VELIKA POTROSNJA VW POLO

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bigtaurus

#1 VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Bigtaurus »

Zdravo,

Vozim vw Polo 1991 1.0 masina benzin i imam malih poteskoca sa potrosnjim.Naime vozim ovo auto vec neku godinu dana i kako sam mogao da upratim auto mi jako puno trosi a ne znam o cemu se radi i sta bi mogao biti uzrok.Motor je poluajnspric a potrosnja je 12-14l gradske voznje sto mislim za ovu masinu i ovako malo auto da je jako puno,pa me zanima dali mozda neko ima neko iskustvo sto se tice potrosnje sta bi mogao biti uzrok i ako ima neko neki savjet sta bi mozda trebao uraditi od testova da se ustanovi o cemu se radi.Dali imate nekog dobrog majstora koji bi mi mogao ustanoviti o cemu se radi dali je nesto do motora ili mozda do karburatora jer ova potrosnja gradska me ubi trosi ko tenk :x sto mi bas i nije drago na danasnjem vaktu kakva su vremena dosla.

Pomagaj te kako znate sta da radim.
citroen

#2 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by citroen »

sacekaj malo pa ce ti golfista objasniti :D on je strucan za VW vozila,cak kaze da za ta vozila i ne treba majstor :wink:
shlauf

#3 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by shlauf »

Image :thumbup:

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Romeo 80 »

To je stvarno velika potrošnja za taj motor. Ne znam, može biti hiljadu uzroka većoj potrošnji počev od karburatora, opšteg stanja motora, svjećica, podešenosti paljenja itd, itd.
Provjeri za početak i po potrebi zamijeni filter zraka, svjećice a savjetovao bih ti da provjeriš stanje karburatora kod dobrog majstora. Moguće da je neka sitnica u pitanju. Ja vozim Renault 5 sa 1.4 motorom i nakon servisa karburatora potrošnja je osjetno pala! ;-)
shlauf

#5 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by shlauf »

Jbga, trebao si mu odmah napisati ko ti je sređivao karburator pa da i on ode na tu adresu ili da nazove telefonom.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Romeo 80

#6 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Romeo 80 »

shlauf wrote:Jbga, trebao si mu odmah napisati ko ti je sređivao karburator pa da i on ode na tu adresu ili da nazove telefonom.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
U pravu si! :-D Išao kod majstora Slavke (Miljevići kod Lukavice)! Br. mob. 065/534-922. Važi za ponajboljeg majstora za karburatore u bližoj okolini Sarajeva... :)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#7 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by 1946 »

Što flaush na foru kupi brojeve da se može poslije hvaliti :D . Pribilježi ovaj broj u svoju Shlaufopediju ako nemaš :D
Romeo 80

#8 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Romeo 80 »

1946 wrote:Što flaush na foru kupi brojeve da se može poslije hvaliti :D . Pribilježi ovaj broj u svoju Shlaufopediju ako nemaš :D
:lol: :lol: :lol: :D :D

Čast je pridonijeti kvaliteti Shlaufopedie! :D :D :D :sax:
shlauf

#9 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by shlauf »

Nisi u pravu, brojeve koje ja imam isključivo su sa vizit karti.

Image
Image
Image
Image

Ti budi sad frajer pa sebi prepiši brojeve jer će ti trebati. Ovo je samo mali dio. :D

A ovih vizitki imam hejbet.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#10 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by 1946 »

shlauf wrote:Ti budi sad frajer pa sebi prepiši brojeve jer će ti trebati.
Ja tražim tek nakon što se uhvatim za glavu :D . Ne želim sebi pehirati uzimanjem brojeva prije :P
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#11 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Bobi »

Zipa listic od kladionice... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
LeKo

#12 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by LeKo »

Bobi wrote:Zipa listic od kladionice... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:thumbup: Odlicno mjesto za sakriti od supruge :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#13 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Bobi »

To ako dobije ne mora dijeliti sa njom :mrgreen: .
daxon

#14 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by daxon »

Ukoliko voziš kratke gradske relacije sa čestim hladnim startovima, onda ta potrošnja u zimskim uslovima i nije čudna.
Jedino što mi na prvu pada na pamet je da provjeriš saug, pretpostavljam da je u vozilu automatski saug koji sam isključuje, naime, kad tek upališ vozilo ono radi na višem broju obrtaja, nakon nekog vremena broj obrtaja treba da se spusti na oko 900 obrtaja u minuti, dakle, obrati pažnju da li se to dešava.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#15 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

@shlauf, ima li Metalmerc sada prodavnicu u Sarajevu? Ona u Velešićima je poodavno zatvorena...

i šta je to poluajnšric? Jal pršće jal ne pršće :zbunj:
Bigtaurus

#16 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Bigtaurus »

Jest ima automacki saug i kako su krenuli veliki minusi u decembru pocelo mi se to desavat da non stop radi pod velikim turama sto mi je bilo cudno.Pa sam malo pricao sa prijateljima u vezi toga i rekli su mi da je to normalno kad je previse hladno da automacki saug to sam regulise rad motora,medzutim ono sto mi je bilo cudno je to da i kad se motor zagrije i dalje se isto desava da radi pod velikim turama recimo kad stojim na semaforu i recimo isto kad stojim u mjestu dodaje mi sam gas kao da imam jednog malog crnca kod motora koji pritisce sam gas bez da mu ja kazem :lol: i jos sto je gore kad vozim osjetim da takodje dodaje sam gas al jako malo to je skoro ne primjetno al osjetim da auto kad recimo ubrzam i pustim gas da po ravnici ide sam u toj brzini i pustim gas osjetim da taj mali crnac sam dodaje gas :? sto mi se nikako ne svidja.Pa nakon sto su prosli veliki minusi i bilo je toplije ovo stanje rada motora pod velikim turama mi se nastavilo sto mi je bilo cudno.Morat cu se cudi sa tim Slavkom da vidim da odem do njega pa da cujem sta ce mi reci dali se moze tu sta uraditi.

Usput posto se bas ne razumijem toliko u motore pa vas pitam za motor 1.0 benzin poluajnspric sa automackim saugom koliko bi trebao trositi litara gradske voznje na kratkim relacijama?
daxon

#17 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by daxon »

U svakom slučaju provjeri to sa saugom kod nekog ko je stručan, a potrošnja od 10 ili 12 l u gradu na kratkim relacijama nek te ne čudi, pogotovo u zimskim mjesecima.
shlauf

#18 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by shlauf »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:@shlauf, ima li Metalmerc sada prodavnicu u Sarajevu? Ona u Velešićima je poodavno zatvorena...

i šta je to poluajnšric? Jal pršće jal ne pršće :zbunj:
Znam i ja da odavno je ta prodavnica zatvorena, evo broj iz Kiseljaka pa provjeri imaju li gdje na drugoj lokaciji: Servisni broj
030 / 877 310
sLLayer

#19 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by sLLayer »

Moj pug 106 1.1 moze navuci 20 litara, kad ono bas :run:
Romeo 80

#20 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Romeo 80 »

sLLayer wrote:Moj pug 106 1.1 moze navuci 20 litara, kad ono bas :run:
:shock: Ima bolan još brzina u mjenjaču osim prve! :D
sLLayer

#21 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by sLLayer »

Romeo 80 wrote:
sLLayer wrote:Moj pug 106 1.1 moze navuci 20 litara, kad ono bas :run:
:shock: Ima bolan još brzina u mjenjaču osim prve! :D
zar nije automatik :lol:
likce

#22 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by likce »

Nemoj se puno cuditi sto trosi toliko,ja koliko imam iskustva benzinac puno trosi bez obzira na motor,pogotovo na malo starijim vozilima koji nemaju elektronsko ubrizgavanje goriva sto neznam jel kod tebe slucaj!Vozao sam audia 80,jaje,120 KS i trosio je izmedu 15 i 20 litara,pa onda fabiu 1.4 benzin prosjek 13 litara,sada astru 1.8 benzin prosjek 15 litara!Mislim sve to su velike potrosnje,pogotovo za danasnju finansijsku situaciju al pokrij se koliko si dug!
Il brate prodaji il mjenjaj motor ili ugradi plin!
Prosjecna potrosnja autobusa 98 godiste,neoplan,320 KS,50 sjedista je 27 litara pa uporedi!

Biciklo je zakon!
Romeo 80

#23 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by Romeo 80 »

fetic wrote:Nemoj se puno cuditi sto trosi toliko,ja koliko imam iskustva benzinac puno trosi bez obzira na motor,pogotovo na malo starijim vozilima koji nemaju elektronsko ubrizgavanje goriva sto neznam jel kod tebe slucaj!Vozao sam audia 80,jaje,120 KS i trosio je izmedu 15 i 20 litara,pa onda fabiu 1.4 benzin prosjek 13 litara,sada astru 1.8 benzin prosjek 15 litara!Mislim sve to su velike potrosnje,pogotovo za danasnju finansijsku situaciju al pokrij se koliko si dug!
Il brate prodaji il mjenjaj motor ili ugradi plin!
Prosjecna potrosnja autobusa 98 godiste,neoplan,320 KS,50 sjedista je 27 litara pa uporedi!

Biciklo je zakon!
Ma vala ove tvoje potrošnje niđe veze! To je do tvog stila vožnje, ali da ti navedena auta toliko troše može biti uzrok samo neekonomična vožnja ili neispravan auto. Pa koliko bi ti onda trošio Subaru Impreza, 50 l?! :run:
olensoner

#24 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by olensoner »

Polo 1.0 14 litara? :shock:
Pa meni je A8 4.2 toliko trosio, tako da po mom misljenju ne moze nikako normalna potrosnja kao sto neki kazu ovdje...
Za sve vas koje vas muci potrosnja, kupite ovo, isplati se : http://www.njuskalo.hr/tuning-snage/neo ... as-2124052
:lol: :lol: :lol:
drndalo

#25 Re: VELIKA POTROSNJA VW POLO

Post by drndalo »

Za pocetak, jel' "polu-alnspric" (ili mono-point ubrizgavanje), ili karburator ???

Drugo, kazes da je kod tebe godinu dana, jel uvijek toliko trosio, ili sada trosi duplo nego ljeti ? Zimi je normalno da ti na kratkim relacijama trosi 1-2-3 litra vise nego ljeti, ali ni u kom slucaju nije normalno da trosi >30% od prosjeka potrosnje koju si imao ljeti...

Taj auto bi trebao moci ici i po gradu zimi sa 10-11 litara, normalne iole tecne voznje... Ako ga sticses da bi se "tackao" od semafora do semafora sa Golfistom u Octaviji TDI, onda nije nenormalno da ti trosi i 16 litara...

Nije normalno da ti sam "dodaje gas", i da ne gasi saug nakon par minuta rada... Kako "vuce" kad radi ? Normalno ili ide ali "ne bas"...?

Dakle ako ne gasi saug, dodaje sam gas, i trosi > 50% vise goriva nego ljeti, onda pravac kod nekoga ko ce ti pronaci uzrok...
Post Reply