'Kad smo otišli da razgovaramo s Tuđmanom i Suškom, rekli smo im da ne zauzimaju Banju Luku, već da oni trebaju zauzeti Kozarac i Prijedor. Iako im je general Klark rekao da zaustave ofanzivu čak i tamo, oni su shvatili da trebaju slušati Holbruka i mene. Na kraju, oni su još malo napredovali, ali nikad nisu zauzeli Prijedor. U međuvremenu, bio je dogovor da oni to prepuste Armiji BiH, ali se Armija BiH nije uspjela organizirati.
Mišljenje forumaša o tezama Petera Gallbraitha
-
ostrožac
#1 Mišljenje forumaša o tezama Petera Gallbraitha
U novom Avazu je intervju s bivšim ambasadorom Amerike u Hrvatskoj. Na pitanje da li se Alija jako bunio protiv RS odgovor je NE. A o toliko opjevanom 5 korpusu koji je zaustavljen od strane Amerike da ne oslobodi cijelu Bosnu i valjda Sandžak kaže:
'Kad smo otišli da razgovaramo s Tuđmanom i Suškom, rekli smo im da ne zauzimaju Banju Luku, već da oni trebaju zauzeti Kozarac i Prijedor. Iako im je general Klark rekao da zaustave ofanzivu čak i tamo, oni su shvatili da trebaju slušati Holbruka i mene. Na kraju, oni su još malo napredovali, ali nikad nisu zauzeli Prijedor. U međuvremenu, bio je dogovor da oni to prepuste Armiji BiH, ali se Armija BiH nije uspjela organizirati.
To je prava priča šta se dogodilo.'
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Mišljenje forumaša o tezama Petera Gallbraitha
ARBiH nikada nije ni pokušala ZAUZETI Prijedor!ostrožac wrote:U novom Avazu je intervju s bivšim ambasadorom Amerike u Hrvatskoj. Na pitanje da li se Alija jako bunio protiv RS odgovor je NE. A o toliko opjevanom 5 korpusu koji je zaustavljen od strane Amerike da ne oslobodi cijelu Bosnu i valjda Sandžak kaže:
'Kad smo otišli da razgovaramo s Tuđmanom i Suškom, rekli smo im da ne zauzimaju Banju Luku, već da oni trebaju zauzeti Kozarac i Prijedor. Iako im je general Klark rekao da zaustave ofanzivu čak i tamo, oni su shvatili da trebaju slušati Holbruka i mene. Na kraju, oni su još malo napredovali, ali nikad nisu zauzeli Prijedor. U međuvremenu, bio je dogovor da oni to prepuste Armiji BiH, ali se Armija BiH nije uspjela organizirati.To je prava priča šta se dogodilo.'
- madner
#3 Re: Mišljenje forumaša o tezama Petera Gallbraitha
Istina je da je VRS povukla vecinu svojih snaga sa istoka za kontranapad protiv 5. korpusa. Kada je HV dosla do Banja Luke, morali su povuci i jedan dio tih snaga i poceti uzeti ozbiljno HV. Nakon ubacivanja VII korpusa situacija se malo stabilizovala. Da je HV nastavio napredovati, vjerovatno bi V i VII uspjeli uzeti vise, dok bi HV bio vece probleme sa napredovanjem. Analogno juznom potezu, kada su iskoristili koncentraciju VRS protiv ARBiH.ostrožac wrote:U novom Avazu je intervju s bivšim ambasadorom Amerike u Hrvatskoj. Na pitanje da li se Alija jako bunio protiv RS odgovor je NE. A o toliko opjevanom 5 korpusu koji je zaustavljen od strane Amerike da ne oslobodi cijelu Bosnu i valjda Sandžak kaže:
'Kad smo otišli da razgovaramo s Tuđmanom i Suškom, rekli smo im da ne zauzimaju Banju Luku, već da oni trebaju zauzeti Kozarac i Prijedor. Iako im je general Klark rekao da zaustave ofanzivu čak i tamo, oni su shvatili da trebaju slušati Holbruka i mene. Na kraju, oni su još malo napredovali, ali nikad nisu zauzeli Prijedor. U međuvremenu, bio je dogovor da oni to prepuste Armiji BiH, ali se Armija BiH nije uspjela organizirati.To je prava priča šta se dogodilo.'
-
kv99
#4 Re: Mišljenje forumaša o tezama Petera Gallbraitha
Toliki opjevani 5 Korpus je u jesen 1995 presao 100 km uz neprestanu borbu , danim , sedmicama i to sve poslije 3 godine okruzenja i zato je i opjevan i zato svim pripadnicima tiog korpusa treba kapu skinuti kada se spomene. U tim zadnjim borbama sa zdruzenim snagama koje su dosle iz drugih korpusa ABIH ( vecinom iz 7) imali su rok do kojeg su mogli da se bore i nisu uspjeli da oslobode Prijedor u tom zadatom roku. Imas svjedocenje Dudakovica a i rahmetli Alagica da nisu uspjeli da oslobode Prijedor ne zato jer za to nije bilo snage vec sto se nije imalo vremena. Amerikanci su rekli : Mozete osloboditi Prijedor ako to uradite do odredzenog vremena " ali to je vrijeme isteklo jer su borci trebali odmora poslije neprekidnih borbi jer je ofanziva krenula 13 septembra pa ti izracunaj koliko su se dana do Dejtona neprestano borili i koliko su kilometara trebali preci .ostrožac wrote:U novom Avazu je intervju s bivšim ambasadorom Amerike u Hrvatskoj. Na pitanje da li se Alija jako bunio protiv RS odgovor je NE. A o toliko opjevanom 5 korpusu koji je zaustavljen od strane Amerike da ne oslobodi cijelu Bosnu i valjda Sandžak kaže:
-
jefferson
#5 Re: Mišljenje forumaša o tezama Petera Gallbraitha
Ne, iako i u Hobrookovij knjizi pise da je Aliji rekao da se zauzme!PipiDugaDevetka wrote:ARBiH nikada nije ni pokušala ZAUZETI Prijedor!ostrožac wrote:U novom Avazu je intervju s bivšim ambasadorom Amerike u Hrvatskoj. Na pitanje da li se Alija jako bunio protiv RS odgovor je NE. A o toliko opjevanom 5 korpusu koji je zaustavljen od strane Amerike da ne oslobodi cijelu Bosnu i valjda Sandžak kaže:
- veljaca
#6 Re: Mišljenje forumaša o tezama Petera Gallbraitha
Mislim da su teze bez veze ....
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji