Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Evo jos jednog komsijskog bezobrazluka. Nakon sto su "Za niciju zemlju" rekli da je njihov film , Jasmilinog Medu prisvojili sebi , Maka Dizdara proglasili Hrvatom, burek i cevape hrvatskim nacionalnim jelima ...
Pa kaze Jutanji
Samo dobre vijesti
Tornjak - od danas je Hrvatska bogatija za još jednu autohtonu pasminu pasa
Piše: irb
Foto: All Petrinas
--------------------------------------------------------------------------------
Hrvatski planinski pas Tornjak
Međunarodna kinološka federacija (FCI - Federation Cynologique Internationale), u koju je uključeno 88 zemalja članica, priznala je pasminu tornjak.
Kao zemlja podrijetla navedene su Hrvatska i Bosna i Hercegovina, pa Hrvatskoj tako od danas pripada šest pasmina pasa: posavski gonič, istarski kratkodlaki i oštrodlaki gonič, dalmatinski pas, hrvatski ovčar i tornjak.
Nastojanje da se gotovo izumrla pasmina ovčarskih pasa spasi – donijelo je konkretne rezultate. Od prvih formalnih zamisli u ljeto 1982. osnivanjem Komisije za uzgoj tornjaka tadašnjeg kinološkog saveza do današnjeg priznanja prošlo je 24 godine marljivog rada i uzgoja. U samoj Hrvatskoj njihov broj dosegao je 1000, što je bio jedan od uvjeta međunarodnog priznanja pasmine.
Od prvih formalnih zamisli u ljeto 1982. osnivanjem Komisije za uzgoj tornjaka tada¹njeg kinolo¹kog saveza do dana¹njeg priznanja pro¹lo je 24 godine marljivog rada i uzgoja. U samoj Hrvatskoj njihov broj dosegao je 1000, ¹to je bio jedan od uvjeta meðunarodnog priznanja pasmine.
Pa i u Hrvatskoj se zaista uzgaja tornjak, ali su neke njegove karakteristike drugačije od onih kod bosanskog tornjaka. Bosanski, ako se dobro sjećam jednog kinološkog članka, ima malo širu glavu i kraću njušku. A čini mi se također da je naš tornjak već priznat kao autohtona vrsta, prema tome nema razloga da se strahuje da će nam Hrvati prisvojiti našeg psa.
ma ja mislim da sam negdje gledao kao svadjali se nasi i hrvati... nemam pojma... a fakat bi bilo glupo da nam to uzmu! Tornjak je bosanski i nema druge!
Gledao sam nedavno emisiju na televiziji i spor oko ovoga. Najveci problem je ovde kod novca koji se sada dijeli na dvoje umjesto da ide samo u BiH gdje realno i treba, ali jebiga. bar tako sam ja shvatio onog tipa sto je bio cini mi se u Centralnom zatvoru
bach wrote:Evo jos jednog komsijskog bezobrazluka. Nakon sto su "Za niciju zemlju" rekli da je njihov film , Jasmilinog Medu prisvojili sebi , Maka Dizdara proglasili Hrvatom, burek i cevape hrvatskim nacionalnim jelima ...
Prenj wrote:Jadni mi, svi nas pokradose
Zar nije pravo pitanje ovdje zasto nas cukeci savez nije uradio registraciju tornjaka na vrijeme?
koliko znam savez je uradio, ali nisu mogli formirati drzavni savez bez ovih iz RS, pa onda nisu mogli prijaviti to bla bla. znas vec kako to ide
Ima nesto i do Vlade meni se cini
Ovo sve pisem po sjecanju iz razgovora sa onim tipom i informacije treba uzimati s rezervom.
Prenj wrote:Jadni mi, svi nas pokradose
Zar nije pravo pitanje ovdje zasto nas cukeci savez nije uradio registraciju tornjaka na vrijeme?
koliko znam savez je uradio, ali nisu mogli formirati drzavni savez bez ovih iz RS, pa onda nisu mogli prijaviti to bla bla. znas vec kako to ide
Ima nesto i do Vlade meni se cini
Ovo sve pisem po sjecanju iz razgovora sa onim tipom i informacije treba uzimati s rezervom.
Sve tri saveza su udruzena u uniju, i tako predstavljaju BiH, samo sto je politika opet odradila svoje.
Kao i za sve ostale slicne nedace, prva instinktivna reakcija je okriviti drugoga. Npr: "Hrvati nam otese Tornjaka!". Ali BiH se tako odnosi prema sebi i svemu sto je nase domace bogatsvo, da je prosto najbolje sto se moze desiti upravo to da Hrvatska ili Slovenija te stvari uzmu pod svoje. Bar ce se sacuvati u imenu. Samo kratko: ni jedna od autohtonih pasmina zivotinja u BiH vise vjerovatno i ne postoji u svojo izvornoj (jedinoj pravoj) formi zahvaljujuci nebrizi, gluposti i javasluku. Tu spadaju bosanski brdski konj, krava busa, ovca pramenka, svinja mangulica. Mozda je malo bolja situacija sa gatackim govecetom. Nemamo postene ciste rijeke, jedna smo od rijetkih zemalja gdje se jos uvijek toci benzin koji sadrzi olovo. Ako bas hocemo dalje, slicna je sudbina stecaka i svih sreednjevijekovnih spomenika. Izvinjavam se sto sam mozda malo skrenuo sa zadate teme, ali mislim da se i ova prica moze promatrati u kontekstu naseg odnosa prema sebi. Vazno je da tamo neki "strucnjaci" otkrivaju piramide.
meatoverhere wrote:Kao i za sve ostale slicne nedace, prva instinktivna reakcija je okriviti drugoga. Npr: "Hrvati nam otese Tornjaka!". Ali BiH se tako odnosi prema sebi i svemu sto je nase domace bogatsvo, da je prosto najbolje sto se moze desiti upravo to da Hrvatska ili Slovenija te stvari uzmu pod svoje. Bar ce se sacuvati u imenu. Samo kratko: ni jedna od autohtonih pasmina zivotinja u BiH vise vjerovatno i ne postoji u svojo izvornoj (jedinoj pravoj) formi zahvaljujuci nebrizi, gluposti i javasluku. Tu spadaju bosanski brdski konj, krava busa, ovca pramenka, svinja mangulica. Mozda je malo bolja situacija sa gatackim govecetom. Nemamo postene ciste rijeke, jedna smo od rijetkih zemalja gdje se jos uvijek toci benzin koji sadrzi olovo. Ako bas hocemo dalje, slicna je sudbina stecaka i svih sreednjevijekovnih spomenika. Izvinjavam se sto sam mozda malo skrenuo sa zadate teme, ali mislim da se i ova prica moze promatrati u kontekstu naseg odnosa prema sebi. Vazno je da tamo neki "strucnjaci" otkrivaju piramide.
Skrenuo sa teme? ma ubo si pravo, svidjalo nam se ili ne.
meatoverhere wrote:Kao i za sve ostale slicne nedace, prva instinktivna reakcija je okriviti drugoga. Npr: "Hrvati nam otese Tornjaka!". Ali BiH se tako odnosi prema sebi i svemu sto je nase domace bogatsvo, da je prosto najbolje sto se moze desiti upravo to da Hrvatska ili Slovenija te stvari uzmu pod svoje. Bar ce se sacuvati u imenu. Samo kratko: ni jedna od autohtonih pasmina zivotinja u BiH vise vjerovatno i ne postoji u svojo izvornoj (jedinoj pravoj) formi zahvaljujuci nebrizi, gluposti i javasluku. Tu spadaju bosanski brdski konj, krava busa, ovca pramenka, svinja mangulica. Mozda je malo bolja situacija sa gatackim govecetom. Nemamo postene ciste rijeke, jedna smo od rijetkih zemalja gdje se jos uvijek toci benzin koji sadrzi olovo. Ako bas hocemo dalje, slicna je sudbina stecaka i svih sreednjevijekovnih spomenika. Izvinjavam se sto sam mozda malo skrenuo sa zadate teme, ali mislim da se i ova prica moze promatrati u kontekstu naseg odnosa prema sebi. Vazno je da tamo neki "strucnjaci" otkrivaju piramide.
Skrenuo sa teme? ma ubo si pravo, svidjalo nam se ili ne.
Prijatelju, istina boli. Boli i tebe i mene podjednako. Dok joj ne pogledamo u oci i ne suocimo se s njom, tonucemo dublje i dublje....i dublje.
Medo je prelijep, sinoc smo isli da ga vidimo, ali zalosno je sto lezi na livadi i nema bas snage puno da hoda. Ako neko zna covjeka sa Grbavice ci je Medo neka nam javi. Stavit cu kasnije sliku, mozda ga neko prepozna.