ENERGOINVEST All About
- zateznistub
#1 ENERGOINVEST All About
Ponukan raznoraznim tememe "all about", pa reko' da obradimo jednu domacu firmu.
U zadnja dva mjeseca plata skresana u dva navrata. Druga informacija kaze da ce Energoinvest u narednoj godini otpustiti 300-njak radnika. Nadam se da necu biti među njima.
U zadnja dva mjeseca plata skresana u dva navrata. Druga informacija kaze da ce Energoinvest u narednoj godini otpustiti 300-njak radnika. Nadam se da necu biti među njima.
-
Gospoda Ministarka
#2 Re: ENERGOINVEST All About
Ako ti Vlahovljak nije veza bit ces.zateznistub wrote:Ponukan raznoraznim tememe "all about", pa reko' da obradimo jednu domacu firmu.
Energoinvest je brod koji tone, zaduzen je kazu preko 30 mil, 50% radnika ce biti otpusteno to je sigurna informacija.
- Tranquilizer
#3 Re: ENERGOINVEST All About
Ja sam cuo da su uboli nekih poslova ali da im naplata slabo ide...tako da vjerovatno tone kao i druge firme! 
- zateznistub
#4 Re: ENERGOINVEST All About
S obzirom ko sve vodi posao i sve rođačko-jaranske stele jos je na nogama. Al' da je tesko to jesteTranquilizer wrote:Ja sam cuo da su uboli nekih poslova ali da im naplata slabo ide...tako da vjerovatno tone kao i druge firme!
-
merik
#5 Re: ENERGOINVEST All About
A što bih rekli za ENEGOINVESTOVO "pastorče", Dalekovodizgradnju?
Plaće kasne šest mjeseci konstantno.
- Ma.Le.Na
#6 Re: ENERGOINVEST All About
u kom sektoru radis pa da su ti 2 puta smanjili platu?zateznistub wrote:Ponukan raznoraznim tememe "all about", pa reko' da obradimo jednu domacu firmu.
- zateznistub
#7 Re: ENERGOINVEST All About
IDVMa.Le.Na wrote:u kom sektoru radis pa da su ti 2 puta smanjili platu?zateznistub wrote:Ponukan raznoraznim tememe "all about", pa reko' da obradimo jednu domacu firmu.
- zateznistub
#8 Re: ENERGOINVEST All About
Znam stanje odlicno cesto sarađujemo sa njima. Kupili ih slovenci, nek im je bog na pomoci.merik wrote:A što bih rekli za ENEGOINVESTOVO "pastorče", Dalekovodizgradnju?
- Ma.Le.Na
#9 Re: ENERGOINVEST All About
bas me cudizateznistub wrote:IDVMa.Le.Na wrote:u kom sektoru radis pa da su ti 2 puta smanjili platu?zateznistub wrote:Ponukan raznoraznim tememe "all about", pa reko' da obradimo jednu domacu firmu.
- zateznistub
#10 Re: ENERGOINVEST All About
[/quote]
bas me cudi
[/quote]
A š'o???
bas me cudi
A š'o???
- Ma.Le.Na
-
kemal h
#12 Re: ENERGOINVEST All About
pa i treba otpustiti barem 200-300...ovako je energoinvest socijalna ustanova gdje 300 ljudi zaradjuje plate za 900...zato vrlo cesto nije konkurentan na trzistu i ne moze da dobije poslove...posljednje dvije plate jesu skresane do 10% iz razloga sto je trenutno imperativ da 2010. godinu firma zavrsi pozitivnim finansijskim bilansom...buducnost ce svakako zavisiti od strategije vlasnika, federacije fbih, prema energoinvestu, ali mislim da nema razloga za paniku, te da ce energoinvest preziviti krizni period i uzdici se ponovo gdje mu je mjesto...
- Ma.Le.Na
#13 Re: ENERGOINVEST All About
sta je sa 15 mil. koji su uplaceni ...?kemal h wrote:pa i treba otpustiti barem 200-300...ovako je energoinvest socijalna ustanova gdje 300 ljudi zaradjuje plate za 900...zato vrlo cesto nije konkurentan na trzistu i ne moze da dobije poslove...posljednje dvije plate jesu skresane do 10% iz razloga sto je trenutno imperativ da 2010. godinu firma zavrsi pozitivnim finansijskim bilansom...buducnost ce svakako zavisiti od strategije vlasnika, federacije fbih, prema energoinvestu, ali mislim da nema razloga za paniku, te da ce energoinvest preziviti krizni period i uzdici se ponovo gdje mu je mjesto...
mislim da je taj iznos izvadio E iz minusa...pa mi i nije bas jasna mjera smanjenja ako se vec ima para
- veljaca
#14 Re: ENERGOINVEST All About
Ima ona narodna: " Stedi kada imas najvise ...."Ma.Le.Na wrote:sta je sa 15 mil. koji su uplaceni ...?kemal h wrote:pa i treba otpustiti barem 200-300...ovako je energoinvest socijalna ustanova gdje 300 ljudi zaradjuje plate za 900...zato vrlo cesto nije konkurentan na trzistu i ne moze da dobije poslove...posljednje dvije plate jesu skresane do 10% iz razloga sto je trenutno imperativ da 2010. godinu firma zavrsi pozitivnim finansijskim bilansom...buducnost ce svakako zavisiti od strategije vlasnika, federacije fbih, prema energoinvestu, ali mislim da nema razloga za paniku, te da ce energoinvest preziviti krizni period i uzdici se ponovo gdje mu je mjesto...
mislim da je taj iznos izvadio E iz minusa...pa mi i nije bas jasna mjera smanjenja ako se vec ima para
Za ove koji se brinu - ako ste izvan E - ne brinite ..... Ako ste unutar E ( kao sto sam i ja ) onda se potrudite da povecate radnu disciplinu, obim rada i nece biti problema ....
Jedan je Emerik Blum
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#15 Re: ENERGOINVEST All About
Sjećam se,
Te 1965. g. nas je učiteljica odvela da vidimo ''elektronski mozak'' u zgradice u krugu E-investa na Stupu.
Dočekao nas je čika Beatović, otac Ranke, moje školske drugarice.
Velika prostorija sa nekim kolutovima i trakama koje su ličile na kolutove magnetofonskih traka, samo mnogo veće.
Sve zaštićeno pleksiglasom, čisto i toplo. U susjednoj prostoriji sjedili su čike i tete što su mašinama bušili neke kartice.
Kasnije su nama djeci podijelili tih kartica, pa smo igrali ''pola-cijela''.
Ni sanjao nisam da ću imati taj ''elektronski mozak'' za kod kuće.
Rukovodioci E-investa iz tih godina su imali viziju.
Odškolovao je i othranio E-invest na hiljade tisuća novih tehničara i ing.
Tu i tamo provukao bi se i pokoji dušmanin, ala Krajišnik u TAT-u,...
Sjećam se ratne vijesti da su inžinjeri i tehničari ''iz glave'', napamet, bez dokumentacije koja je ostala u Lukavici
rekonstruisali patentirani VN prekidač SF6. Čini mi se, da je taj patent jedan od najvrijednih dijelova E-investa.
Samo da ortaci iz Ortačke grupe ne prodaju E-invest, ali izgleda da neće.

Te 1965. g. nas je učiteljica odvela da vidimo ''elektronski mozak'' u zgradice u krugu E-investa na Stupu.
Dočekao nas je čika Beatović, otac Ranke, moje školske drugarice.
Velika prostorija sa nekim kolutovima i trakama koje su ličile na kolutove magnetofonskih traka, samo mnogo veće.
Sve zaštićeno pleksiglasom, čisto i toplo. U susjednoj prostoriji sjedili su čike i tete što su mašinama bušili neke kartice.
Kasnije su nama djeci podijelili tih kartica, pa smo igrali ''pola-cijela''.
Ni sanjao nisam da ću imati taj ''elektronski mozak'' za kod kuće.
Rukovodioci E-investa iz tih godina su imali viziju.
Odškolovao je i othranio E-invest na hiljade tisuća novih tehničara i ing.
Tu i tamo provukao bi se i pokoji dušmanin, ala Krajišnik u TAT-u,...
Sjećam se ratne vijesti da su inžinjeri i tehničari ''iz glave'', napamet, bez dokumentacije koja je ostala u Lukavici
rekonstruisali patentirani VN prekidač SF6. Čini mi se, da je taj patent jedan od najvrijednih dijelova E-investa.
Samo da ortaci iz Ortačke grupe ne prodaju E-invest, ali izgleda da neće.
-
panzer
#16 Re: ENERGOINVEST All About
Jedan od boljih postova. Nažalost, ovakvi postovi su rijetki.ma ona narodna: " Stedi kada imas najvise ...."
Za ove koji se brinu - ako ste izvan E - ne brinite ..... Ako ste unutar E ( kao sto sam i ja ) onda se potrudite da povecate radnu disciplinu, obim rada i nece biti problema ....
Jedan je Emerik Blum
- zateznistub
#17 Re: ENERGOINVEST All About
O kakvoj disciplini govoris i o kakvom obimu? Sluzba u kojo ja radim (nas sest) ostvarila je cist rihod od preko 200.000€ u u nekih sedam mjeseci i onda ti u dva navrata skresaju platu. Jest vala, obim rada i nece biti problema a ni plata, u pravu si.Ima ona narodna: " Stedi kada imas najvise ...."
Jedan je Emerik Blum
-
kemal h
#18 Re: ENERGOINVEST All About
Pa jasno je da postoje ljudi koji rade vise od ostalih ali i postoje djelatnosti kojima se bavi E, a koje su mnogo profitabilnije od ostalih, bez obzira na radnu disciplinu i obim rada radnika koji tu rade...kriza je dosla i destimulisani su svi, i radnici i neradnici, neki manje a neki vise...ja sam prilicno siguran da vi koji radite u sluzbi koja moze donijeti toliki profit inace imate bolje plate od mnogih drugih pa vas onda manje i pogodi snizenje...ali i ja smatram da je energoinvestov najveci problem upravo to sto kvalitetne ljude malo placa, te ih samim tim tesko i zadrzava u svojim redovima, jer je ogroman broj onih koji nisu u sluzbi donosenja profita, a solidne pare iznesu iz energoinvesta svaki mjesec...ako se to ne rijesi, tesko ce moci opstati na trzistu kao ozbiljna firma...do tada, apsolutno stoji poruka koju je izrekao veljaca.zateznistub wrote:O kakvoj disciplini govoris i o kakvom obimu? Sluzba u kojo ja radim (nas sest) ostvarila je cist rihod od preko 200.000€ u u nekih sedam mjeseci i onda ti u dva navrata skresaju platu. Jest vala, obim rada i nece biti problema a ni plata, u pravu si.Ima ona narodna: " Stedi kada imas najvise ...."
Jedan je Emerik Blum
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#19 Re: ENERGOINVEST All About
Zna dobro cika Emerik
na koje grane su mu srozali chedo, ...
Kad odu gore, ... svi ce krivci pred njim stajati mirno i podmetati ushi za klempe.
na koje grane su mu srozali chedo, ... Kad odu gore, ... svi ce krivci pred njim stajati mirno i podmetati ushi za klempe.
-
Chairman
#20 Re: ENERGOINVEST All About
Energoinvest je firma o kojoj se malo prica upravo iz razloga sto za ove prostore dosta dobro radi. Opce je poznato da u nasem narodu niko nece iznijeti pozitivan primjer i pohvaliti vec samo cekati razlog za omalovazavanje i kritiku. ( mnogi od vas ocigledno sanjaju da EE dozivi sudbinu Pretisa i slicnih.... )
U vremenu kada svijet trese finansijska kriza i hiljade radnika biva otpusteno EE zadrzava radnike ( od kojih bar 300 viska) i zavrsava godinu u pozitivnom bilansu (bez obzira na tih 15 mil)
Sto se tice plata, koliko sam cuo, osmisljen je sistem koji ce razlikovati radnike od neradnika i placanje ce biti po sistemu da ce pojedinac biti prepoznat. S toga, 200 ljudi koji trenutno rade za 800 ce imati veca primanje.
Apsolutna nezainteresiranost drzave za firmu je vjerovatno revolt iz razloga sto je sada vise nije lako prodati za male pare ... EE je brend, on vrijedi i jedini je u sposobnosti nauciti inzinjera u praksi o stvarima koje je ucio na papiru.
Blum je bio veliki menadzer ali porediti to vrijeme sa sadasnjim je budalastina. U vremenu kakvo je danas i kvalitet Bluma bi tesko dosao do izrazaja.
U vremenu kada svijet trese finansijska kriza i hiljade radnika biva otpusteno EE zadrzava radnike ( od kojih bar 300 viska) i zavrsava godinu u pozitivnom bilansu (bez obzira na tih 15 mil)
Sto se tice plata, koliko sam cuo, osmisljen je sistem koji ce razlikovati radnike od neradnika i placanje ce biti po sistemu da ce pojedinac biti prepoznat. S toga, 200 ljudi koji trenutno rade za 800 ce imati veca primanje.
Apsolutna nezainteresiranost drzave za firmu je vjerovatno revolt iz razloga sto je sada vise nije lako prodati za male pare ... EE je brend, on vrijedi i jedini je u sposobnosti nauciti inzinjera u praksi o stvarima koje je ucio na papiru.
Blum je bio veliki menadzer ali porediti to vrijeme sa sadasnjim je budalastina. U vremenu kakvo je danas i kvalitet Bluma bi tesko dosao do izrazaja.
-
panzer
#21 Re: ENERGOINVEST All About
Chairman wrote:
Kvalitet menadžera i jeste u tome da se prilagodi svim uslovima. U onim godinama 50-tih i 60-tih je bila, praktično nemoguća misija praviti jednu takvu firmu u Sarajevu.
Velika je šteta što se višedecenijski rad tog čovjeka u javnosti potpuno zaboravio. Iz njegovog rada svi mogu učiti ali danas vjerovatno većina i ne zna ko je on.
Današnji Energoinvest je druga priča, i zbog nekih novih uslova poslovanja i zbog novih ljudi u njemu. Ipak, ima budućnost i treba ga podržati na sve načine. U jednom konkretnom primjeru, nekom ne odgovara da HE Vranduk gradi Energoinvest pa blokira čitav proces izgradnje(radi neke "okolinske dozvole"). To je šteta jer bi i tim projektom firma ponovo dobila nova iskustva i reference ali i finansijsku podršku.
Reorganizacija je potrebna i dobro je što su krenuli sa tim. Hoće li doći do otpuštanja ili nove sistematizacije odučivat će uprava, ali bi bilo dobro da bude što ranije.
-
El_comadante
#22 Re: ENERGOINVEST All About
situacija u EE je svake godine teža i teža a kako če završtiti vidječemo. počelo sa platom a to nije dobro nikako. sad šta če budčnost donjeti vidječemo, ali kakva je situacija nažalost ništa dobro.
-
neki
#23 Re: ENERGOINVEST All About
postoji li kod tebe ć na tastaturi??El_comadante wrote:situacija u EE je svake godine teža i teža a kako če završtiti vidječemo. počelo sa platom a to nije dobro nikako. sad šta če budčnost donjeti vidječemo, ali kakva je situacija nažalost ništa dobro.
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#24 Re: ENERGOINVEST All About
Evo o čemu se radi ...zateznistub wrote:Ponukan raznoraznim tememe "all about", pa reko' da obradimo jednu domacu firmu.
Naime, 1. maja 1886. stotine hiljada američkih radnika su izašli na ulice da bi zahtevali opće prihvaćanje osmočasovnog radnog dana. Naime, toga dana radnici su se izborili za tri osmice što do tada nije bilo (8. sati rada / 8. spavanja / 8. sati kulturnog života). Privatnici koji danas iskorištavaju radnike, lažu im kada kažu da je 1. maj zaostavština od komunizma. To uopće nema veze sa tim, već je to međunarodno priznato pravo radnika na normalan život.
Danas u Bosni i Hercegovini u 21 vijeku još uvijek ima firmi koje ne poštuju međunarodno pravo radnika na tri osmice (8. sati rada / 8. spavanja / 8. sati kulturnog života) i mimo svih priznatih međunarodnih konvencija i ljudskih prava nemilosrdno iskorištavaju radnike koji rade po dvanaest sati i više za neku mizernu platu.
Međutim, danas u BiH, Sindikat vode korupirani pojedinci širom BiH, koji svjesno ili nesvjesno prodaju našu i budućnost generacija koje dolaze. Većina njih prodaje međunarodno priznata prava radnika, za koja se isti svojim životima izborili 1. maja 1886 godine.
Sindikati u BiH su danas privatne organizacije pojedinaca koji se bore samo za svoj lični interes i prava pojedinaca kojih ih podržavaju kao i onih koji su u vrhu sindikalnih organizacija a radnici im služe za ucjenjivanje direktora radi ostvarivanje svojih ličnih sitno-sićarskih interesa, dok se firme namjerno uništavaju a sa njima i srednja klasa koje više nema.
Mi se trenutno nalazimo u fazi prvobitne akumulacije gdje se nelegalno akumulira kapital.
Nakon toga dolazi surovo vrijeme kapitalizma kada ce svi danasnji direktori koji su već sada multi milioneri, preuzeti uloge vlasnika kapitala, fabrika i postati industrijalci.
Kada se za jedno pet do deset godina završi prvobitna akumulacijom kapitala donijeće ''Zakon o zaštiti kapitala'' koji će zaštiti njihov nelegalno stečeni kapital.
Trenutno nam pripremaju sudbinu gdje ćemo mi i buduče generacije od jutra do mraka raditi u njihovim fabrikama za neku mizernu platu kao što danas ljudi rade u Azijskim zemljama.
Ovaj proces se dešava i teško da se može zaustaviti ...
Imate jedan dobar primjer već danas super bogatog i već sutra budućeg kapitaliste: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=78329
Ovakvih ima na stotine i svi su ih već zaboravili ...
Sječate li se slučaja kada je iza smrti jednog bivšeg premijera ostalo nasljedstvo više od 30 miliona?
-
sa obzirom na...
#25 Re: ENERGOINVEST All About
Kao prvo laik sam medjutim imao bi jedno pitanje za zaposlene u EI.
Zasto se odustalo od proizvodne djelatnosti (znam da su masine razvukli Srbi ali ipak..) i svelo samo na inženjering ?
Zasto se odustalo od proizvodne djelatnosti (znam da su masine razvukli Srbi ali ipak..) i svelo samo na inženjering ?