Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

jasko__

#1 Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by jasko__ »

Ako mi moze neko dati kakav savjet u vezi jednog specificnog slucaja....
Jedan moj klijent posjeduje poslovni prostor, koji je izdao pod zakup samom sebi...glupo zvuci al tu je otvorena privatna apoteka ciji je on vlasnik...apoteka je registrovana kao samostalna djelatnost...dakle ne preduzece....
Eh sad nakon par godina poslovanja on je odlucio ovih dana da renovira apoteku....posto je vlasnik prostora fizicko lice, on ce tu fakticki ulagati sredstva apoteke u tudje stalno sredstvo....sad mene zanima...
Dal ja njemu smijem uzimati pdv sa faktura izvođača radova kao odbitnu stavku u redovnom poslovanju....jer u pitanju je ulaganje u renoviranje tuđeg objekta...nadam se da sam pojasnio... :D
Zna li neko kakav savjet....
bebeSa

#2 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by bebeSa »

Nazovi "Revikon"!
Njegov prostor, njegov obrt, on renovira a ulaganje u tudje... nije mi bas jasno!Onaj ko ima vlasnistvo nad posl. prostorom ima pravo u njemu obavljati djelatnost registrovanu na svoje ime.... Kako mislis "izdao prostor pod zakup sam sebi"? Pa taj se silno naplaca raznih poreza!
Miki123

#3 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by Miki123 »

jasko__ wrote:Ako mi moze neko dati kakav savjet u vezi jednog specificnog slucaja....
Jedan moj klijent posjeduje poslovni prostor, koji je izdao pod zakup samom sebi...glupo zvuci al tu je otvorena privatna apoteka ciji je on vlasnik...apoteka je registrovana kao samostalna djelatnost...dakle ne preduzece....
Eh sad nakon par godina poslovanja on je odlucio ovih dana da renovira apoteku....posto je vlasnik prostora fizicko lice, on ce tu fakticki ulagati sredstva apoteke u tudje stalno sredstvo....sad mene zanima...
Dal ja njemu smijem uzimati pdv sa faktura izvođača radova kao odbitnu stavku u redovnom poslovanju....jer u pitanju je ulaganje u renoviranje tuđeg objekta...nadam se da sam pojasnio... :D

Imo' istu situaciju i PDV je po savjetu knjigovođe išao u onu zadnju kolonu knjige KUF - porez koji se ne može odbiti. jebi ga..

Nazovi "Revikon"!
Njegov prostor, njegov obrt, on renovira a ulaganje u tudje... nije mi bas jasno!Onaj ko ima vlasnistvo nad posl. prostorom ima pravo u njemu obavljati djelatnost registrovanu na svoje ime.... Kako mislis "izdao prostor pod zakup sam sebi"? Pa taj se silno naplaca raznih poreza!
Ne naplaća.. plaća kiriju sam sebi i tako povećava troškove i izvlači gotov novac iz firme - obrta :D jedino što se plati je porez na dohodak fizičkog lica koji je zakupodavac jer se ugovor mora prijaviti u poresku. sitno dođe..
jasko__

#4 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by jasko__ »

Miki123 wrote:
jasko__ wrote:Ako mi moze neko dati kakav savjet u vezi jednog specificnog slucaja....

Imo' istu situaciju i PDV je po savjetu knjigovođe išao u onu zadnju kolonu knjige KUF - porez koji se ne može odbiti. jebi ga..

Nazovi "Revikon"!
Ne naplaća.. plaća kiriju sam sebi i tako povećava troškove i izvlači gotov novac iz firme - obrta :D jedino što se plati je porez na dohodak fizičkog lica koji je zakupodavac jer se ugovor mora prijaviti u poresku. sitno dođe..

BINGO....svaki mjesec sebi finu kiriju isplati...trosak firme, a njemu nije dohodak od redovne aktivnosti....
Hvala na odgovoru...mada sam mu i ja tvrdio da ne moze, on je meni insistirao da iznadjem nacina...sta bi... :-D
convict

#5 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by convict »

Ja sam siguran da može! Zakon ne pravi razliku oko toga ko je vlasnik prostora. Apoteka ulaže u prostor koji koristi u svoje poslovne svrhe kao zakupac i tretman je isti bez obzira da li se nalazi u poslovnom neboderu ili prostoru svog vlasnika (pod uslovom da je prostor registrovan za obavljanje djelatnosti, a ne npr. stan).
rebus

#6 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by rebus »

Stručnjaci iz UIO to jako jednostavno tretiraju:

Možeš priznati pretporez jer si uložio u objekat u kom obavljaš registriranu djelatnost, ali moraš napraviti internu poreznu fakturu jer si iskoristio pretporez za ulaganje u prostor koji je u vlasništvu fizičkog lica koje je istovremeno i vlasnik obrta. Rezultat je dakle "0" (nula).
Sad...to vozanje ulaznog i izlaznog PDV-a ima svoju svrhu, makar ne donosilo krajnji efekat.
A, svrha je...hajd' pogodi.
jasko__

#7 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by jasko__ »

rebus wrote:Stručnjaci iz UIO to jako jednostavno tretiraju:

Možeš priznati pretporez jer si uložio u objekat u kom obavljaš registriranu djelatnost, ali moraš napraviti internu poreznu fakturu jer si iskoristio pretporez za ulaganje u prostor koji je u vlasništvu fizičkog lica koje je istovremeno i vlasnik obrta. Rezultat je dakle "0" (nula).
Sad...to vozanje ulaznog i izlaznog PDV-a ima svoju svrhu, makar ne donosilo krajnji efekat.
A, svrha je...hajd' pogodi.
Da budem iskren ne bih ti znao reci razlog....pa hajde poduci me.... :D .... :bih:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#8 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by arman1 »

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE :bih:
Ne možei tačka.
jasko__

#9 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by jasko__ »

arman1 wrote:NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE :bih:
Ne možei tačka.
Mozes li me uputiti na neki clan ili paragraf Zakona o PDV-u ili neceg slicnog, kojim bih to mogao potkrijepiti....jer je ovaj moj klijent poprilicno tvrdoglav...pa mi trebaju cvrsti dokazi.... :roll:
enx

#10 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by enx »

[*]Moje je mišljenje da ovdje treba zanemariti to da je on vlasnik prostora, jer on kao izdavalac prostora na to uredno plaća porez na imovinu i porez na dohodak (pod uslovom da je prijavljen ugovor o izdavanju, što si rekao da jeste).
To su dvije odvojene djelatnosti. U GPD-1051 ga iskazuješ u dijelu 2 redni broj 11.
Apoteka, (njegova samostalna djelatnost) ulaže u renoviranje prostora u kojem boravi, i POD USLOVOM DA JE APOTEKA PDV OBVEZNIK, za to prima fakturu dobavljača na kojoj ima iskazan ulazni porez koji smije tretirati kao odbitnu stavku, pod uslovom člana 36. Zakona u upotrebnom roku ako se radi o opremi ili izgradnji objekta. Pošto je ovdje riječ samo o renoviranju, ne vidim razlog zašto ne bi imao pravo na odbitak ulaznog poreza, ukoliko u ugovoru sa izdavaocem prostora (nevažno ko je to) stoji da ga može renovirati.
Ali ukoliko ga iskažeš u SPRu kao Vrijednost uloženih ekonomskih dobara i usluga ili kao ostale rashode onda mislim da ga ne možeš koristiti sa odbitkom ulaznog PDVa. I prema tome on na to ne može koristiti PDV kao odbitnu stavku. jer taj rashod, ne ulazi u nabavnu vrijednost robe i/ili materijala shodno poslovnim knjigama sa uračunatim PDV-om, a za obveznike koji su registrovani PDV obveznici,bez PDV-a. (To je samo moje mišljenje,)
Ako apoteka nije obveznik PDV poreza onda nema ni povrata, što se podrazumjeva.[*]

Međutim, neko ovdje ko tvrdi da NI SLUČAJNO NE MOŽE (a nije naveo po kojem propisu, glupi su mi ti koji iznose tvrdnju bez dokaza) možda misli na
Član 34.
Zgrade s dvostrukom namjenom
PDV koji se odnosi na izgradnju zgrade, uključujući i njeno proširenje, a koja, uz
prostorije za obavljanje privrednih djelatnosti obveznika, obuhvata i druge prostorije, može se
odbiti u srazmjeri troškova za izgradnju prostorija firme u odnosu na ukupne troškove izgradnje.
Poslovnim prostorijama ne smatraju se:
1. prostorije koje se koriste za boravak vlasnika ili njegovih zaposlenika, bez obzira da li
se te prostorije koriste i kao poslovne prostorije;
2. prostorije koje se iznajmljuju, osim u slučaju kada je obveznik dobrovoljno registriran
za iznajmljivanje u smislu člana 61. ovog zakona.

PDV se može u potpunosti odbiti, pod uslovom da je dobavljač dobara, odnosno davalac
usluga u fakturi jasno izvršio podjelu troškova koji se odnose na poslovne prostorije i druge
prostorije.
PDV na bilo kakav popravak, renoviranje, izmjenu i održavanje zgrada iz stava 1. ovog
člana, a koji se ne može direktno pripisati poslovnim prostorijama, može se odbiti u srazmjeri
površine poslovnih prostorija u odnosu na ukupnu površinu zgrade.
PDV na bilo kakvu izgradnju, popravak ili održavanje nepokretne imovine, osim zgrada,
može se odbiti saglasno općim odredbama zakona.

[*]Mislim da: Ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambenom objektu čiji je on vlasnik može se odbiti ulazni porez isključivo za poslovni prostor koji renovira,a ako je prostor u odvojenoj zgradi onda kao vlasnik apoteke ima pravo na odbitak pod uslovima iz člana 36. Zakona koje se odnose na nabavku opreme i kupovine ili izgradnje objekta:[*]

"Obveznik, koji je ostvario pravo na odbitak ulaznog poreza pri nabavci opreme i objekata
za vršenje svoje poslovne djelatnosti, dužan je izvršiti ispravku odbitka ulaznog poreza ako
prestane ispunjavati uslove za ostvarivanje ovog prava, i to u roku od pet godina od kalendarske
godine u kojoj je počela upotreba opreme, a u slučaju nepokretne imovine, deset godina od
momenta početka upotrebe objekata.
Momenat početka upotrebe opreme i objekata iz stava 2. ovog člana smatra se poreskim
periodom u kojem je izvršen odbitak ulaznog poreza.
Opremom iz stava 2. ovog člana smatraju se stalna sredstva koja podliježu amortizaciji,
čija nabavna cijena prelazi iznos od 10.000,00 KM, a koja se, prema propisima o računovodstvu,
klasificiraju kao stalna materijalna aktiva obveznika.
Ispravka odbitka ulaznog poreza ne vrši se ako je iznos ispravke dijela PDV-a koji se
može odbiti manji od pet procenata (najniži nivo).

[*]U svemu ovome nigdje ne piše da ne možeš koristiti ulazni porez na fakturu dobavljača za renoviranje prostorija, kao i od svake druge fakture, ako ti to služi za obavljanje djelatnosti. S tim da moraš odbiti ukupnu fakturu u jednom poreznom periodu kako bi ušla u troškove poslovanja, prema zakonu o porezu na dohodak. I na fakturi mora stajati ime firme (apoteke) a ne ime fizičkog lica čiji je prostor. E sad treba razmisliti da li se taj izdatak može tretirati kao nabavna vrijednost robe i materijala, u poslovnim knjigama ili kao direktni ostali rashodi itd itd......

Sada je pitanje kako to sve tumači UIO. Moj savjet je da pismeno pošalješ upit u UIO i zivkaš ih dok ti ne odgovore.[*]
ifaufa

#11 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by ifaufa »

Pomoc:)

Imam sledeću situaciju,nismo nikad do sad radili izvoz, kupili smo mašine u vrijednosti 38900,16 KM sa pdv-om od jednog naseg dobavljaca u BIH. Te mašine smo kupili kako bi ih prodali,u sustini preko nas ce se to samo "provozati" krz papire, jer to izvozimo nasoj firmi u Hrvatskoj. Oni zele da im masine fakturisemo u iznosu od 33248 KM, bez pdv odnosno 17000 eura, pdv ulazni mi tu ostaje da visi, necu ga mocu preklopiti sa izlazom jer radimo izvoz gdje nema pdv.

da li je ispravno da uradim sledece, da uradim ulaz masina:
osn.33248 KM
pdv.5652,16 KM
dob.38900,16 KM
Ali da pdv u ovom slucaju stavim kao neodbitnu stavku, i napravim izvoznu fakturu na iznos os 33248,00 KM(17000 eura).

ili da uradim ulaz gdje ce mi pdv biti odbitna stavka, i da napravim izvoz na iznos 38900,16 KM odnosno da i iznos pdv ukalkulišem u cijenu...ja bi vise varijantu 2 ali ne znam koliko je ispravna..

hvalaa
Ricken

#12 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by Ricken »

Ako si mašine nabavila za obavljanje poslovne djelatnosti, nema sumnje da možeš odbiti pdv. Ako mašine prodaješ u inostranstvo nema sumnje da će se oporezivanje pdv-om vršiti po nultoj stopi (0%).
Hrvatski uvoznik će obračunati ulazno izlazni pdv kod sebe prema vrijednosti fakture ili prema statističkoj carinskoj vrijednosti.

U čemu je problem?
ifaufa

#13 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by ifaufa »

Mi smo trgovina koja se bavi prodajom sirovina, imamo masine koje su u sluzbi kupaca ukoliko zele nasu uslugu. Ove masine koje smo nabavili su namjenjene za proizvodnju, sluze za obradu drveta i pravljenje briketa...bojim se da ce mi inspekcija praviti problem ako odbijem pdv, jer ja nemam veze sa tim masinama niti cu ih bilo kako koristiti, one samo kroz papire treba da produ preko nas nista vise...kako sad ja da dokazem nekom inspektoru da je to za firmu nasu u Hrvatskoj koja ce to koristiti u poslovne svrhe jer oni imaju proizvodnju, ne moze on to provjeriti..shvatam da ce oni u Hrvatskoj imati pravo odbitka na uvozni pdv po deklaraciji, jer ce koristiti te masine kao svoju imovinu..ali mi? nisam bas sigurna...sta mi savjetujete... :? :? :-) :?:
Ricken

#14 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by Ricken »

Teško ja mogu tu savjetovati bilo šta kad ne poznajem vaše poslovanje. Ali prilikom donošenja odluke, odgovorite sebi na jednostavno pitanje: Da li bi ste bez saznanja o izvozu, prilikom nabavke te mašine, mogli odbiti pdv, tačnije da nabavljate mašinu za prodaju daljnju prodaju u BiH?

Valjda je nabavka dobra s ciljem daljnje prodaje poslovna aktivnost. Jer da prodajete dalje tu mašinu u BiH vi bi zaračunavli pdv po stopi od 17%. Ovako zaračunavate pdv po stopi od 0% u skaldu sa članom 27 Zakona.

Evo šta kažu članovi zuakona koji se odnose na odbitak:

X - ODBITAK ULAZNOG POREZA

Član 32.
Opšte
Ulazni porez je, u vezi s poreskim obveznikom, iznos PDV-a koji mu je obračunat na promet dobara ili usluga i PDV koji plati ili treba da plati prilikom uvoza dobara, gdje se (u oba slučaja) radi o dobrima ili uslugama koje koristi ili treba da koristi u svrhu poslovanja koje vrši.
Obveznik ima pravo da odbije PDV koji je obavezan da plati ili ga je platio prilikom kupovine dobara ili usluga od drugog obveznika ili prilikom uvoza dobara, pod uslovom da ta dobra, odnosno usluge koristi za promet dobara i usluga koji podliježe plaćanju PDV-a. (Po mom mišljenju vi koristite mašinu za oporezivi promet, druga je stvar što je taj promet oporeziv po stopi od 0%)

Obveznik može da ostvari pravo na odbitak ulaznog poreza za promet dobara i usluga koji izvrši u inostranstvu, pod uslovom da bi pravo na odbitak ulaznog poreza postojalo da je takav promet izvršen u Bosni i Hercegovini (vi bi u BiH imali pravo na odbitak, da mašinu pre - prodajete licu iz BiH).

Obveznik ne može ostvariti pravo na odbitak ulaznog poreza na:
1. promet dobara i usluga koje su oslobođene od plaćanja PDV, osim ako ovim zakonom nije drugačije propisano;
2. promet dobara i usluga izvršenih u inostranstvu, ako za taj promet ne bi imao pravo na odbitak ulaznog poreza da je izvršen u Bosni i Hercegovini;
3. promet dobara i usluga kupljenih od lica sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, a koji nije registrovan u skladu s ovim zakonom.

Obveznik ne može ostvariti pravo na odbitak ulaznog poreza na:
1. nabavku, proizvodnju i uvoz putničkih automobila, autobusa, motocikla, plovnih objekata i vazduhoplova i rezervnih dijelova za takva prevozna sredstva, goriva i potrošnog materijala za potrebe prevoza, kao i iznajmljivanje, održavanje, popravke i druge usluge koje su povezane s korišćenjem tih prevoznih sredstava, osim ako prevozna sredstva i druga dobra koristi isključivo za obavljanje svoje poslovne djelatnosti;
2. izdatke za poslovne zabave i smještaj;
3. izdatke koji se odnose na sticanje nepokretne imovine koju obveznik ili njegovo osoblje koristi kao objekat za stanovanje, boravak djece ili kao objekat za rekreaciju i aktivnosti u slobodno vrijeme, kao i dobra i usluge povezane sa njima ili njihovom upotrebom;
4. izdatke obveznika i zaposlenih lica za reprezentaciju;
5. isplate zaposlenim u naturi.

Pravo na odbitak ulaznog poreza obveznik može da ostvari samo ako posjeduje:
1. fakturu izdatu od strane drugog obveznika na kojoj je iskazan PDV u skladu s članom 55. ovog zakona;
2. dokument koji se odnosi na uvoz dobara, a kojim se potvrđuje da je primalac ili uvoznik prilikom uvoza platio PDV koji je na ovaj način iskazan;
3. ako ne raspolaže osnovnim sredstvima u skladu s članom 36. stav 2. i ako prijava za PDV sadrži sve podatke iz člana 39. stav 4. ovog zakona.

Ne impliciram konačn odgovor samo iznosim zakonske činjenice.
Ricken

#15 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by Ricken »

convict wrote:Ja sam siguran da može! Zakon ne pravi razliku oko toga ko je vlasnik prostora. Apoteka ulaže u prostor koji koristi u svoje poslovne svrhe kao zakupac i tretman je isti bez obzira da li se nalazi u poslovnom neboderu ili prostoru svog vlasnika (pod uslovom da je prostor registrovan za obavljanje djelatnosti, a ne npr. stan).
Ih izdala UIO mišljenje da može nakon što su inspektori pogrešno tumačili zakon od 2006.2008. Međutim mora biti ispunjen uvjet da se prostor koristi u zakupu u periodu od 10 godina, ukoliko se prostor koristi manje, onda se dio pripadajućeg ulaznog poreza mora ispraviti. Recimo ulazni porez 1000 KM, znači 100 KM godišnje. Koristiš prostor 7 godina, ispravljaš porez u iznosu od 300 KM.
_aja_

#16 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by _aja_ »

Ricken wrote:
convict wrote:Ja sam siguran da može! Zakon ne pravi razliku oko toga ko je vlasnik prostora. Apoteka ulaže u prostor koji koristi u svoje poslovne svrhe kao zakupac i tretman je isti bez obzira da li se nalazi u poslovnom neboderu ili prostoru svog vlasnika (pod uslovom da je prostor registrovan za obavljanje djelatnosti, a ne npr. stan).
Ih izdala UIO mišljenje da može nakon što su inspektori pogrešno tumačili zakon od 2006.2008. Međutim mora biti ispunjen uvjet da se prostor koristi u zakupu u periodu od 10 godina, ukoliko se prostor koristi manje, onda se dio pripadajućeg ulaznog poreza mora ispraviti. Recimo ulazni porez 1000 KM, znači 100 KM godišnje. Koristiš prostor 7 godina, ispravljaš porez u iznosu od 300 KM.
Potpuno tačno, na seminarima su više puta razlagali i objašnjavali ovo. :thumbup:
Ricken

#17 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by Ricken »

_aja_ wrote:
Ricken wrote:
Potpuno tačno, na seminarima su više puta razlagali i objašnjavali ovo. :thumbup:
Za pitca je šteta što pitanje nismo vidjeli 2 godine. :D
_aja_

#18 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by _aja_ »

Ricken wrote:
:lol: :lol: ko zna možda je još u dilemi, pa mu pomognu odgovori :lol:
Atena

#19 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by Atena »

pozz
treba mi hitne pomoć
po ugovoru o izgradnji treba da platimo penale u iznosu od 5% vrijednosti ugovora radi kašnjenja u izvođenju radova. da li treba da obračunamo PDV na ukupnu cijenu po ugovrou ili tek nakon izbijenih penala?
poreznica

#20 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by poreznica »

Atena wrote:pozz
treba mi hitne pomoć
po ugovoru o izgradnji treba da platimo penale u iznosu od 5% vrijednosti ugovora radi kašnjenja u izvođenju radova. da li treba da obračunamo PDV na ukupnu cijenu po ugovrou ili tek nakon izbijenih penala?
Član 20.stav 10. Zakona o PDV-u kaže
Sljedeće se ne uključuje u osnovicu:
1. popusti i druga umanjenja cijene, koji se primaocu dobara ili usluga daju na fakturi
najkasnije u momentu izvršenja prometa dobara ili usluga;
2. iznosi koje obveznik primi od kupca kao naknadu troškova plaćenih u ime i za račun
drugog, a koji su u njegovim knjigama knjiženi kao troškovi;
3. iznosi kamata koje je prodavac, odnosno davalac usluga obračunao na iznos koji je
kupac dugovao, ako se iz ugovora ili druge dokumentacije o uplatama može utvrditi
koji se dio uplata odnosi na kamate.

isto tako član 20.stav 1. Zakona o PDV-u kaže
Poreska osnovica (u daljnjem tekstu : osnovica) prometa dobara i usluga jeste oporezivi
iznos naknade (u novcu, stvarima ili uslugama) koju obveznik primi ili treba da primi za
isporučena dobra ili pružene usluge, uključujući subvencije koje su neposredno povezane sa
cijenom tih dobara ili usluga, u koju nije uključen PDV, ako ovim zakonom nije drukčije
propisano.
Ricken

#21 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by Ricken »

Po mom mišljenju, ne radi se ovdje o popustima, niti se radi o kamatama koje prodavac obračunava kupcu, nego penalima koje kupac zaračunava prodavcu. S tim u vezi prodavac je dužan fakturisati vrijednost prometa dobara i usluga, koja je stvarno i izvršena po ugovoru, a kupac je dužan izdati knjiženu obavijest o obračunatim penalima u skladu sa ugovorom za koju će izvršiti umanjenje plaćanja. Penali na tako obračunato kašnjenje se nesmatraju prometom dobara i usluga u skaldu sa ZPDV i do sada poznatim stavovima UIO.
jasko__

#22 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by jasko__ »

_aja_ wrote:
Ricken wrote:
:lol: :lol: ko zna možda je još u dilemi, pa mu pomognu odgovori :lol:
Evo izvornog pitca..hehe
Znam vec odavno za to..i sa seminara i iz Poreznog savjetnika..vama hvala sto brinete i nakon dvije godine :grin:

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk 2
leptirica27

#23 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by leptirica27 »

Trgovini se desilo da za mjesec august nikako nije došla PDV prijava iz porezne vjerovatno pošta odlutala ali i mi smo na to skroz zaboravili i sada nam je uredno došla za mjesec septembar i obavještenje od njih da nismo dostavili pdv prijavu za prošli mjesec i možemo naknadno poslati pdv prijevu za august ali mi nije jeasno je li ide neka kazna ili je to to. Ako je neko imao iskustva neka javi i da li sada mogu popuniti pdv prijavu koja ima na njihovoj web stranici ono ručno??? :bih:
jasko__

#24 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by jasko__ »

leptirica27 wrote:Trgovini se desilo da za mjesec august nikako nije došla PDV prijava iz porezne vjerovatno pošta odlutala ali i mi smo na to skroz zaboravili i sada nam je uredno došla za mjesec septembar i obavještenje od njih da nismo dostavili pdv prijavu za prošli mjesec i možemo naknadno poslati pdv prijevu za august ali mi nije jeasno je li ide neka kazna ili je to to. Ako je neko imao iskustva neka javi i da li sada mogu popuniti pdv prijavu koja ima na njihovoj web stranici ono ručno??? :bih:
Naravno da mozes popuniti rucno..ja san ih popunio na desetine..dal zbog zalutale poste,dal zbog nedonosenja iste od strane klijenta...

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk 2
leptirica27

#25 Re: Pitanje u vezi PDV-a!!!!!!!!!!!

Post by leptirica27 »

OK ali negine mi ona kazna od 500 do 1000 KM iako nisam uopšte kriv . Razmišljam da zatvorim trgovinu do kraja godine šta onda ovima treba iz uio da bi me izbrisali iz njihove baze
Post Reply