BiH - drustvo znanja!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
phenix_usk

#1 BiH - drustvo znanja!

Post by phenix_usk »

Evo citam vijest da ce Univerzitet Dzemal Bijedic otvoriti podruznice nekoliko svojih fakulteta u Bugojnu.
Pa ljudi moji meni se cini da za 10 godina u BiH ce postojati samo osobe sa zavrsenom ili osnovnom skolom ili fakultetom, srednje razine nece ni biti.
Kuda idemo sa ovakom visokom stopom fakulteta po glavi stanovnika... zar to nije degradacija akademskog zvanja?
Studirati nije samo dobiti diplomu nego prosiriti zivotne svjetonazore donjeti inovacije u svoj kraj, susretati se sa drugim i drugacijim, vidjeti drugacije oblike pogleda na zivot!
Jugoslavija koja je imala jedan od najbolji obrazovnih sustava u Europi nije dala da se otvaraju podruznice fakulteta u provincijama, jer provincija ce na taj nacin ostati jos vecom provincijom i unazaditi se!

Evo nedavno mi jedan kolega prica kako su primali dip.gradjevinare u firmu i šokirali se kad je doslo 3 kandidata sa visokim ocjenama sa fakulteta (necu navoditi koji je gradjevinski fakultet u pitanju da me sad nebi pljuvali) a nisu znali upravljati osnovnim graditeljskim programima!

Ajde donekle mogu shvatiti poplavu ekonomskih fakulteta, jer to ionako upisiju oni ciji roditelji imaju neke firmice ali imati Zdrastvene studije, Stomatologiju,Gradjevinu,Agromediteranske studije u provinciji je vise nego zalosno! :?
Čovjek i po'

#2 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Čovjek i po' »

Pravo na obrazovanje je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obrazovanje predstavlja jedno od ključnih faktora za ostvarivanje drugih prava i pokretačka je snaga u osnaživanju djece i odraslih da sami oblikuju svoju budućnost, izađu iz siromaštva i uzmu puno učešće u životu svoje zajednice.

Zasto neka osoba, koja nema mogunosti da ode van Bugojna, ne bi imala isto pravo na visoko obrazovanje kao i osoba koja je u Mostaru ili Sarajevu?

Mozes li argumentovati ili bar referencirati ili sta vec svoje tvrdnje na neki naucno-istrazivacki rad koji podupire tvoju tvrdnju da "nije dobro" imati veci broj akademika, nego li uobicajeno?

Ekonomija koje imaju veliki broj akademika procentualno, kao sto su Svedska, Norveska, Kanada, Njemacka, vidim imaju problema o kojima ti govoris :mrgreen:

Visoko obrazovanje, ne moze, ne smije i ne treba biti omoguceno odredjenom drustvu, krugu ili geografsko-politickoj zajednici. Pravo na visoko obrazovanje je univerzalno pravo svakoga pojedinca ;-)

Kako je tvoje znanje sto se tice pozicioniranja institucija visokog obrazovanja kako vidim skromno, navest cu ti samo nekoliko poznatih svjetskih univerziteta koja se nalaze u "provincijama":

- Aberystwyth University (Broj. Stud. 12,245 ) - Istoimeni grad sa 15,935 stanovnika (ko i Bugojno malte ne)
- University of St Andrews (8,645 studenata) - Istoimeni grad sa 16,680 stanovnika
- University of Wales, Trinity Saint David ( za broj studenata nemam info) - Grad Lampeter sa 1,989 stanovika

Prva dva navedena Univerziteta koji su za hiljadu i kusur mjesta bolje rangirani od sarajevskog, a pet hiljada i kusur od mostarskog univerziteta, su dapace, osnovani i prije sarajevskog i prije mostarskog.

Kad sam ja tebi ovako prilozio par cinjenica, volio bih i da ti nama objasnis, zasto je student koji bi zavrsio faks u Bugojno na odsjeku mostarskog univerziteta, bio bolji od studenta koji je zavrsio na istoimenom mostarsom univerzitetu?

Edit:
Jos jedno pitanje: Mozes li da potvdis taj "svoj fakt", dokumentom, istrazivanjem, listom ili cim drugim da je Jugoslavija imala jedan od najboljih obrazovnih sistema u Evropi?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#3 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Toto »

phenix_usk wrote:Evo citam vijest da ce Univerzitet Dzemal Bijedic otvoriti podruznice nekoliko svojih fakulteta u Bugojnu.
Pa ljudi moji meni se cini da za 10 godina u BiH ce postojati samo osobe sa zavrsenom ili osnovnom skolom ili fakultetom, srednje razine nece ni biti.
Kuda idemo sa ovakom visokom stopom fakulteta po glavi stanovnika... zar to nije degradacija akademskog zvanja?
Studirati nije samo dobiti diplomu nego prosiriti zivotne svjetonazore donjeti inovacije u svoj kraj, susretati se sa drugim i drugacijim, vidjeti drugacije oblike pogleda na zivot!
Jugoslavija koja je imala jedan od najbolji obrazovnih sustava u Europi nije dala da se otvaraju podruznice fakulteta u provincijama, jer provincija ce na taj nacin ostati jos vecom provincijom i unazaditi se!

Evo nedavno mi jedan kolega prica kako su primali dip.gradjevinare u firmu i šokirali se kad je doslo 3 kandidata sa visokim ocjenama sa fakulteta (necu navoditi koji je gradjevinski fakultet u pitanju da me sad nebi pljuvali) a nisu znali upravljati osnovnim graditeljskim programima!

Ajde donekle mogu shvatiti poplavu ekonomskih fakulteta, jer to ionako upisiju oni ciji roditelji imaju neke firmice ali imati Zdrastvene studije, Stomatologiju,Gradjevinu,Agromediteranske studije u provinciji je vise nego zalosno! :?

ovo sto ti pises je degradacija akademskog zvanja - ako imas takvo zvanje
nellington

#4 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by nellington »

buksna wrote:uredu to, imaju pravo na obrazovanje, al ako su toliko "sposobni" što ne upišu neki normalan fakultet, ne ove divljačke :D

Rezultat obrazovanja prije svega treba da bude znanje, a onda diploma... Ako obrazovanje ne rezultira znanjem, onda to nije obrazovanje i smiješno je svakome dati pravo na diplomu. Po toj logici onda svi su sposobni za sve i svi imaju pravo na sve :S
Koje to fakultete nazivaš divljačkim? :roll:
Toto

#5 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Toto »

Kako je nastao Univrrzitet u Mostaru? S kakvog je tada konja spao unizverzitet na mostarskog magarca? U cemu je razlika ako isti tim profesora stanca diplome u Mostaru i u Bugojnu.
Akademska znanja i zvanja su roba kao i svaka roba. Bojim se da je mnogim diplomama istekao rok upoterbe.
phenix_usk

#6 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by phenix_usk »

Čovjek i po' wrote:Pravo na obrazovanje je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obrazovanje predstavlja jedno od ključnih faktora za ostvarivanje drugih prava i pokretačka je snaga u osnaživanju djece i odraslih da sami oblikuju svoju budućnost, izađu iz siromaštva i uzmu puno učešće u životu svoje zajednice.

To je neupitno!

Zasto neka osoba, koja nema mogunosti da ode van Bugojna, ne bi imala isto pravo na visoko obrazovanje kao i osoba koja je u Mostaru ili Sarajevu?

Zato postoji sustav stipendija od drzavnih do privatnih, tako da je putem toga omoguceno svakom mladom covjeku pristup fakultetu

Mozes li argumentovati ili bar referencirati ili sta vec svoje tvrdnje na neki naucno-istrazivacki rad koji podupire tvoju tvrdnju da "nije dobro" imati veci broj akademika, nego li uobicajeno?

Procitaj moj post gore, ne tvrdim da nije dobro imati veliki broj akademika nego nepotrebno je imati veliki broj fakulteta, koji nece zadovoljavati minimalnu kvalitetu

Ekonomija koje imaju veliki broj akademika procentualno, kao sto su Svedska, Norveska, Kanada, Njemacka, vidim imaju problema o kojima ti govoris :mrgreen:
Pogledaj koliko ima jedna Svedska, Norveska,Kanada diplomiranih ekonomista, politologa i pravnika po glavi stanovnika a koliko BiH...

Visoko obrazovanje, ne moze, ne smije i ne treba biti omoguceno odredjenom drustvu, krugu ili geografsko-politickoj zajednici. Pravo na visoko obrazovanje je univerzalno pravo svakoga pojedinca ;-)

To nitko nije ni sporio

Kako je tvoje znanje sto se tice pozicioniranja institucija visokog obrazovanja kako vidim skromno, navest cu ti samo nekoliko poznatih svjetskih univerziteta koja se nalaze u "provincijama":

- Aberystwyth University (Broj. Stud. 12,245 ) - Istoimeni grad sa 15,935 stanovnika (ko i Bugojno malte ne)
- University of St Andrews (8,645 studenata) - Istoimeni grad sa 16,680 stanovnika
- University of Wales, Trinity Saint David ( za broj studenata nemam info) - Grad Lampeter sa 1,989 stanovika

Sad kad si naveo te univerzitete pogledaj znacaj gradova u kojima se oni nalaze, nitko recimo ne spori postojanje Univerziteta u Bihacu koji je recimo potreban SZ Bosni ali otvaranjem jos jednog drzavnog univerziteta u Cazinu recimo nebi imalo nikakvog smisla

Prva dva navedena Univerziteta koji su za hiljadu i kusur mjesta bolje rangirani od sarajevskog, a pet hiljada i kusur od mostarskog univerziteta, su dapace, osnovani i prije sarajevskog i prije mostarskog.

Ne shvacam sto ovim impliciras

Kad sam ja tebi ovako prilozio par cinjenica, volio bih i da ti nama objasnis, zasto je student koji bi zavrsio faks u Bugojno na odsjeku mostarskog univerziteta, bio bolji od studenta koji je zavrsio na istoimenom mostarsom univerzitetu?

Obzirom da je recimo gradjevina ili mašinstvo kompleksan studij koji osim suhog znanja zahtjeva i prakticni dio nastave... sad mi reci hoce li taj isti Univerzitet Dzemal Bijedic zakupiti prostore u Bugojnu ili pak izgraditi svoje i smjestiti labarotorije tamo? Cisto sumnjam!
Onda se ti isti studneti cude sto nisu primljeni ili pak sto ne znaju raditi na nekim osnovnim programima a njihov je fakultet priznat!
Poslodavac tebe ne zaposljava zato sto ce tebi davati placu jer si smisao da postojis nego zato sto ces ti svojim radom donjeti poslodavcu placu i za sebe i njega!
Ove diplome imaju samo smisao uhljebljivanja u glomazni frankenstajn drzavni susta i sami su sebi svrha!
Dogaša se cista devalvacija znanosti ( nauke) , a polupismene ministre Srednjobosanskog kantona i neke profesore sa tih hibridnih fakulteta sam vec upoznao. Kad i nauka krena ubezdan u provaliju, onda ni Bosni se ne pise dobro.

Edit:
Jos jedno pitanje: Mozes li da potvdis taj "svoj fakt", dokumentom, istrazivanjem, listom ili cim drugim da je Jugoslavija imala jedan od najboljih obrazovnih sistema u Evropi?
Obzirom da je u Jugoslaviji bilo obrazovanje potpuno besplatno bez ikakvih taksi i pristojbi te nasim dokazanim strucnjacima koji su iz te iste Jugoslavije otisli kao ravni konkurenti u SAD ili Njemacku, mnogobrojnim stranim studentima...
phenix_usk

#7 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by phenix_usk »

u Drzavi BiH postoje u ovim gradovima pravni i ekonomski fakulteti recimo:
Bihac(1) Banja Luka (2) Tuzla (2) bijeljina (1) Sarajevo (1) Istocno Sarajevo (1) Kiseljak (1) Travnik (1)
Mostar (2)

Znaci na 3,5 milijuna stanovnika postoje 12 fakulteta ili odjela fakulteta to nigdje na svijetu nema... neka nam je Bog na pomoci sa tolikim obrazovanim kadrom...prema tvojoj logici onda bi mi trebali biti svjetska sila u obrazovanju!
Penicilin

#8 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Penicilin »

phenix_usk wrote:u Drzavi BiH postoje u ovim gradovima pravni i ekonomski fakulteti recimo:
Bihac(1) Banja Luka (2) Tuzla (2) bijeljina (1) Sarajevo (1) Istocno Sarajevo (1) Kiseljak (1) Travnik (1)
Mostar (2)

Znaci na 3,5 milijuna stanovnika postoje 12 fakulteta ili odjela fakulteta to nigdje na svijetu nema... neka nam je Bog na pomoci sa tolikim obrazovanim kadrom...prema tvojoj logici onda bi mi trebali biti svjetska sila u obrazovanju!
Šta reći nekome ko pokušav da ograniči pristup obrazovanju osim: :thumbup: svaka čast legendo. Eto i takvih imamo.
cyprus

#9 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by cyprus »

Ništa, što bi reko Edo Maajka :D :

... Mozes birat fakultet ili cigla i cement, a i kad imas fakultet ceka te cement opet...
Amomiman

#10 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Amomiman »

phenix_usk wrote:u Drzavi BiH postoje u ovim gradovima pravni i ekonomski fakulteti recimo:
Mostar (2)

:lol: :lol: :lol: :lol:
Phosphorus

#11 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Phosphorus »

...
Last edited by Phosphorus on 24/04/2020 12:11, edited 1 time in total.
Čovjek i po'

#12 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Čovjek i po' »

@phoenix_uks, ti si nevjerovatan lik :-)
phenix_usk wrote: Obzirom da je u Jugoslaviji bilo obrazovanje potpuno besplatno bez ikakvih taksi i pristojbi te nasim dokazanim strucnjacima koji su iz te iste Jugoslavije otisli kao ravni konkurenti u SAD ili Njemacku, mnogobrojnim stranim studentima...
Pod broj jedan: Cijena obrazovanja ne govori i o njegovoj kvaliteti.
Pod broj dva: Molio bih te da navodis reference na svoje izvore, jer ovako pricas neutemeljeno i bez ikakvih mogucnosti da tvoje izjave shvatimo iole ozbiljno.

Ili, mozda, cekaj, da mozda na tvom "cjenjenom" univerzitetu gdje si isao ili koji si zavrsio ne uce da mozes fakte izvora da iznosis.

Covjece, ti ne poznajes ni prvo akademsko pravilo (refernciranje, argumentacije, izvore, bez toga je sve to shasha), a pricas o tome gdje bi trebao ili ne, biti univerzitet.

Neko je vec gore naveo, pa i ja da ti potvrdim:
Cilj obrazovanje je poslovno, naucno ili umjetnicko osposobljavanje, a ne "kicenje diplomom" i "kofrcenje" pred komsijom. Pravo na poslovno, naucno ili umjetnicko osposobljavanje ima svaka osoba, pa taman bil i u Gornjoj Bocinji.
Ukoliko su ispunjeni zakonom dati uslovi za otvaranje ispostave bilo kakve ustnove, bilo gdje - to je to. Dalje price nema.

Procitaj par Europskih direktiva o visokom obrazovanju, kao i preambule bolonjske, lisabonske ili drugih deklaracija.
Mostar (2)

Btw, sam Bec koji ima cca dva miliona stanovnika, ima preko 20 sto privatnih, sto javnih, sto univerziteta primjenjih nauka: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_un ... in_Austria

Tako, :wink: da i ova tvoja tvrdnja pada u vodu
Hendrix

#13 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Hendrix »

Poplava fakulteta je pogodna jedino opštinarima i državnim službenicima, direktorima firmi privatnih, koji sada za male pare mogu sebi naštelit fino diplome i niko ih više ne istjera sa državnih jasli do penzije, prvi komšija mi je to uradio, i sada je hadžo, akademski obrazovan građanin , vikend student, ode u subotu i položi 4 ispita i eto ga u nedelju nazad.
Najžalosnije je kada mi reče, razumijem ja tebe komšija i ja sam završio fakultet, teško je to... :x

Kakvo ba obrazovanje, nemojte biti naivni, još malo pa će diploma biti i na autopijaci na Stupu za kupiti.

Za 10 godina ćemo imati pravnike koji se više razumiju u mobitele nego pravo, ekonomiste koji ni kusur ne znaju sabrati, inžinjere kojima se ne bi smjelo dati ni šupu da projektuju....

Ja se iskreno bojim, pa ko će raditi kako treba kada nas poplave akademici sa ovih vrsnih fakulteta?

Niko ne osporava pravo na obrazovanje, ali danas rijetko ko želi obrazovanje, ljudi žele papir-diplomu da uleti na mjesto i da landara do penzije.
nellington

#14 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by nellington »

buksna wrote:
nellington wrote:
buksna wrote:uredu to, imaju pravo na obrazovanje, al ako su toliko "sposobni" što ne upišu neki normalan fakultet, ne ove divljačke :D

Rezultat obrazovanja prije svega treba da bude znanje, a onda diploma... Ako obrazovanje ne rezultira znanjem, onda to nije obrazovanje i smiješno je svakome dati pravo na diplomu. Po toj logici onda svi su sposobni za sve i svi imaju pravo na sve :S
Koje to fakultete nazivaš divljačkim? :roll:
novokomponovane bijeljina, travnik, doboj... i slične bez obzira na lokaciju gdje ljudi koji su jedva vanredno završili srednju, sad postaju magistri na tim fakultetima, a znam ih prilično zabrinjavajući broj :D čisto sumnjam da su došli pameti odjednom, inače bi "prije rata" završili fakultet, kad im je bilo i vrijeme... ma jednostavno svi "vikend" fakulteti
Prije tvog posta niko nije spomenuo te privatne fakultete - tema je počela sa viješću o otvaranju odjeljenja državnog fakulteta u drugom gradu.
phenix_usk

#15 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by phenix_usk »

Covjece citas li ti sam sebe?
Pa govorim o poplavi fakulteta, pa jel ti znas koliko je jednom Univerzitetu u becu trebalo da se razdvoji na vise manjih fakulteta?
TI ko maksim po diviziji uhvatio lupati... Nitko ne spori nikome pravo na obrazovanje ali ne jednostavno ili se pravis lud ili pak radis u jednom od novokompovanih univerziteta!
Pa samo spradnju pravimo samo od sebe sa ovim... pa svaki grad sa vise od 15000 stanovnika ima neki fakultet!
halooooo u BOSNI, ZAPAMTI U BOSNI gdje su prihodi na razini africkih drzava...
Kako se uopce ususdjues usporedjivati jedan Bec sa nama, jel ti uopce znas koliki oni imaju standar ili ti treba neko neki "fakt" "referencu" zaljepiti...

Ti ne shvacas da ljudi na ovim fakultetima studiraju samo radi obicnog papira koji ne pokirva znanje!
Sve to tvoje stoji o dostupnosti i ostalim floskulama ali kakvim ZNANJEM? Profesorima...normalni akademski obrazovani ljudi se zgrazaju nad ovim pojavama!
Čovjek i po'

#16 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Čovjek i po' »

Razlog studiranja je osobni i ne zelim da ulazim u tu diskusiju, jer nema smisla.
Moj je point, da nam treba jos vise visokoskolskih institucija kako bi za 50 godina dosegli nivo normalnih drzava.
Ja Bec spominjem, jer si ti rekao, nigjde na svijetu. Mogu da navedem jos mali milon slicnih primjera.

Eh, sada, upitnost kvaliteta obrazovanja u tim institucijama nije u domenu moga znjanja. O tome ne mogu da diskutujem.
Medjutim, ne prihvatam ni te izjave tipa rekla-kazala (moj drug ima .., poznanik kaze ....), jer sve je to neutemeljeno, bez ikakvih stvarnih izvora.

Po zanimanju sam covjek koji se bavi akademsih radom, dalje od BiH doduse, ali bih molio kada se vec govori o akademskim temama da one i drze taj nivo. Dakle, neka diskusije budu objektivne, a ne subjektivne, i ako postoji negativna i pozitivna strana, daj da onda imamo fakte na kojima se zasnivaju. Svi pricamo ne valja ovo, ne valja ono, ali nigdje niti jednog fakta, nigdje dokumenta il rang liste tih fakulteta, nigdje povjerljivog assessmenta koji govori o kvalitetu tih institucija. Sve se svodi na mahalsku pricu i nase licne utiske.

Veliki broj studenata u cijelom svijetu studira iskljucivo radi papira, ali kvalitet ispita ih natjera da znaju ono "sto se znati mora" za odredjenu kvalifikaciju. I nemojmo da govorimo o kvalitetu mostarskog ili sarajevskog univerziteta i studenata koji su tamo zavrsili (jedan sam od tih :( - sarajevski), jer nedavno sam procitao jedan diplomski rad sa ETF-a o Oracle bazi podataka i Spatial komponenti i to je presramno. Lik je preveo djelove knjige sa engleskog i pored toga kao prvu, naveo wikipediju kao drugu referencu. Pa takav rad bi mu bio odbijen kao seminarski ili kao technical report na svakom normalnom univerzitetu u svijetu, ali eto na dicnom ETF nije.
Penicilin

#17 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Penicilin »

Potpuno je besmisleno disutovati o tome treba li nam više univerziteta ili ne. Isto tako je besmislena priča o nekakvom elitističkom konceptu prema kojem bi univerziteti trebali biti samo u velikim gradovima i kako bi kriteriji trebali biti visoki tako da "svako" ne može završavati fakultet. Faklulteti su već odavno standardizirana obrazovna ustanova koja pruža standardizovani paket znanja i jasni su kriteriji po kojima se ovo znanje prenosi, stiče i provjerava. Dakle bilo koje selo može da sagradi zgradu i dovede profesore i uspostavi faklultet ako ima dovojno studenata koji su spremni tu da studiraju i ispunjavaju uslove i standarde za upis. U Hrvatskoj svaki veći grad ima univerzitet, a svaki gradić ima barem nekoliko isturenih fakulteta. Ako Makarska ima fakultet što ne bi i Bugojno. Pa opština Bugojno ima 50.000 stanovnika. Jel lakše da 20 ili 30 profesora dolazi i odlazi na predavanja iz Mostara u Bugojno nego da se 300 studenata seli u Mostar?

Ako govorimo o privatnim fakultetima onda je tu i spremnost studenata da plate ali i uspostava standarda kontrole tih ustanova i njihovog nivoa kvalitete. Međutim ne trebate se zavaravati da je fakultetska diploma ono što je nekada bila: garant doživotnog guzeljanja u državnoj administraciji. Danas poslodavci gledaju i koji je fakultet i kakav je prosjek i ima li preporuka i jesi li gdje radio na raspustu, volontirao imaš li iskustva i gdje itd. Dakle nije isto kada se neko pojavi sa diplomom Aperona ili Ekonomskog Fakulteta u Sarajevu. E sad neko hoće da ima ili mu treba bilo kakva diploma a neko hoće znanje i sve to ima svoje i ja ne vidim ništa naročito sporno. Ganićev fakultet je recimo prilično respektabilan. Međutim tek kada dođemo do magistarskog onda je to nekakav viši nivo specijalizacije, istraživanja i akademskog rada. Fakultet je danas skoro kao što je nekada bila srednja škola. Tako je u Evropi već odavno a kod nas se još čuva taj nekakav socijalistički duh akademskog elitizma i profesora koji ispituju usmeno i gađaju studente kredom.
Čovjek i po'

#18 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Čovjek i po' »

Glas razuma :thumbup:
Penicilin

#19 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Penicilin »

Da ne govorimo o tome da će svi asistenti i administracija fakuteta u Bugojnu biti lokalni. Asistenti će raditi vježbe, pismene ispite, pa pomalo i predavanja i za desetak godina dobar dio će ih i doktorirati tako da će se lagano stvarati lokalni profesori i akademska zajednica. Jel to nešto što Bugojnu ne treba? Nego kao u stara dobra Titina vremena treba da se zna šta je grad a šta provincija. Pa kad neko odskoči pa ode u grad da studira pa završi fakultet onda se vrati u svoju "sredinu" i onda tamo s ponosom širi bjelosvijetsko znanje i dignitet fakultetski obrazovanog čovjeka sa diplomom. :lol: :lol: :lol:
Čovjek i po'

#20 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Čovjek i po' »

Ta vremena su prosla. Konstantno se kritikuju nove generacije i nove diplome, a cinjenica je da se prije vise zavrsavalo fakultet radi diplome i uhljebljenja u drzavnu sluzbu nego li danas. Diploma treba da donese produktivno znanje, a ne rutu ka ispunjavanju uslove za drzavnu sluzbu. Nas jos uvjek "zeza" ta ideja o drzavnom uhljebljenu nakon studija.

U "normalnim zemljama", evo primjer Njemacke, vecina ljudi koji i imaju doktorat radi u privatnom ili industrijskom sektoru, jer tu su potrebniji nego li u drzavnim organima ili na fakultetima. Zamisli covjeka koji je studirao cirka 7-8 godina, zavrsio doktorat recimo iz geoinformatike ili medicinske informatike na racun drzave i zaposli se u drzavnu sluzbu ... zali boze resursa i njegovog znanja koji propadaju u nekoj kancelariji. Zar nije logicnije da takva osoba radi negdje u indutrijskom sektoru?

I da, fakultetsko obrazovanje, ili bar bachelor nivo, jer danas u Europi, ono sto je bila srednja skola prije 30 godina u Jugoslaviji.
Toto

#21 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Toto »

jesu li bugojanci pogrijesili sto su se orijentirali na ove fakultete

- Mašinski fakultet – smjer dizajn proizvoda (proizvodni i konstruktivni)
- Građevinski fakultet – smjer konstruktivni
- Agromediteranski fakultet - smjer voćarski i povrtlarski
- Fakultet informacijskih tehnologija – smjer informacijskih tehnologija
VjecitiStudent

#22 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by VjecitiStudent »

Penicilin wrote:Da ne govorimo o tome da će svi asistenti i administracija fakuteta u Bugojnu biti lokalni. Asistenti će raditi vježbe, pismene ispite, pa pomalo i predavanja i za desetak godina dobar dio će ih i doktorirati tako da će se lagano stvarati lokalni profesori i akademska zajednica. Jel to nešto što Bugojnu ne treba? Nego kao u stara dobra Titina vremena treba da se zna šta je grad a šta provincija. Pa kad neko odskoči pa ode u grad da studira pa završi fakultet onda se vrati u svoju "sredinu" i onda tamo s ponosom širi bjelosvijetsko znanje i dignitet fakultetski obrazovanog čovjeka sa diplomom. :lol: :lol: :lol:
U svakom slucaju, jos malo pa nece biti gradica u BiH bez univerziteta.
U isto vrijeme, bh. nauka nikada nije bila u jadnijem stanju.
haubica_i_to_teshka

#23 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by haubica_i_to_teshka »

Čovjek i po' wrote:Razlog studiranja je osobni i ne zelim da ulazim u tu diskusiju, jer nema smisla.
Moj je point, da nam treba jos vise visokoskolskih institucija kako bi za 50 godina dosegli nivo normalnih drzava.
Ja Bec spominjem, jer si ti rekao, nigjde na svijetu. Mogu da navedem jos mali milon slicnih primjera.

Eh, sada, upitnost kvaliteta obrazovanja u tim institucijama nije u domenu moga znjanja. O tome ne mogu da diskutujem.
Medjutim, ne prihvatam ni te izjave tipa rekla-kazala (moj drug ima .., poznanik kaze ....), jer sve je to neutemeljeno, bez ikakvih stvarnih izvora.

Po zanimanju sam covjek koji se bavi akademsih radom, dalje od BiH doduse, ali bih molio kada se vec govori o akademskim temama da one i drze taj nivo. Dakle, neka diskusije budu objektivne, a ne subjektivne, i ako postoji negativna i pozitivna strana, daj da onda imamo fakte na kojima se zasnivaju. Svi pricamo ne valja ovo, ne valja ono, ali nigdje niti jednog fakta, nigdje dokumenta il rang liste tih fakulteta, nigdje povjerljivog assessmenta koji govori o kvalitetu tih institucija. Sve se svodi na mahalsku pricu i nase licne utiske.

Veliki broj studenata u cijelom svijetu studira iskljucivo radi papira, ali kvalitet ispita ih natjera da znaju ono "sto se znati mora" za odredjenu kvalifikaciju. I nemojmo da govorimo o kvalitetu mostarskog ili sarajevskog univerziteta i studenata koji su tamo zavrsili (jedan sam od tih :( - sarajevski), jer nedavno sam procitao jedan diplomski rad sa ETF-a o Oracle bazi podataka i Spatial komponenti i to je presramno. Lik je preveo djelove knjige sa engleskog i pored toga kao prvu, naveo wikipediju kao drugu referencu. Pa takav rad bi mu bio odbijen kao seminarski ili kao technical report na svakom normalnom univerzitetu u svijetu, ali eto na dicnom ETF nije.
Napisao neko kome je “referenca” neka djevojka koja je ,zamisli , bez problema, upisala PhD bez bilo kakvog zavrshenog dodiplomskog (bachelor) zvanja, master...ma to je “normalna” pojava ( sa druge teme, ili sam se mozda prevario :-) )

@covjek i po’, to su za tebe normalne pojave, a sada ti smeta odbijen seminarski (plagijat) sa dicnog ETF-a !!!????
Nemoj ziv bio, nema smisla ....

p.s. ostao si mi “duzan” jedan odgovor, (kao akademik trebao si da me bar isposhtujesh i odgovorish).

Dakle, da ponovim pitanje :

Da li si ti “onaj” shto je dolazio na forum UCL-a i raspitivao se o nacinu upisa, uslovima studiranja ....?

Neshto me puno asocirash na pomenutog :D
Toto

#24 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Toto »

VjecitiStudent wrote:
Penicilin wrote:Da ne govorimo o tome da će svi asistenti i administracija fakuteta u Bugojnu biti lokalni. Asistenti će raditi vježbe, pismene ispite, pa pomalo i predavanja i za desetak godina dobar dio će ih i doktorirati tako da će se lagano stvarati lokalni profesori i akademska zajednica. Jel to nešto što Bugojnu ne treba? Nego kao u stara dobra Titina vremena treba da se zna šta je grad a šta provincija. Pa kad neko odskoči pa ode u grad da studira pa završi fakultet onda se vrati u svoju "sredinu" i onda tamo s ponosom širi bjelosvijetsko znanje i dignitet fakultetski obrazovanog čovjeka sa diplomom. :lol: :lol: :lol:
U svakom slucaju, jos malo pa nece biti gradica u BiH bez univerziteta.
U isto vrijeme, bh. nauka nikada nije bila u jadnijem stanju.

univerziteti su obrazovne a ne naucne ustanove
Čovjek i po'

#25 Re: BiH - drustvo znanja!

Post by Čovjek i po' »

haubica_i_to_teshka wrote: Napisao neko kome je “referenca” neka djevojka koja je ,zamisli , bez problema, upisala PhD bez bilo kakvog zavrshenog dodiplomskog (bachelor) zvanja, master...ma to je “normalna” pojava ( sa druge teme, ili sam se mozda prevario :-) )

@covjek i po’, to su za tebe normalne pojave, a sada ti smeta odbijen seminarski (plagijat) sa dicnog ETF-a !!!????
Nemoj ziv bio, nema smisla ....

p.s. ostao si mi “duzan” jedan odgovor, (kao akademik trebao si da me bar isposhtujesh i odgovorish).

Dakle, da ponovim pitanje :

Da li si ti “onaj” shto je dolazio na forum UCL-a i raspitivao se o nacinu upisa, uslovima studiranja ....?

Neshto me puno asocirash na pomenutog :D
UCL??? Moze li pojasnjenje?
Jock ja prijatelju. Asocijacijacije varaju i mogu da navedu na pogresne zakljucke.
Btw, ne vidim razloga zasto bih to radio, kada sam vec pri kraju sa doktorskom disertacijom.

To sto kod nas obrazovanje sluzi iskljucivo obrazovanju, a ne usavrsavanju osobe, ne znaci da su to "normalne" pojave u drugoj zemlji. Zato nam je i drzava u k...cu, sa fakulteta izlaze morni koji veze nemaju o prakticnom radu, drzava nema plana i programa razvoja i svi bi da ne rade nista i uhljebe se u drzavnu sluzbu.

Ne smeta mene odbijeni seminarski rad sa ETF-a, nego prihvaceni "Diplomski rad" koji je cisti prevod i potpuni plagijat. To govori dovoljno o kvalitetu studenta i jos vise o kvlitetu osobe koja je bila mentor diplomskog rada.

Da se ne radi mozda o tvoje radu, pa se nadje uvrijedjen?

Sto se tice te djevojke i univerziteta, to su moroni i idioti, jelte, samo je nas konzervativni sistem jak do bola :-) Dobro nam pravo. Cijenjeni smo samo u supljoj prici po mahali.

Jedan od najjaci svjetskih univerziteta Kings College (Univerzitet u Londonu) moze da primi, e zamisli, studente koji nemaju bachelor, ali eto imaju nizu kvalifikaciju i radno iskustvo:
http://www.kcl.ac.uk/prospectus/graduat ... quirements
2:1 honours UK BSc degree, or equivalent, in computer science, mathematics, physics, chemistry, electrical engineering, or a joint degree in two such subjects. Competence in a high level programming language such as Pascal, C, C++, Java, etc, to the level expected at the end of the first year of a BSc honours degree in computer science. We may lower entry qualifications for students with substantial relevant work experience.
- Da li je tebi jasno da smo jedna od rijetkih zemalja gdje se moze dobiti status inzinjera bez radnog iskustva, samo sa diplomom. Cak i bez fakultetske prakse?
( >> http://www.engc.org.uk/professional-qua ... d-engineer
>>> http://en.wikipedia.org/wiki/Incorporat ... r_.28UK.29 )
- Da li je tebi jasno da nema niko iz nase zemlje koji je uveko neki novitet u svijetu, a da nije morao da pobjegne odavde?
- Da li je tebi jasno da je vecina diplomskih radova sa ETF, MF sa svih smjerova uglavnom kopija i prevod knjige sa engleskog jezika?
- Da li je tebi jasno da smo zemlja koja nema naucno-istrazivackog rada, ili ovo sto imamo, ne moze se tim nazvati?

I kada cemo vec jedom da shvatimo da je obrazovanje, bilo kakvo, bilo gdje blagoslov, a ne degradacija vec postojeceg obrazovanja? Kada cemo da shvatimo da citav svijet nije ni u Mostaru, ni u Sarajevu i da ne treba da se Sarajevo poredi sa Banja Lukom, nego sa Zagrebom, Beogradom, Becom isl.

Kad shvatimo da smo k...a o nacije, i krenemo iz pocetka, mozda nam i bude bolje.

Ja sam umoran od paranoika,
Ja sam umoran od likova koji negiraju sve sto je okay i bolje
Ja sam umoran od likova koji konstantno degradiraju druge ljude na osnovu nana, dede, pozicije kuce i njene udaljennosti od prve zgrade, i svega ostalog
Umoran sam od nas najpametnijih, najboljih, a k...cu nevaljamo
Umoran sam od pogresnim mjerila i najvjerovatne zatucanosti, koju je nemoguce objasniti pa ni u filmovima

Ja sam se bio pridruzio ovom forumu, misleci da ima jos onih koji normalno gledaju, ali nema.
Kad vidim koliko samo mrznje prema drugom, zavisti ovdje ima .. meni je dosta. Jebeni rat, koji sam prezivio me zgazio, ali ovo gazi vise.

Ostajte pozdravljeni i zivite vase snove i iluzije, koje ce da se sruse cim dodjete na jebenu granicu u slavonski brod i shvatite u kakvom mulju mi zivimo.
Post Reply