jasko__ wrote:Ako mi moze neko dati kakav savjet u vezi jednog specificnog slucaja....
Jedan moj klijent posjeduje poslovni prostor, koji je izdao pod zakup samom sebi...glupo zvuci al tu je otvorena privatna apoteka ciji je on vlasnik...apoteka je registrovana kao samostalna djelatnost...dakle ne preduzece....
Eh sad nakon par godina poslovanja on je odlucio ovih dana da renovira apoteku....posto je vlasnik prostora fizicko lice, on ce tu fakticki ulagati sredstva apoteke u tudje stalno sredstvo....sad mene zanima...
Dal ja njemu smijem uzimati pdv sa faktura izvođača radova kao odbitnu stavku u redovnom poslovanju....jer u pitanju je ulaganje u renoviranje tuđeg objekta...nadam se da sam pojasnio...
Zna li neko kakav savjet....
[*]Moje je mišljenje da ovdje treba zanemariti to da je on vlasnik prostora, jer on kao izdavalac prostora na to uredno plaća porez na imovinu i porez na dohodak (pod uslovom da je prijavljen ugovor o izdavanju, što si rekao da jeste).
To su dvije odvojene djelatnosti. U GPD-1051 ga iskazuješ u dijelu 2 redni broj 11.
Apoteka, (njegova samostalna djelatnost) ulaže u renoviranje prostora u kojem boravi, i POD USLOVOM DA JE APOTEKA PDV OBVEZNIK, za to prima fakturu dobavljača na kojoj ima iskazan ulazni porez koji smije tretirati kao odbitnu stavku, pod uslovom člana 36. Zakona u upotrebnom roku ako se radi o opremi ili izgradnji objekta. Pošto je ovdje riječ samo o renoviranju, ne vidim razlog zašto ne bi imao pravo na odbitak ulaznog poreza, ukoliko u ugovoru sa izdavaocem prostora (nevažno ko je to) stoji da ga može renovirati.
Ali ukoliko ga iskažeš u SPRu kao Vrijednost uloženih ekonomskih dobara i usluga ili kao ostale rashode onda mislim da ga ne možeš koristiti sa odbitkom ulaznog PDVa. I prema tome on na to ne može koristiti PDV kao odbitnu stavku. jer taj rashod, ne ulazi u nabavnu vrijednost robe i/ili materijala shodno poslovnim knjigama sa uračunatim PDV-om, a za obveznike koji su registrovani PDV obveznici,bez PDV-a. (To je samo moje mišljenje,)
Ako apoteka nije obveznik PDV poreza onda nema ni povrata, što se podrazumjeva.[*]
Međutim, neko ovdje ko tvrdi da NI SLUČAJNO NE MOŽE (a nije naveo po kojem propisu, glupi su mi ti koji iznose tvrdnju bez dokaza) možda misli na
Član 34.
Zgrade s dvostrukom namjenom
PDV koji se odnosi na izgradnju zgrade, uključujući i njeno proširenje, a koja, uz
prostorije za obavljanje privrednih djelatnosti obveznika, obuhvata i druge prostorije, može se
odbiti u srazmjeri troškova za izgradnju prostorija firme u odnosu na ukupne troškove izgradnje.
Poslovnim prostorijama
ne smatraju se:
1. prostorije koje se koriste za boravak vlasnika ili njegovih zaposlenika, bez obzira da li
se te prostorije koriste i kao poslovne prostorije;
2. prostorije koje se iznajmljuju, osim u slučaju kada je obveznik dobrovoljno registriran
za iznajmljivanje u smislu člana 61. ovog zakona.
PDV se može u potpunosti odbiti, pod uslovom da je dobavljač dobara, odnosno davalac
usluga u fakturi jasno izvršio podjelu troškova koji se odnose na poslovne prostorije i druge
prostorije.
PDV na bilo kakav popravak, renoviranje, izmjenu i održavanje zgrada iz stava 1. ovog
člana, a koji se ne može direktno pripisati poslovnim prostorijama, može se odbiti u srazmjeri
površine poslovnih prostorija u odnosu na ukupnu površinu zgrade.
PDV na bilo kakvu izgradnju, popravak ili održavanje nepokretne imovine, osim zgrada,
može se odbiti
saglasno općim odredbama zakona.
[*]Mislim da: Ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambenom objektu čiji je on vlasnik može se odbiti ulazni porez isključivo za poslovni prostor koji renovira,a ako je prostor u odvojenoj zgradi onda kao vlasnik apoteke ima pravo na odbitak pod uslovima iz člana 36. Zakona koje se odnose na nabavku opreme i kupovine ili izgradnje objekta:[*]
"Obveznik, koji je ostvario pravo na odbitak ulaznog poreza pri nabavci opreme i objekata
za vršenje svoje poslovne djelatnosti, dužan je izvršiti ispravku odbitka ulaznog poreza ako
prestane ispunjavati uslove za ostvarivanje ovog prava, i to u roku od pet godina od kalendarske
godine u kojoj je počela upotreba opreme, a u slučaju nepokretne imovine, deset godina od
momenta početka upotrebe objekata.
Momenat početka upotrebe opreme i objekata iz stava 2. ovog člana smatra se poreskim
periodom u kojem je izvršen odbitak ulaznog poreza.
Opremom iz stava 2. ovog člana smatraju se stalna sredstva koja podliježu amortizaciji,
čija nabavna cijena prelazi iznos od 10.000,00 KM, a koja se, prema propisima o računovodstvu,
klasificiraju kao stalna materijalna aktiva obveznika.
Ispravka odbitka ulaznog poreza ne vrši se ako je iznos ispravke dijela PDV-a koji se
može odbiti manji od pet procenata (najniži nivo).
[*]U svemu ovome nigdje
ne piše da ne možeš koristiti ulazni porez na fakturu dobavljača za renoviranje prostorija, kao i od svake druge fakture, ako ti to služi za obavljanje djelatnosti. S tim da moraš odbiti ukupnu fakturu u jednom poreznom periodu kako bi ušla u troškove poslovanja, prema zakonu o porezu na dohodak. I na fakturi mora stajati ime firme (apoteke) a ne ime fizičkog lica čiji je prostor. E sad treba razmisliti da li se taj izdatak može tretirati kao nabavna vrijednost robe i materijala, u poslovnim knjigama ili kao direktni ostali rashodi itd itd......
Sada je pitanje kako to sve tumači UIO. Moj savjet je da pismeno pošalješ upit u UIO i zivkaš ih dok ti ne odgovore.[*]