Hrvatski clan predsjednistva

Predsjednik iz reda hrvatskog naroda koji je najviše učinio za hrvatski narod u BiH

Krešimir Zubak
7
15%
Ante Jelavić
3
6%
Jozo Križanović
3
6%
Dragan Čović
3
6%
Ivo Miro Jović
4
9%
Željko Komšić
27
57%

Total votes: 47

5 0 5

#1 Hrvatski clan predsjednistva

Post by 5 0 5 »

Od kraja rata do danas u predsjedištvu BiH je sjedilo šest predsjednika iz reda hrvatskog naroda.

• Krešimir Zubak
  • Ante Jelavić
  • Jozo Križanović
  • Dragan Čović
  • Ivo Miro Jović
  • Željko Komšić

Želio bih pokrenuti raspravu o učincima tih političara u njihovim predsjedničkim mandatima. Ukratko, volio bih da se konkretno navedu pozitivni i negativni učinci tih ljudi, ali samo po hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Npr. koliko je položaj hrvatskog naroda poboljšan/pogoršan u političkom, socijalnom, ekonomskom životu običnog građanina Bosne i Hercegovine hrvatske nacionalnosti (u određenom mandatu). Kolike su (pojedinačne) zasluge određenog predsjednika BiH u povratku prognanih, poboljšanju kvalitete života građanina hrvatske nacionalnosti. Probajte navesti konkretne inicijative, akcije, zalaganja tih predstavnika hrvatskog naroda u predsjedništvu BiH koje su rezultirale poboljšanju kvalitete života običnog čovjeka hrvatske nacionalnosti u BiH.
Volio bih ako se možete koncentrisati samo na poslijeratni period 1996-2010. i samo na predsjedništvo BiH. I molim Vas, samo konkretne učinke. Bez ispranih termina, legitiman, legalan, povjesni, prevaren, ne prevaren i sl.
Npr. Krešimir Zubak je za vrijeme svog predsjedničkog mandata napravio _________ što je rezultiralo poboljšanju položaja (života) hrvatskog naroda tako ___________.

Hvala.
travnik

#2 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by travnik »

Tko je najviše učinio, to je teško odgovoriti, s obzirom na mala ovlaštenja Predsjedništva BiH. Tako da su konkrentni rezultati oskudni. Uglavnom, nitko se ne izdvaja. Ipak, od svih njih, jedino bih pozitivnim ocijenio Jozu Križanovića. Njega sam doista cijenio. Ovi ostali ništa. Više-manje gade mi se.
snaga_znanja

#3 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by snaga_znanja »

Cini mi se da znam pobjednika bez da pogledam rezultate.. :lol:
spokojan

#4 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by spokojan »

Vidi sto ima puno Hrvata na ovom forumu pa odgovaraju po 10 u jednoj minuti ... ili mozda ovo pitanje ima smisla postavljati i Bosnjacima?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#5 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by emillio estevez »

spokojan wrote:Vidi sto ima puno Hrvata na ovom forumu pa odgovaraju po 10 u jednoj minuti ... ili mozda ovo pitanje ima smisla postavljati i Bosnjacima?
pa cuj postavljeno je na javnome forumu
pa neka bira vecina :lol: :lol: :lol: , kao da je bitna volja necija pogotova tudja............
GandalfSivi

#6 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by GandalfSivi »

Po meni je najvise ucinio Ivo Miro Jovic. Pa covjek je izmislio auto sto radi i na benzin i na naftu. Mozda hrvatski narod jos ne vidi nekog dobra od toga, ali s vremenom kad priznanja pocnu dolaziti za ovog skromnog profesora povijesti iz Kiseljaka, pa svi ima da budu ponosni na njega...
BiH-x

#7 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by BiH-x »

Vidi sto ima puno Hrvata na ovom forumu pa odgovaraju po 10 u jednoj minuti ... ili mozda ovo pitanje ima smisla postavljati i Bosnjacima?

pa cuj postavljeno je na javnome forumu
pa neka bira vecina , kao da je bitna volja necija pogotova tudja............
^^Pa dobro; sto vi Hrvatine jednostavno ne odgovorite na postavljeno pitanje? Mislim, znam da je tesko birati izmedju ovih politickih i ljudskih gromada, ali pokusajte :lol:
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#8 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by emillio estevez »

ako je pitanje postavljeno meni odgovor je ostao zabiljezen
da ti idem uz dlaku komsic nije moj izbor :run:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#9 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by sabina1 »

Osnovni problem naših Hrvata je taj što u svom narodu nemaju razvijenu i desnu i lijevu političku opciju. Njihova desnica dobije 70% glasova a ljevice nema nigdje. Naravno da SDP može predstavljati lijevu opciju Hrvata jer SDP nije jednonacionalna stranka. No osnovni problem je taj , što Hrvati SDP participiraju kao izuzetno bošnjačku stranku , a nažalost SDP im iteako za to daje povoda jer , SDP-ova platforma unutrašnjeg uređenja zemlje se nažalost ne podudara sa vizijom naših Hrvata koji najčešće žele ili treći entitet ili makar prestanak velike majorizacije Bošnjaka.
Čim u političkom društvu nema i ljevice i desnice , mogućnost manipulacije postaje velika. Hrvatima se nažalost danas manipulira od strane HDZ-ova a istovremeno,kao šlag na tortu,kao lidera dobiju SDP-ovog člana koji je izabran uz ogromnu većinu glasovima Bošnjaka(opravdanja o građanskom članu Predsjedništva ,nemaju mjesto u našem Ustavu).

Zato sam glasala za Jozu Križanovića koji nije pripadao HDZ-ovskoj kliki a istovremeno ga nisu izabrali Bošnjaci. Bio je najbolji jer su Hrvati glasali za njega (u parlamentu) i nije dozvolio suludu epopeju zvanu treća federalna jedinica po svaku cijenu.
BSn

#10 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by BSn »

Ivo Miro Jovic!!!

Covjek je obecao treci kanal, dosao u Predsjednistvo i tamo ostao lojalan samome sebi, jer je i tu obecao treci kanal. Nakon sto nije prosao ponovno u Predsjednistvo on je obecao treci kanal, a i danas da ga pitate siguran sam da bi vam obecao treci kanal.
Sve ostalo je suplja, entiteti, unitarizam, ugrozba, "malih makijata i velikih Hrvata"... sustina je u trecem kanalu...
poznanik

#11 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by poznanik »

snaga_znanja wrote:Cini mi se da znam pobjednika bez da pogledam rezultate.. :lol:
Ma pobjednik je bio poznat i prije postavljanja ankete :lol: :lol: :lol:
stari grad Visegrad

#12 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by stari grad Visegrad »

Mnogi Boasnko-Hercegovacki hrvati su se udomacili u Dalmaciji. Poznajem ih sigurno 10-tak koji su odabrali da zive u boljoj klimi i bogatijoj zemlji susjednoj Hrvtaskoj. Mnogi visoko-obrazovani Hrvati su se davno odselili u Zagreb.
I sad je frka ko ce u Predsjdnistvo. Bio je Covic i ne znam sta je dobro napravio za Hrvate BiH zadnej 4 godine. To valjda znaju bh Hrvati po svom novcaniku.
Inace sam bio mlad kadu su bili otsali nabrojani clanovi predsjednistva, te se ne bih upustio u pogadjanja.
Komsic je 100% Hrvat i ponosan covjek. Covic je pustio mamac na sav glas Treci. A to je nemoguce. Zbog toga je Covic destabilujuci faktor u BiH. Niko ne zeli destabilozovanu BiH. Zbog toga je izbor Covica u Predsjednistvo nemoguc. Covic=razarac BiH, pa njega ni Markelova ne bi izabrala, jer se Markelova zalaze za stabiilnu BiH, a Covic se zaleze za nestabilnu BiH, tj. raspad.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by PipiDugaDevetka »

Inauguracijski govor nakon ponovnog izbora za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda:
http://www.zeljkokomsic.ba/index.php?lang=ba&sel=13&view=1318 wrote:Sa jednakim žarom i odgovornošću boriti za svakoga od vas bilo da je riječ o Hrvatu, ali i o Bošnjaku, Srbinu, Jevreju, Romu, kao i za svakog drugog građanina BiH, jer za mene ste svi vi moji, moji Bosanci i Hercegovci. Ja vas i ne mogu i ne želim dijeliti.

Podrazumjeva se da ću se nastaviti zalagati za opstojnost i punu ravnopravnost hrvatskog naroda i njegov ravnopravni ustavopravni položaj u BiH.
Zbog njegovog stava i obnašanja pozicije člana Predsjedništva u prethodnom periodu sam ponovno glasao za njega jer sam uvjeren da će mene - Bošnjaka, on najbolje predstavljati i zastupati. Naravno, i na gornjoj anketi sam dao glas Hrvatu, Komšić Željki.
Image
Prijedor- Republika srpska
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#14 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by plain vanilla »

de Hrvati glasajte, nemojte da opet bude da su vam bosnjaci izabali predsjednika :oops: :D
D spešl van

#15 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by D spešl van »

Image

Image
ultima_palabra

#16 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by ultima_palabra »

plain vanilla wrote:de Hrvati glasajte, nemojte da opet bude da su vam bosnjaci izabali predsjednika :oops: :D
:lol:
Bosnolog

#17 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by Bosnolog »

plain vanilla wrote:de Hrvati glasajte, nemojte da opet bude da su vam bosnjaci izabali predsjednika :oops: :D
Vanila sto ti znas biti nestasna savjetnica,najsocnije arome( Ice cream vanilla is my favorite ) politickog foruma,...... :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#18 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by plain vanilla »

Bosnolog wrote:
Vanila sto ti znas biti nestasna savjetnica,najsocnije arome( Ice cream vanilla is my favorite ) politickog foruma,...... :mrgreen:
Ja njima (Hrvatima) zelim dobro, a oni meni ne vjeruju. Osjecam se kao Zeljko Komsic :zoka: :D
Bosnolog

#19 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by Bosnolog »

plain vanilla wrote:
Bosnolog wrote:
Ja njima (Hrvatima) zelim dobro, a oni meni ne vjeruju. Osjecam se kao Zeljko Komsic :zoka: :D
Ja zelim svako dobro svima pa i onima koji i tebi kao i Zeljku Komsicu ne zele dobro a prije svega im zelim da progledaju i dodu tobe,....nije do tebe i slicnih,.....kazu da je najteze pomoci samom sebi,.......
:sax:
zemo_online

#20 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by zemo_online »

IMJ je bio nekako najupecatljiviji ,a i prica najbolje hrvatski sa hrvatskim naglaskom.
Bosnolog

#21 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by Bosnolog »

Gata wrote:
Bosnolog wrote:
Ja zelim svako dobro svima pa i onima koji i tebi kao i Zeljku Komsicu ne zele dobro a prije svega im zelim da progledaju i dodu tobe,....nije do tebe i slicnih,.....kazu da je najteze pomoci samom sebi,.......
:sax:

Progledali su, došli tobe,znaju što hoće i siguran sam da će to i ostvariti.

Bas mi je drago da je tako, sretno bilo samo ako je real izvodljivo ili vas ne interesuje misljenje drugih i cinjenica da ima i drugioh oko vas koji se pitaju ili se ne slazu sa vama,znas ono demokratija je prihvatanja glasa vecine,Raso je Hagu jer je sprovodio politku,..our way or highway,.....tako da jednostrane odluke mogu biti jako opasna i kliska poledica sa nesagledivim posljedicama,..... ;-)
felipe kajetano

#22 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by felipe kajetano »

:D

edit:

glasam za Zubka mog zemu :-D . Kreso tivra se kuci, gre'ota da zjapi prazna :twisted:
klixober

#23 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by klixober »

Ivo Miro definitivno :D

stric

#24 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by stric »

šta je Željko Komšić uradio za Hrvate , molim one koji su glasali za njega da navedu ( tema je i otvorena takvim postom).

stric
5 0 5

#25 Re: Hrvatski clan predsjednistva

Post by 5 0 5 »

Nova stranica, nova nafaka. Do sad niko nije napisao niti jednu zaslugu niti jednog predsjednika. Pored Komšića najviše glasova je dobio Zubak. Zašto jedan (ili drugi)?

Molim sve koji komentarišu ovdje da ako nemaju ničim pametnim pridonijeti ovoj temi da se onda ustruče ikako komentirati.

Pitanje je bilo jednostavno, dakle čime je bilo koji od navedenih predsjednika doprinijeo boljem životu običnom građaninu hrvatske nacionalnosti u našoj lijepoj domovini Bosni nam i Hercegovini? Zar nijedan forumaš ne može navesti bar jedan pozitivan učinak ovih šest ljudi u zadnjih 15 godina?

@stric: Od Željka Komšića se mogu jedino sjetiti razmjene ratifikacionih instrumenata Osnovnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine koji je (možda) mogao pomoći bosanskohercegovačkim katolicima, na neki način(?!)
Za ove ostale predsjednike stvarno se ne mogu sjetiti nikakve zasluge. Ali dobro, možda ovdje ima nekih politologa koji bi mogli razjasniti ulogu člana predsjedništva i njihov učinak.

Poslije milion pročitanih stranica o izboru člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, danas vidim da pored toga što u BiH pravo za zaštitu hrvatstva imaju samo oni koji dolaze iz "nacionalnih" ili desnih "nacionalističkih" stranaka, dok oni iz lijevih stranaka bez nacionalnog opredeljenja to nikako ne mogu biti. ŽK nikako ne može biti kriv zbog takvog stanja, jer on nije pisao Ustav BiH (nego je potpis na takavo što stavio upravo samoproglašeni zaštitnik/predstavnik svih Hrvata svijeta, Franjo Tuđman, još 1995. godine). Zadnjih 15 godina, upravo predstavnici tih "nacionalnih" stranaka su imali priliku da poprave Ustav. Zašto nisu ni pokušavali? Postoje i narodi drugih nacionalnosti u BiH koji nisu imali svoje predstavnike u predsjedništvu države. Niko se nije brinuo ni za te ljude zadnjih 15 godina (dok ustav SRBiH, kasnije RBiH jeste). Danas su upravo ti narodi vidjeli svog predstavnika u ŽK (koji se sam naziva predsjednikom svih građana BiH). I na kraju kao šlag, pošto niko nije uspio da navede bar jedan učinak bilo kojeg predsjednika u Hrvata BiH zadnjih 15 godina, zaključujem da je predsjedništvo kao državni organ jedan jako skup i apsolutno beskoritan aparat. Što je neko ranije rekao, ako ništa izbor ŽK je pokazao besmislenost izbornog zakona kao i ureda predsjednika države. Ali, to već svi znamo još od dejtonskog sporazuma (ili bar od presude Sejdić-Finci).

Opet, molim Vas da se suzdržite od pisanja vickastih (smartass) komentara i da pokušamo napraviti jednu ozbilju raspravu o ovom problemu. Jednako, molim moderatora da briše sve što odvlači raspravu u besmisleno prepucavanje.
Hvala.
Post Reply