Intimna higijena

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

cutee_nina

#1 Intimna higijena

Post by cutee_nina »

Kao mala sam učila od mame da kada svaki put "piškim" uzmem toalet papir i da "se obrisem" (kao što i većina radi). Taj toalet papir mi nikada nije bio dovoljan, jer bi se osjećala i dalje "prljavo". Počela sam koristiti intimne vlažne maramice, ali ni one mi nisu bile ugodno rješenje. Takođe sam koristila i dnevne uloške, ali opet nije pomoglo. Zadnja opcija, koju i sada koristim jeste da se nakon svake male nužde "operem". Naravno, kada nisam kod kuće ne mogu ovo praktikovati, pa onda koristim papir ili vlažne maramice, ali se cijeli dan osjećam grozno.

Sada vas pitam, drage cure i žene, šta vi "praktikujete"? Da li je štetno to što se ja stalno "perem" vodom?
ljubav_aha

#2 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

cutee_nina wrote:Taj toalet papir mi nikada nije bio dovoljan, jer bi se osjećala i dalje "prljavo". Počela sam koristiti intimne vlažne maramice, ali ni one mi nisu bile ugodno rješenje. Takođe sam koristila i dnevne uloške, ali opet nije pomoglo. Zadnja opcija, koju i sada koristim jeste da se nakon svake male nužde "operem".
sto je tvoj konkretan problem :?:
ja2

#3 Re: Intimna higijena

Post by ja2 »

Najbolja je cista voda. Jedno vrijeme sam koristila nekakve sapune za intimnu higijenu i uzrokovala sam time poremecaj flore. isto tako obicni sapun je preagresivan, jer pobije sve dobre bakterije.
Samo cista voda.
caes

#4 Re: Intimna higijena

Post by caes »

lactamousse, za suho pranje, a moze se i saprati, kako oces.
topla preporuka.
ljubav_aha

#5 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

caes wrote:lactamousse, za suho pranje, a moze se i saprati, kako oces.
topla preporuka.
suho pranje :!: :?:
shljashtecha

#6 Re: Intimna higijena

Post by shljashtecha »

Lactomousse se nabavlja u vidu pjene koja se ne mora ispirati nego samo obrises suhom maramicom. Praktican jer je malen pa ga uvijek mozes nositi sa sobom. To bi ga bilo suho pranje :) Preporuka je i mog ginekologa i stvarno je super rjesenje mada ja nekako uvijek nadjem "bitnije stvari" da njih potrosim novac ili se sjetim svake prestupne. :( Kosta negdje oko 11 KM.
Imaju i one Lactogyn pilule (probiotici) pa mozes i njih nekad piti, za ocuvanje vag. flore, al'... helem nejse :-D

Ma mozes koristiti i samo toplu vodu, a te vlazne maramice izbaci totalno zbog iritabilnog svojstva...
ljubav_aha

#7 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

shljashtecha wrote:Lactomousse se nabavlja u vidu pjene koja se ne mora ispirati nego samo obrises suhom maramicom. Praktican jer je malen pa ga uvijek mozes nositi sa sobom. To bi ga bilo suho pranje :) Preporuka je i mog ginekologa i stvarno je super rjesenje mada ja nekako uvijek nadjem "bitnije stvari" da njih potrosim novac ili se sjetim svake prestupne. :( Kosta negdje oko 11 KM.
Imaju i one Lactogyn pilule (probiotici) pa mozes i njih nekad piti, za ocuvanje vag. flore, al'... helem nejse :-D

Ma mozes koristiti i samo toplu vodu, a te vlazne maramice izbaci totalno zbog iritabilnog svojstva...
samo ,ne razumijem sto je tacan problem :?: MIRIS :!:
Mariella

#8 Re: Intimna higijena

Post by Mariella »

ljubav_aha wrote:
shljashtecha wrote:Lactomousse se nabavlja u vidu pjene koja se ne mora ispirati nego samo obrises suhom maramicom. Praktican jer je malen pa ga uvijek mozes nositi sa sobom. To bi ga bilo suho pranje :) Preporuka je i mog ginekologa i stvarno je super rjesenje mada ja nekako uvijek nadjem "bitnije stvari" da njih potrosim novac ili se sjetim svake prestupne. :( Kosta negdje oko 11 KM.

Ja kako sam shvatila problem je vise "psihicki" da ga tako nazovem... bez obzira na to sta uradi, postavljacica teme se i dalje ne osjeca "cistom".
blufonka

#9 Re: Intimna higijena

Post by blufonka »

@mariela- u pravu si, problem jest psiholske prirode, ja sam imala slican u pubertetu s licem, prala sam ga do besvijesti jer sam mislila da je uvijek prljavo i da mi zbog toga nastaju bubuljice ( ne kazu dzaba znanje je moc) ja nisam znala pa sam sebi prouzrokovala jos veci problem neciste suhe isperutane bubuljicave koze! Sto se tice intimne higijene poslije velike nuzde pranje tolom vodom i sapunom praktikujem i ja ali poslije svake male ne, mislim da je to ipak preagresivno za kozu i sluzokozu, koristenje kojekakvih marketinskih trikova tipa vlaznih maramica, pjena, gelova ovoga onoga takodje izbjegavam jer je sve to sr.... obicno, za koje proizvodjaci uzimaju pare naivnim potrosacima, dakle pranje da ali umjereno, pretjerivanjem u bilo cemu postize se samo suprotan efekat!
because_of_you

#10 Re: Intimna higijena

Post by because_of_you »

Voda --> toaletni papir , to mi je obavezno. Inače, pamuk i neki dobri dnevni, i nikakvog osjećaja nelagode :)

Inače, ne razumijem one koje ne koriste vodu :-) Al, hajd, svako ima svoje :)
ljubav_aha

#11 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

Mariella wrote:
ljubav_aha wrote:samo ,ne razumijem sto je tacan problem :?: MIRIS :!:
Ja kako sam shvatila problem je vise "psihicki" da ga tako nazovem... bez obzira na to sta uradi, postavljacica teme se i dalje ne osjeca "cistom".
Mariella,to sam takodjer pomislila,ali su nastupili tehnicki savjeti,stoga sam pitala jednu od savjetnica , hvala
shljashtecha

#12 Re: Intimna higijena

Post by shljashtecha »

Mariella wrote:
ljubav_aha wrote:

Ne znam ja sta je problem, jal' miris jal' psiha, ja samo odgovorila na pitanje kako najbolje znam :-D
ljubav_aha

#13 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

shljashtecha wrote:Ne znam ja sta je problem, jal' miris jal' psiha, ja samo odgovorila na pitanje kako najbolje znam :-D
sto je bio tvj preblem,hvala
bez_ideje

#14 Re: Intimna higijena

Post by bez_ideje »

A da prekontrolises urin..trebao bi biti sterilan ......A sem toga sama voda ucestalo i sapun jednom dnevno bi trebali biti sasvim dovoljni!
Vlazne maramice,dnevni ulosci i te ficfirice sve lijepo u kantu za smece........vise stete nego koristi!
ladyada

#15 Re: Intimna higijena

Post by ladyada »

bez_ideje wrote:A da prekontrolises urin..trebao bi biti sterilan ......A sem toga sama voda ucestalo i sapun jednom dnevno bi trebali biti sasvim dovoljni!
Vlazne maramice,dnevni ulosci i te ficfirice sve lijepo u kantu za smece........vise stete nego koristi!
:thumbup: samo bi dodala jos uz to donji ves od pamuka i to je to........
ljubav_aha

#16 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

ladyada wrote:
bez_ideje wrote:A da prekontrolises urin..trebao bi biti sterilan ......A sem toga sama voda ucestalo i sapun jednom dnevno bi trebali biti sasvim dovoljni!
:thumbup: samo bi dodala jos uz to donji ves od pamuka i to je to........
:thumbup: to add : obrijana mica maca i dnevno tusiranje :-D
caes

#17 Re: Intimna higijena

Post by caes »

zapravo obrijana mica maca je razlog vise zasto dolazi do infekcija jer se smatra da .. sumica :mrgreen: sprecava prodor bakterija i kad je odfikarite onda bakterije lakse prodju.
tako da je pozeljno biti osisan na keca :mrgreen: , ne skroz golotinja
ljubav_aha

#18 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

caes wrote:zapravo obrijana mica maca je razlog vise zasto dolazi do infekcija jer se smatra da .. sumica :mrgreen: sprecava prodor bakterija i kad je odfikarite onda bakterije lakse prodju.

mozda siti,ali i smrdi,isot kao kad osoba ima dlake ispod pzaduha ,cak i ako se odmah oznoji ,moze smrditi,jer dlake sakljupaju prazinu i mirise :D

a ako je mica maca prasuma perucica,a jos ima mensturaciju,zamislite takvo dnevno pranje i miris :D :lol:
NightSkyWalker

#19 Re: Intimna higijena

Post by NightSkyWalker »

Nikad nisam cio da neka djevojka koristi sol za higijenu :? :shock:
ljubav_aha

#20 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

NightSkyWalker wrote:Nikad nisam cio da neka djevojka koristi sol za higijenu :? :shock:
gjde si to cuo :lol:
surajaa

#21 Re: Intimna higijena

Post by surajaa »

blufonka wrote:@mariela- u pravu si, problem jest psiholske prirode, ja sam imala slican u pubertetu s licem, prala sam ga do besvijesti jer sam mislila da je uvijek prljavo i da mi zbog toga nastaju bubuljice ( ne kazu dzaba znanje je moc) ja nisam znala pa sam sebi prouzrokovala jos veci problem neciste suhe isperutane bubuljicave koze! Sto se tice intimne higijene poslije velike nuzde pranje tolom vodom i sapunom praktikujem i ja ali poslije svake male ne, mislim da je to ipak preagresivno za kozu i sluzokozu, koristenje kojekakvih marketinskih trikova tipa vlaznih maramica, pjena, gelova ovoga onoga takodje izbjegavam jer je sve to sr.... obicno, za koje proizvodjaci uzimaju pare naivnim potrosacima, dakle pranje da ali umjereno, pretjerivanjem u bilo cemu postize se samo suprotan efekat!
Bas tako :wink:
caes

#22 Re: Intimna higijena

Post by caes »

ljubav_aha wrote:
caes wrote:zapravo obrijana mica maca je razlog vise zasto dolazi do infekcija jer se smatra da .. sumica :mrgreen: sprecava prodor bakterija i kad je odfikarite onda bakterije lakse prodju.

mozda siti,ali i smrdi,isot kao kad osoba ima dlake ispod pzaduha ,cak i ako se odmah oznoji ,moze smrditi,jer dlake sakljupaju prazinu i mirise :D

a ako je mica maca prasuma perucica,a jos ima mensturaciju,zamislite takvo dnevno pranje i miris :D :lol:
jeste, slazem se, al eto .. tako kaze medicina jebiga :mrgreen:
ljubav_aha

#23 Re: Intimna higijena

Post by ljubav_aha »

caes,tako kazu medicinari :-D ;-)
cutee_nina

#24 Re: Intimna higijena

Post by cutee_nina »

Ne znam da li je problem psihičke prirode. Samo znam da kada se ne operem vodom, da mi je neugodno i da me svrbi "dole". Iz tog razloga, izbjegavam da idem u toalet na javnim mjestima, jer nemam uslova da se "očistim". Kad sam kod kuće, to "radim" poslije svake nužde, znači puno puta dnevno.

Nije mi jasno kada neko, nakon obavljene male nužde, samo uzme toalet papir i obriše. :shock:

Postavila sam ovu temu da vidim je li to štetno i jesam li ja "normalna" što to radim ili nas ima još :)
caes

#25 Re: Intimna higijena

Post by caes »

pa nije ni pranje pet puta dnevno zdravo, unistavas zdrave bakterije
Post Reply