Tajland - putovanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Ajvi

#1 Tajland - putovanje

Post by Ajvi »

Unaprijed sorry svim ako vec ima ova tema.... Planiran ovu zimu da idem na Tajland sa prijateljicom i to u vlastitom aranzmanu jer agencije uglavnom organizuju boravak izmedju 10-15 sto je nama malo. Da li je neko od vas bio i ima li kakav savjet? Nas plan je da budemo 7 dana u Bangkoku, 7 dana u Phuket, Koh Samui i Pattaya ( ukupno oko 25 dana). Ima li ko kakav prijedlog za let ( mozda Sarajevo -Istanbul, Istanbul - Bangkok?) i neki fini hotel? Hvala :sax:
alica.k

#2 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

jesi to ti ajvi?
javider mi se kad budes online, imam ti ja citav plan za tajland :) u vlastitom aranzmanu
BIONA

#3 Re: Tajland - putovanje

Post by BIONA »

Covjece ljepote, ali 25 dana ne mogu ni da zamislim, koliko vam love otprilike treba za takvo putovanje? :run:
alica.k

#4 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

tajland je prejeftin, jedino sto je skupo su karte do tamo :)

ja sam svojevremeno htjela backpacking turu da napravim malezija-tajland-kambodza-laos-vietnam-tajland-malezija ali nazalost, ne mogu se sama odvaziti za to.
3 mjeseca...i oko 5000KM za to treba (mada ja nisam zanovijetalo sto se tice hrane i smjestaja i mogla bi i jeftinije proc).
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#5 Re: Tajland - putovanje

Post by Entropio »

I ja sam nešto slično planirao za sljedeću godinu... Vidjećemo kakva će situacija biti.
alica.k

#6 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

Entropio wrote:I ja sam nešto slično planirao za sljedeću godinu... Vidjećemo kakva će situacija biti.
javi iskustva:)
lys

#7 Re: Tajland - putovanje

Post by lys »

za pocetak ti predlazem da Pattayu zaobodjes u sirokom luku (interesantan samo za one koji zele barove sa djevojkama koji nose brojeve na boku... :roll: ), a ni Phuket ti licno ne preporucujem (glavni grad Patong je priblizan Pattayi), osim da odatle ides brodom na Koh Phi Phi i dalje za Krabi.
Puno je interesantnije je otici na sjever i obici recimo Chang Mai - moze se ici i vozom iz Bangkoka.

Ako niste zeljne plaze, 25 dana je puno za obilazak 3-4 navedena mjesta u Tajlandu. Ja ti licno preporucujem da odes bar 3-4 dana u Kambodzu, u Siem Reap da posjetis Angkor.

Za karte iz BH ne znam, ja tamo navratim , onako "komsinski" :-)
BIONA

#8 Re: Tajland - putovanje

Post by BIONA »

ti komsinski naletis, blaaaago tebi :thumbup:
Entropio

#9 Re: Tajland - putovanje

Post by Entropio »

Imam zelju da odem u Hong Kong, pa da se spustim dole u Tajland. Hong Kong mi je od djetinstva bio veoma drag, iako nikad nisam tamo bio niti je bio neko koga znam. Ne znam zašto. Tako da bih volio otići tamo. A Tajland... Tajland je jeftin, a prelijep. To znam iz priča ljudi koji su tamo bili...

Glavni "problem" je karta, kako je većina već rekla. Karte (povratne) se kreću oko 600-1000 eura, zavisi kad kupuješ. A što reče alica.k, 3000EUR bi trebalo biti dovoljno za malo duži boravak tamo (mislim na Tajland, ne Hong Kong, jer je on preskup).
alica.k

#10 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

entropio...moze se skombinovati jefrina karta, samo treba bit fleksibilan.

generalno je bilo gdje najjeftinije doci iz londona, istanbula ili negdje iz italije (barem kako se sjecam sto sam gledala). iz sarajeva se ne moze jeftino doci, nazalost.

airasia leti svoj lowcost let iz londona za bangkok za nekih 300-350 eura po smjeru, a mozes uhvatit jeftinije ako si sretnije ruke, kad neke promo cijene imaju. 1000 eura je ona skuplja opcija...nemoj to ni gledat. jet airways isto leti za malo manje od 600 eura povratna karta.
do londona pet miliona opcija.

bila je neka kompanija koja je letila za bangkok iz milana (cetvrtkom ili utorkom) za 700 eura - povratna cijena. probacu je nac u ovom svom brckurisu od linkova.

a iz istanbula thy...

medjutim to su sve presjedanja i to u svojoj organizaciji a ljudi to ne vole :) i jos nesto, takav put se mjesecima unaprijed planira...zato sto su karte jeftinije sto ih ranije kupis
Entropio

#11 Re: Tajland - putovanje

Post by Entropio »

Pa ne znam baš za London... Je l' treba viza za tranzit tamo? Komplikovano je ako treba. Iz Sarajeva naravno da ne može... na to i ne računam. Ja sam gledao IST i MUC... oko 600-700 eura do HKG.

Baš ću sad malo potražiti...
Entropio

#12 Re: Tajland - putovanje

Post by Entropio »

Najjeftinije je preko Istanbula, definitivno.

IST - BKK (presjedanje u AMM) 480EUR Royal Jordanian
SJJ - IST 180EUR Turkish/BH Airlines

To je to.
alica.k

#13 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

ne treba tranzitna viza ako ostajes na istom terminalu, barem kako se sjecam (opet, ne znam napamet).
nasla sam ovu iz italije, blu express...samo sto im sad karta kosta 900 eura. levati.

ma ustvari sve je to tu negdje....u novembru je izgleda najjeftinije preko istanbula (480 eura egyptair) ili londona (560 eura jet airways).

u svakom slucaju lijep je to san, al meni ce morat malo sacekat :)
Entropio

#14 Re: Tajland - putovanje

Post by Entropio »

A ovo 5000KM što si napisala... Da li to pokriva sve (hotel, hrana, zabava)?
alica.k

#15 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

Entropio wrote:A ovo 5000KM što si napisala... Da li to pokriva sve (hotel, hrana, zabava)?
da, apsolutno sve (ukljucujuci kartu), i to ako si poguzija neka. ako se hranis iz supermarketa, ne shoppingujes, ne pijes i ne pusis (i ne drogiras se :D:D:D:D), moze se proci puno jeftinije.

ja licno mislim da 2500KM moze ti bit sasvim dovoljno da provedes oko 2 sedmice u svakoj od ovih 5 drzava (a realno laos i vietnam...puno je po 2 sedmice za te dvije) :) to je smjestaj, hrana, prevoz, ulaznice za poneku atrakciju (za angkor sam ukljucila 100% sjecam se).
i jos 1500KM za kartu i zezancije, vize do tamo i nazad.
znaci 4000KM. i dva mjeseca a ne tri :).

edit: da, ova je racunica rezultat dugotrajnog istrazivanja sta ljudi kazu koji im je bio dnevni budzet dok su bili tamo.
Entropio

#16 Re: Tajland - putovanje

Post by Entropio »

alica.k wrote:
Entropio wrote:A ovo 5000KM što si napisala... Da li to pokriva sve (hotel, hrana, zabava)?
da, apsolutno sve (ukljucujuci kartu), i to ako si poguzija neka. ako se hranis iz supermarketa, ne shoppingujes, ne pijes i ne pusis (i ne drogiras se :D:D:D:D), moze se proci puno jeftinije.

ja licno mislim da 2500KM moze ti bit sasvim dovoljno da provedes oko 2 sedmice u svakoj od ovih 5 drzava (a realno laos i vietnam...puno je po 2 sedmice za te dvije) :) to je smjestaj, hrana, prevoz, ulaznice za poneku atrakciju (za angkor sam ukljucila 100% sjecam se).
i jos 1500KM za kartu i zezancije, vize do tamo i nazad.
znaci 4000KM. i dva mjeseca a ne tri :).

edit: da, ova je racunica rezultat dugotrajnog istrazivanja sta ljudi kazu koji im je bio dnevni budzet dok su bili tamo.
Čućemo se kad budem detaljno planirao...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: Tajland - putovanje

Post by Truba »

ja sam vidio jednu super ponudu
vijetnam laos i tajland 25 dana otprilike 4000 maraka
ne mogu se sjetiti koliko je tacno para
ali tura je super izgledala

međutim problem je vrijeme :D
alica.k

#18 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

komi wrote:ja sam vidio jednu super ponudu
vijetnam laos i tajland 25 dana otprilike 4000 maraka
ne mogu se sjetiti koliko je tacno para
ali tura je super izgledala

međutim problem je vrijeme :D
dvije drzave vise i mjesec dana vise u svojoj organizaciji mozes dobit za te 4000KM
pogledaj gore.

a inace, imaju nekakve GAP ture....ne mogu da se sjetim stranice.
oni organizuju tako bas te kul ture, medjutim to nije nista sto ne mozes sam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Tajland - putovanje

Post by Truba »

ne volim ja sam ići nigdje
niti u vlastitom aranžmanu
volim organizirane grupe :mrgreen:
lys

#20 Re: Tajland - putovanje

Post by lys »

alica.k wrote: ja licno mislim da 2500KM moze ti bit sasvim dovoljno da provedes oko 2 sedmice u svakoj od ovih 5 drzava (a realno laos i vietnam...puno je po 2 sedmice za te dvije) :)
:shock:

Od svih navedenih zemalja, bas za Vijetnam (i Tajland) ti treba najvise vremena, ako neces samo da se tuspasis :)

Predpostavljam da u navedeni budzet ne ulaze domace avionske karte (koje su inace prije par mjeseci u prosjeku poskupile oko 50%). Samo od Hanoja na sjeveru do Sajgona na jugu, treba 30 sati vozom.

Moj prijedlog za minimalni "must do" (ne racunam put)

Tajland:
Bangkok - 4 dana
Hua Hin ili Rayong - 2 dana
Phuket (tranzit) - 1 dan
Koh Phi Phi - 2 dana
Krabi - 2 dana
Koh Samui - 3 dana
Chang Mai - 3 dana
regija Isan / Mekong (deep deep Tajland za hrabre) - 3 dana

Vijetnam:

Hanoj - 3 dana
Sapa - 2 dana
Ha Long - 3 dana
Hue - 2 dana
Hoi An / Ba Na / Danang - 3 dana
Nha Trang - 3 dana
Dalat + nacionali park - 3 dana
Mui Ne / Phan Tiet - (pauza) 2 dana
Sajgon / Cu Chi - 3 dana
Makong delta - 4 dana
Phu Quoc ostrvo - 3 dana

Malezija:

Kuala Lumpur -2-3 dana
Penang - 2 dana
Lakawi - 2 dana
Kota bharu /Perhentian ostrva - 3 dana
Taman Negara - 2 dana
Malaka - 1 dan
alica.k

#21 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

ja sam hanoi, da nang, hcmc, mekong delta racunala po 2 dana svaki...i to je to. ostalo bas i nisam jer sam mislila stedit na vremenu za tajland i maleziju. il jednostavno, ne ogranicavat se vremenom - sto je malo zeznuto zbog viza al eto, moze.

svidja mi se i ovaj tvoj itinerar :) sacu ga spasit za nekad :) samo sto ja hocu i kambodzu i laos :) i rado bi burmu al ne znam jel to pametno. nedavno je jedan momak bio u burmi i iskustva su ono...pozitivna (mislim, poznanik. puno ljudi ide u burmu :) ja mislim).

ja bas i nisam osoba od aviona ako ne moram, mislila sam sve bus/voz i slicno, a airasia za ono bas ako nema drugog izbora.
burekodsira

#22 Re: Tajland - putovanje

Post by burekodsira »

ja mislim da ce vam u svemu tome biti prepreka vize jer vecinom za vizu traze potvrdu o smjestaju a ako ides samo s rusakom na ledjima zelis biti flexibilan sto znaci da neces imati fixno isplanirana prenocista...
alica.k

#23 Re: Tajland - putovanje

Post by alica.k »

nije ti bas tako s njihovim vizama u jugoistocnoj aziji...
kojeime

#24 Re: Tajland - putovanje

Post by kojeime »

.
burekodsira

#25 Re: Tajland - putovanje

Post by burekodsira »

daBogda.

inace su mi prijatelji bili na odmoru na tajlandu i takodje pricaju da je sve preljepo i super jeftino osim doci do tamo :D al zato ima mcdonalds kucnu dostavu uhhh 8-)
Post Reply