Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Moderator: anex
- Chischo
#1 Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Da li se neko prijavljivao na nedavni konkurs u VSTV BiH za pripravniek pravnike i ekonomiste?
Da li ste pozvani na testiranje i ima li info kakvo ce biti testiranje?
Da li ste pozvani na testiranje i ima li info kakvo ce biti testiranje?
-
norah
#2 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Sve namjesteno!
-
hurmasica
#3 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Evo ja danas dobih odgovor od VSTV BiH. Kazu nisam prilozila neka dokumenta. A ja sigurna da jesam sve i jedan poslala.
Kazu da mogu zahtijevati povrat dokumenata pismenim putem e to cu i da uradim pa da vidim sta mi to navodno nedostaje.
Ako je neko dobio drugaciji odgovor neka nas obavijesti sta ce se dalje desavati.
Kazu da mogu zahtijevati povrat dokumenata pismenim putem e to cu i da uradim pa da vidim sta mi to navodno nedostaje.
Ako je neko dobio drugaciji odgovor neka nas obavijesti sta ce se dalje desavati.
-
Vasilisa
#4 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Cao! Prijavila sam se ja na taj konkurs za poziciju pripravnik- ekonomista, ali još uvijek nemam nikakvu informaciju po pitanju razgovora.
Ono što mene zanima je vezano za proces testiranja znanja. Pa da li ti možda znaš šta se otprilike traži? Ja iskreno ne vjerujem da sam te sreće da me pozovu na razgovor, ali za svaki slučaj bilo bi dobro da znam. Inače, ovo mi je prvi put da konkurišem za pripravnika, pa sam poprilično ne upućena kada je riječ o provjeri znanja. Hvala unaprijed! Veliki pozdrav! 
-
Vasilisa
#5 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Izvini, a kako si došla do te informacije? Jesi li zvala ili je negdje objavljeno?hurmasica wrote:Evo ja danas dobih odgovor od VSTV BiH. Kazu nisam prilozila neka dokumenta. A ja sigurna da jesam sve i jedan poslala.
-
doll_24
#6 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Ja sam danas dobila poziv za testiranje za pripravnike pravnike. Bas cudno da nema nista o tome kakav je test, o Vijecu, opcenito?? Ali valjda je i to jedan od dokaza da je sve namjesteno...ako neko ima neku inf. molim vas da pisete.
-
Pacificgirl
#7 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
I ja sam dobila poziv, i pojma nemam sta ce biti na testiranju...doll_24 wrote:Ja sam danas dobila poziv za testiranje za pripravnike pravnike. Bas cudno da nema nista o tome kakav je test, o Vijecu, opcenito?? Ali valjda je i to jedan od dokaza da je sve namjesteno...ako neko ima neku inf. molim vas da pisete.
-
Vasilisa
#8 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Cao! I ja sam danas obavještena da dođem na pismeno testiranje 28.03. u 12:30h, i nemam i dalje pojma šta će biti! Da li neko ima iskustvo od ranije kada je u pitanju ovo testiranje, konkretno za ekonomiste? 
-
Pacificgirl
#9 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Ne znam, ja sam pravnik, očito nismo skupa jer je moje testiranje u 14:30h, znaci posebni testovi za pravo a posebni za ekonomiju. (nagađam)Vasilisa wrote:Cao! I ja sam danas obavještena da dođem na pismeno testiranje 28.03. u 12:30h, i nemam i dalje pojma šta će biti! Da li neko ima iskustvo od ranije kada je u pitanju ovo testiranje, konkretno za ekonomiste?
-
tvoja JA
#10 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
i ja sam dobila poziv za testiranje (ekonomija)
Zna li neko kakv ce test biti ???
Zna li neko kakv ce test biti ???
- _amy_
#11 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
I ja sam dobila poziv za testiranje, samo posto mi nije stiglo napismeno (ne znam zasto) zvali su me i rekli da dodjem, ali meni su rekli u 13:50h, a vidim da niko nema taj termin. A sad ne znam jesam li ja pogresno cula (sto se desava) ili postoji vise grupa? Posto sam pravnik ja cu malo zakon i pravilnik o vijecu pogledati, nemam pojma sta jos....
-
Pacificgirl
#12 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Zakon sam i ja citala, a pravilnik ne vidjeh nigdje, gdje si ga nasla??_amy_ wrote:I ja sam dobila poziv za testiranje, samo posto mi nije stiglo napismeno (ne znam zasto) zvali su me i rekli da dodjem, ali meni su rekli u 13:50h, a vidim da niko nema taj termin. A sad ne znam jesam li ja pogresno cula (sto se desava) ili postoji vise grupa? Posto sam pravnik ja cu malo zakon i pravilnik o vijecu pogledati, nemam pojma sta jos....
- _amy_
#13 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Sorry moja greska u tipkanju, nije pravilnik nego je poslovnik, ali svakako uredjuje organizaciju i nacin rada tuzilastva i imas ga na njihovo straniciPacificgirl wrote:Zakon sam i ja citala, a pravilnik ne vidjeh nigdje, gdje si ga nasla??_amy_ wrote:I ja sam dobila poziv za testiranje, samo posto mi nije stiglo napismeno (ne znam zasto) zvali su me i rekli da dodjem, ali meni su rekli u 13:50h, a vidim da niko nema taj termin. A sad ne znam jesam li ja pogresno cula (sto se desava) ili postoji vise grupa? Posto sam pravnik ja cu malo zakon i pravilnik o vijecu pogledati, nemam pojma sta jos....
-
Vasilisa
#14 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Ćao svima! Ja sam prethodnih dana pokušavala da saznam o kakvom tipu testa je riječ i došla sam do raznih informacija između ostalog da se za isti sprema na osnovu one literature koja se koristi pri polaganju državnog ispita. Međutim, pošto mi je to bilo nelogično ja sam nazvala VSTV, tj. onaj broj telefona koji su naveli na dopisu koji sam dobila. Tom prilikom razgovarala sam sa jako neozbiljnim likom, koji se cijelo vrijeme našeg razgovora smijao, ne znam zašto?!
No ipak, rekao mi je sledeće, pitanja u testu će biti u vezi institucije za koju sam konkurisala, tj. o VSTV, kao i opšta pitanja iz ekonomije (pretpostavljam da će pravnike testirati u okviru prava).
E sad s obzirom na to, ja učiim, tj. čitam ovaj njihov Poslovnik i Zakon, pa ako šta zapamtim dobro je. A ova opšta pitanja iz ekonomije....pa valjda ću znati nešto posle osam godina učenja iste.
Ono što mi je takođe rekao na moj komentar da ljudi na forumu navode da se uči iz literature za državni ispit, on mi kaže: "Pa ako čitate forume, onda znate i da je sve namješteno!" Ja naravno onda kažem, pa ako je tako recite mi odmah da ne dolazim iz Bijeljine i izlažem se trošku bespotrebno. On mi na to kaže, sve je po Zakonu, pobjediće najbolji!
Ubjedio me da dođem, šta ću!
Eto , nadam se da će vam pomoći bar malo ovo što sam napisala... Vidimo se u ponedeljak... Sretno svima! Vidjećemo ko je najbolji!
No ipak, rekao mi je sledeće, pitanja u testu će biti u vezi institucije za koju sam konkurisala, tj. o VSTV, kao i opšta pitanja iz ekonomije (pretpostavljam da će pravnike testirati u okviru prava).
E sad s obzirom na to, ja učiim, tj. čitam ovaj njihov Poslovnik i Zakon, pa ako šta zapamtim dobro je. A ova opšta pitanja iz ekonomije....pa valjda ću znati nešto posle osam godina učenja iste.
Eto , nadam se da će vam pomoći bar malo ovo što sam napisala... Vidimo se u ponedeljak... Sretno svima! Vidjećemo ko je najbolji!
- shibonja
#15 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Najbolji je onaj ko ima najjacu stelu

-
Vasilisa
#16 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Ma ne sumnjam ja u to. Samo u nezahvalnoj sam situaciji, ne znam da li ću se više kajati ako odem ili ako ne odem?!shibonja wrote:Najbolji je onaj ko ima najjacu stelu![]()
- shibonja
#17 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Ako nista ,imat ces jedno iskustvo vise ! Sa srecom u svakom slucaju 
-
MoRa
#18 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Pozdrav,Vasilisa wrote:Ćao svima! Ja sam prethodnih dana pokušavala da saznam o kakvom tipu testa je riječ i došla sam do raznih informacija između ostalog da se za isti sprema na osnovu one literature koja se koristi pri polaganju državnog ispita. Međutim, pošto mi je to bilo nelogično ja sam nazvala VSTV, tj. onaj broj telefona koji su naveli na dopisu koji sam dobila. Tom prilikom razgovarala sam sa jako neozbiljnim likom, koji se cijelo vrijeme našeg razgovora smijao, ne znam zašto?!![]()
No ipak, rekao mi je sledeće, pitanja u testu će biti u vezi institucije za koju sam konkurisala, tj. o VSTV, kao i opšta pitanja iz ekonomije (pretpostavljam da će pravnike testirati u okviru prava).![]()
E sad s obzirom na to, ja učiim, tj. čitam ovaj njihov Poslovnik i Zakon, pa ako šta zapamtim dobro je. A ova opšta pitanja iz ekonomije....pa valjda ću znati nešto posle osam godina učenja iste.Ono što mi je takođe rekao na moj komentar da ljudi na forumu navode da se uči iz literature za državni ispit, on mi kaže: "Pa ako čitate forume, onda znate i da je sve namješteno!" Ja naravno onda kažem, pa ako je tako recite mi odmah da ne dolazim iz Bijeljine i izlažem se trošku bespotrebno. On mi na to kaže, sve je po Zakonu, pobjediće najbolji!
![]()
Ubjedio me da dođem, šta ću!
![]()
Sto se tice pismenog testa pretpostavljam da ce se pitanja za ekonomsite odnositi na ZVSTV, Zakon o trezoru, radu, budžetima ( savjetujem ti da odes na str.CBBiH i tamo ces naci potrebni materijal) Također je vrlo korisno da nabubas Javne nabavke.... Ljudi koji su prethodnih god. konkurisali su mi rekli da otprilike to bude, i ponesto bude o Ustavu BiH. Znaci, sva ona pitanja koja se ticu ekonomista. Nemoj se zamarati Zakonima poput Zakona o upravi BiH, ministarstvima itd. jer to se ne odnosi na VSTS. I vrlo ti je bitno da znas dosta o sekretarijatu, finasiranju Vijeća
Pored dobre stele također da bi se zaposlio u državnoj instituciji moras imati na umu i koja "nacionalnost fali"..sta je tu je. Vrijedi uvijek pokusati! Samo opušteno....
Sretno svima!
- Chischo
#19 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
bio na testu, razocarao se u broj kandidata, za ekonomiste osam grupa od po 25...
-
Pacificgirl
#20 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Kako mislis razocarao, to je premalo ili previse?Chischo wrote:bio na testu, razocarao se u broj kandidata, za ekonomiste osam grupa od po 25...
Meni je portir rekao da nas je ukupno oko 500 (ekonomista+pravnika).
-
Pacificgirl
#21 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Donio mi poštar maloprije pisamce od VSTV-a, kažu nisam položila pismeni, imala 7 bodova a oni traže minimalno 8 bodova za intervju. 
- Chischo
#22 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
ma 200 ekonomista i 300 pravnika je previse, moras priznatiPacificgirl wrote:Kako mislis razocarao, to je premalo ili previse?Chischo wrote:bio na testu, razocarao se u broj kandidata, za ekonomiste osam grupa od po 25...
ja sam dobio pismo da sam ostvario 8 bodova i da dodjem na intervju, e hajde sada znaj koliko je pozvanih na intervju...
-
Pacificgirl
#23 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Pa jeste previse, al tako je to uvijek na konkursima za drzavnu sluzbu, nikad ne bude manje...Chischo wrote:ma 200 ekonomista i 300 pravnika je previse, moras priznatiPacificgirl wrote:Kako mislis razocarao, to je premalo ili previse?Chischo wrote:bio na testu, razocarao se u broj kandidata, za ekonomiste osam grupa od po 25...
ja sam dobio pismo da sam ostvario 8 bodova i da dodjem na intervju, e hajde sada znaj koliko je pozvanih na intervju...
- BlackSwan
#24 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
Hehe i ja danas dobih koverticu....7 bodova 
- vjesticanametli
#25 Re: Visoko sudsko i tuzilacko vijece - Posao, pripravnici
ono tamo je stela samo takva ...........stranci znaju jer i sami ucestvuju ...............intervjuisu ljude iako znaju ko ce raditi na tom mjestu.......bezze gubite vrijeme