cijene su tu negdje..
Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Default85
#1 Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Opel Corsa V.S. Fiat Punto ??? Koji je bolji? Npr.da su oba 2000.godište. Koji kupiti?
cijene su tu negdje..
cijene su tu negdje..
- AmADin_gospo
#2 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
zavisi od motora, opreme i stanja automobila
- Default85
#3 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Pa mislio sam mozda 1.2 ... A nebitno oprema i to. Mislio sam na odrzavanje, kvarove i to???AmADin_gospo wrote:zavisi od motora, opreme i stanja automobila
- mrtva kokoš
#4 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
ma ja bih punta, samo da nije onaj "teretni"...
-
Drule_sa
#5 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Ja sam prije par dana vozio Punta mislm vako da je bio 2003-4 godina, sa MJET motorom ugl, i fino ide.Al mi se nekako cini pravo mali unutra, nez sto.Vozio sam Puga 206 neko vrijeme, iako vani izgledaju podjenako veliki, meni je Pug bio dosta komforniji..Ovaj sav nakav skucen.A za Corsu neam pojma, nisam jos imo cast da je protandrkam.A i ti 1.2 motori benzinski su mi pravo beze.Previse trose za svoju kubikazu i snagu.Stilo mi je sa 115 ks trosio manje od 5 litara normalne voznje vani, dok je Pug sa 1.1 i 60 KS znao da trosi i do 8.Ako vec gledas auta u tom cjenovnom rangu, mislim da je i Clio 1.5 dci tu negdje, a trosi pravo malo...
- Averus
#6 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
.
Last edited by Averus on 03/04/2018 21:02, edited 1 time in total.
- corsa
#7 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Corsa je puno bolja. 2000. godiste je jos uvijek corsa B, koja je nevjerovatno dobar auto, mislim za tu klasu. Kod nas je u porodici vec 6 godina, stari je vozi, i bukvalno samo redovno odrzavanje i to je to. Kod nas je '97 godina tako da je bilo malo problema sa korozijom, izbacila je hrdju na haubi, ali to je sanirano i sad je sve OK. Od '98 godine je i to rijeseno, lim je pocincan i nema problema sa korozijom. Dijelovi su bas jeftini, tako da je odrzavanje "k'o za dvicu".
Punto, kao sto vec neko rece, ima problema sa elektronikom i to je neminovna cinjenica ko j...e sve fiate.
- johntra
#8 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Sumnjam da je Corsa B bolja od Punta druge generacije, ustvari, nemam šta sumnjati...
Dva poptuno različita auta, napravljena u potpuno dva različita vremena...Jedini problem sa Puntom može biti što je prva serija i što ti modeli, kao i kod svih, imaju mnogo dječijih bolesti...Puntu je jedini problem famozni servo, ali više puta smo objasnili o kakvom se problemu radi i kako se on lako rješava...Punto je i komforniji od Corse B, a bogami i od Corse C...1,2 motor kod Punta je u 16V tehnolologiji, dok je kod Corse 8V...Jedino bi ja tražio malo mlađeg Punta, barem oko 2002. godine...O izgledu ne moram previše trošiti riječi, kao ni pocinčanoj karoseriji kod Punta, gdje je proces kataforeze na Puntu slavio skoro 15 godina primjene...
Ovo ne pišem zato što volim FIAT-e, nego čisto praktično, a i Corsa je dobar autić, najviše zbog toga što dolazi iz drugog vremena, kad nije bilo puno elektronskih džidža-midža...
Dva poptuno različita auta, napravljena u potpuno dva različita vremena...Jedini problem sa Puntom može biti što je prva serija i što ti modeli, kao i kod svih, imaju mnogo dječijih bolesti...Puntu je jedini problem famozni servo, ali više puta smo objasnili o kakvom se problemu radi i kako se on lako rješava...Punto je i komforniji od Corse B, a bogami i od Corse C...1,2 motor kod Punta je u 16V tehnolologiji, dok je kod Corse 8V...Jedino bi ja tražio malo mlađeg Punta, barem oko 2002. godine...O izgledu ne moram previše trošiti riječi, kao ni pocinčanoj karoseriji kod Punta, gdje je proces kataforeze na Puntu slavio skoro 15 godina primjene...
Ovo ne pišem zato što volim FIAT-e, nego čisto praktično, a i Corsa je dobar autić, najviše zbog toga što dolazi iz drugog vremena, kad nije bilo puno elektronskih džidža-midža...
- corsa
#9 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Izvini,a li od corse nije komforniji, inace corsa je jedno od najprostranijih automobila u svojoj klasi. Imali smo i fiestu '99 godiste, koja je po mom misljenju bolja od oba ova auta, ali corsa ima puuuno vise prostora nazad. I od '98, kada je bio blagi facelift i kod corse je 1.2 16V sa 75 KS. 
-
frngla
#10 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
ja bi punta, i to hgt
korsa mi je nekako previse staromodan autic, sta ja znam, ruzan mi nekako 
- corsa
#11 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
To je vec stvar ukusa. Iskreno, meni je vanjski dizajn ljepsi nego kod punta, a sto se unutrasnjosti tice, slazem se da je poruzna, ali ipak je ona izasla '93 godine. Tada je bila lijepa.
- johntra
#12 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Kako će ta Corsa biti prostranija od Punta, kad je Punto II duži od te Corse za 10 cm?corsa wrote:Izvini,a li od corse nije komforniji, inace corsa je jedno od najprostranijih automobila u svojoj klasi. Imali smo i fiestu '99 godiste, koja je po mom misljenju bolja od oba ova auta, ali corsa ima puuuno vise prostora nazad. I od '98, kada je bio blagi facelift i kod corse je 1.2 16V sa 75 KS.
Jedino što je isto kod ta dva modela je zapremina prtljažnika, oko 260 litara...Mislim, treba biti realan, logično je da se kod svake nove generacije povećava dužina vozila, pa i prostranost u autu...drugo je naš subjektivni dojam...neko reče da je Pug 206 prostran, pa to je najskučenije auto od svih...uostalom, može li biti da autor teme želi Corsu C, jer se i ona počela proizvoditi 2000 godine...
- Ostri_Mac
#13 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Cijene ne znam...nisam gledao zadnje 3-4god
Vozim Corsu C, 2001.god., 1.2 16v 55kw; ciste gradske je od 7-8.5, bez laganja, na otvorenom sa dobrim gumama moze i ispod 6l; zavisi kako vozis i gdje tocis gorivo... moja noga na OMV nikad vise (tocio haman pa redovno 2god), na EP-u kad natocim u prosjeku 100km vise predjem...a da ne pricam za filter za gorivo isl zahebancije da su bile totalno zamascene...
Meni je xtra udobna i komforna, vozim je od 2007., uzeli u njemackoj; promijenio sam samo dihtung na karteru (valjda se tako zove), presao 30000 do sada; evo tek sad promijenio kocnice, pakne, svijecice i sl. zahebancije; dobio je sa uradjenim servisom...
Eh sad, ima sitnica koje zivciraju, da ne idealiziram, meni npr pocesto pregore prednja kratka
i volio bih da su prednja sjedala malo veca (nisam visok, dapache
), al' generalno mi je xtra autic...samo jos da sam uzeo sa 5 vratiJu
, nije prakticno nikako ako nas ima vise...
Et', pozz
Vozim Corsu C, 2001.god., 1.2 16v 55kw; ciste gradske je od 7-8.5, bez laganja, na otvorenom sa dobrim gumama moze i ispod 6l; zavisi kako vozis i gdje tocis gorivo... moja noga na OMV nikad vise (tocio haman pa redovno 2god), na EP-u kad natocim u prosjeku 100km vise predjem...a da ne pricam za filter za gorivo isl zahebancije da su bile totalno zamascene...
Meni je xtra udobna i komforna, vozim je od 2007., uzeli u njemackoj; promijenio sam samo dihtung na karteru (valjda se tako zove), presao 30000 do sada; evo tek sad promijenio kocnice, pakne, svijecice i sl. zahebancije; dobio je sa uradjenim servisom...
Eh sad, ima sitnica koje zivciraju, da ne idealiziram, meni npr pocesto pregore prednja kratka
Et', pozz
Last edited by Ostri_Mac on 11/03/2011 10:07, edited 1 time in total.
- Better Man
#14 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Šta je bolje ne znam, ali znam da ta Corsa ima minijaturan gepek, jer moj prijatelj ima predzadnji model i gepek je pravo mali. Kao auto u vožnji nije loš. Šokirao sam se nedavno u Merkatoru kad sam vidio novu Corsu i kad žena otvori gepek koliko je isti minijaturan, a auto je znatno veče od prethodnih modela. S druge strane navedeni Punto ima veči i prostraniji gepek i kao auto nije loš. Sestra je imala Punta 2 (mislim da je bio 2001 ili 2002 godište) i imao sam priliku da se vozim u istom i ima fino prostora u njemu. Dana sestra vozi Peugoet 207.
Last edited by Better Man on 11/03/2011 10:11, edited 1 time in total.
- Ostri_Mac
#15 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Uh, da- to sam zaboraviJo
Yes, gepek je minijatura prava, kome je neophodan to joj je veliki -
Yes, gepek je minijatura prava, kome je neophodan to joj je veliki -
- zateznistub
#16 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Ukoliko si u mogucnosti birati, onda Fiat Punto 1.3MJ ili 1.9JTD. Mi za zivu glavu ne uzimaj motore zapremine 1.1
- sheikh
#17 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Najbolji izbor bio bi Polo 
- Qler
#18 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Kome treba veliki gepek, nece traziti auto te klase. Tu je i najveci gepek smijesan. Vozio sam Punda 2001 godina, sluzbeni mi bio, 1.9, nije JTD, obicna dizelcina, vise na servisu bio nego na cesti. A Corsa je komfornija od njega, iako se unutra vidi razlika u godinama, tj u ljepoti unutrasnjosti.
- madner
#19 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
U Puntu me nervira zavrsna obrada u unutrasnjosti. Medjutim ako ti to ne smeta, sasvim solidno auto.
-
530i
#20 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Kupi auto koje nađeš u najboljem stanju. Džaba ako je neko auto po defaulto dobro ili najbolje, ako je konkretan primjerak loš, neodržavan itd.
- Default85
#21 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Cuo sam za neusklađenost kubikaže i kilowata. Da je to problem i da treba traziti 1.2 i više ako se radi o benzincu. Meni je to iskustvo potrebno od vozača. Npr.kao što neko reče da elektronika nevalja kod punta. Znači bilo koji od ova dva oko 2002 godine i iznad 1.2 kubikaža? A kakvi su po potrošnji?
- citroen
#22 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
I kod punta je osnovni motor sa 8V.johntra wrote:Sumnjam da je Corsa B bolja od Punta druge generacije, ustvari, nemam šta sumnjati...
- Haris.ba
#23 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Imam iskustva sa puntom 1.2 16v 6 brzina+ rikverc
. Auto nije loše, motorić poletan za to auto, potrošnja kombinovana 6,5. Ali, kradu se plastike sa karambolki, unutra otpadaju neke plastike, abs zna poluditi, Trap preosjetljiv za naše puteve. Nazad nema naslonjača za glavu - meni veliki minus. Naprijed sjedišta odlična, i ima puno prostora i za dugolinđe od 2 metra, ali u širinu ima laktanja. Najveći problem ovoga auta je što ga je teško naći održavanoga kako treba. Rijetko ga je ko kupovao u BH, pa smo osuđeni na uvoznne primjerke. Onda idu naši poslovi prepravljanja isluženih punta sa teretnih u putnička vozila - pa se dođe na loš glas. Uglavnom, nebitno je koje auto uzmeš ako nađeš održavanog kako treba.
-
_ado_
#24 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
Ja koliko znam Punto sa 6 brzina je Puno Sporting, znaci sa najbogatijim paketom opreme, i nije mi jasno kako to da nije imao zadnje naslonjace za glavu.Haris.ba wrote:Imam iskustva sa puntom 1.2 16v 6 brzina+ rikverc. Auto nije loše, motorić poletan za to auto, potrošnja kombinovana 6,5. Ali, kradu se plastike sa karambolki, unutra otpadaju neke plastike, abs zna poluditi, Trap preosjetljiv za naše puteve. Nazad nema naslonjača za glavu - meni veliki minus. Naprijed sjedišta odlična, i ima puno prostora i za dugolinđe od 2 metra, ali u širinu ima laktanja. Najveći problem ovoga auta je što ga je teško naći održavanoga kako treba. Rijetko ga je ko kupovao u BH, pa smo osuđeni na uvoznne primjerke. Onda idu naši poslovi prepravljanja isluženih punta sa teretnih u putnička vozila - pa se dođe na loš glas. Uglavnom, nebitno je koje auto uzmeš ako nađeš održavanog kako treba.
A sto se tice ove same teme, mislim da nema dileme. Punto je u svakom slucaju ispred te corse, ako govorimo o corsi b. vozio sam tu corsu, 1996.g, i fakat nisam imao nekih problema,vrlo jednostavna za odrzavanje. Ali taj model je izasao 93. godine, i mislim da izgledom, udobnoscu, sigurnoscu itd. nemoze parirati puntu koji je izasao u prodaju 1999g, i mislim da je ovaj motor 1.28v proglasen najekonomicnijim benzincem u svom segmentu. S druge strane, na nasem trzistu Corse tih godista su vrlo cesto s 1.0 trocilindricnim motorom. I da, punto ima tu gresku sa el. servom, ali i u corsi je el.servo i vrlo cesto ima problema sa senzorima na letvi volana, tako da ni to nije prednost corse.
P.S. Ne,ne vozim Punta
- johntra
#25 Re: Opel Corsa V.S. Fiat Punto ???
da, ali Corsa nema 16V u ponudi...citroen wrote:
I kod punta je osnovni motor sa 8V.