglasane po zakonu.
SDA sada zasigurno nece biti za bilo kakvu reviziju, jer bi ih to totalno "pokopalo" i na lokalnim, a i na sljedecim opstim izborima, a SDP takodjer nece uraditi nista radikalno i konkretno po tom pitanju iz istih razloga.
Problem kod nas je sto ce neko reci "sta je to, par hiljada glasova". Medjutim, to nije bas tako, jer tih par hiljada za sobom vuce jos minimalno 3 puta toliko, a cesto i vise (porodice, prijatelji, itd.).
Zato, naivno je ocekivati bilo kakve promjene. Helez, ili bilo ko drugi, po ovom pitanju moze pokrenuti bilo sta, ali cisto sumnjam da ce to imati bilo kakvog realnog efekta.
-
Canton
#15 Re: Revizija i kome revizija smeta
Puna podrska ministru Zukanu Helezu i reviziji
Kamo srece da revizije rade i ministrarstvo industrije, ministarstvo za socijalni rad i drugi.
Kamo srece da revizije rade i ministrarstvo industrije, ministarstvo za socijalni rad i drugi.
- al_akhisari
#16 Re: Revizija i kome revizija smeta
...prateći medije u fbih, stekne se dojam da u bih/ fbih postoje problemi:
1. mile dodik
2. dragan lukač;
3, lažni RVI
4. željko komšić
5. zijad turković;....
...naravno, da je dojam pogrešan i da to nisu najveći problemi, ali neko i neki to pričesto žele baš tako predstaviti; želim jasno kazati, da lično nemam ništa protiv revizije korisnika bilo kakvih prava, pa ni onih stečenih u ratu; pri tom, zaista ne bih plaho ulazio u trenutni konflikt predsjednika fbih i ministra za boračka pitanja, iz razloga što nisam siguran da imam dovoljno info da se istim bavim; ipak, želim reći jedno kad je upitanju aktuelna revizija: ono što mene smeta jeste uporno stavljanje ovog problema kao najvećeg u fbih, a zaista to tako često izgleda; da pojednostavim, po meni je manji problem to što npr. 2 % trenutnih korisnika prava, ista ne uživa prema važećim propisima, nego što svi oni koji su dali doprinos odbrani ove zemlje ne uživaju ista;
...dosadašnji proces revizije je priča za sebe; ministar na tv izađe i priča kako je na ulici čuo da je ovaj ili onaj lažni RVI i takve stvari-pa mislim, da nije tužno i žalosno bilo bi smiješno; barata se nekakvim ciframa od oko 5 000 korisnika koji su izvedeni iz prava; zanima me da li je ovo tačna cifra i gdje se može pomenuti spisak naći, kao i osnov po kome su osobe izvedene iz prava; nadam se da neće biti kao sa onim nekad davno objavljenim, na kome se npr. nađe ime moje komšinice koja je umrla kao jedini preostali uživalac prava
ja se bojim da je oko ove priče podignuto toliko prašine da oni koji provode reviziju, sada jednostavno ne mogu nazad-odnosno da se uštede moraju praviti i napraviti, po svaku cijenu
nadam se da sam u krivu
1. mile dodik
2. dragan lukač;
3, lažni RVI
4. željko komšić
5. zijad turković;....
...naravno, da je dojam pogrešan i da to nisu najveći problemi, ali neko i neki to pričesto žele baš tako predstaviti; želim jasno kazati, da lično nemam ništa protiv revizije korisnika bilo kakvih prava, pa ni onih stečenih u ratu; pri tom, zaista ne bih plaho ulazio u trenutni konflikt predsjednika fbih i ministra za boračka pitanja, iz razloga što nisam siguran da imam dovoljno info da se istim bavim; ipak, želim reći jedno kad je upitanju aktuelna revizija: ono što mene smeta jeste uporno stavljanje ovog problema kao najvećeg u fbih, a zaista to tako često izgleda; da pojednostavim, po meni je manji problem to što npr. 2 % trenutnih korisnika prava, ista ne uživa prema važećim propisima, nego što svi oni koji su dali doprinos odbrani ove zemlje ne uživaju ista;
...dosadašnji proces revizije je priča za sebe; ministar na tv izađe i priča kako je na ulici čuo da je ovaj ili onaj lažni RVI i takve stvari-pa mislim, da nije tužno i žalosno bilo bi smiješno; barata se nekakvim ciframa od oko 5 000 korisnika koji su izvedeni iz prava; zanima me da li je ovo tačna cifra i gdje se može pomenuti spisak naći, kao i osnov po kome su osobe izvedene iz prava; nadam se da neće biti kao sa onim nekad davno objavljenim, na kome se npr. nađe ime moje komšinice koja je umrla kao jedini preostali uživalac prava
- PipiDugaDevetka
#17 Re: Revizija i kome revizija smeta
Citirano sa druge teme. Podaci putem e-mail poruke dostavljeni Helezu.
Bubakar wrote:Gledam sinoć u "Teleringu"ministra Zukana Heleza,i pošto znam čovijeka duže vrijeme,nešto mi ga čisto žao...Ostavio mi je utisak "ni varen ni pečen",jer očigledno je da nije bio ni svjestan(što je i sam priznao)u kakvo je "đavolje kolo-ministarstvo"ušao,odnosno došao na čelo istog...PA BOG NAS DRAGI POBIO SVE "famozne,hrabre,neustrašive,beskompromisne BORČINE"OSBiH,mi se tačno trebamo pokriti sa devet u..anih ponjava po glavi i ušutiti za sva vremena...Glavni inspektor u inspektorijatu za reviziju LAŽNI INVALID(Omer Bašić)i niko mu nemože ništa????![]()
a naravno da ta ljudska i moralna nakaza nema ni trunke dostojanstva da sam odstupi(kao znak moralnog čina i koliko toliko digniteta pravog patriote i borca)pa ministar Milanović koji na tri lista piše komandantu da bih lažno svjedočio u njegovu korist,pa 44 komandanta u jednoj brigadi,pa 530 000 boraca....pa balo koji bez dana radnog staža prma 1500 km mjesečno...O bože...a VI ovdje na stranici "ISTINA O INVALIDIMA"pišete "ekskluzivne vijesti"jesu li bile crkavice od tristotinjak maraka ili nisu..Ma ljudi čovijek(Helez) je konačno krenuo kako bog zapovjeda i zakoni i pravda nalažu HAJDEMO SVI (naravno oni koji su čisti)da mu pomognemo..eto i sam Mato mu je obećao pomoć..a kako drugačije nego da javno iznosimo sve te silne "lažnjake"i povlaštene elite...Ja bio krenuo očekujući da sam zapalio inicijalnu kapslu kad ono par moralnih podrški i ništa više...evo još par "mojih nedoumica" pa molim one koji znaju da mi odgovore
1.Po čemu je Sulejman Salihović "Skender"-zaslužio zlatnog ljiljana kako i gdje se boreći kao formalni pripadnik 17VtSlbr(možda u lovištima oko Busovače i Viteza-čovjek je strasni lovac
2.Kao su "narodni heroji"(zlatni ljiljani)postali hodža Hašim iz G.Vakufa,Avdo Gunjarić iz Travnika,kada su obadvojica nasilno mobilisani a potom bili minobacačlije
3.Ili kako je "zlatnim ljiljanom"postade izvjesni Mustafa Fazlić prijeratni vodnik u JNA kasnije nekakav operativac u 306 a potom i komandant 727 Slbrbr,kad se čovijek nije trijeznio čitav ubogi rat niti je "četnike i ustaše"vidio na puškomet a kamoli isplanirao,osmislio i realizovao bilo kakvu uspješnu operaciju svojih jedinica
4.Kako Nijaz Tica,lik kojeg su zarobili pripadnici OSBiH krajem 1993 godine,negdje kod D.Vakufa odjednom nosilac Srebrnog štita 1996(naravno zarobljen je kao pripadnik CZ Šipovo tj VRS)
5.I Abid Gromila iz Jajca(prijeratni kondukter)je isto tako "narodni heroj"iako pripadnici ove herojske(jajačke)
brigade se mahom ne sjećaju da je dotični makar jednim svojim postupkom,djelom,činom...zaslužio i pismenu pohvalu a kamoli ovo najviše armijsko ratno priznanje
Evo ja još što šta napisa-naravno iz pijetteta i poštovanja prema mrtvima ovi gore pobrojani su sve živi i u punoj fizičkoj snazi ali državu svaki mjesc koštaju u prosjeku 1800-2600.km
Inače Sarjevski kanton je sve svojevremeno i zakuhao(još 1996 svojim zakonom o posebnim pravima boraca) oko ovih silnih "boračkih"??nadoknada u raznim vidovima i benefitima i logično je da je u njemu leglo "kriminalnih lažnih dosijea"-Ali ne zaustaviše se ove "povlaštene boračke elite"samo na RVI,ŠP.DB,ZLJ,ZPZ,UV,PL,nego se sada pojavljuju oni koji su revolucionarno počeli misliti još u majčinom trbuhu-tzv Pokretači otpora agresiji na BIH...i gle čudesa božija nema gdje nisu djelovali i organizovali a BiH ne postoji još ni izbliza kao država,rasturena razvaljena.ekonomski ljudski socijalno......ma nemogu ljudi više toliko me huja uhvatila-DO MENE JE![]()
- Dozer
#18 Re: Revizija i kome revizija smeta
Ovakvih, kakvi su navedeni u prethodnom psotu, na listama "zasluznih" ima cijelo more...
Ali, od poznatijih, izdvaja se, recimo, Brankovic koji je zlatnog ljiljana dobio - za sta? Projektovanje tunela ispod piste?
Ima takvih kamara, i ne isplati se nervirati.
Komandanata i komandircica koji nikad i nigdje nisu metka opalili, pa cak ni bili na prvim linijama, a i ako jesu, dolazili su pod punom ratnom spremom kakvu nije imao ni jedan "njihov" vojnik, i gledali da sto prije zbrisu odatle u kakav IKM, po mogucnosti udaljen bar 3km od te linije, na tim listama "zasluznih" je danas najvise.
Ali, od poznatijih, izdvaja se, recimo, Brankovic koji je zlatnog ljiljana dobio - za sta? Projektovanje tunela ispod piste?
Ima takvih kamara, i ne isplati se nervirati.
Komandanata i komandircica koji nikad i nigdje nisu metka opalili, pa cak ni bili na prvim linijama, a i ako jesu, dolazili su pod punom ratnom spremom kakvu nije imao ni jedan "njihov" vojnik, i gledali da sto prije zbrisu odatle u kakav IKM, po mogucnosti udaljen bar 3km od te linije, na tim listama "zasluznih" je danas najvise.
-
bordo_boy
#19 Re: Revizija i kome revizija smeta
Prije par dana je otac dobio poziv za ponovnu provjeru stepena invalidnosti. Inače je 70% invalid, ranjen na Igmanu u zimu 1993. kao komandant minobacačke jedinice iz Hadžića. Ranjen je u desnu ruku i pukom srećom mu je nisu amputirali. Uglavnom, ovo je već 3. put da ga zovu na reviziju. Naredna je zakazana za 28.6. Problem je što je otac u inostranstvu, radi, i nije u mogućnosti da dođe tad. Pitanje glasi, da li je moguće prolongirati poziv, za period kada on dolazi na godišnji odmor ? Hvala svima.
-
Kaligula I
#20 Re: Revizija i kome revizija smeta
Nisam baš sto posto siguran da si u pravu. Naime, prije par godina je u FBiH provedena uspješna revizija civilnih invalida pa, eto, zbog nje nikom nije odletila 'glava' na izborima. Zašto i sada ne bi bilo tako? Možda nisam u pravu zbog toga što se ovdje radi o ratnim invalidima? Ali glas je glas bilo ratnog bilo civilnog invalida.Dozer wrote:Nemojmo biti djeca...
Mislim da bi se revizija trebala i morala sprovesti po svaku cijenu, pa eto i po cijenu gubitka vlasti. Svaka stranka koja izvede reviziju do kraja bi možda i bila gubitnik na kratke staze, ali na duge veliki pobjednik. Ooo, itekako bi to narod nagradio kada bi osjetio efekte revizije.