on meni nema Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
steven

#1 on meni nema Boga

Post by steven »

"Britanski teoretski fizičar Stephen Hawking u intervjuu za Guardian govorio je o smrti, paralelnim svjetovima, svrsi ljudskog postojanja i opstanku ljudi na Zemlji. Između ostalog, istakao je da raj ne postoji i da su to samo bajke."

izrevoltiran, uvrijeđen, prozvan i nazvan glupim zato što vjerujem u Njegovo postojanje...

kako čovjek koji je u takvom mentalno-fizičkom stanju može i da pomisli a kamoli javno iznese takve gluposti...

"Smatram da je mozak baš kao i računar - prestaje raditi kada njegove sastavne komponente otkažu. A, nema raja ni zagrobnog života za pokvarene računare; sve je to samo bajka za ljude koji se boje mraka."

već sam u komentarima rekao da iako jeste kao računar isto kao i računaru mu je potrebna energija/struja/moje ja koja će ga pokretati a energija/struja/moje ja je neuništivo i samo je promjenjivo i to moje ja je dar Njegov da mogu da vidim, dodirnem, osjetim, shvatim da postojim ... a oni koji se boje mraka jednostavno pale svijetlo...
cijela planeta je živo biće, on je rođena, živi, postoji, diše, biva bolesna, zaražena, čak ima i svog partnera i nekada kada za to dođe vrijeme umrijet će kao i svi mi...

takođe sam tamo rekao da smo mi, ljudi, napravili mostove, brodove, svemirske stanice a da bi mi mogli da stvaramo neko je morao stvoriti nas. Na tamo nečije tamo pitanje a ko je stvorio Njega ja nemam odgovor a nema ga niko na planeti niti će ga kad ko imati, samo On zna zašto smo i ko smo... i nije ovo govor glupog i neukog, zatupljenog vjernika već nekog ko je pokušao pronaći odgovore na mjestima koja su bila najlogičnija i nije uspio...već je jednostavno došao do zaključka da su moje odnosno vaše mentalne sposobnosti da dokučimo odgovore još uvijek daleko od onih koje su potrebne za shvatanje kozmičkog poretka i razloga njegovog postojanja.

ja ne mogu da shvatim da postoji osoba koja je iole ozbiljna i koja razumije odnose, veličine, pravila i sve ono što drži kosmos i čini ovakvim kakav jeste da može i pomisliti da On ne postoji, da ne postoji Stvoritelj, da nema kratora svega što je oko nas i da je sve ovo čista slučajnost a ne djelo Stvoritelja...takvi ljudi nisu ljudi, takvi ljudi su potčinjeni lošem, takvi ljudi su bolesni... unutra i vani...i zbog takvih postoji zlo

da se dotaknem evolucije ali ne Darwinove jer oni koje to interesuje znaju dobro da teorija evolucije nije izvorno Darwinovo djelo... ja kao neko ko vjeruje u Njegovo postojanje nikada nisam odbacivao teorije evolucije iz jednog prostog razloga što je evolucija očigledna...
Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak), razvoj iz nižeg u više, iz jednostavnog u složeno
evolucija se dešava svakodnevno...
iz embrija se razvije i na kraju rodi čovjek
iz jajeta se razvije i nastane pile
iz sjemena se razvije i naraste drvo, cvijet itd...
čovjek je neminovno i neupitno evoluirao i svaki dan evoluira

međutim da bi napravili komputer neko mora sjesti pa uzeti kućište i u njega staviti sve potrebne komponente i software ali čovjek kao i sve ostalo nastaje iz najprostijeg oblika i razvija se...porediti mozak čovjeka sa kompjuterom je prosta logika ali u ovom momentu još uvijek nerealna i neuporediva stvar...

sve u svemu što se tiče stavova i gafova očigledno cijenjenog naučnika ja lično mislim su smiješni, glupi i nedostojni osobe koja je tako cijenjena u naučnom svijetu...
Ghost_Rider_XXX

#2 Re: on meni nema Boga

Post by Ghost_Rider_XXX »

Pa možeš se ili ne moraš slagati, ali reći za jedan takav um da su mu stavovi smiješni i glupi je blago rečeno diletantski.
vaučer

#3 Re: on meni nema Boga

Post by vaučer »

Err da.. ima Boga, Zemlja je ravna, Zemlja je centar svemira, evolucija je izmišljotina i bla bla...
Sve sam čuo i vidio osim dokaza za ikakvo postojanje Stvoritelja.
:run:
steven

#4 Re: on meni nema Boga

Post by steven »

znači pretpostavka je da je njegov um i njegov mozak I5Core Duo a moj Pentium 2 na 64mgh i njegov um može izmisliti samo revolucionarne i uvijek u pravu stvari a moj samo gluposti...
nije ti zasmetaloo što te je nazvao glupim i bar nekoga iz tvoje porodice jer sam siguran da je postoje bar neko u tvojoj bližoj okolini ko je vjernik i vjeruje
Ghost_Rider_XXX

#5 Re: on meni nema Boga

Post by Ghost_Rider_XXX »

steven wrote:znači pretpostavka je da je njegov um i njegov mozak I5Core Duo a moj Pentium 2 na 64mgh i njegov um može izmisliti samo revolucionarne i uvijek u pravu stvari a moj samo gluposti...
nije ti zasmetaloo što te je nazvao glupim i bar nekoga iz tvoje porodice jer sam siguran da je postoje bar neko u tvojoj bližoj okolini ko je vjernik i vjeruje
Njegov um je ogroman i nevjerovatan, neke stvari koje se u njegovoj glavi dešavaju mi nećemo shvatiti da živimo još pet hiljada godina.
Ja ne rekoh da nisam vjernik, ali ne vidim potrebu praviti hampu oko toga šta je čovjek izjavio.

Ako se dobro prisjetimo nekad su ljudi gledali na vatru kao božanstvo, danas je to smješno. Niko ne može bilo čija uvjerenja promjeniti, ako taj neko čvrsto vjeruje. Ne vidim ništa loše u iznošenju jednog takvog mišljenja.
metar_drva

#6 Re: on meni nema Boga

Post by metar_drva »

steven wrote:
ja ne mogu da shvatim da postoji osoba koja je iole ozbiljna i koja razumije odnose, veličine, pravila i sve ono što drži kosmos i čini ovakvim kakav jeste da može i pomisliti da On ne postoji, da ne postoji Stvoritelj, da nema kratora svega što je oko nas i da je sve ovo čista slučajnost a ne djelo Stvoritelja...takvi ljudi nisu ljudi, takvi ljudi su potčinjeni lošem, takvi ljudi su bolesni... unutra i vani...i zbog takvih postoji zlo
inkvizicija je širila mir po svijetu u ime boga, i činila dobro, zar ne? jednostavno je ljudima koji su bili zli, utjerivala dobrotu nabijajući ih na kolac. nisu shvatali da je to za njihovo dobro bilo.
Last edited by metar_drva on 17/05/2011 13:49, edited 1 time in total.
goibos

#7 Re: on meni nema Boga

Post by goibos »

steven wrote:znači pretpostavka je da je njegov um i njegov mozak I5Core Duo a moj Pentium 2 na 64mgh i njegov um može izmisliti samo revolucionarne i uvijek u pravu stvari a moj samo gluposti...
bolje da se puno ne uključujem u temu jer će brzo lock...
hajd samo se malo zamisli nad slijedećim:
šta kad spavaš... (zar nisi kao računar "off") spavaš, nemaš pojam o sebi, nisi svjestan
e vjerovatno je slično kad si mrtav, kažu "san(preciznije spavanje) je rođak smrti" (org: sleep is cousin of death)
Last edited by goibos on 17/05/2011 13:49, edited 1 time in total.
vaučer

#8 Re: on meni nema Boga

Post by vaučer »

- Njegov um jeste I5 prema našim umovima - činjenica iza koje stoje dokazi
- Nije nigdje rekao da on sere zlatna jaja a da smo mi ostali niža vrsta, jednostavno da neobrazovani ljudi češće padaju pod bremenom dogme - također dokaziva činjenica
- Čovjek (Hawking) razumije stvarnost na dubljoj razini od većine živućih ljudi, vjernici se ne bave razumijevanjem - oni vjeruju i tu završava njihov input u stvarnost.
Kako dakle porediti ta dva odnosa prema realnosti?
Jedan gleda, uči i objašnjava svijet oko sebe a drugi ignorira svijet oko sebe jer on 'vjeruje' i prihvata 'obznanjene istine' koje je zapisao čovjek usmenom predajom od drugog čovjeka.
Religiji je istekao rok.
Tvrtko II Kotromanić

#9 Re: on meni nema Boga

Post by Tvrtko II Kotromanić »

cemu tema ne kontam
zivimo u svijetu gdje, Bogu hvala, svako moze iznijeti svoje misljenje

hawking kaze da nema Boga, ja kazem da ima i zdravo..
male_okice

#10 Re: on meni nema Boga

Post by male_okice »

njegovo je pravo da ne vjeruje tvoje da vjerujes i tako svakog pojedinacno jer ce svako pojedinacno odgovarati za svoja djela i misli na onom svijetu i eto tad mu reci: I told you so! Happy now????
ema_

#11 Re: on meni nema Boga

Post by ema_ »

male_okice wrote:
njegovo je pravo da ne vjeruje tvoje da vjerujes i tako svakog pojedinacno jer ce svako pojedinacno odgovarati za svoja djela i misli na onom svijetu i eto tad mu reci: I told you so! Happy now????
Mala ispravka, za misli se neće odgovarati ;-)
male_okice

#12 Re: on meni nema Boga

Post by male_okice »

ema_ wrote:
male_okice wrote:
Mala ispravka, za misli se neće odgovarati ;-)
sorry moja greska, ali eto neka mu kaze; ili on njemu ko ce ga znati posto se jos niko nije vratio da nam poudano kaze kako je :mrgreen:
idealnaM

#13 Re: on meni nema Boga

Post by idealnaM »

Fizičar Stephen Hawking...rođen, živio, dao doprinos nauci, umro...bude ga i nestane, a sve ono za sto on tvrdi da su bajke ostaje...hajmo dalje :roll:
Max Bunker

#14 Re: on meni nema Boga

Post by Max Bunker »

idealnaM wrote:Fizičar Stephen Hawking...rođen, živio, dao doprinos nauci, umro...bude ga i nestane, a sve ono za sto on tvrdi da su bajke ostaje...hajmo dalje :roll:

Ostaje iz razloga, sto je ljude strah smrti i sto vjera daje ljudima nadu. Iz tog razloga vjera nikada nece nestati pa cak i onda, kada budes imao jasne i cvrste naucne dokaze o nekim stvarima.
male_okice

#15 Re: on meni nema Boga

Post by male_okice »

idealnaM wrote:Fizičar Stephen Hawking...rođen, živio, dao doprinos nauci, umro...bude ga i nestane, a sve ono za sto on tvrdi da su bajke ostaje...hajmo dalje :roll:
Stepehen je jos ziv, nije umro, samo je covjek bolestan ali je jos ziv
ema_

#16 Re: on meni nema Boga

Post by ema_ »

buksna wrote:meni ne smeta, slažem se sa svim što je reko :D i nisam se ni najmanje našao uvrijeđenim... Ja ne mogu da vjerujem da postoje ljudi ko postavljač teme... :run:

Čovjek je doktor nauka il šta već, uglavnom u nauci nema vjerovanja, nego je potrebno dokazati... i naravno da je najlakše za sve fenomene naći objašnjenje u postojanju raznih bogova i sl. nego baveći se naukom izvući neki zaključak... al jbg nečiji mozak nije na tom nivou da se bavi naukom i da dođe do nekih spoznaja logičnim putem... ili jeste ali ne želi, jer je dosad živio u tom ubjeđenju i to bi značilo da je dio života proveo u laži :D

I ne, ja neću odgovarat na tim nekim vanzemaljskim sudovima, jer vanzemaljci ne postoje :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Šta i ti navalja u par redova :-)

Zamisli, postoje ljudi koji su kao postavljač teme, i to milijarde muslimana, kršćana...... I zamisli, među njima ima i onih koji se bave naukom :razz: A zamisli, ima čak i onih koji su baveći se naukom spoznali Boga :thumbup:
ema_

#17 Re: on meni nema Boga

Post by ema_ »

Nisam napisala da su išta odbacili :) Jedino teoriju da nema Stvoritelja :)
idealnaM

#18 Re: on meni nema Boga

Post by idealnaM »

nosara wrote:
Ma 'te ce Hawking, ba...! :D
:D Pa da...šta će on...fizičar i tačka.
Čovjek pocinje negirati jednog vrhovnog Boga...kad umisli da je i sam Bog...
nosara

#19 Re: on meni nema Boga

Post by nosara »

idealnaM wrote:
nosara wrote:
Ma 'te ce Hawking, ba...! :D
:D Pa da...šta će on...fizičar i tačka.
Čovjek pocinje negirati jednog vrhovnog Boga...kad umisli da je i sam Bog...
:lol:

Ne mozes negirat nesto cega nema... Logika... Pardon, zaboravi... :D
metar_drva

#20 Re: on meni nema Boga

Post by metar_drva »

ema_ wrote:
metar_drva wrote:
ema_ wrote:
Zamisli, postoje ljudi koji su kao postavljač teme, i to milijarde muslimana, kršćana......
žalosna istina

Isplači se, bit će ti lakše :razz:
da u startu rasčistimo; nemam ništa protiv ljudi koji vjeruju u postojanje boga. također, nisam nigdje napisao da ja negiram postojanje istog. žalosti me činjenica da postoje ljudi (milijarde ljudi) koji u svojoj vjeri ne prihvataju postojanje drugačijeg mišljenja i sve one koji ne dijele njihovo vjerovanje smatraju izvorom svakog zla, pri tome potpuno ignorišući činjenicu da su ljudi kao postravljač teme, u ime boga i vjerovanja, posijali jako puno zla po svijetu.
takvi ljudi mi se gade i prezirem ih.
Last edited by metar_drva on 17/05/2011 14:17, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#21 Re: on meni nema Boga

Post by JoseMujica »

steven wrote:
da se dotaknem evolucije ali ne Darwinove jer oni koje to interesuje znaju dobro da teorija evolucije nije izvorno Darwinovo djelo... ja kao neko ko vjeruje u Njegovo postojanje nikada nisam odbacivao teorije evolucije iz jednog prostog razloga što je evolucija očigledna...
Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak), razvoj iz nižeg u više, iz jednostavnog u složeno
evolucija se dešava svakodnevno...
iz embrija se razvije i na kraju rodi čovjek
iz jajeta se razvije i nastane pile
iz sjemena se razvije i naraste drvo, cvijet itd...
čovjek je neminovno i neupitno evoluirao i svaki dan evoluira
po ničeanskom cikličnom pristupu u majmuna
ema_

#22 Re: on meni nema Boga

Post by ema_ »

buksna wrote: naravno :D
znaš li za Gaussovu krivu? :D evo ako ne znaš: http://withfriendship.com/images/d/1679 ... th-the.png

eh, sad, koeficijenti inteligencije su tako nekako raspoređeni (ovo ne pišem napamet, nego davno u srednjoj školi nekad učio iz psihologije, nauka jbg :D), znači ljudi s nadprosječnom inteligencijom ima najmanje na svijetu... dok ljudi sa prosječnom inteligencijom ima najviše... tako da najviše ima i ljudi koji vjeruju u vanzemaljce, bogove, vještice na metli i razne druge zajebancije...

Prosipaš se, ali ono baš žešće ;-)

Reci mi, kad već povlačiš psihologiju, zašto prof. emeritus, najpoznatiji i najstariji psiholog u BiH vjeruje u Boga, i to najnormalnije spominje na svojim predavanjima studentima? :oops:
SundanceKid

#23 Re: on meni nema Boga

Post by SundanceKid »

steven wrote:
Ajde da citiram samo jedan dio uvodnog teksta (za ostale nemam strpljenja stvarno) - ti si drug opasno polupo loncice. Cuj "zbog takvih postoji zlo", jel de tebi historija nije jaca strana? Zbog ljudi koji vjeruju u stvoritelja, i u ime religije, je vecina ratova u historiji covjecanstva vodjena. Po tebi, zbog ljudi kao sto je Steven postoji zlo. No dobro, to nije nista cudno, opce poznato je da religija sve oblike razmisljanja izvan onih na koje ona sama upucuje karakterise kao "zlo". Tako je i npr. Djordano Bruno bio zao, i slicno.
buksna wrote:ovjek je doktor nauka il šta već, uglavnom u nauci nema vjerovanja, nego je potrebno dokazati... i naravno da je najlakše za sve fenomene naći objašnjenje u postojanju raznih bogova i sl. nego baveći se naukom izvući neki zaključak... al jbg nečiji mozak nije na tom nivou da se bavi naukom i da dođe do nekih spoznaja logičnim putem... ili jeste ali ne želi, jer je dosad ž
Haha, otprilike, bas tako! Sto reko dr.House "Rational arguments don't usually work on religious people. Otherwise, there wouldn't be religious people."
Static-X

#24 Re: on meni nema Boga

Post by Static-X »

Dobro sve ostalo covjek ima pravo da iznosi stavove al uporediti mozak s kompUJterom je stvarno besmisleno za njegov kalibar..
nosara

#25 Re: on meni nema Boga

Post by nosara »

ema_ wrote:
buksna wrote: naravno :D
znaš li za Gaussovu krivu? :D evo ako ne znaš: http://withfriendship.com/images/d/1679 ... th-the.png

eh, sad, koeficijenti inteligencije su tako nekako raspoređeni (ovo ne pišem napamet, nego davno u srednjoj školi nekad učio iz psihologije, nauka jbg :D), znači ljudi s nadprosječnom inteligencijom ima najmanje na svijetu... dok ljudi sa prosječnom inteligencijom ima najviše... tako da najviše ima i ljudi koji vjeruju u vanzemaljce, bogove, vještice na metli i razne druge zajebancije...

Prosipaš se, ali ono baš žešće ;-)

Reci mi, kad već povlačiš psihologiju, zašto prof. emeritus, najpoznatiji i najstariji psiholog u BiH vjeruje u Boga, i to najnormalnije spominje na svojim predavanjima studentima? :oops:
Zato sto je prije svega vjernik, a od psihologije zivi, to mu je stek... Inace, zgodan primjer tipicnog vjernika koji igra na sigurno... :D

Niste li takvi u ogromnoj vecini...?
Locked