Abortus da ili ne ( pomozite )

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

amy85

#1 Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by amy85 »

Prvenstveno se obracam ženskoj populaciji....
imam jedan jako gadan problem..u braku sam imam jedno dijete, i naravno htjela bih ih još...međutim imam neke druge zdrastvene probleme i evo vec duže vrijeme pijem razne tablete...idem na neke pretrage....

i sve bi to bilo i nekako dobro da mi ginekolog nije rekao da sam trudna ( rana trudnoca- oko 3 sedmice )....i sada sam u velikoj dilemi šta da radim...objasnila sam mu situaciju i on kaže da je 50 % da ce sve biti OK, a 50 % da nece....

a tog abortusa se jako bojim...ima li ko kakvog iskustva....hvala
missko

#2 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by missko »

Ma jok ba kakav abortus, kasnije ces dozivotno imati upitnik, dal je bilo ok mozda sam zdravo djete ukinula. Posto vec imas jedno niko ti ne moze ni garantovat da ce i to sto imas uvjek biti ok i zdravo, i dal ces ti prezivit porod ili ne to pitanje ima svaka trudnica. Po meni 50-50 su dobre sanse.
neo7

#3 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by neo7 »

svako zasluzuje priliku..pa i to nerodjeno dijete ;) Ko si ti da odlucujes da li ce zivjeti ili ne ?!
cocochanel

#4 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by cocochanel »

pozdrav, same procedure se ne trebas bojati, bolje je naravno to obaviti pod opcom anestezijom, traje 15 ak minuta, a ti spavas ukupno oko pola sata.. i nicega se ne sjecas.. i to je to.. kasnije vrlo malo boli.. medjutim, kako ces se ti psihicki osjecati poslije..to ti niko ne moze reci niti predvidjeti.. nadam se da sam pomogla..
innovision

#5 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by innovision »

iskreno mozda zvuci ruzno ali ja sam nekako po planu,
ako nisi zdravtsveno,fizicki,ekonomski spremna 100% nemoj patiti ni sebe ni dijete odi na abortus.

slazem se ja da je fino imati vise djece ali ako ce to dijete otezati zivot svima ostalima nije ti to bas dobra opcija.

3 sedmice kazes to je bas pocekat sto ranije uradis lakse ce ti biti+nisam vidio sta dole pise nedaj boze nikome poremeceno dijete
Ja_Ja

#6 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by Ja_Ja »

Medicinski si jos uvijek u ranoj fazi, te je i sama procedura laksa brza i bezbolnija. Psiholoski je opet jadan drugi aspekt koji treba uzeti u obzir i on varira od osobe do osobe. No u svakom slucaju ako je tvoj zivot u opasnosti tu dileme nema ma ko sta da kaze.
kojeime

#7 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 19:48, edited 1 time in total.
vertigo24

#8 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by vertigo24 »

poz amy...pitanje je vrlo osjetljivo i jako je tesko dati savjet...
ovako...ne znam kakve zdravstvene probleme imas...da li spadaju u domenu npr...(neurologije,hematologije,gastroenterologije,ginekologije ili slicno...)...
moje misljenje je da bi se trebala obratiti specijalisti za taj zdravstveni problem/probleme koje imas i traziti njegovo misljenje...svakako se posavjetuj sa vise doktora...
vecina nas ovdje na forumu nije kompetentna da ti da bilo kakav dobar savjet...pogotovo jer se radi o dosta osjetljivim stvarima...
savjeti a pogotovo dijagnoze preko interneta u svakom slucaju ne treba da ti budu neki bitan faktor u donosenju odluke...
ja sam uglavnom protiv abortusa ako ne postoji neki jak razlog za to...iziuzev...ako ces ugroziti svoje zdravlje ili zdravlje djeteta u tom slucaju ok...
sve u svemu...oko tvog problema i oko donosenja odluke najvise ce ti pomoci doktori i ti sama sebi...
slijedi svoj instikt...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by arman1 »

Kad u tramvaju ili na ulici vidiš osobe sa poremečajem u razvoju razmisli da li si spremna da svoje još nerođeno dijete osudiš na takav život.
Abortus nije kraj života.
Bolje sad prekini pa kad se organzam očisti od terapija pokušaj ponovo.
I drugi put pamet u glavu. Ako piješ terapiju(bilo kakvu) koristite gumicu, ni slučajno tablete(neki lijekovi umanjuju efekat kontraceptiva).
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#10 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by WipeOut »

amy85 wrote:Prvenstveno se obracam ženskoj populaciji....
imam jedan jako gadan problem..u braku sam imam jedno dijete, i naravno htjela bih ih još...međutim imam neke druge zdrastvene probleme i evo vec duže vrijeme pijem razne tablete...idem na neke pretrage....

i sve bi to bilo i nekako dobro da mi ginekolog nije rekao da sam trudna ( rana trudnoca- oko 3 sedmice )....i sada sam u velikoj dilemi šta da radim...objasnila sam mu situaciju i on kaže da je 50 % da ce sve biti OK, a 50 % da nece....

Za ovako vazan problem ne bi trebala traziti rjesenje na forumima.Stvarno to mislim.
Ne znam kakav je zdrastveni problem u pitanju,ali trebala bi se konsultovati s vise doktora sta je najbolje da uradis,mozes li iznijeti trudnocu,ali znaj da niko osim Boga ne zna sta ce biti.
Sama trebas sjesti i dobroooooo razmisliti,jer niko od nas ti nece sigurno dati tacan odgovor iili slucajno preuzeti odgovornost na to sta god ti uradila ili odlucila.

A ako te zanima stav o abortusu...
sta se mene tice ja sam protiv njega...
djana h

#11 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by djana h »

Protiv sam abortusa.Mislim da je malo morbidno sto si postavila ovakvo pitanje na forumu,to se rjesava sa partnerom,u svojoj intimi :)
Zelim ti mnogo srece i da dobro odlucis.
Mustafapasa

#12 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by Mustafapasa »

Ni slucajno. To je veliki grijeh koji odvodi u propast. Ni slucajno...
Bušman

#13 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by Bušman »

Mustafapasa wrote:Ni slucajno. To je veliki grijeh koji odvodi u propast. Ni slucajno...
Necu o konkretnom slucaju, ali imati dijete koje ne mozes nahraniti je grijeh. Najlakse je napraviti dijete i pustiti ga da se rodi, a sta ce ono i kako ce ono jadno u svijet - ma ko ga jebe. Ionako je, izgleda, zanimljiv samo kao buduci popunjavac glasackog listica.
Last edited by Bušman on 22/12/2010 22:22, edited 1 time in total.
Pitar s Kariba

#14 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by Pitar s Kariba »

Čudi me da tako nešto pitaš na forumu :shock: ali kad već pitaš onda da i odgovorim u svoje ime barem:
NE!
Svako dijete ima svoju nafaku, pa će imati i to tvoje, samo ako mu ti dopustiš da živi :?
caes

#15 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by caes »

ahmmmmmmm .. zena pije lijekove vec neko vrijeme, sto znaci da je vrlo moguce da su ti isti lijekovi uticali na plod; opstepoznata je cinjenica da i od najobicnijeg analgina u ranoj trudnoci mozes napraviti nepopravljivu stetu bebi.
pretpostavljam da je to jedna od glavnih dilema pokretacice teme i apsolutno je razumijem u tom smislu.

*jeste, glupo je mjesto da se trazi savjet o necemu sto je tako osjetljivo, ali to definitivno nije poziv za raznorazne krstaske pohode pogotovo sto je 100% svih vas koji ste je napali sa 'to je grijeh' i sami gresni te to stvarno nije objektivan razlog za/protiv abortusa ili bilo cega drugog.
bjelic

#16 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by bjelic »

mozda da i ti stavis online anketu ko ovi amerikanci

http://--- NO LINKS ---/clanak/2100489/vij ... -%E2%80%9C
vesna555

#17 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by vesna555 »

...Troll garant!
Last edited by vesna555 on 22/12/2010 23:04, edited 1 time in total.
breuer

#18 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by breuer »

ne znam zašto se neki čude postavljenom pitanju?!

moj savjet: uraditi abortus...inace se mozes prije svakog seksa pitati: ah da li cu ubiti i ovo moguce? :)
breba

#19 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by breba »

arman1 wrote:Kad u tramvaju ili na ulici vidiš osobe sa poremečajem u razvoju razmisli da li si spremna da svoje još nerođeno dijete osudiš na takav život.

Abortus nije kraj života. :-?

Bolje sad prekini pa kad se organzam očisti od terapija pokušaj ponovo.
I drugi put pamet u glavu. Ako piješ terapiju(bilo kakvu) koristite gumicu, ni slučajno tablete(neki lijekovi umanjuju efekat kontraceptiva).
Authority

#20 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by Authority »

Mislim da bi i misljenja trebala biti 50-50% u tvom slucaju, obzirom da si vec radjala, bolje da sacekas neke analize, ako ne krene dobro onda abortiraj.
ljubav_aha

#21 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by ljubav_aha »

amy85 wrote:Prvenstveno se obracam ženskoj populaciji....

da li rizikujes svoj zivot trudnocom ili ne :?:
shibonja

#22 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by shibonja »

E ovako ,prije tri godine supruga moga rodjaka zatrudnila preko pilula za kontracepciju ,sta li valjda jednu noc preskocila? Uglavnom saznala je da je trudna krajem 4 mjeseca ,znaci poodmakla trudnoca ,sanse da se djete rodi bez mane su bile 20% a oni su te sanse prihvatili i danas imaju prelijepu malu djevojciu koja je zdrava ,jaka i usvakom drugom pogledu ok !
Gospoda Ministarka

#23 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by Gospoda Ministarka »

shibonja wrote:E ovako ,prije tri godine supruga moga rodjaka zatrudnila preko pilula za kontracepciju ,sta li valjda jednu noc preskocila? Uglavnom saznala je da je trudna krajem 4 mjeseca ,znaci poodmakla trudnoca ,sanse da se djete rodi bez mane su bile 20% a oni su te sanse prihvatili i danas imaju prelijepu malu djevojciu koja je zdrava ,jaka i usvakom drugom pogledu ok !

Da li to znaci da je pilula kao kontracepcija opasna za eventualnu trudnocu?
convict

#24 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by convict »

Koliko mi je poznato, oko 12. sedmice se radi mjerenje nuhalnog nabora, što je jedan od glavnih načina da se utvrdi eventualni poremećaj kod djeteta. Ima i amniocenteza, ali ona je nešto kasnije. Tad možeš odlučiti na osnovu konkretnog saznanja o stanju djeteta. Ovo 50:50 nije nikakav argument za prekid trudnoće.
pustopoljina

#25 Re: Abortus da ili ne ( pomozite )

Post by pustopoljina »

odi kod jos nekog doktora, sa spiskom lijekova koje uzimas.
procitaj djelovanje i rizik za trudnocu lijekova koje uzimas jos jednom i istrazi ima li slucajeva da ih je neko uzimao u trudnoci i kako je zavrsilo.
mozes li ne uzimati lijekove do kraja trudnoce?

nisi rekla sta uzimas...

znam da je na njemackom, ali mozda ima nacina da sebi prevedes.
pokusaj saznati kojoj grupi lijekova pripadaju supstance koje uzimas.
http://de.wikipedia.org/wiki/Schwangerschaftskategorie
na engleskom...
http://en.wikipedia.org/wiki/Pregnancy_category

http://de.wikipedia.org/wiki/Rote_Liste ... imittel%29

ovo je prilicno poznat slucaj:

http://de.wikipedia.org/wiki/Contergan-Skandal

ne zelim te prestrasiti,
ali velik broj ostecenih embriona, i kad se rodi, ne zivi dugo...ali moras znati da je njegovanje invalida lako dok ne postane pretesko za nositi na rukama, da si kao roditelj sve starija i slabija i da ne mozes jednostavno reci- ja nemam vise snage ili ja nemam vise para.
odluka mora biti cvrsta.

EDIT:
kad je u samom zacetku ostecenje...onda se uglavnom desi krvarenje...negdje do 4-5 nedjelje...i ne skontas da si bila trudna, kontas samo da ti je preskocila perioda.
u svakom slucaju, imaju dvije strane:
-s jedne strane ostecenja mogu biti velika
-s druge, farmaceutske kuce na svaki lijek stave oprez ili zabranjeno u trudnoci, ne zato sto su to istrazili (ne vrsi se testiranje na trudnicama), nego da sebe osiguraju. i nema puno tako stetnih lijekova.
ti moras, ako zelis sacuvati trudnocu, otici :
ginekologu,
i doktoru specijalisti iz oblasti iz koje je tvoje oboljenje. sa nazivima lijeka/lijekova koji uzimas.
a ako napises ovdje sta uzimas... imam i ja dobrog ginekologa :) koji ce znati potraziti odgovor.
Post Reply