1500 godina po Hidžri

Rasprave o vjerskim temama.
kobe_sa

#1 1500 godina po Hidžri

Post by kobe_sa »

Tema za vecinu Islamskih vjernika koji malo iscitavaju :

1500 godina :

a) Dolazak Mehdija
b) Spustanje Isa-e A.S.
c) Sudnji Dan

Posto je Muhamed A.S. imao hadise sve do 1500 , a nij jedan poslije te godine , a znamo da ce dogoditi dogadjaji redom a , b, c , pitanje je sta li ce se desiti 1500 godine ? jos 68 godina :wink:
theTruePath

#2 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by theTruePath »

dolazak Mehdija i Ise? :D
staaarinavijac

#3 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by staaarinavijac »

Kobe , vjerovatno imaš neke informacije vezane za ovu temu.
Islamski učenjaci ( uglavnom oni koji se bave proučavanjem baš ove teme i sufije ) uglavnom se slazu ok činjenice da je zivot ( trajanje ) Ummeta Muhameda s.a.v.s. oko 1500 godina , a time i da će se i većina velikih predznaka Sudnjeg dana desiti u toku tih 1500 godina.

Recimo , ovom tematikom se na interesantan način bavi i sajt www.discoveringislam.org , pa ako si baš zainteresovan posjeti ga .Imaćeš šta pročitati .

Selam
Not My Idea

#4 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by Not My Idea »

staaarinavijac wrote:Kobe , vjerovatno imaš neke informacije vezane za ovu temu.
:D
garant ima
kobe_sa

#5 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by kobe_sa »

Intersantna stranica , ali ono so sam ja iscitavao nije na internetu. Mada i prevodi mogu da zakazu.

Ali nekako mi je to sve previse prebrzu sta vi mislite :

68 godina : da se bas desi sve ovo :

- da se dedzal proglasi za boga (tobe jarabi) koji za sobobom imati velike pristalice
- dolazak Mehdija i nagovjestaj spustanja Isa-e a.s.
- konacna borba izmedju vjernika i nevjernika
- zivot Isa-e na zemlji ipak je je podignut kada je imao 30 god
- zivot ljudi na zemlji - blagostanje gdje ce svi biti vjernici
- onda opet razvrat i nemoral ??? - ovo mi je najcudnije od svega , kako ljudi mogu biti oholi i nezahvalni - Stvoritelju
- zivo do Sudnjeg dana sve dok postoji i 1 vjernik na zemlji

nekako mi malo 68 da smjestim sve ovo ? sta vi mislite ?

p.s. Edzudz i Medzudz jeli bilo rasprava o tome sta li to moze biti kako to rastumaciti ?
shillen

#6 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by shillen »

jedino kvalitetno tumacenja jedzdzudza i medzudza je od Imraha mescini , ukucaj na jutubetu , Gog i Magog , ima nas prevod :)
El_comadante

#7 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by El_comadante »

neznam odkud ti to 1500 godina ja recimo nisam nigdje vidio niti čuo za tu informaciju. a da li se može deestiti naravno da može jer Allah dž.š. može sve dati da se desi zašto ne. evo uzmi zadnjih 10 godina šta se sve dešavalo. ali se može i izračunati npr. koliko če Isa a.s. biti na zemlji plus koliko če biti blagostanje na zemlji, pa onda koliko če trajati nered i koliko če proći od nestnka muslimana i dobit češ neku cifru.
ZUHDIJA

#8 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by ZUHDIJA »

Evo da mozda potvrdim ovu tezu o 1500 god. Allahov Poslanik s.a.w.s. obavjestio nas je o pustanju Dedzala za vrijeme njegovog zivota. Rekao je da kada Dedzal bude pusten na zemlju ostace na njoj 40 dana. Jedan dan kao godina, jedan kao mjesec, jedan kao sedmica a ostali dani su mu kao nasi dani. Ovo sad mozda nema logike na prvu, ali ako idemo tezom da je jedan dan na nebesima kao 1000 g. na zemlji, onda dodjemo do nekih zakljucaka da je ovo u nasem vaktu. ovo je rekao neki sejh, negdje sam procitao ovo.Pronasao sam rekao je sejh Imran husejn koga zanima mislim da ima negdje na netu. :-D
escobar__

#9 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by escobar__ »

Prvi puta čujem za ovo "trajanje" Ummeta od 1500 godina. :?
ljubav_aha

#10 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by ljubav_aha »

escobar__ wrote:Prvi puta čujem za ovo "trajanje" Ummeta od 1500 godina. :?
izvor: hadis :D
walk_M-A-N

#11 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by walk_M-A-N »

Za širi pogled, preporučujem kratak blog, posebno odjeljak "Šta će biti sa svima nama":
http://stasedogadja.blogger.ba/
To bi se trebalo malo dopisati ali šta je tu je, bar ima dosta referenci, za one koji imaju vremena da čitaju/gledaju.
Naravno, Imran je vrhunski, ali se može shvatiti tek kada se pročitaju/pogledaju i ostali: Engdahl, Chossudovsky, Coleman, Scott, Tarpley, Jones...

Zašto mi se Huso sviđa? Jer pruža netradicionalno, moderno tumačenje, koje dobro liježe nama koji smo odrasli u materijalizmu, i pratili inače heterodoksne autore. Naime, danas se tako zovu oni koji misle svojom glavom, a ne glavnostrujaškom, iako je potonja bolje plaćena.

Ne znam odakle se pojavilo ovih 68 godina, po moj računici je manje od 40..ali ja to ne shvatam da će tada Sudnji dan, već da će se historija završiti, što bi se reklo - konačni rasplet. I onda lagano, Bog zna dokle....
jorgun

#12 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by jorgun »

kobe_sa wrote:Tema za vecinu Islamskih vjernika koji malo iscitavaju :

1500 godina :

a) Dolazak Mehdija
b) Spustanje Isa-e A.S.
c) Sudnji Dan

Posto je Muhamed A.S. imao hadise sve do 1500 , a nij jedan poslije te godine , a znamo da ce dogoditi dogadjaji redom a , b, c , pitanje je sta li ce se desiti 1500 godine ? jos 68 godina :wink:
Poznata mi je teza o trajanju dunjaluka do 1500-te hidžretske. Međutim, ostalo je još malo vremena, a trebaju se izdogađati razni događaji koji se nikako ne mogu potrpati u tako stisnuti tajming.

Šta sad? U nešto moramo posumnjati. Da li posumnjati u to hoće li se stvarno izdogađati sve nabrojano? NIPOŠTO! Estagfirullah. Brojni su i prejaki su hadisi o tome. Ostaje nam da demontiramo tezu o 1500-stotoj kao posljednjoj godini, pošto su potanki argumenti na kojima je zasnovana.
ljuspica

#13 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by ljuspica »

ZUHDIJA wrote:Evo da mozda potvrdim ovu tezu o 1500 god. Allahov Poslanik s.a.w.s. obavjestio nas je o pustanju Dedzala za vrijeme njegovog zivota. Rekao je da kada Dedzal bude pusten na zemlju ostace na njoj 40 dana. Jedan dan kao godina, jedan kao mjesec, jedan kao sedmica a ostali dani su mu kao nasi dani. Ovo sad mozda nema logike na prvu, ali ako idemo tezom da je jedan dan na nebesima kao 1000 g. na zemlji, onda dodjemo do nekih zakljucaka da je ovo u nasem vaktu. ovo je rekao neki sejh, negdje sam procitao ovo.Pronasao sam rekao je sejh Imran husejn koga zanima mislim da ima negdje na netu. :-D
Trazila sam temu o dolasku Dedzala ovdje na forumu, ali nisam nasla nista. Meni je prica o njemu jako zanimljiva. Cula sam i to da je Dedzal zatocen negdje na nekom ostrvu, u podrumu, okovan lancima. Kad bude bio oslobodjen krenuce njegov rat. Moci ce da obmane cak i vjernike one prave istinski duhovne ljude i prica se kad cujete dolazak Dedzala u svoj kraj bjezite, bjezite gdje god mozete, samo idite odatle. Kazu da ce ljudima nuditi 2 ruke: iz jedne ce teci voda iz druge vatra (valjda je ovo pjesnicki receno), a svima se preporucuje da im je bolje da prihvate ruku iz koje bije vatra...i jos kazu da se blizi njegov dolazak.Mislite li da je vec dosao? Kako cemo to znati kad dodje? Nece ga valjda zvati Dedzal?
Kroksica

#14 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by Kroksica »

Ama sta???
Towelie

#15 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by Towelie »

ljuspica wrote:
ZUHDIJA wrote:Evo da mozda potvrdim ovu tezu o 1500 god. Allahov Poslanik s.a.w.s. obavjestio nas je o pustanju Dedzala za vrijeme njegovog zivota. Rekao je da kada Dedzal bude pusten na zemlju ostace na njoj 40 dana. Jedan dan kao godina, jedan kao mjesec, jedan kao sedmica a ostali dani su mu kao nasi dani. Ovo sad mozda nema logike na prvu, ali ako idemo tezom da je jedan dan na nebesima kao 1000 g. na zemlji, onda dodjemo do nekih zakljucaka da je ovo u nasem vaktu. ovo je rekao neki sejh, negdje sam procitao ovo.Pronasao sam rekao je sejh Imran husejn koga zanima mislim da ima negdje na netu. :-D
Trazila sam temu o dolasku Dedzala ovdje na forumu, ali nisam nasla nista. Meni je prica o njemu jako zanimljiva. Cula sam i to da je Dedzal zatocen negdje na nekom ostrvu, u podrumu, okovan lancima. Kad bude bio oslobodjen krenuce njegov rat. Moci ce da obmane cak i vjernike one prave istinski duhovne ljude i prica se kad cujete dolazak Dedzala u svoj kraj bjezite, bjezite gdje god mozete, samo idite odatle. Kazu da ce ljudima nuditi 2 ruke: iz jedne ce teci voda iz druge vatra (valjda je ovo pjesnicki receno), a svima se preporucuje da im je bolje da prihvate ruku iz koje bije vatra...i jos kazu da se blizi njegov dolazak.Mislite li da je vec dosao? Kako cemo to znati kad dodje? Nece ga valjda zvati Dedzal?
Preporucio bih ti da odgledas ovaj snimak, ovde imas sve vazno vezano za pojavu Dedzala.
Kroksica

#16 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by Kroksica »

Ima i ona Tajna Veza.
apsidejzi

#17 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by apsidejzi »

kobe_sa wrote:
- da se dedzal proglasi za boga (tobe jarabi) koji za sobobom imati velike pristalice
Taj ti se vec proglasio za boga i ima gomilu pristalica, koje btw toga nisu ni svjesne.
Kroksica

#18 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by Kroksica »

apsidejzi wrote:
kobe_sa wrote:
Taj ti se vec proglasio za boga i ima gomilu pristalica, koje btw toga nisu ni svjesne.
Od cijih je kuca? :D
seln

#19 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by seln »

Priblizava li se to opet tradicionalni godisnji smak svijeta?
Kroksica

#20 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by Kroksica »

seln wrote:Priblizava li se to opet tradicionalni godisnji smak svijeta?
:lol:

Prognozirana su vec dva. Jedan je potekao iz Skandinavije, drugi je prognozirao neki naucnik.

http://www.24sata.hr/zanimljivosti/jos- ... 014-341243

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... 014-godine
underwater

#21 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by underwater »

Nije bitno kad ce doci ...False Messiah ... al se svijet vec dugo za njegov dolazak sprema ...
MyTao

#22 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by MyTao »

Kroksica wrote:
seln wrote:Priblizava li se to opet tradicionalni godisnji smak svijeta?
:lol:

Prognozirana su vec dva. Jedan je potekao iz Skandinavije, drugi je prognozirao neki naucnik.

http://www.24sata.hr/zanimljivosti/jos- ... 014-341243

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... 014-godine
It's funny because there is nobody named Albert Sherwinski da radi na Cambridgu... ovo je sala WWN-a (novine koje provaljuju sale) jos 2005. :-) :-) Nevjerovatno koliko ovi novinari na nasim prostorima slabo provjeravaju price koje kruze po netu pa prenose sve sto vide :-) :-)
demimonde

#23 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by demimonde »

kobe_sa wrote:Tema za vecinu Islamskih vjernika koji malo iscitavaju :

1500 godina :

a) Dolazak Mehdija
b) Spustanje Isa-e A.S.
c) Sudnji Dan

Zanimljivo da je u kršćanskom svijetu 1000. godina po Isusovu rođenju slovila za kraj svijeta, međutim, kad su dočekali 1001. bez ikakvog većeg spektakla, dogodila se jedna vrlo važna stvar - prelazak iz ranog u razvijeni srednji vijek (tj. sumanuti razvoj graditeljstva, obrazovanja, nauke i sl.)
Znači, trebamo se strpiti još nekih 75 hidžretskih godina pa da nekima dođe do glave da nema prevelike fajde od iščitavanja preko milenij starih arapskih tekstova i traženja nekih velikih životnih mudrosti u njima, pošto su ionako dizajnirani za to vrijeme i prostor u kojem su nastali, i namijenjeni prvenstveno tim ljudima, njihovom načinu života i mentalnom sklopu. A dotad ćemo bit apokaliptični, zasluživat Džennet po Siriji i ne radit manje-više ništa konstruktivno. :-D
tesanj

#24 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by tesanj »

evo sta Kuran kaze o tome:"RECI:JA NEZNAM DA LI CE USKORO BITI ONO CIME VAM SE PRIJETI ILI JE GOSPODAR MOJ ODREDIO DA CE TO POSLIJE DUGO VREMENA BITI...(Al-Ginn,26)
nasa

#25 Re: 1500 godina po Hidžri

Post by nasa »

Oko toga nema sumnje, to I jeste stav islama, ne znamo kada ce nastupiti Sudnji dan!
Post Reply